Ρουμελιώτικο Πάσχα express

Ακολουθώντας την… τσίκνα, πιάνουμε την εθνική για Παρνασσό. Κι αν η τσέπη μας δεν αντέχει διανυκτέρευση, κάνουμε την εξόρμησή μας μονοήμερη και με οβελία-κέρασμα!

Ρουμελιώτικο Πάσχα express

Ακολουθώντας την… τσίκνα, πιάνουμε την εθνική για Παρνασσό. Κι αν η τσέπη μας δεν αντέχει διανυκτέρευση, κάνουμε την εξόρμησή μας μονοήμερη και με οβελία-κέρασμα!

Ρουμελιώτικο Πάσχα express - εικόνα 1

Επιτάφιος στον Όσιο Λουκά

Αυτοκρατορικής μεγαλοπρέπειας, με τα διάσημα ψηφιδωτά του να στραφταλίζουν, το βυζαντινό μοναστήρι γίνεται ιδανικό σκηνικό για την κατανυκτική περιφορά του Επιταφίου.

Τσιμπούσι στην Κρύα Δηλαδή στην πάνω πλευρά της Λιβαδειάς, στον ειδυλλιακό χώρο με τις πηγές, τα πλατάνια και τους αναπαλαιωμένους νερόμυλους. Εδώ στήνει κάθε χρόνο ο δήμος το πασχαλινό του γλέντι ψήνοντας αρνιά και προσφέροντας κρασί, κόκκινα αβγά και… τσάμικα. Αν δεν σας πτοεί η πολυκοσμία, η φάση έχει τρελό χαβαλέ. Μόνο ελάτε νωρίς, για να προλάβετε τα κοψίδια – ή τουλάχιστον ένα γλυκό στο καφέ «Έρκυνα».

Πανηγυράκι στην Αράχοβα

Αν δεν… μυρίσεις το σύννεφο της τσίκνας που καλύπτει την Αράχοβα ανήμερα της Λαμπρής, δεν ξέρεις τι θα πει ρουμελιώτικο Πάσχα. Διασχίζεις τον κεντρικό δρόμο και σε σταματούν σε κάθε «λάκκο» για να σε κεράσουν κρασί, αβγά και κοκορετσάκι… Το γλέντι όμως έχει και συνέχεια, αφού ο πολιούχος Αϊ-Γιώργης έχει την τιμητική του και από τις 22 έως τις 25/4, στήνεται πανηγυράκι με χορούς, κανονιοβολισμούς και… φουστανελοφόρους να επιδίδονται στο σήκωμα της πέτρας, τη διελκυστίνδα και σε αγώνες δρόμου.

Στα Σάλωνα (την Άμφισσα δηλαδή) σφάζουν αρνιά λέει το δημοτικό άσμα και οι ντόπιοι το τιμούν δεόντως. Στις γειτονιές, οι ψησταριές παρατάσσονται, οι νοικοκυρές βγάζουν καλούδια για την όρεξη και τα κοκορέτσια τεμαχίζονται επιτόπου προς τέρψιν της παρέας και των περαστικών! Από τη γραφική πολιτεία της Φωκίδας όμως αξίζει να περάσετε σίγουρα τη Μεγάλη Παρασκευή. Αγοράστε από τους φούρνους σουσαμάτες, ένα λαχταριστό ψωμάκι που φτιάχνεται τη συγκεκριμένη ημέρα και μόνο εδώ, ανεβείτε στο κάστρο και στα Ταμπάκικα –τη διατηρητέα γειτονιά με τα παλιά βυρσοδεψεία– και το βράδυ δώστε ραντεβού στην Πάνω Πλατεία για τη συνάντηση των τριών Επιταφίων. Διαμονή

Στην Αράχοβα «Santa Marina Arachova Resort & Spa» (2267031954, www.santa-marina.gr), «Santa Marina Arachova» (2267031230-4, www.santa-marina.gr), «Ανεμόλια» (2267031640, www.anemolia.gr). Στους Δελφούς «Delphi Palace» (2265082151, www.delphi-hotels.gr), «Αμαλία» (2265082101, www.amalia.gr), «Acropole» (2265082675, www.delphi.com.gr). Στην Ιτέα «Ναυσικά Palace» (2265033300, www.nafsikapalace.gr).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.