Ζήρια

Η Ιωάννα Γκομούζα χαρτογραφεί το big bang του αγαπημένου μας κοντινού βουνού, κάνοντας crash test στους νέους ξενώνες της Ζήριας και του Φενεού.

Ζήρια

Η Ιωάννα Γκομούζα χαρτογραφεί το big bang του αγαπημένου μας κοντινού βουνού, κάνοντας crash test στους νέους ξενώνες της Ζήριας και του Φενεού. Φωτό Δημήτρης Τσίτσος

Ζήρια - εικόνα 1
Μαγεία η λίμνη Δόξα.

Θα μείνεις άναυδη από τις τουριστικές υποδομές που έχει αποκτήσει η Ζήρια, με προειδοποίησαν φίλοι που επέστρεψαν πρόσφατα από τα Τρίκαλα Κορινθίας ξέροντας ότι είχα αρκετά χρόνια να βρεθώ στην περιοχή. Και δεν μου κάνει εντύπωση. Σε μια εποχή που ο τουρισμός λανσάρεται ως μοναδική διέξοδος ανάπτυξης στην ύπαιθρο, ως... βιομηχανία (άκου: βιομηχανία!), ένας τόπος που ξεδιπλώνει με τέτοια χάρη τη βεντάλια της φύσης, με δάση και λίμνες, γλυκύτατα χωριουδάκια με παλιά αρχοντικά και μοναστήρια-αετοφωλιές, μόλις δύο ώρες από την Αθήνα, φαντάζει σίγουρο χαρτί για επενδύσεις. Αλλά πόσα καταλύματα πια να ξεφυτρώσουν σ’ ένα βουνό ταυτισμένο για χρόνια με τις εκδρομές των ορειβατικών συλλόγων; Κάθεστε; Τουλάχιστον είκοσι τέσσερις καινούργιους ξενώνες μετρήσαμε στη Ζήρια και τον Φενεό, ένα συγκρότημα του... κουτιού, το «Πλειάδων Γη» το οποίο, παρότι το είδαμε ημιτελές, μυριζόμαστε ότι μπορεί να «κονταροχτυπηθεί» με τα καλύτερα ορεινά resorts του Παρνασσού, δύο επιχειρήσεις εναλλακτικού τουρισμού αλλά και το πρώτο club στα Τρίκαλα. Από τη Ρίζα και την Καρυά ως την Γκούρα και το Πανόραμα Φενεού, δύσκολα θα βρείτε πλέον χωριουδάκι χωρίς ξενώνα – και μιλάμε για καλαίσθητες προτάσεις διαμονής που δεν τσιγκουνεύτηκαν τις σύγχρονες ανέσεις για την καλοπέρασή σου. Αν λοιπόν στήνετε στο μυαλό σας σκηνικά αποδράσεων με «χιόνια στο καμπαναριό», cocooning πλάι στο τζάκι και ζεστές βουτιές στο jacuzzi, ψάξτε στη Ζήρια – θα τα βρείτε όλα!

Ανεβαινοντας στο οροπεδιο

Ζήρια - εικόνα 2
Έθνικ χουχούλιασμα στο «Σαλέ των Χρωμάτων».

Αν ξεκινήσετε το ταξίδι πρωί Παρασκευής για ν’ αποφύγετε την κίνηση, τα χιλιόμετρα από την Αθήνα ως το Ξυλόκαστρο κυλούν χωρίς να το καταλάβετε. Προσοχή, λοιπόν, γιατί εδώ θα πρέπει να στρίψετε δεξιά και, ακολουθώντας τις ταμπέλες προς Τρίκαλα, ν’ ανηφορίσετε τη ρεματιά του ποταμού Σύθα προσπερνώντας τα χωριουδάκια με τα πολύχρωμα περιβόλια. Εκεί όμως που θέλετε να τραβήξετε χειρόφρενο είναι έξω από το Ρέθι, στα περιποιημένα αμπέλια που βάφουν χρυσοκόκκινες τις πλαγιές. «Να βγούμε για φωτογραφίες;», μου έγνεψε ο Δημήτρης με τον τηλεφακό ανά χείρας. «Να βγούμε για ιππασία», αντιπρότεινα μπροστά στο Κέντρο Ελεύθερης Ιππασίας. Η ιππική βάση δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, τα δεκατρία άλογα όμως είναι πανέτοιμα για να βολτάρετε στα λιοχώραφα και τους αμπελώνες.

Έλα όμως που το δικό μας μυαλό έτρεχε ήδη στις κορφές. Συνεχίσαμε, λοιπόν, ολοταχώς τον ανήφορο. Διασχίσαμε τις τρεις συνοικίες των Τρικάλων (Κάτω, Μεσαία και Άνω) θαυμάζοντας κάθε στιγμή τις πλαγιές της Ζήριας που σχημάτιζαν μια δασωμένη αγκαλιά γύρω μας. Κάναμε στάση στη μονή του Αγίου Βλασίου κι έπειτα ακολουθήσαμε τον ασφαλτόδρομο ως το τέλος, μέχρι το οροπέδιο και το μικρό χιονοδρομικό. Μέσα Νοέμβρη, βέβαια, δεν περιμέναμε ούτε χιόνια να βρούμε ούτε το μοναδικό συρόμενο αναβατήρα, το baby lift και τα snowmobiles σε λειτουργία. Το σαλέ όμως ήταν ανοιχτό και τα ATV’s παραταγμένα για όσους «ψήνονται» για μαρσαρίσματα.

Οι θιασώτες των χωμάτινων διαδρομών θα καταχαρείτε τη Ζήρια – ή αλλιώς Κυλλήνη. Με τετρακίνηση και τις συμβουλές των ντόπιων για το... δελτίο δρόμων, αξίζει να κινηθείτε προς το οροπέδιο της Σκαφιδιάς κι από εκεί να κατεβείτε στην πίσω πλευρά του βουνού, στην Γκούρα, έχοντας χορτάσει ένα πανόραμα χιονισμένων κορυφών ως τον Χελμό. Για οργανωμένες εξορμήσεις αναζητήστε την εταιρεία εναλλακτικών δραστηριοτήτων Greek Adventure. Τραβά η ψυχή σας ορεινή πεζοπορία; Κατόπιν συνεννόησης, τα παιδιά από το χιονοδρομικό θα σας βρουν οδηγό βουνού για να χαρείτε τα μονοπάτια που κατεβαίνουν στην κοιλάδα της Φλαμπουρίτσας, ν’ ανακαλύψετε το σπήλαιο Ερμή ή να δοκιμάσετε ορειβατικό σκι.

Για την πιο καρτποσταλική εκδρομή στη Ζήρια, πάντως, δεν θα χρειαστείτε συνοδό. Μόνο ευχηθείτε να έχει φιλοδωρήσει ο χειμώνας το βουνό με νερό για να γεμίσει η λίμνη Δασίου και με αρκετό κρύο για να «πατινάρετε» στην παγωμένη της επιφάνεια μέσα στα έλατα. Για να τη βρείτε, στρίβετε δεξιά στο βατό χωματόδρομο λίγο πριν από το χιονοδρομικό και υπολογίζετε ακόμα 4 χιλιόμετρα. Ο ίδιος χωματόδρομος συνεχίζει ως τα Μεσαία Τρίκαλα, εμείς όμως προτιμήσαμε τη σιγουριά της ασφάλτου κι επιστρέψαμε από την κλασική διαδρομή, που συναντά πρώτα την άνω συνοικία του χωριού.

Στα Τρίκαλα στα τρια χωριά

Ζήρια - εικόνα 3
Η Γκούρα και το οροπέδιο του Φενεού από το ξενοδοχείο «Ακροθέα».

Σκαρφαλωμένα σε μια καταπράσινη πλαγιά, με ανοιχτό ορίζοντα από τις βουνοκορφές ως τον Κορινθιακό –όταν δεν τα σκεπάζει η ομίχλη– τα Τρίκαλα σας αποκαλύπτονται σε τρεις... συνέχειες, όσες δηλαδή και οι συνοικίες τους, οι οποίες με τον οικοδομικό οργασμό των τελευταίων χρόνων τείνουν να ενωθούν. Εμείς ξεκινήσαμε από την πάνω γειτονιά – πάντα μας άρεσε η απλωσιά της μες στα πλατάνια και τις καρυδιές κι είναι κι αυτή η ανάμνηση από ένα χιονοπόλεμο που είχαμε σκαρώσει παλιότερα στον αυλόγυρο του Αϊ-Νικόλα κάτω απ’ το καμπαναριό... Από αυτόν το γαλήνιο οικισμό στα 1.100 μέτρα υψόμετρο ξεκίνησε η τουριστική φήμη των Τρικάλων πριν από τον πόλεμο και το πέτρινο κέλυφος του ξενοδοχείου «Θεοξένια» μένει για να θυμίζει τα καλοκαίρια που στα δωμάτιά του σύχναζαν βασιλείς. Το χαζέψαμε, φωτογραφίσαμε λίγο πιο κάτω το ερειπωμένο αρχοντικό των Νοταράδων κι ανεβήκαμε ξανά στον κεντρικό δρόμο για να τιμήσουμε το σπιτικό κορμό κάστανο κι ένα σφηνάκι πότζι –κονιάκ με ζάχαρη και γαρίφαλο– στο καφενείο της Αθανασίας. Ακριβώς δίπλα θα βρείτε επιπλέον μία αφορμή για να μείνετε στα Άνω Τρίκαλα. Χτισμένος σαν πυργόσπιτο, με υλικά από παλιά κτίσματα της περιοχής, ο ξενώνας «Βαρνεβό» θα κλέψει την καρδιά σας με την πρώτη ματιά. Πού να μείνετε κιόλας στις υπέροχες σουίτες του που τόσο γουστόζικα διακόσμησε ο ιδιοκτήτης Χρήστος Νικολόπουλος με παλιές αντίκες: το σαλονάκι Γιατζιάν της μαμάς, το μπαούλο της γιαγιάς, εξαρτήματα από ρακοκάζανα 150 ετών. Ακόμα πάντως κι αν δεν βρείτε δωμάτιο εδώ, θα περάσετε για να δοκιμάσετε το καζάν ντιμπί της μαμάς Αντωνίας ή ένα τσιπουρόμελο στο ζεστό καφέ και ν’ αγοράσετε πολύχρωμες κεραμικές σβούρες από το μικρό τους πωλητήριο.

Εκεί πάντως που γίνεται πραγματικά χαμός από καινούργιους ξενώνες είναι στα Μεσαία Τρίκαλα. Κατηφορίζετε φιδωτά τον κεντρικό δρόμο και κάθε πρόταση διαμονής σάς φαίνεται πιο γοητευτική από την άλλη. Μιλάμε φυσικά για τον πιο αναπτυγμένο οικισμό της περιοχής κι αυτή θα ήταν ίσως η σωστή επιλογή βάσης για όσους ψηφίζουν μεν ατμόσφαιρα βουνού, αλλά θέλουν και νυχτερινή ζωή. Μην πάει όμως ο νους σας σε καταστάσεις ξέφρενου nightlife: το κοινό της Ζήριας είναι κυρίως ζευγάρια που αγαπούν τους χαμηλούς τόνους διασκέδασης και το παρεΐστικο χουχούλιασμα στο αναμμένο τζάκι. Το πρωί θα σεργιανίσετε στον κεντρικό δρόμο προς άγραν παραδοσιακών προϊόντων. Θ’ αναζητήσετε το «Αλφαβητάρι», ένα όμορφο cafe΄ στο πέτρινο κτίριο που κάποτε στέγαζε το σχολείο, για ένα σουφλέ σοκολάτα ή θα πιείτε τον καφέ σας στα ξενοδοχεία «Ηλιοβασίλεμα» και «Ουρανοδρομίες» αγναντεύοντας το τοπίο αφ’ υψηλού. Το βράδυ, βγαίνοντας για ποτό, θα ξεκινήσετε από το ατμοσφαιρικό bar-restaurant του «Ξενώνα Φιαμέγκου» και θα κλείσετε τη νύχτα στην μπάρα του «Λίθινου», του πιο cosy στεκιού του χωριού, για να τα πείτε με το έξω καρδιά ζευγάρι των ιδιοκτητών, την Αποστολία και τον Άκη, αφού δοκιμάσετε τα εξαιρετικά δικά τους λικέρ καρύδι και πικραμύγδαλο. Για έξτρα νταβαντούρι με ελληνικό ρεπερτόριο, κάτω από την καλή ταβέρνα «Πινακωτή» μόλις άνοιξε το «Κατώι», το πρώτο club της Ζήριας.

Κατηφορίζοντας το άλλο πρωί προς τα Κάτω Τρίκαλα, στη χαριτωμένη πλατεία με την εκκλησία, τα πανύψηλα πλατάνια και τα ταβερνάκια, θα το νιώσετε πως οι ρυθμοί εδώ είναι πιο χαλαροί. Παρότι κρατά τους περισσότερους μόνιμους κατοίκους, η κάτω συνοικία μπήκε τελευταία στο παιχνίδι της τουριστικής ανάπτυξης, αλλά από φέτος είναι πολύ ανεβασμένη σε επίπεδο υποδομών. Στον πάνω μαχαλά της, κοντά στον παμπάλαιο ναό του Αγίου Δημητρίου, μια νέα γειτονιά με ενοικιαζόμενες κατοικίες γεννιέται. Πιο εντυπωσιακή επένδυση το resort «Πλειάδων Γη», ετοιμάζεται να ντεμπουτάρει οσονούπω και, εκτός από τις άνετες μεζονέτες, στο κεντρικό κτίριο θα διαθέτει spa, μεγάλη εσωτερική πισίνα, εστιατόριο και cafe.

Προς Καρυα Ευρωστίνη

Ζήρια - εικόνα 4
Ρομαντισμός και άνεση στο «Ηλιοβασίλεμα».

Το καλό με την ορεινή Κορινθία είναι ότι το πρωί μπορεί να κάνετε σκι στη Ζήρια και το βράδυ να χορεύετε στο «Αγνάντιο» στην Γκούρα ή να τρώτε στην Ευρωστίνα. Μη σας ξεγελούν όμως οι κοντινές αποστάσεις στο χάρτη. η ομίχλη, πολλή συχνή το χειμώνα, μπορεί να κολλήσει το κοντέρ σας στα 20 χιλιόμετρα. Κάπως έτσι κυκλώσαμε κι εμείς το βουνό. Μεσημέρι φύγαμε από τα Τρίκαλα προς την Καρυά παίρνοντας βαθιές ανάσες οξυγόνου σ’ ένα καταπληκτικό πευκοδάσος, νύχτα φτάσαμε στην Ευρωστίνη, αλλά η διαδρομή το άξιζε. Αν θέλετε να χαλαρώσετε σ’ αυτό το χωριουδάκι με τα πέτρινα χαμηλά σπίτια και να δείτε τις φημισμένες εκκλησιές του: τη βασιλική του Αγίου Γεωργίου με τους 17 τρούλους και την Παναγία την Καταφυγιώτισσα, αναζητήστε τον ξενώνα «Ευρωστίνη».

Όσοι όμως βιάζεστε να κάνετε ποδηλατάδα γύρω από τη λίμνη Δόξα, στη διασταύρωση μετά την Καρυά στρίψτε αριστερά και κατηφορίστε πλάι στην κοίτη του ποταμού Όλβιου προς το λεκανοπέδιο του Φενεού. Στα μισά της διαδρομής ωστόσο, βλέποντας την ταμπέλα για την Κάτω Ταρσό, τολμήσαμε την παράκαμψη. Δύο χιλιόμετρα –χωμάτινα και γεμάτα λακκούβες– μετά το χωριό, σαν αετοφωλιά στα κάθετα επιβλητικά βράχια κρέμεται η Παναγιά των Βράχων – βγάλτε τις κάμερες: το τοπίο θυμίζει Μετέωρα και η φωτογραφία απλώς επιβάλλεται.

Στο Λεκανοπέδιο του Φενεού

Ζήρια - εικόνα 5
Το σικ εστιατόριο στο «Αρχοντικό Φιαμέγκου».

Ανάμεσα στις δασωμένες πλαγιές της Ζήριας, της Ντουρντουβάνας και του Σαϊτά το λεκανοπέδιο του Φενεού είναι το... περιβόλι της ορεινής Κορινθίας, η εύφορη πεδιάδα όπου καλλιεργούνται οι πατάτες, τα φασόλια, οι φακές, τα καρύδια που θα σας «προξενέψουν» στα τοπικά καταστήματα. Την πρωταντικρίσαμε ν’ απλώνεται σε όλο της το μήκος από τον Φενεό ή Σιβίστα, ένα όμορφο, αμφιθεατρικά χτισμένο χωριό. Οι οπαδοί του sightseeing ας σημειώσουν ότι εδώ θα βρουν λαογραφικό μουσείο, αλλά και μια νεροτριβή και μύλο. Εμείς πάλι, κυνηγώντας τις εικόνες, ανεβήκαμε ψηλά στο cafe του ξενώνα «Πασιθέα» και όταν ήρθε η ώρα για φαγητό, επιστρέψαμε στην είσοδο του χωριού στο μεζεδοπωλείο «Δεσκέλα».

Σ’ αυτή την πλευρά της ορεινής Κορινθίας, πάντως, το χωριό που κλέβει καρδιές είναι η Γκούρα. Χτισμένη στα 1.000 μέτρα, σ’ ένα μπαλκόνι-πέρασμα στις δυτικές απολήξεις της Ζήριας, δεν σας κερδίζει μόνο με το απίστευτο άνοιγμα ως τις κορφές του Χελμού αλλά και με τη γραφικότητά της. Πέτρινα παλιά σπίτια, καινούργιοι σούπερ ξενώνες, ωραία καφενεδάκια: η Γκούρα αξίζει όσο χρόνο μπορείτε να της διαθέσετε. Η πλατεία, με την επιβλητική εκκλησία των Ταξιαρχών από τη μία, το απίθανο αρχοντικό του Οικονόμου-Γκούρα από την άλλη και τον ανακαινισμένο πέτρινο ξενώνα «Πρεδάρη» στη μέση, είναι από τις πιο θεατρικές που έχουμε δει. Να την περπατήσετε λοιπόν την Γκούρα. Ακόμα κι αν δεν μείνετε στον εξαιρετικό ξενώνα «Πρεδάρη», να ’ρθετε στο μπαράκι του για μιλφέιγ και μαργαρίτες. Να προσέξετε από κάθε γωνιά το αρχοντικό Οικονόμου κι ας ρημάζει στο πέρασμα του χρόνου, να περιεργαστείτε το περίτεχνο ξύλινο μπαλκόνι και την ιδιαίτερη μάντρα με τις πλάκες στην πρόσοψη, την εσωτερική αυλή με το πηγάδι και το φροντισμένο κουκλίστικο σπίτι της οικονόμου. Να καθίσετε στο cult καφενεδάκι του Μπεκιάρη στον πεζόδρομο πίσω από την εκκλησία για να πιείτε «σπαστή» –σοκολάτα αμυγδάλου Ίον ρόφημα– και στην «Κληματαριά» για παϊδάκια. Ν’ αναζητήσετε τ’ αρχοντικά του Γιακουμή και του Σαρλή, αλλά και το εκκλησάκι του Αϊ-Σώστη ψηλά στο βράχο για να δείτε το φράγμα της λίμνης Δόξα.

Μια λίμνη όλο δόξα

Ζήρια - εικόνα 6
Με γουρούνα στο χιονοδρομικό της Ζήριας.

Αν η Γκούρα, η Αρχαία Φενεός, το Πανόραμα Φενεού, ακόμα και το Μεσινό αρχίζουν να μπαίνουν στον τουριστικό χάρτη, το χρωστάνε σ’ ένα ατυχές δημόσιο έργο! Ούτε ένα χιλιόμετρο μετά την Αρχαία Φενεό, η τεχνητή λίμνη Δόξα δημιουργήθηκε σε υψόμετρο 900 μ., στις καταπράσινες πλαγιές της Ντουρντουβάνας και του Χελμού, για αρδευτικούς λόγους, αλλά τελικά δεν αξιοποιήθηκε μ’ αυτήν τη λογική. Μας έμεινε όμως η γαλάζια όψη της, τόσο ειδυλλιακή, σ’ ένα πολύχρωμο δάσος από μαυρόπευκα. Γαλάζια, και πράσινη, και γκριζωπή, με χρυσαφένιες ανταύγειες – με τα τερτίπια του ήλιου το χρώμα της αλλάζει συνεχώς. Γι’ αυτό απολαύστε κάθε λεπτό στα περίπου 4 ασφάλτινα χιλιόμετρα που την κυκλώνουν και φυσικά διασχίστε τη λωρίδα γης ως το μικρό νησί με το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου.

Την πιο εντυπωσιακή πανοραμική εικόνα της, πάντως, θα τη δείτε από ψηλά «τσακίζοντας» γλυκό του κουταλιού τριαντάφυλλο στον Αϊ-Γιώργη. Φτιαγμένο από πέτρα και ξύλο, το μοναστήρι του Αϊ-Γιώργη Φενεού χτίστηκε το 1693. Το σκαλιστό τέμπλο του ναού και οι όμορφες τοιχογραφίες κρατάνε από το 18ο αιώνα, όμως το πιο αγαπημένο σημείο των επισκεπτών είναι ο ξύλινος σκεπαστός εξώστης-κομψοτέχνημα απ’ όπου ανοίγονται μπροστά σου ολόκληρη η λίμνη και τα γύρω βουνά.

Στο δρόμο της επιστροφής πια, μπορείτε ν’ αναζητήσετε στην Αρχαία Φενεό το μικρό Αρχαιολογικό Μουσείο. Δυστυχώς, εμείς το βρήκαμε κλειστό γιατί, ελλείψει προσωπικού, ανοίγει μόνο τις καθημερινές. Λίγο μετά το χωριό όμως και πριν από το Μεσινό, μια ταμπέλα θα σας δείξει το δρόμο για τον αρχαιολογικό χώρο όπου σώζονται ερείπια της αρχαίας πολιτείας.

Από δω η Αθήνα απέχει μόλις 165 χλμ. αν επιστρέψετε μέσω Στυμφαλίας-Κιάτου. Καθώς κερδίζαμε υψόμετρο και στροφές για την ορεινή Καστανιά, «τυλιγμένοι» σ’ ένα πυκνό ελατόδασος και μια επιβλητική ομίχλη, κάναμε στάση για καφέ στο «Astra Hotel», ένα από τα πιο γουστόζικα ξενοδοχεία της Πελοποννήσου, ελπίζοντας πως κάποιο καλό απρόοπτο θα μας κρατούσε εδώ δίνοντάς μας μια πιστευτή δικαιολογία για σκασιαρχείο από τη δουλειά. Ήταν όμως πολύ νωρίς για έναν καλό χιονιά. Την επομένη το πρωί, σκαρώνοντας αυτές τις λέξεις στο γραφείο, έλαβα ένα μήνυμα από τα παιδιά του Greek Adventure: «Επιτέλους, χθες το βράδυ είχαμε το πρώτο μας χιόνι στο βουνό». Κι άντε τώρα να γράψεις...

Το προφίλ της διαδρομής

Ξυλόκαστρο-Τρίκαλα-χιονοδρομικό Ζήριας Περίπου 35,5 ανηφορικά χιλιόμετρα με στροφές, με οδήγηση μέσα από ρεματιές και βουνοπλαγιές, ως το οροπέδιο της Ζήριας. Για τη λίμνη Δασίου υπολογίστε ακόμα 8 χιλιόμετρα πηγαινέλα σε χωματόδρομο.

Μεσαία Τρίκαλα-Καρυά-Ευρωστίνη Περίπου 18,5 φιδωτά χιλιόμετρα στο δάσος. Καρυά-Παναγία Βράχων Ταρσού-Φενεός-Γκούρα Γύρω στα 27 χιλιόμετρα στο δάσος, με αρκετές λακκούβες στην άσφαλτο. Υπολογίσετε και 3,8 χιλιόμετρα πηγαινέλα με προσοχή, σε στενό χωματόδρομο για την Παναγία Βράχων. Γκούρα-Λίμνη Δόξα-Καστανιά Περίπου 25,5 εύκολα χιλιόμετρα ως τη λίμνη Δόξα, με αρκετές στροφές, ανάβαση και πράσινη θέα μετά τη Μοσιά ως την Καστανιά.

Που θα μείνετε

Ζήρια - εικόνα 7
Το cafe του «Αρχοντικού Πρεδάρη».

Κάτω Τρίκαλα

Μυριάνθιστη: (2743091179) Τρία διαμερίσματα με τζάκι, κουζινάκι και σκεπαστό πάρκιν.

Παλιόκαστρο: (2743071323, www.paliokastro.gr) Καινούργιο, περιποιημένο πέτρινο συγκρότημα κάτω από την πλατεία. Τα 10 δωμάτια (μεζονέτες και στούντιο) απλώνονται σε τέσσερα κτίρια και διαθέτουν ενεργειακό τζάκι, αυτόνομη θέρμανση, υδρομασάζ και κουζινάκι.

Πλειάδων Γη: (6973025000) Καταφθάνει, καλώς εχόντων των πραγμάτων, τα Χριστούγεννα, με 20 καλόγουστες μεζονέτες. Στο κεντρικό κτίριο θα λειτουργούν spa, εσωτερική πισίνα με θέα στα βουνά, εστιατόριο, Internet cafe, παιδότοπος.

Μεσαία Τρίκαλα

Αρχοντικό Φιαμέγκου: (2743091188, www.webgreece.gr/hotelsfiamegou) Από τη μεγάλη σάλα με το πιάνο στην υποδοχή ως τα πριβέ καθιστικά στους ορόφους των δωματίων, όλα φέρουν την προσωπική σφραγίδα της φιλόξενης ιδιοκτήτριας, δημιουργώντας ένα περιβάλλον ζεστασιάς και ποιότητας. Καθένα από τα 16 δωμάτια έχει το δικό του χαρακτήρα.

Δρυάδες: (2743023002, www.dryades-suites.gr) 3 σουίτες-μεζονέτες κι ένα στούντιο, ιδανικά για ζευγάρια, σ’ ένα κουκλίστικο συγκρότημα από πέτρα και ξύλο. Έχουν υδρομασάζ με ατμοσφαιρικό φωτισμό μέσα στο καθιστικό, τζάκι, ηχοσύστημα και DVD. Το πρωινό σερβίρεται σε κοινόχρηστο κτίριο στην αυλή.

Castelano: (6932981555) Μόλις άνοιξε και διαθέτει 5 άνετα διαμερίσματα με θέα στη θάλασσα ή το βουνό, τζάκι, πολυκουζινάκι και υδρομασάζ στο δωμάτιο.

Ενθύμιο Suites: (2743091191, www.enthymion-suites.gr) Στην άκρη του οικισμού, σας περιμένουν 2 δίκλινα και 2 σουίτες με ποιοτική επίπλωση από δέρμα και ξύλο, τζάκι, ψυγειάκι, υδρομασάζ, mini hi-fi, DVD και ωραία θέα. Στο κατάστημα δώρων του θα βρείτε αρωματικά άλατα Get Fresh για το μπάνιο σας.

Ηλιοβασίλεμα: (2743091440, www.iliovasillema.com) Όταν έχει ομίχλη, ξυπνάτε κυριολεκτικά πάνω από τα σύννεφα σ’ αυτό το καινούργιο ξενοδοχείο στην κορφή του χωριού. Σοφά μελετημένο ώστε να μη σας λείπει η θέα από πουθενά, έχει 18 σύγχρονα δωμάτια, χώρο πρωινού, εστιατόριο, τεράστιο καφέ με μοντέρνο μαντεμένιο κυκλικό τζάκι και πολλές τηλεοράσεις με NOVA, γυμναστήριο, σάουνα – προσεχώς και υδρομασάζ. Στα θετικά σημειώστε τα δύο ασανσέρ και το απλόχωρο πάρκιν.

Μύσαιον: (2743091141, www.mysaion.gr) Ζεστός ξενώνας στην καρδιά του χωριού. Έχει δωμάτια με τζάκι και θέα στο αντικρινό Μάρκασι.

Νύμφες: (2743091450, www.xenonasnymfes.gr) 8 αυτοεξυπηρετούμενα δωμάτια, τα πρώτα που συναντάς μπαίνοντας στον οικισμό. Διακοσμημένα με προσοχή στη λεπτομέρεια (φωτιστικά από σφυρήλατο σίδερο, κουρτίνες-τουλπάνια, απλίκες από παλιά κεραμίδια, λάμπες πετρελαίου), διαθέτουν πολυκουζινάκι, jacuzzi, σαλόνι με δερμάτινες σεζλόνγκ και τζάκι. Ακριβώς δίπλα νοικιάζουν ένα σπίτι για παρέες 4-8 ατόμων.

Ουρανοδρομίες: (2743091416, www.uranodromies.com) Συγκρότημα αυτόνομων διαμερισμάτων για 2-6 άτομα, τα περισσότερα με υπνοδωμάτια στη σοφίτα και καθιστικό με τζάκι.

Στα Έλατα (6747771762, 2743028524) Μια μονοκατοικία για παρέες και 2 στούντιο με κουζινάκι, μέσα στον οικισμό αλλά και στα έλατα.

Το Σαλέ των Χρωμάτων (2743091203, www.colourschalet.gr). Ο πιο ιδιοσυγκρασιακός ξενώνας της περιοχής θα σας υποδεχτεί αυστηρά, χωρίς παπούτσια και τσιγάρα! Τα 7 δωμάτια, ρομαντικά, με σύγχρονες ανέσεις και φίνα σκεπάσματα από αιγυπτιακό βαμβάκι, μοιράζονται στο ισόγειο και τον πρώτο όροφο. Όλοι όμως δίνουν ραντεβού στην έθνικ σάλα στο δεύτερο, με τα παχιά χαλιά γκαμπέ, τα ινδικά έπιπλα και τις μαξιλάρες. Παιδότοπος στη σοφίτα.

Το Λίκνο (6936944517, www.trikalakorinthias.gr/likno) 3 ψηλοτάβανες μεζονέτες 55 τ.μ. με θέα ως τον Παρνασσό. Στον κάτω χώρο υπάρχει καθιστικό με τζάκι και κουζινάκι εξοπλισμένο για πρωινό, ενώ η κρεβατοκάμαρα βρίσκεται στο ξύλινο πατάρι.

Τρίκκη: (6995163987) Για παρέες έως 8 άτομα που ψάχνουν το δικό τους «εξοχικό».

Χελυδορέα (2743091444, www.helydorea.gr) Πέτρινος ξενώνας με άπλετη θέα. Από τα 13 δωμάτιά του προτιμήστε το «Γαία» για το ιδιαίτερο στιλ και το «Θέα» για... ευνόητους λόγους.

Άνω Τρίκαλα

Βαρνεβό: (2743091222, 6944949575, www.varnevo.gr) Από τους πιο ιδιαίτερους ξενώνες των Τρικάλων, με προσωπικότητα και στιλ. Χτισμένος σαν πυργόσπιτο, έχει 5 άνετα δωμάτια (σουίτες, μεζονέτες και δίκλινα) με τζάκι και παλιές οικογενειακές αντίκες. Το σπιτικό πρωινό σερβίρεται στη σάλα-cafe΄ του ισογείου.

Καταφύγιο Ερμής: (2743091121) Συγκρότημα με ξύλινα σαλέ, cafe΄ κι εστιατόριο.

Πηγή Ταρλαμπά: (2743091267, www.web-greece.gr/hotels/pigitarlamba) Σε πλαγιά με πανοραμική θέα στη Ζήρια. Έχει 22 λιτά, αλλά όμορφα δωμάτια – ορισμένα με τζάκι.

Φλαμπουρίτσα: (2743091131, www.flabouritsa.gr) Το πιο

κοντινό στο χιονοδρομικό ξενοδοχείο, σε μια ελατοσκέπαστη τοποθεσία μετά τα Άνω Τρίκαλα.

Ρίζα

Ηλίου Μέλαθρον: (2743071488) Προσεγμένος ξενώνας 6 δωματίων σε λόφο, σ’ ένα χωριουδάκι-πέρασμα πριν από τα Τρίκαλα. Στο όμορφο lobby bar, πλάι στο τζάκι, θα δοκιμάσετε γλυκά Kayak.

Καρυά

Αναράδα: (6944633605, 2743091396) 4 στούντιο, 3 μεζονέτες κι 1 δίχωρο δωμάτιο ολοκαίνουργια, άνετα και με θέα από τη Ζήρια ως το Μαύρο Όρος. Το cafe΄ στο κεντρικό κτίριο λειτουργεί από το πρωί ως αργά το βράδυ.

Καρυάτις Resort: (2743091000, www.karyatisresort.gr) Πέτρινος ξενώνας στο δάσος, με 14 δωμάτια, cafe΄, εστιατόριο.

Ευρωστίνη

Ευρωστίνη: (2743032122, www.evrostini.com) Διώροφο πέτρινο κτίριο στο κέντρο του χωριού, πάνω από τον Ζαχλωρίτικο ποταμό. Μεγάλα δωμάτια, τα τέσσερα με τζάκι.

Γκούρα

Ακροθέα: (2747051471, www.akrothea.gr) Στην άκρη της Γκούρας, με ασύλληπτη θέα στο λεκανοπέδιο του Φενεού. Κλείστε ένα από τα 20 άνετα δωμάτια και δώστε ραντεβού στο ζεστό χώρο υποδοχής με τα παρεΐστικα καθιστικά και το τζάκι κι έως αργά το βράδυ στο μπαρ.

Αρχοντικό Πρεδάρη: (2747051280, www.arhontiko-predari.gr) Το παλιό πέτρινο οικογενειακό αρχοντικό του 1870 ανακαινίστηκε και απέκτησε 8 καλόγουστα δωμάτια (2-4 κλινών) με έπιπλα από καρυδιά και αναπαυτικά κρεβάτια Coco-mat. Στο βάθος της αυλής, σε ξεχωριστό κτίριο, το δίπατο cafe΄ είναι το πιο σοφιστικέ στέκι στην Γκούρα για γλυκό από το πρωί μέχρι ποτό το βράδυ.

Καλλιστώ: (2747051080) Απλός ξενώνας, κερδίζει πόντους χάρη στον μπριόζο ιδιοκτήτη. Το πρωινό σερβίρεται στο καθιστικό με το τζάκι, σε τραπέζια-βιτρίνες με συλλογές από παλιά αντικείμενα.

Όλβιος: (2747051079, www.olvioshotel.gr) Όμορφο ξενοδοχείο στην είσοδο της Γκούρας, με φωτεινούς κοινόχρηστους χώρους, άνετο πάρκιν, άπλετη θέα και δωμάτια διαφορετικών τύπων, από δίκλινα μέχρι τετράκλινες σοφίτες-μεζονέτες.

Σεμέλη: (2747051319, www.hotelsemeli.gr) 10 απλά, περιποιημένα δωμάτια με τηλεόραση και τζάκι. Οι φιλόξενοι ιδιοκτήτες θα σας καλοδεχτούν στη ρουστίκ σάλα με δικό τους τσίπουρο και καρύδια.

Πανόραμα Φενεού

Ξενώνας Αλεξίου: (2742026200, www.alexiouhotel.gr) Μόλις λίγα λεπτά από τη λίμνη Δόξα, σε μια πευκόφυτη πλαγιά που αγναντεύει τη Ζήρια. Έχει cafe΄ και τρία ατμοσφαιρικά δωμάτια με τζάκι και όλες τις σύγχρονες ανέσεις.

Η Φενεάτις (2747041456, www.feneatis.gr) Πέντε αυτοεξυπηρετούμενα πέτρινα διαμερίσματα χωριάτικου στιλ, στο δάσος, στους πρόποδες της Ντουρντουβάνας. Θα σας φέρουν όμως πρωινό στο δωμάτιο.

Αρχαία Φενεός

Ο Μίτος της Αριάδνης (2747041254, www.mitosariadnis.gr) 5 καινούργιες μεζονέτες, σε λουλουδιασμένα παρτέρια, με τζάκι και θέα στον κάμπο του Φενεού. Το πρωινό με πίτες από τα χέρια της Ηπειρώτισσας κυρίας Αριάδνης σερβίρεται στο κεντρικό κτίριο, όπου θα βρείτε και μικρό γυμναστήριο.

Φενεός

Τα Λημέρια του Πάνα (2743091115, www.limeriapana.gr) 4 αυτόνομες μεζονέτες με τζάκι, σ’ ένα μεγάλο κτήμα στην άκρη του χωριού. Σ’ έναν ευχάριστο, ανεξάρτητο χώρο με μοναστηριακά τραπέζια και ροτόντες λειτουργεί το cafe-μεζεδοπωλείο «Δεσκέλα» σερβίροντας περιποιημένο φαγητό τα μεσημέρια και... δοκιμασμένες ροκές ολημερίς.

Πασιθέα: (2747051052, www.pasithea.gr) Πάνω από το χωριό, αυτά τα ξύλινα σαλέ βλέπουν ως τον Σαϊτά και τη Ζήρια. Έχουν 2 σοφίτες 5 ατόμων και 4 δίκλινα. Σε ξεχωριστό κτίριο λειτουργεί cafe΄-bar.

Μεσινό

Εν Φενεώ: (6974909991, www.enfeneo.gr) 7 διαμερίσματα 45 και 75 τ.μ., στο δρόμο προς την Αρχαία Φενεό, για όσους θέλουν αυτονομία κινήσεων. Το μεγαλύτερο διαθέτει παροχές για ΑμΕΑ.

Καστανιά

Astra Hotel: (2747061202, www.astrahotel.gr) Σαν μεγάλο φιλικό σπίτι, ο ξενώνας-έκπληξη της οικογένειας Καψούρου σας προσκαλεί να μείνετε σε 10 δωμάτια ένα κι ένα, με ποπ, countrystyle κι έθνικ πινελιές, και ν’ αδράξετε κάθε στιγμή της μέρας στο καθιστικό με τους βελούδινους καναπέδες και το μαρμάρινο τζάκι.

Xenia Καστανιάς: (2747061283, www.xeniakastania.gr) Από τα 17 λιτά δωμάτιά του αγγίζεις τα έλατα. Λογικό, αφού βρίσκεται στο δάσος, σε 1.170 μ. υψόμετρο. Διαθέτει καθιστικό με τζάκι και cafe΄-bar-εστιατόριο.

Που θα φάτε

Ζήρια - εικόνα 8
H Αποστολία, «ψυχή» στην μπάρα του «Λίθινου».

Πινακωτή: (Μεσαία Τρίκαλα, 2743091447) Λειτουργεί καθημερινά, μεσημέρι και βράδυ, σερβίροντας ψητά και μαγειρευτά στην πέτρινη σάλα με το τζάκι και την κλειστή με τζαμαρίες βεράντα. Δοκιμάστε αγριογούρουνο στιφάδο και λουκάνικο, μπουρμπούλι, αρνάκι στη γάστρα, καγιανά, προβατίνα, φασολάδα και πίτες.

Άρτεμις: (Μεσαία Τρίκαλα, 6976444555) Πέτρινο, οικογενειακό εστιατόριο με γευστικά μαγειρευτά (κόκορας με χυλοπίτες, αρνάκι γκιούλμπασι) κι εξαιρετικές πίτες. Ζητήστε ακόμα συκωταριά λεμονοριγανάτη και χοιρινό ρολό.

Κάτι καλύτερο (Γκούρα, 2747051260) Μοσχάρι με κυδώνι, αγριογούρουνο με κάστανα, χοιρινό ρολό με δαμάσκηνο και άλλα μαγειρευτά, σε μια απλή σάλα με σούπερ θέα.

Αίπυτος: (Γκούρα, 2747051200) Απλή οικογενειακή ταβέρνα για κρεατοφαγία.

Κοραής: (Ευρωστίνη, 2743031786) Για χορτόπιτες της κυρίας Ζωής, παϊδάκια

και κοντοσούβλι.

Το Διάσημο Κουτούκι του Στάικου: (Αρχαία Φενεός, 2747041166) Για φασολάδα και κόκορα κρασάτο με θέα στη λίμνη Δόξα.

Τα 3 Πλατάνια: (Μεσαία Τρίκαλα, 2743091251) Στην πλατεία του χωριού, μέσα στα έλατα και τα πλατάνια. Σπεσιαλιτέ το αρνάκι στη λαδόκολλα.

Τα 7 Αδέλφια: (Μεσαία Τρίκαλα, 2743091229) Κλασικό, παραδοσιακά διακοσμημένο, με προσεγμένη κουζίνα.

Shopping

Μεσαία Τρίκαλα Στο παντοπωλείο Σπάθη, στην πλατεία, μέλι και λικέρ δυόσμο, ρυζόγαλο και γιαούρτια Ελευθερίου, αλλά και όσπρια από την Γκούρα. Για ζυμωτό ψωμί ημέρας και ό,τι βγάζει η γη της ορεινής Κορινθίας, περάστε από τα Παραδοσιακά προϊόντα Φενεού. Στην αρχή του οικισμού, στο Λίκνο, θα προμηθευτείτε γλυκά του κουταλιού, τσίπουρο, κρασί, τσάι, καρύδια και τυριά Στυμφαλίας.

Γκούρα Σπιτικά κουλουράκια πορτοκαλιού από τα Παραδοσιακά προϊόντα Φενεού και ζυμαρικά από το φούρνο του Στριφτόμπολα.

Μεσινό Ζυμαρικά, φασόλια και φακές από τη Ρούλα.

Eν δράσει

Αθλητικό Κέντρο Ζήριας-Χιονοδρομικό κέντρο 2743022229

Κέντρο Ελεύθερης Ιππασίας Ρέθι, θέση Καλλυγά, 6934140421, 6936889973

Greek Adventure Oργανώνει βόλτες με 4x4 και trekking, χρωματοσφαίριση στο δάσος, ποδηλατάδες στη λίμνη Δόξα. Γκούρα, 2102018551, www.greekadventure.gr.

  • Πολύ κατατοπιστική για την περιοχή θα βρείτε την ιστοσελίδα www.e-ziria.gr.
  • Διαβάστε ακόμα

    Τελευταία άρθρα Travel

    Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

    Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

    ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
    25/04/2024

    "Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

    Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

    Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

    Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

    "Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

    Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

    Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

    Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

    Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

    Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

    Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

    Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.