Ντουμπάι

Εκεί που χτίζεται ο ψηλότερος ουρανοξύστης του κόσμου και η Zaha Hadid ετοιμάζει μια τρελή, ερεθιστική αρχιτεκτονιά, o Δημήτρης Αντωνόπουλος ανακαλύπτει ότι η γαστρονομική καλοπέραση είναι υπόθεση επιπέδου «Χρυσών Σκούφων».

Ντουμπάι

Εκεί που χτίζεται ο ψηλότερος ουρανοξύστης του κόσμου και η Zaha Hadid ετοιμάζει μια τρελή, ερεθιστική αρχιτεκτονιά, o Δημήτρης Αντωνόπουλος ανακαλύπτει ότι η γαστρονομική καλοπέραση είναι υπόθεση επιπέδου «Χρυσών Σκούφων».

Ντουμπάι - εικόνα 1
Στην κορυφή του Burj-al-Arab.

Δεν έχει πύργο του Άιφελ, αλλά το «Burj-al-Arab» είναι αρκούντως αναγνωρίσιμο σήμα κατατεθέν του Dubai. δεν έχει όμως ούτε Marais, ούτε Μονμάρτρη, ούτε άλλη γραφική γειτονιά απ’ αυτές που κάνουν τους τουρίστες να σουλατσάρουν στους δρόμους με τα πόδια και την καρδιά τους. Κι όμως, το Ντουμπάι είναι εδώ και χρόνια ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος τουριστικός προορισμός του πλανήτη. Για να σας δώσω ένα μέτρο αυτής της αλλαγής, σημειώστε ότι το 2005 το Ντουμπάι δεχόταν 6,2 εκατ. τουρίστες που τους φιλοξενούσε σε 38.000 ξενοδοχειακές κλίνες, ενώ το 2010 θα υποδεχθεί, σύμφωνα με το masterplan του σεΐχη Mohammed Bin Saeed al Maktoum, 15 εκατ. κόσμο και θα τον κοιμίσει σε 92.000 κρεβάτια! Και το τρελό είναι ότι όλο αυτό το οικοδόμημα δεν υψώνεται στους απαλούς λόφους της Τοσκάνης ή στις δασωμένες πλαγιές των Άλπεων, αλλά πάνω στην καυτή, γυμνή άμμο που, παρά τον αισθησιασμό της, δεν προσφέρεται από μόνη της ως ιδανικός τόπος διακοπών.

Το Ντουμπάι μπορεί να υπερηφανεύεται ότι διαθέτει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση εντυπωσιακών, υπερπολυτελών ξενοδοχείων ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο στη γη. Και σ’ αυτά τα αστεράτα ξενοδοχεία λειτουργούν τα καλύτερα εστιατόρια του Ντουμπάι, που δημιουργούν μια αληθινά συναρπαστική, πολυεθνική και γενναιόδωρη γαστρονομική σκηνή.

Αρχίζοντας λοιπόν τη μαυλιστική μας ξενάγηση, μοιραία ξεκινάμε από τα μέρη που ιντριγκάρουν το μυαλό συνδυάζοντας άθλημα (γεύση που μιλάει δηλαδή) και θέαμα! Μπορεί το high-tech «Al Muntaha» στα... ψηλά του είναι σίγουρα εντυπωσιακό, αλλά όλα τα λεφτά του κύρους στο Ντουμπάι παίζονται στο «βυθό». Μπαίνοντας στο Al Mahara νομίζεις ότι έχουν παρκάρει στο βυθό του εμβληματικού «Burj-Al-Arab» ένα υπερπολυτελές υποβρύχιο. Ό,τι βλέπεις όμως εκεί κάτω είναι μια υπέροχη ψευδαίσθηση που απλώνεται σ’ ένα ενυδρείο 360° γεμάτο με 300.00 λίτρα θαλασσινό νερό και μπόλικα sui generis ψάρια. Είναι, λοιπόν, λογικό εδώ να τρως καλούδια της θάλασσας και γκουρμέ και πανάκριβα (υπολόγισα τουλάχιστον € 200 το άτομο χωρίς κρασί). Υπάρχουν πολλά στιλ μενού για να διαλέξεις: από τέλεια ψημένο αστακό του Ομάν μέχρι ευρηματικά milkshakes από μπλε κάβουρα και τεμπούρα soft shell crabs. Αξέχαστη εμπειρία όμως και το γεύμα στο Vu’s. Την πρώτη ιδέα για το τι σε περιμένει, την παίρνεις ανεβαίνοντας με το διάφανο ασανσέρ-πύραυλο που σε στέλνει στον 50ό όροφο των Emirates Towers – συγκλονιστική η θέα στους ουρανοξύστες και τους πορτοκάλι φωτισμένους τρούλους του τζαμιού της Jumeirah. Η ευρωπαϊκή και fusion κουζίνα του είναι απ’ τις καλύτερες και πιο σέξι στην πόλη. Το ανοιχτό ραβιόλι με γαρίδες και φρέσκα κουκιά σε κρέμα αχινού είναι σπεσιαλιτέ που ορίζει τη φινέτσα. Το fusion πασπαλίζεται σαν μυρωδάτη ασιατική γλύκα πάνω σε ροζέ μάγουλα μοσχαριού, συνοδεία πατάτας με φίνα εμουλσιόν σκόρδου, ενώ το τέλειο comfort food μεταφράζεται σ’ ένα ριζότο με φλουδίτσες τρούφας και μελωμένη παντσέτα.

Ντουμπάι - εικόνα 2
Tο Jumeirah Beach Hotel.

Το θέαμα όμως στο Ντουμπάι είναι συνδυασμένο με εξτραβαγκάντσες που δεν συναντάς σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου. Όταν η εξωτερική θερμοκρασία στην περιοχή του Mall of Emirates σκαρφαλώνει στους 50°C, στην κλειστή τεχνητή πίστα του σκι βουτάει στους -4°C! Αν θέλεις να δεις το σόου «σκι με κελεμπία» πρέπει να κλείσεις πρώτο τραπέζι πίστα στο Sezzam. Μη φοβάστε, αυτός ο τεράστιος, υπερμοντέρνος, αλλά ταυτόχρονα προσγειωμένος χώρος καθίζει 1.000 άτομα, αλλά δεν του φαίνεται καθόλου. Στο ρεστοράν του ξενοδοχείου «Kempinski» ο executive chef, ο δικός μας Δόξης Βέκρης, έχει δημιουργήσει ένα πολύ πρωτότυπο concept: αναπτύσσει το μενού γύρω από τρεις βασικούς τρόπους μαγειρέματος, προσφέροντας στέικ και ταντούρι στο «Flame», σπεσιαλιτέ απ’ όλη την Ασία στο «Steam», και ιταλική-μαροκινή κουζίνα στο «Bake».

ΟK, θέαμα και ευφαγία χορτάσαμε, άρα είναι ώρα να αναρωτηθούμε ποιο είναι το καλύτερο εστιατόριο του Ντουμπάι.

Το Verre μπορεί να μην εντυπωσιάζει με το urban chic στιλάκι του – ειδικά μετά τις εξτραβαγκάντσες στις οποίες μας έχει συνηθίσει το Ντουμπάι. Εδώ όμως, αδέλφια, ρυθμίζει τις κουζίνες ο πολύς Gordon Ramsay, ενώ ο μετρ και ο σομελιέ τυχαίνει να είναι αστέρια. Η γαλλική του κουζίνα είναι περιωπής και φτιάχνεται με εξαιρετικές πρώτες ύλες που η άψογη μαγειρική τεχνική ανεβάζει στον έβδομο ουρανό. Το καταλαβαίνεις από ένα τολμηρό, μεγαλειώδες πιάτο όπως τα τρυφερά χτένια με καραμελωμένη κοιλιά χοιρινού, σερβιρισμένη εξαιρετικά με τηγανητό πεπόνι και εμουλσιόν τζίντζερ.

Σε τολμηρή γκουρμέ συχνότητα κινούνται δύο ακόμη ρεστοράν, που θα τα έβαζα στη λίστα των εστιατορίων που πρέπει οπωσδήποτε να χαρείς την κουζίνα τους. Το Eau Zone είναι το πανέμορφο, ρομαντικό ρεστοράν του εξαιρετικού «One & Οnly Royal Mirage Hotel». Δεν θα σας μιλήσω όμως μόνο για το υπέροχο tiramisu του, που όλο το Ντουμπάι θεωρεί must. θα σας προτείνω την τερίνα πάπιας με τσάτνεϊ-ζημιά από κουμκουάτ, την μπισκ αστακού με τσαχπίνικες γαρίδες αλειμμένες με ουασάμπι ή τα σιγοψημένα μοσχαρίσια πλευρά, πικάντικα και φρουτώδη, με μυρωδιές κανέλας και γλυκάνισου.

Ντουμπάι - εικόνα 3
To εντυπωσιακό Grosvenor House.

Το Tang στο «Meridien Mina Seyahi», πάλι, είναι μυστήριο τρένο. Η ιδιόρρυθμη επίπλωση δίνει στο χώρο μια σινιέ δυσκοιλιότητα, αλλά εδώ σερβίρεται η πιο απρόβλεπτη, τολμηρή και ευφυώς συνδυασμένη γαστρονομία του Ντουμπάι: καρπάτσο μπακαλιάρου με σορμπέ από γιαπωνέζικο miso, σιγομαγειρεμένο αρνάκι με νιόκι από πράσινο τσάι, φοντάν με κονιάκ, σοκολάτα και παγωτό από καπνό...

Σε μια τόσο πολυεθνική κοινωνία όπως του Ντουμπάι, είναι αναμενόμενο τα έθνικ εστιατόρια να φυσάνε. Έχοντας όμως το Ιράν από την άλλη πλευρά του αραβικού κόλπου, θα ήταν κρίμα να μην απολαύσεις δεόντως την περσική κουζίνα. Το Shabestan στο «Radisson SAS Hotel» είναι το κορυφαίο του είδους: βαρύ, ρομαντικό, με ατμόσφαιρα. Σας προτείνω ανεπιφύλακτα το kebab-e-mahi, για να δοκιμάσετε τέλεια ψημένο το hammur, ένα πεντανόστιμο ψάρι του κόλπου. Εδώ θα καταλάβετε επίσης γιατί οι Πέρσες είναι οι αδιαφιλονίκητοι μετρ του ανατολίτικου πιλαφιού.

Στο ινδικό Ashiana του «Sheraton Dubai Creek», η όμορφη μαχαρανική σκοτεινιά και οι σταυροπόδι καθισμένοι μουσικοί σε ταξιδεύουν. Το spicy αρνάκι gosh boti kebap και το μαριναρισμένο σε γιαούρτι τρυφερούδι με τα εκφραστικά αρώματα murg barrah σε βάζουν στο κλίμα μιας εξαιρετικής ινδικής κουζίνας. Αν δεν φοβάστε τα καυτερά, αφήστε να σας διαολίσει το gosht mirach (ζουμερό αρνί με τσίλι).

Πάμε Άπω Ανατολή τώρα. Το δικό τους Kiku στο «Meridien Dubai» είναι εξαιρετική περίπτωση γιαπωνέζικου που συνδυάζει ποιότητα με λογικές τιμές. Απέριττο αλλά θερμό, σε βάζει σε φάση ζεν. Τα αχνιστά dim-sum και τα εκπληκτικά bento box σε κάνουν να ευχαριστείς τους θεούς, γιατί σε τόση απόσταση απ’ το Τόκιο χαίρεσαι την εκφραστική λιτότητα της γιαπωνέζικης κουζίνας.

Στο Zheng Hes θα χειροκροτήσετε τον στιλάτο μοντερνισμό του κινέζικου μεγαλείου του, αφού πρώτα χαζέψετε την αραβική μεγαλοπρέπεια του ξενοδοχείου «Mina A Salam» (εντός του resort Madinat Jumeirah) που το στεγάζει. Δεν είναι φτηνό, αλλά αξίζει με το παραπάνω τα λεφτά του.

Η επιστροφή προς τη Μέση Ανατολή μπορεί να γίνει είτε μέσω του Al Nafoorah στο «Emirates Tower Hotel», που σερβίρει υψηλή λιβανέζικη κουζίνα, είτε του Al Qasr στο «Dubai Marine Beach Resort», όπου τα πάντα είναι εξαιρετικά και σε τεράστιες μερίδες.

Στο φινάλε ευλογούμε και τα γένια μας. Το Dias, διακοσμημένο σαν αρχαίος ναός, ακολουθεί τη μεγαλοπρεπή εικόνα του Ντουμπάι. Εκεί, ο Ξανθιώτης σεφ Γιάννης Αβραμίδης μάς βγάζει ασπροπρόσωπους, με highlights εξαίρετο new style μουσακά, ιντριγκαδόρικες γαρίδες σαγανάκι και ανάλαφρο αρωματικό στιφάδο. Άρτι δημιουργηθέν το Ελαία, στο ελληνικών συμφερόντων «Hotel Majestic», φέρνει δυναμικά, σε συνεργασία με το σεφ Γιάννη Μπαξεβάνη, τη σύγχρονη ελληνική κουζίνα στο Ντουμπάι.

Resto & Hotel Info

Ντουμπάι - εικόνα 4
Εμπειρία το γεύμα στο «Vu’s» με θέα σε όλη την πόλη από τον 50ό όροφο των Emirates Towers.

Al Mahara / Burj Al Arab +9714 3017777, www.burj-al-arab.com

Al Qasr / Dubai Marine Beach Resort & Spa +9714 3461111, www.dxbmarine.com

Ashiana / Sheraton Dubai Creek +97142227171.

Dias +9714 2832832

Eau Zone / One & Οnly Royal Mirage www.oneandonlyresorts.com

Ελαία / Hotel Majestic www.dubaimajestic.com

Kiku / Meridien Dubai www.starwoodhotels.com/lemeridien

Sezzam / Kempinski Hotel www.kempinski-dubai.com

Tang / Le Meridien Mina Seyahi Beach Resort +97143993333, www.starwoodhotels.com/lemeridien

Verre / Hilton

Dubai Creek +971 42271111, www.hiltondubaicreek.com

Vu’s & Al Nafoorah/ Emirates Tower Hotel +9714 3300000, www.jumeirahemiratestowers.com

Zheng Hes & PierChic / Madinat Jumeirah +9714 3668888.

Jumeirah Bab Al Shams Desert Resort & Spa www.jumeirahbabalshams.com

Grosvenor House www.grosvenorhouse-dubai.com

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.