Δουβλίνο best of

Top 15 εμπειρίες για ένα long weekend only for U(2) από τη Μαριάννα Γαλανοπούλου.

Δουβλίνο best of

Top 15 εμπειρίες για ένα long weekend only for U(2) από τη Μαριάννα Γαλανοπούλου.

Δουβλίνο best of - εικόνα 1

01 Αν ήταν χρώμα…

Η Ιρλανδία θα ήταν βέβαια πράσινο. Δεν είναι τυχαίος ότι ονομάζεται και «το σμαραγδένιο νησί» – η φύση είναι απίστευτη. Για να πάρετε μια ιδέα τι εστί πράσινο, κάντε βόλτα στις δύο περίφημες πλατείες-πάρκα του Δουβλίνου, το St Stephen's Green και τη Merrion Square. Στην πρώτη, θα κάνετε βόλτα μαζί με τους ερωτευμένους που ταΐζουν τα παπάκια στις μικρές λίμνες του πάρκου, ενώ στη δεύτερη θα μπείτε στον πειρασμό να γίνετε λίγο τουρίστες και να φωτογραφηθείτε με τον Όσκαρ Ουάιλντ ή μάλλον με το σχεδόν ολοζώντανο άγαλμά του, που αναπαριστά το διάσημο συγγραφέα –και «κακό παιδί» της Ιρλανδίας– ξαπλωμένο νωχελικά σ’ ένα βράχο.

02 Η περαντζάδα της πόλης

Φασαριόζικα cafes, συνεχές πηγαινέλα, βιαστικοί Δουβλινέζοι που κόβουν το βήμα και αναμειγνύονται με τους τουρίστες που αναζητούν τα μνημεία της πόλης. Στην οδό O’ Connell συμβαίνουν όλα – είναι η κεντρική λεωφόρος-περαντζάδα. Ιδανική για πρωινό περίπατο, με τα ευρύχωρα πεζοδρόμιά της και τα μικρά cafe΄s, είναι η καλύτερη πρόταση για μια πρώτη βόλτα που θα σας βάλει στους ρυθμούς της πόλης. Αν ενδιαφέρεστε, μάλιστα, για την ιστορία της Ιρλανδίας, βρίσκεστε στο κατάλληλο σημείο. Εδώ θα βρείτε το πιο γνωστό ιστορικό μνημείο του Δουβλίνου, το Γενικό Ταχυδρομείο, επίκεντρο των ταραχών στην Εξέγερση του Πάσχα των Ιρλανδών εναντίον των Άγγλων το 1916 με ορατά ακόμη τα σημάδια από τις σφαίρες.

03 Ραντεβού στο Καρφί

Όταν πρωτοτοποθετήθηκε, το φουτουριστικό γλυπτό Millennium Spire προκάλεσε ποικίλα σχόλια και έγινε αντικείμενο αναρίθμητων ανεκδότων. Σήμερα, ο πανύψηλος αυτός ατσάλινος οβελίσκος απέναντι από το Γενικό Ταχυδρομείο έχει εξελιχθεί σε σήμα κατατεθέν της πόλης. Ορατός σχεδόν από παντού, είναι το απόλυτο σημείο ραντεβού και η ιδανική πυξίδα. Μέχρι και οι ντόπιοι έχουν πλέον εξοικειωθεί μαζί του και τον αποκαλούν χαϊδευτικά The Spike, δηλαδή το καρφί.

04 Βαρκάδα στον Liffey

Στα υπαίθρια cafe΄s του ποταμού θα πιείτε τη σοκολάτα σας ή θα τσουγκρίσετε την πρώτη σας Guinness, στις γέφυρές του θα ξαποστάσετε από τις βόλτες σας, στη βόρεια όχθη του θα χαλαρώσετε χαζεύοντας τους τεράστιους σταχτόχρωμους γλάρους του Ατλαντικού. Ο Liffey ορίζει το προφίλ της πόλης, κόβοντάς τη σχεδόν ακριβώς στη μέση. Τα περισσότερα ιστορικά αξιοθέατα βρίσκονται στη βόρεια πλευρά του, ενώ στη νότια τα θα συναντήσετε τα περισσότερα μουσεία και τις γκαλερί. Την πρώτη μέρα που θα πετύχετε χωρίς βροχή, επιβιβαστείτε σε ένα από τα ποταμο-λεωφορεία της Liffey Voyage (www.liffeyvoyage.ie/) για μια μοναδική βαρκάδα.

05 Στους δρόμους των U2

«With or without you», εγώ το tour στους δρόμους των U2 θα το κάνω! Ειδικά σχεδιασμένες ξεναγήσεις σάς δίνουν την ευκαιρία να ακολουθήσετε τα βήματα του Bono και της παρέας του και να απολαύσετε τον περίπατο στην πόλη κάνοντας στάσεις στα μέρη όπου εμπνεύστηκαν τις μεγάλες επιτυχίες τους – μεταξύ άλλων το στο Windmill Lane, όπου οι U2 ηχογράφησαν το «With or without you» και το «Pride». Ξεναγήσεις γίνονται κάθε Κυριακή μεσημέρι, με αφετηρία την κεντρική πύλη του St. Stephens Green Shopping Centre, αλλά και άλλες μέρες ύστερα από συνεννόηση (€ 15, www.myspace.com/u2sdublintour).

06 Η ομορφότερη γέφυρα

Αποκλειστικά για πεζούς, η μεταλλική μικρή γέφυρα Ha’penny μπορεί να τρίζει λίγο, αλλά προσφέρει μοναδικές photo opportunities, υπό τους ήχους των πλανόδιων μουσικών. Η πιο χαριτωμένη από τις πολλές γέφυρες του ποταμού ονομάστηκε έτσι, επειδή όταν κατασκευάστηκε, για να τη διασχίσεις, έπρεπε να πληρώσεις μισή πένα. Μια από τις πιο σύγχρονες πάντως είναι αυτή που φέρει το όνομα του συγγραφέα Τζέιμς Τζόις.

07 Η γειτονιά της νύχτας

Η πιο ζωντανή γειτονιά του Δουβλίνου είναι αναμφισβήτητα το Temple Bar, μια άλλοτε μποέμικη περιοχή που έχει μετατραπεί τα τελευταία χρόνια στην καρδιά της νυχτερινής ζωής της πόλης. Χιλιάδες Δουβλινέζοι και τουρίστες πλημμυρίζουν κάθε βράδυ τα σοκάκια της, πίνουν μπίρες, τραγουδούν και φλερτάρουν σαν μια τεράστια παρέα. Εδώ θα βρείτε μερικά από τα καλύτερα σημεία για να απολαύσετε ένα pint –το χαρακτηριστικό μεγάλο ποτήρι της μπίρας– ακούγοντας ιρλανδικά μουσικά σχήματα. Ένα από αυτά είναι σίγουρα το κατακόκκινο «The Temple Bar» (www.visit-templebar.com). Αν και εκμεταλλεύεται στο έπακρο το όνομά του έχοντας στήσει βιομηχανία τουριστικών gadgets, παραμένει δικαίως μια από τις πιο δημοφιλείς pubs της περιοχής εδώ και 160 χρόνια. Εκτός από Guinness (φυσικά), μπορείτε να διαλέξετε και από τον τεράστιο κατάλογο ιρλανδικών ουίσκι που διαθέτει. Μην

ξεχάσετε να συνοδεύσετε το ποτό σας και με φρέσκα στρείδια, τη σπεσιαλιτέ του μαγαζιού.

Δουβλίνο best of - εικόνα 2

08 Φιλοξενούμενοι του Bono

Αν παραπονεθείτε για το σέρβις και ζητήσετε να δείτε τον υπεύθυνο, δεν αποκλείεται να έρθουν για να δουν ποιο είναι το πρόβλημα ο Bono ή ο The Edge των U2. Το στιλάτο ξενοδοχείο «The Clarence» δεν είναι μόνο μια από τις top επιλογές διαμονής στο Δουβλίνο, αλλά ανήκει και στα αγαπημένα παιδιά του. Το πανέμορφο αυτό boutique hotel βρίσκεται στην καρδιά της ιρλανδικής πρωτεύουσας, ενώ τα δωμάτιά του έχουν θέα στον Liffey. Διαθέτει 43 δωμάτια, 4 σουίτες και το «Octagon Bar» το οποίο, εκτός από το χαρακτηριστικό οκταγωνικό του σχήμα, είναι γνωστό για τα δυνατά cocktails του (από € 350, www.theclarence.ie).

09 Best design hotel

Σε μια πόλη όπου κυριαρχούν τα bed&breakfast και τα παλιά ιστορικά ξενοδοχεία, το «The Morgan» στο Temple Bar προσφέρει μια μοναδική εμπειρία σε όσους ψάχνουν κάτι διαφορετικό. Φτιαγμένο με τη φιλοσοφία «less is more», διαθέτει λιτή πολυτέλεια και άνεση. Τα 121 συνολικά δωμάτια και σουίτες είναι σχεδιασμένα με εξαιρετική αίσθηση στιλ, ενώ στους χώρους του ξενοδοχείου θα δείτε έπιπλα με υπογραφή σχεδιαστών όπως ο Le Corbusier και η Eileen Gray (από € 140, 10 Fleet Street, www.themorgan.com).

10 Guinness Power

Στο Δουβλίνο, όταν παραγγέλνεις ένα pint, εννοείται ότι ζητάς Guinness. Το σερβίρισμά της είναι πραγματική τελετουργία και μπορεί να διαρκέσει μέχρι και πέντε λεπτά για να γίνει τέλειος ο κρεμώδης αφρός της. Γενικά, οι

Ιρλανδοί πίνουν μαύρες μπίρες (stouts) και εκτός από την Guinness μπορείτε να

δοκιμάσετε Beamish και Murphy's. Κάντε στάση για ένα pint στην pub «Oliver St. John Gogarty» (58-59 Fleet Street, www.gogartys.ie) που σερβίρει εδώ και 150 χρόνια ή στην «Davy Byrnes» (21 Duke Street, www.davybyrnes.com), για την οποία μάλιστα υπάρχει αναφορά στον «Οδυσσέα» του James Joyce. Μην ξεχάσετε πάντως ότι όλοι οι δημόσιοι χώροι είναι αυστηρά «No smoking» στην Ιρλανδία – αν δεν μπορείτε να εγκαταλείψετε τη συνήθεια, θα πρέπει να καπνίζετε έξω από τις pubs και τα εστιατόρια. Πάντως, θα έχετε σίγουρα μεγάλη παρέα, ενώ δεν αποκλείεται να κάνετε και ενδιαφέρουσες γνωριμίες – οι καπνίζοντες Ιρλανδοί είναι ουκ ολίγοι.

11 Irish shopping

Η Grafton Street είναι το κέντρο του shopping στο Δουβλίνο. Βέβαια, η ιρλανδική πρωτεύουσα δεν είναι και Μιλάνο, γι’ αυτό θα συμβιβαστείτε με Marks & Spencer και την τοπική αλυσίδα πολυκαταστημάτων Brown Tomas. Για hip clothing, επισκεφθείτε τις boutiques του Temple Bar, ενώ για ιρλανδική λαϊκή τέχνη τη Nassau Street και τη Dawson Street. Μια από τις καλύτερες αγορές είναι τα ζεστά και αφράτα χειροποίητα ιρλανδικά πλεκτά. Πολλές επιλογές με εγγύηση θα βρείτε στο «Dublin Woolen Mills» (www.woolenmills.com).

12 Gourmet τηγανίτες

Για παραδοσιακές γεύσεις, το «Gallagher’s Boxty House» (www.boxtyhouse.ie) στο κέντρο του Temple Bar θεωρείται από τα καλύτερα του είδους. Μη χάσετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε τα boxty, κάτι σαν τηγανίτες από πατάτα, με γέμιση από κρέας ή ψάρι, λάχανο και σάλτσα. Είναι από τα πιο νόστιμα πιάτα της παραδοσιακής ιρλανδικής κουζίνας, η οποία δεν φημίζεται και για την ποικιλία της, με τα περισσότερα πιάτα να αποτελούν παραλλαγές γύρω από ένα θέμα, την πατάτα. Για σύγχρονη ιρλανδική κουζίνα, επισκεφθείτε το «Jacob’s Ladder» (http://jacobsladder.ie), σε ένα υπέροχο γεωργιανό κτίριο στη Nassau Street με θέα το Trinity College. Αν προτιμάτε ένα πολυτελές αλλά ταυτόχρονα relaxed δείπνο, διαλέξτε το «Chapter One» (www.chapteronerestaurant.com) στο υπόγειο του Writers Museum στην Parnell Square North. Τα πιάτα του έχουν επιρροές από τη γαλλική κουζίνα, διατηρώντας όμως αρκετά από τα χαρακτηριστικά της ιρλανδικής.

Δουβλίνο best of - εικόνα 3

13 Το καλύτερο Irish breakfast

Το πραγματικό Irish breakfast είναι για τους... γενναίους. Αβγά, καβουρδισμένο μπέικον, ζουμερά λουκάνικα και ψητή ντομάτα συνθέτουν ένα πληθωρικό γεύμα, ικανό να σας κρατήσει ως το βράδυ. Τα καλύτερα πρωινά θα τα φάτε στα bed&breakfast της πόλης, τις μικρές πανσιόν με οικογενειακή ατμόσφαιρα. Από τα πιο όμορφα είναι το «Leeson Bridge House» (www.leesonbridgedublin.com) στη Leeson Street, ή το «Harrington Hall» (70 Harcourt Street, www.harringtonhall.com), δύο B&B που στεγάζονται σε κτίρια γεωργιανής εποχής με ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική και σύγχρονες ανέσεις.

14 Cool & historic hotels

Ένα από τα πιο cool και πολυτελή ξενοδοχεία στο κέντρο του Δουβλίνου είναι το «The Morrison» (www.morrisonhotel.ie). Σχεδιασμένο από το διάσημο designer John Rocha, έχει θέμα «Η ανατολή συναντά τη δύση» και αποτελεί ιδανική επιλογή για σαββατοκύριακο στην πόλη. Μια, ακόμη ξεχωριστή πρόταση διαμονής είναι το «Clontarf Castle» (www.clontarfcastle.ie). Με ιστορία 800 χρόνων, το κάστρο αυτό υπέστη ριζική ανακαίνιση που κόστισε 10 εκατομμύρια ευρώ και έχει γίνει ένα από τα πιο πολυτελή boutique hotels της πόλης.

15 Το νερό της Ιρλανδίας

Το ουίσκι στην Ιρλανδία είναι ολόκληρη κουλτούρα. Οι Ιρλανδοί διεκδικούν την πατρότητα της λέξης που προέρχεται από τη γαελική φράση uisce beatha, που σημαίνει το «νερό της ζωής». Από τις πιο γνωστές μάρκες είναι το Bushmill και το Jameson (προφέρεται Τζέμσον). Το trendy «Cocoon» (www.cocoon.ie) στην Dawson Street, είναι το ιδανικό στέκι για να απολαύσετε το ποτό σας. Αν πάτε νωρίς το απόγευμα, δοκιμάστε και Irish coffee, ζεστό καφέ με ουίσκι και ζάχαρη, και μια κουταλιά απολαυστική κρέμα από πάνω.

(+) Lingus goes to Ireland

Μέχρι πρότινος, το weekend στο Δουβλίνο δεν ήταν απλή ιστορία. Από τον Ιούνιο όμως, με τις νέες απευθείας πτήσεις της Aer Lingus, του εθνικού αερομεταφορέα της Ιρλανδίας η ζωντανή, πολύχρωμη πρωτεύουσά της έρχεται πιο κοντά στην Αθήνα (www.aerlingus.com).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.