Αράχοβα

Το μποτιλιάρισμα, αλλά και τα αγαπημένα bar-restaurants. Οι καθυστερήσεις στο δρόμο για το lift αλλά και η θέα από το σαλέ μας. Μια σχέση αγάπης μίσους που ζητάει διαρκώς ανανέωση. Έχει η Αράχοβα ακόμη μυστικά;

Αράχοβα

Το μποτιλιάρισμα, αλλά και τα αγαπημένα bar-restaurants. Οι καθυστερήσεις στο δρόμο για το lift αλλά και η θέα από το σαλέ μας. Μια σχέση αγάπης μίσους που ζητάει διαρκώς ανανέωση. Έχει η Αράχοβα ακόμη μυστικά;

Αράχοβα - εικόνα 1
All-day πέρασμα το «Paramount» στο Λιβάδι.

Basta diva?» αναρωτιόταν από πριν πέντε χρόνια η Έλλη Μπουμπουρή, επιστρέφοντας από ένα ρεπορτάζ στην Αράχοβα. «Ακόμη και οι μεγαλύτεροι έρωτες έχουν ανάγκη από ανανέωση. Το χειμωνιάτικο φλερτ με την Αράχοβα χάνει την έντασή του, το πρόσωπο της πρωταγωνίστριας του ski fun χρειάζεται κατεπειγόντως λίφτιγκ. Το apre`s-ski είναι μια ολόκληρη “κατάσταση”: μια φαντασίωση που στον εκδρομέα του Παρνασσού μένει δυστυχώς ανολοκλήρωτη. Ένα μόνο πέρασμα να ’χεις κάνει μια φορά στη ζωή σου από τα αλπικά κέντρα αρκεί για ν’ αντιληφθείς τη γύμνια του after στον Παρνασσό. Η επιστροφή από τις πίστες θέλει ατμοσφαιρικά cafe΄s και ξύλινα σαλέ για χουχούλιασμα. Θέλει φλόγες στο τζάκι και δυνατά ποτά. Θέλει αναπαυτικούς καναπέδες και νόστιμες σούπες. Έχει ανάγκη από ξενοδοχεία που “φυσάνε”, προσφέροντας ατμόσφαιρα και θαλπωρή. Θέλει πρωινά που θα σε στείλουν γεμάτο ενέργεια στο βουνό κι όχι μια σκέτη φρυγανιά με μαρμελάδα» έγραφε χαρακτηριστικά.

Σήμερα, έχοντας επιστρέψει οι δυο μας από ένα ακόμη ρεπορτάζ, αντιπαραβάλλω το παλιό της εκείνο κείμενο με τις τωρινές σημειώσεις μου, προσπαθώντας μάταια να βρω στοιχεία για τις αλλαγές που έχουν γίνει, ότι το παράπονό της εισακούστηκε. Αν τότε η επένδυση της οικογένειας Παπαγεωργίου στο παλιό «Ξενία» ήταν η μεγάλη είδηση, σήμερα, πέρα από τη δημιουργία του νέου τους ξενοδοχείου, του «Santa Marina Arachova Resort & Spa», το τοπίο παραμένει δυστυχώς λίγο πολύ το ίδιο. Τα καινούργια τότε «Υάμπεια» και «Ξενώνας Γκενεράλη» παραμένουν δύο από τα πιο cosy στέκια φαγητού και διαμονής αντίστοιχα, ενώ τα fun «Padre Padrone» και «Ακουαρέλα» και το αειθαλές «Εμπορικό» προφανώς δεν είναι αρκετά ώστε να μιλάμε για δυνατό apre`s-ski στον πιο κοσμικό ορεινό προορισμό της Ελλάδας.

Λέτε τελικά ο κινητήριος μοχλός για ν’ ανέβει η Αράχοβα να έρθει… άνωθεν; Αν ο... θεός του Παρνασού τής έδωσε τις δάφνες στις οποίες επαναπαύτηκε για δεκαετίες, ίσως η περσινή έλλειψη χιονιού και το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη να την κάνουν να κοιταχτεί επιτέλους στον καθρέφτη και να συνειδητοποιήσει ότι ήρθε η ώρα ν’ ασχοληθεί σοβαρά με τον εαυτό της. Να διδαχθεί από την... ξαδέλφη της, τη Μύκονο, που ούτε γι’ αστείο δεν θα έπρεπε πλέον να συγκρίνεται μαζί της, αφού από άποψη παροχών και ποιοτικής ανάπτυξης είναι έτη φωτός μπροστά. Και, προπαντός, να πάρει μαθήματα από τα αλπικά resorts που δεν περιμένουν πλέον το χιόνι για να γεμίσουν τα ξενοδοχεία τους, που ρίχνουν το βάρος στον τουρισμό όλο το χρόνο, με εναλλακτικές δραστηριότητες στη φύση, πανέμορφες οικολογικές μονάδες που σέβονται το περιβάλλον, γκουρμέ μονοπάτια, περιποιήσεις που δανείζονται από την τοπική φύση – και όχι δήθεν spa, design projects που αξιοποιούν το μητροπολιτικό know-how συνομιλώντας παράλληλα με το τοπίο του βουνού και τόσα άλλα.

Αράχοβα - εικόνα 2
Άποψη της Αράχοβας με φόντο το χιονισμένο Παρνασσό.

Ή, έστω, ας ρίξει μια ματιά στα νεότερα winter resorts της Ελλάδας, που χωρίς να έχουν πάντα το πλεονέκτημα της κοντινής από την πρωτεύουσα απόστασης και του χιονοδρομικού, τα τελευταία χρόνια μάς εκπλήσσουν διαρκώς με νέες ποιοτικές μονάδες που αποτελούν από μόνες τους προορισμό βρέξει χιονίσει.

Ακόμη κι αν η τελευταία μας επίσκεψη στην Αράχοβα δεν μας επιφύλαξε και πολλές νέες ευχάριστες εκπλήξεις, είδαμε μια κινητικότητα που υπόσχεται. Το νέο resort του «Santa Marina» αποτελεί την πιο ενδιαφέρουσα και ολοκληρωμένη νέα πρόταση, μ’ ένα πραγματικό spa και ενδιαφέρουσα κουζίνα με μεσογειακές και ασιατικές αναφορές, που ξεφεύγει από το τρίπτυχο κοντοσούβλι-παϊδάκι-φορμαέλα. Τα σχέδια για ένα συνεδριακό κέντρο με μεγάλο πάρκιν ή ακόμη και για ένα δρόμο που θα περνά έξω από το χωριό είναι παραπάνω από απαραίτητα για να λυθεί αυτό το απαράδεκτο μποτιλιάρισμα που δεν σ’ αφήνει ν’ απολαύσεις τον περίπατο – ενώ στην περίπτωση που δεν μένεις μέσα στο χωριό, σε κάνει να μη θέλεις να κατέβεις καθόλου.

Το γεγονός ότι ο Άκτωρας φαίνεται ν’ αναλαμβάνει τη συντήρηση του χιονοδρομικού αφήνει ελπίδες ότι οι παροχές θ’ αναβαθμιστούν – «Δεν θέλουμε πολλά, ας γίνουν τα αυτονόητα. Σαν να λέμε να βγει το “αθηνόραμα” την Πέμπτη…» μας είπε χαρακτηριστικά ο Βασίλης Μπαλντούμης, της γνωστής σχολής σκι. Πέρα από τα Κελλάρια, σχέδια υπάρχουν και για το χιονοδρομικό της Φτερόλακας, με έμφαση σε δραστηριότητες για τουρισμό όλο το χρόνο, ενώ το σαλέ στο τρίτο χιονοδρομικό, τον «σικ» Γεροντόβραχο, με catering από το «Santa Marina» αποτελεί πλέον μια ενδιαφέρουσα πρόταση. Ο Παναγιώτης Δεσφινιώτης, ο άνθρωπος που έχει στήσει μερικά από τα πιο επιτυχημένα bar-restaurants, μας παρέσυρε με τον ενθουσιασμό του για τα νέα πολύ ενδιαφέροντα projects που ετοιμάζει: τη μετατροπή του «Φλοξ» σε εστιατόριο παραδοσιακής κουζίνας και του «Τσι-τσι» σε μια νέα, μοντέρνα ψησταριά στο Λιβάδι (αν και δεν ξέρει ακόμη πότε θα είναι έτοιμα).

Στο Λιβάδι, αν και δεν λείπουν μια δυο νέες αφίξεις, αυτές δεν αλλάζουν ριζικά το τοπίο. Μεταφορικά εννοώ (από την άποψη των παροχών), αφού κατά τ’ άλλα το πάλαι ποτέ Λιβάδι χτίζεται συνεχώς κι εξελίσσεται σε βασίλειο... της μεζονέτας. Προχωρώντας προς τον εθνικό δρυμό, ντιζαϊνάτες βίλες ξεπροβάλλουν βαθιά μες στα έλατα, κάνοντάς σε ν’ απορείς πώς τους δόθηκε άδεια οικοδόμησης. Λίγο αργότερα, καθισμένοι στο σαλέ του «Έλατος», έχοντας πάρει το δρόμο της επιστροφής (και με το μυαλό να τρέχει ήδη στις πίτες που μας περιμένουν στο «Μπαλκόνι της Αγόριανης»), απολαμβάνουμε την υπέροχη θέα στο δάσος με τον ενθουσιασμό της πρώτης φοράς. Το ξέρουμε ότι δεν είμαστε οι μόνοι κι ότι πολλοί από σας, όσο κι αν αγανακτείτε με όλα τα παραπάνω, δεν θ’ αντισταθείτε και φέτος σ’ ένα τουλάχιστον πέρασμα από τον Παρνασσό. Γι’ αυτό, πέρα από το να καταγράψουμε τις νέες αξιόλογες προτάσεις, αυτή τη φορά κάναμε ένα εξαντλητικό crash test στα ήδη δοκιμασμένα και κλασικά – ψάξαμε να βρούμε το καλύτερο πιάτο της κάθε ταβέρνας και δωμάτια που ταιριάζουν σε κάθε διάθεση. Για να είμαστε σίγουροι ότι θα φτιάξουμε το δικό σας ιδανικό πακέτο για weekend ή διακοπές στην Αράχοβα, ανάλογα με το στιλ σας, και θα σας δώσουμε τις τσεκαρισμένες πληροφορίες που θα σας κάνουν να την απολαύσετε όσο το δυνατόν περισσότερο.

Βρες τη δικη σου Αραχοβα

Αράχοβα - εικόνα 3
Αίσθηση χαλάρωσης στις τρεις νέες σουίτες του «Σκαμνός», ενός ξενοδοχείου που ανακαινίζεται σταδιακά τον τελευταίο καιρό.

Luxury & resort

Η κορυφαία επιλογή για luxury διακοπές στην Αράχοβα είναι το «Santa Marina Arachova Resort & Spa» (2267031954, www.santa-marina.gr). Βρίσκεται σκαρφαλωμένο σ’ ένα σημείο με ωραία θέα, λίγο έξω από το χωριόσανεβαίνοντας προς το χιονοδρομικό. Οι ατμοσφαιρικοί κοινόχρηστοι χώροι σε προδιαθέτουν να χαλαρώσεις, ενώ οι σουίτες και οι μεζονέτες μπορούν να φιλοξενήσουν τόσο ζευγάρια όσο και οικογένειες που αναζητούν ένα ιδιαίτερο περιβάλλον. Το spa (ανοιχτό και σε πελάτες εκτός ξενοδοχείου), με μια cosy πισίνα με θέα και διάφορες θεραπείες με επώνυμα προϊόντα περιποίησης, είναι καλά οργανωμένο και αποτελεί μια νέα πρόταση για την περιοχή. Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει στο στιλάτο εστιατόριο «The Lounge Restaurant», που αποτελεί μια διαφορετική πρόταση για ένα ατμοσφαιρικό δείπνο πέρα από τη ρουστίκ κρεατοφαγία που μονοπωλεί το τοπίο. Δύο σεφ που ήρθαν από τη Μύκονο, ο Ευστάθιος Θερμός και ο ασιάτης Nelson Llanes, προτείνουν ένα κοινό μενού με μεσογειακές και ασιατικές γεύσεις. Αν και ό,τι δοκιμάσαμε ήταν καλό, μας κέρδισαν κυρίως τα ασιατικά πιάτα, όπως ο σολομός με sake miso, τα dumplings με λαχανικά και κοτόπουλο και το μοσχάρι με noodles. Για όσους

θέλουν να βρίσκονται στο κέντρο των εξελίξεων, το «αδελφό» ξενοδοχείο «Santa Marina Arachova» (2267031230-4), στο χώρο του παλιού «Ξενία», είναι η καλύτερη πρόταση. Η θέα κλέβει την παράσταση – ιδιαίτερα από το ντεκ με τις ξαπλώστρες. Κάποια Σάββατα διοργανώνουν έναν μεγάλο μπουφέ, με επιλεγμένες γεύσεις για διαφορετικά γούστα, σούσι και live cooking, που αποτελεί καλή πρόταση και για πελάτες εκτός του ξενοδοχείου. Αν πάλι θέλετε ν’ απολαύσετε μόνο φύση και δεν ενδιαφέρεστε τόσο για το nightlife, το πρωτοπόρο «Elatos Resort & Health Club» (2234061162), στα όρια του εθνικού δρυμού ανάμεσα στην Αράχοβα και την Αγόριανη, παραμένει η πιο ιδιαίτερη πρόταση στην περιοχή. Στο πρόσφατο πέρασμά μας, βρήκαμε τα κουκλίστικα ξύλινα σπιτάκια του καλά συντηρημένα και το σαλέ με την εκπληκτική θέα να σφύζει από ζωή.

Για δυο

Ο «Ξενώνας Γκενεράλη» (2267031529, www.generalis-xenon.com), σ’ ένα ήσυχο σημείο κάτω από το κεντρικό στενό, παραμένει η πιο κουκλίστικη πρόταση για ζευγάρια. Τα χειροποίητα δωμάτια διαφορετικών χρωμάτων και στιλ, οι μικροσκοπικές αλλά άκρως ζεστές γωνιές για καφέ, το πλούσιο πρωινό που σερβίρεται ως το μεσημέρι, οι περιποιήσεις στο mini-spa είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά ενός ξενώνα με προσωπικότητα. Ο Σταμάτης, o ακούραστος ιδιοκτήτης, δεν έχει ησυχία. αλλάζει διαρκώς τη διακόσμηση, ζωγραφίζει μια ακόμη γωνιά, ενώ για του χρόνου ετοιμάζει μια νέα πτέρυγα. Αν προτιμάτε ν’ αποφύγετε την Αράχοβα και να είστε μες στο δάσος, ο ξενώνας

«Σκαμνός» (2267031927, www.skamnos.com), που ανακαινίζεται σταδιακά, έχει μεταξύ άλλων τρεις καινούργιες πανέμορφες σοφίτες (301, 302, 303) σε γλυκά χρώματα και country style ύφος που σε χαλαρώνει. Η πισίνα με το τζάκι και μια τζαμαρία που βλέπει μόνο έλατα σε κάνει να ανυπομονείς για το πρώτο χιόνι, ενώ τα άλογα σε περιμένουν έξω για βόλτα.

Το ατμοσφαιρικό bar-restaurant «Υάμπεια» (2267032730), στον κεντρικό δρόμο της Αράχοβας, είναι μια καλή πρόταση για ρομαντικό δείπνο.

Αράχοβα - εικόνα 4
Υπέροχη η σιέρα στο πίσω μέρος του «Εμπορικού» για καφέ, ποτό ή φαγητό όλες τις ώρες της ημέρας.

Για παρεες

Ο «Ξενώνας Μυλωνά» (2267032111, www.arachova-mylonas.gr), σ’ ένα διώροφο παραδοσιακό κτίσμα λίγο έξω από την Αράχοβα μοιάζει με σπίτι, έχει ωραία δωμάτια, ορισμένα από τα οποία διαθέτουν τζάκι. Στην όμορφη αίθουσα πρωινού με τη συλλογή ρολογιών, χαίρεσαι να κάθεσαι με την παρέα σου, σχεδιάζοντας το πρόγραμμα της ημέρας. Ο καινούργιος ξενώνας «Οντάς» (2267031820, www.xenonas-ontas.com), με απλά δωμάτια με έντονα χρώματα και έθνικ πινελιές κι ένα «σπιτικό» σαλόνι με επιτραπέζια, προσφέρεται για νέους που θέλουν να βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από το nightlife. Εξίσου κεντρικός και ο ξενώνας «Αλέξανδρος» (2267032884, www.alexandrosgr.com), με ορισμένα ατμοσφαιρικά δωμάτια.

Αν έχετε σκοπό ν’ αποφύγετε την Αράχοβα, εστιάζοντας στο χιονοδρομικό, σας προτείνουμε το «Alpen House» λίγο πιο έξω, με ρουστίκ δωμάτια, ωραία θέα, και ειδικές θήκες για να αφήνετε τα σκι στην είσοδο, και τον πιο cosy καινούργιο ξενώνα «Αγιαννόρεμα» (2267031485, www.agiannorema.gr) στο Λιβάδι, μ’ ένα μικρό καθιστικό που προσφέρεται για παρέες.

Στον τομέα του food & fun, τώρα, η σιέρα του cafe΄-bar-restaurant «Υάμπεια» με τις μαξιλάρες είναι από τα πιο περιζήτητα locations για παρέες σε όλη την Αράχοβα – δεν αδικούμε εκείνους που αν βρουν θέση εκεί, δεν λένε να φύγουν ποτέ! Για έξοδο που να συνδυάζει φαγητό και fun, το «Εμπορικό» (2267032467) παραμένει ένα από τα πιο feelgood στέκια της Αράχοβας – δοκιμάστε το χαλβά της Χρυσάνθης, αλλά και κρεμμυδόσουπα ή τραχανά μετά το σκι. Η «Ακουαρέλα» (2267032660, 6975916171), σ’ έναν πολύ ατμοσφαιρικό χώρο, με ενδιαφέρον μενού και κέφι που ανεβαίνει όσο περνά η ώρα είναι ένα από τα πιο in στέκια. Το ίδιο συμβαίνει και με το «Padre Padrone», με post-ρουστίκ design, δυνατή μπάρα και προτάσεις φαγητού. Στο Λιβάδι, το «Paramount» (2267032400), σ’ ένα «φουτουριστικό» σαλέ, προσφέρεται για lounging συνοδεία καφέ, γλυκού ή φαγητού. Ένα νέο νεανικό cafe΄-bar στην Αράχοβα είναι το «Sehre» του Θύμιου και του Αργύρη Σεχρεμέλη. Παραδοσιακό ελληνικό καφέ θα πιείτε στο «Πανελλήνιο», ενώ για καφέ και γλυκό κλασικά στέκια παραμένουν το «Πολικό» στο Λιβάδι (2267032707) και το «Γαλακτοπωλείο εν Αραχώβη» μέσα στην πόλη (2267032250). To «αρχαίο» μπαρ «Ρετρό», που παίζει παλιά ροκ και τζαζ κομμάτια, και τα clubs «Snow-Me» (6944341317) με mainstream και «Snow-Me Petite» (6944341317) με ελληνικό ρεπερτόριο, αποτελούν τα πιο κλασικά nightlife spots της Αράχοβας. Συνέχεια με ελληνικά στο «Ώπα Ώπα» και μπουζούκια στις «Χάντρες Live» (2267031880). Έχετε υπόψη σας και το «Ρακοπωλείο» (2267031827), που διανυκτερεύει προσφέροντας σούπες. Το cafe΄-bar-παγοδρόμιο «White Satin» στο Λιβάδι, σ’ αυτή μας την εξόρμηση το βρήκαμε κλειστό.

Για οικογενειες

Αν προτιμάτε ένα μεγάλο ξενοδοχείο, το «Ανεμόλια» (2267031640, www.anemolia.gr) στην άκρη της Αράχοβας έχει άνετα δωμάτια, μεγάλους κοινόχρηστους χώρους, ωραία θέα, θερμαινόμενη πισίνα και όλες τις κλασικές παροχές. Αν πάλι η αυτονομία είναι το στοιχείο που αναζητάτε, πολύ καλά είναι τα διαμερίσματα του «Villa Filoxenia» (2267031046, www.filoxenia-arachova.gr) με εξοπλισμένη κουζίνα. Φυσικά, μια πιο luxury επιλογή, με μεζονέτες και παροχές, είναι το «Santa Marina Arachova Resort & Spa», που ειδικά

για τα Χριστούγεννα έχει ετοιμάσει διάφορα events για παιδιά και μια καινούργια παιδική χαρά, αλλά και το «Elatos Resort & Health Club».

Για φυσιολατρες

Αν η επαφή με τη φύση και οι χαμηλοί τόνοι χαρακτηρίζουν το δικό σας ιδανικό weekend, η Αράχοβα μάλλον θα σας... απομακρύνει κάπως. Καλύτερα να διαλέξετε ως βάση σας την άλλη πλευρά του Παρνασσού, με επίκεντρο το χωριό Αμφίκλεια, που τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε στέκι των σοφιστικέ «εναλλακτικών». Το τοπίο της διαμονής εδώ έχει προσωπικότητα και ταυτότητα: από το πρότυπο αγροτουριστικό αγρόκτημα «Αμφίκαια» του Κώστα Μώρου (2234048860), ανάμεσα στην Αμφίκλεια και την Τιθορέα, μέχρι τους πανέμορφους ξενώνες «Κυριακή» (2234029011, www.xenonaskiriaki.gr) και «Αρχοντικό Δαδί» (2234029040-1, www.xenonasdadi.gr), μες στην Αμφίκλεια, που σε κερδίζουν τόσο με το στιλ όσο και με την εξυπηρέτηση και το πρωινό τους. Στην Ελάτεια, σε απόσταση 36 χιλομέτρων από το χιονοδρομικό, ο παραδοσιακός ξενώνας «Κραναία Αθηνά» (2234031400, www.kranea-athina.gr), σ’ ένα πέτρινο αρχοντικό του 1895 με υπέροχη θέα και δωμάτια ή σουίτες διαφόρων τύπων, είναι μία ακόμη ιδιαίτερη off-Αράχοβα πρόταση.

Ανεβαίνοντας προς τον Παρνασσό, το «Μπαλκόνι της Αγόριανης» (2234061227, www.balkony.gr), με τις πάντα εκπληκτικές πίτες, αλλά και τις φασολάδες και τα κρεατικά, αποτελεί κλασική στάση για φαγητό. Μια νέα πρόταση για καφέ είναι το καινούργιο «Le Grand Chalet» της ίδιας ιδιοκτησίας (2234061301),

Εξελίξεις στο χιονοδρομικό

Αν και δεν φαίνεται να έχουν μπει ακόμη οι τελικές υπογραφές, ακούγεται ότι η εταιρεία που θα αναλάβει φέτος τη συντήρηση του χιονοδρομικού ετοιμάζει διάφορες καινοτομίες, όπως το νέο σύστημα ελέγχου και έκδοσης καρτών ηλεκτρονικής μορφής καθώς και on-line έκδοση. Επίσης ακούσαμε ότι κατά πάσα πιθανότητα ετοιμάζεται ένα fun park για τους φίλους της σανίδας, νυχτερινό σκι και ski bus το οποίο θα ενώνει την Αράχοβα με τα Κελλάρια. Εντωμεταξύ το Cat Ski από τη σχολή «Πάππος-Μπαλντούμης» καλά κρατεί. Αναμένουμε ένα μεγάλο «ρετουσάρισμα» στο σαλέ της Φτερόλακας όπου πιθανότατα θα λειτουργήσει και μία γωνιά lounge και εστιατόριο. Στο Γεροντόβραχο, τέλος, ετοιμάζεται νέο πάρκιν 300 θέσεων, ενώ το μικρό χιονοδρομικό του Αθηναϊκού Ομίλου Φίλων Σκι έστρωσε τις πίστες του ώστε να μπορούν να λειτουργούν με λιγότερο χιόνι.

Βασιλης Μπαλντουμης Στεργιος Παππος

Η ιστορία του σκι

Οι ιδιοκτήτες της παλιότερης και μεγαλύτερης σχολής σκι στην Ελλάδα συνεχίζουν το έργο των γονιών τους Τηλέμαχου Μπαλντούμη και Δημήτρη Πάππου, που υπήρξαν πρωταθλητές στο σκι και εκπαίδευσαν πολλές γενιές χιονοδρόμων συμβάλλοντας στη διάδοση του σπορ. Τους συναντήσαμε στο κατάστημά τους στο κέντρο της Αράχοβας και κλέψαμε λίγο από τον πολύτιμο χρόνο τους ανάμεσα στα μαθήματα, τις διάφορες δραστηριότητες που διοργανώνουν και την εξυπηρέτηση των πελατών που μπαινοβγαίνουν αναζητώντας εξειδικευμένο know-how για τα διάφορα αξεσουάρ του χιονιού. Στην ερώτησή μας πώς βλέπουν τις νέες εξελίξεις στο χιονοδρομικό,

ο Βασίλης Μπαλντούμης είναι σαφής: «Δεν ζητάμε πολλά.

Μας αρκεί το προφανές. Σαν να λέμε να βγει το “αθηνόραμα” την Πέμπτη... Να μπει ένα σύστημα εισόδου με κάρτα, ώστε να μη δημιουργείται συμφόρηση. να μην υπάρχει το κόλλημα που υπήρχε με τα Τουριστικά Ακίνητα, όπου για να διορθώσεις το παραμικρό, χρειαζόσουν ολόκληρη διαδικασία. να προχωρήσουν τα σχέδια για εναλλακτικές δραστηριότητες στη Φτερόλακα που θα τονώσουν τον τουρισμό όλο το χρόνο. να φτιαχτεί το ιστορικό ’70s σαλέ στη Φτερόλακα. να μπορείς να πιεις έναν καφέ σε φλιτζάνι κι όχι σε πλαστικό. να υπάρχει μια αξιοπρεπής πρόταση φαγητού όπως στον Γεροντόβραχο, όπου έχει αναλάβει την τροφοδοσία το ξενοδοχείο “Santa Marina”».

Χριστιανα Παπαγεωργίου

Ανοίγει νέους δρόμους στο ξενοδοχειακό τοπίο

Η ιδιοκτήτρια των ξενοδοχείων «Santa Marina», της αλυσίδας που έκανε τα τελευταία χρόνια τις πιο ποιοτικές επενδύσεις στην περιοχή, αγαπά την Αράχοβα και κάνει τη διαφορά, εστιάζοντας στο σέρβις και τις παροχές. «Προχωρήσαμε στη δημιουργία του “Santa Marina Arachova Resort & Spa” θέλοντας να συμπληρώσουμε ορισμένες παροχές που δεν μπορούσαμε να προσφέρουμε στο “Santa Marina Arachova”. Ετοιμάζουμε και μερικά νέα δωμάτια, και μια παιδική χαρά για τις γιορτές. Η Αράχοβα έχει τα φόντα να γίνει προορισμός πέρα από το σκι. Αυτό που μένει να μάθουμε είναι η σημασία του σέρβις. Αυτό προσπαθούμε να “περνάμε” στα ξενοδοχεία μας: να εισπράττει ο επισκέπτης ότι τον εξυπηρετούμε με όλη μας την καρδιά». Τι της λείπει από την Αράχοβα; «Να πεζοδρομηθεί το κεντρικό στενό. Είναι πολύ σημαντικό πάντως που ο δήμος ετοιμάζει ένα συνεδριακό με πάρκιν». Και για το κλασικό κλισέ ότι η Αράχοβα είναι η Μύκονος του χειμώνα; «Προφανώς, η ανάπτυξη της Μυκόνου είναι διαφορετική. Αυτό που τις “ενώνει” είναι κυρίως οι Αθηναίοι επισκέπτες τους. Πάντως, και στην αρχαιότητα οι δύο αυτές περιοχές συνδέονταν λόγω του Απόλλωνα. Οι Δελφοί, η Ρήνια, η Δήλος... Ίσως να είναι το φως...»

Παναγιώτης Δεσφινιώτης

Ο άρχοντας της Αράχοβας

Ο άνθρωπος που έχει φτιάξει μερικά από τα πιο ιστορικά nightlife στέκια, όπως ο «Καλλιγούλας», το «Φλοξ» και το «Εμπορικό», ο «άρχοντας της Αράχοβας» όπως τον αποκάλεσε χαρακτηριστικά ένας από τους νεότερους επιχειρηματίες της διασκέδασης, όχι μόνο δεν μοιάζει να κουράστηκε, αλλά ετοιμάζει νέα projects. Ψάχνεται διαρκώς, ταξιδεύει πολύ, είναι τύπος έξω καρδιά, «τρελός» (με την καλή έννοια), απολαυστικός συνομιλητής, παραμυθάς – μην πάρετε και τοις μετρητοίς όλα όσα μας είπε... Στην ερώτησή μας αν κατάγεται από την Αράχοβα, μας διηγήθηκε την ιστορία του... Γάλλου κόμη και πειρατή Ντε Σφεν (!) για να φτάσει στον παππού του που ερχόταν με το γαϊδουράκι από τη Δεσφίνα. «Στα τέλη του ’80, στα 70 τ.μ. του “Καλλιγούλα” συναντούσες όσους Αθηναίους ήταν μοιρασμένοι σε όλη την έκταση του Λεκανοπέδιου. Ήταν η εποχή που χορεύαμε με Μπράιαν Φέρι και Κρις Άιζακ». Tο «Φλοξ» που διαδέχθηκε τον «Καλλιγούλα» το ’95 σκοπεύει να το μετατρέψει σε εστιατόριο με παραδοσιακές γεύσεις, ενώ πολύ ενδιαφέρουσα ακούγεται η ιδέα για το «Τσι-τσι», μια fun ψησταριά στο Λιβάδι. Πώς βλέπει το μέλλον της Αράχοβας; «Μισό λεπτό να πεταχτώ στη μάντισσά μου στην Ιτέα να σας πω... Ο Θεός να βάλει το χέρι του και να λυθεί το κυκλοφοριακό. Ή, τουλάχιστον, να έρχονται με ωραία αυτοκίνητα!» Πριν μας «ξεβγάλει» (=ξεπροβοδίσει) τον ρωτάμε αν έχει μείνει κανένα μυστικό. «Το μουσείο των Δελφών, αυτό είναι το μυστικό μου», μας λέει όλο νόημα...

Focus στη γεύση και το shopping

Αράχοβα - εικόνα 5

Τα καλύτερα πιάτα στις ταβέρνες

Κρεατοφαγίας εγκώμιο. Δοκιμάσαμε, τσεκάραμε και ελπίζουμε να μην ανέβηκε η χοληστερίνη μας.

Δασαργύρης (Αράχοβα, 2267031291): κοντοσούβλι, αρνί και χοιρινό

Παναγιώτα (Αράχοβα, 2267032735): αρνάκι στα κλήματα, μπούτι, πλάτη, νεφραμιά

Αγνάντιο (Αράχοβα, 2267032114): κουνέλι κρασάτο

Αρχοντικό (Αράχοβα, 2267031631): κεφτεδάκια με πικάντικη σάλτσα τυριού

Το Τσουκάλι (Αράχοβα, 2267029248): μπουκιές χοιρινού σε γλυκόξινη σάλτσα τζίντζερ

Τα Αλώνια (Αράχοβα, 2267032644): χοιρινό με λευκό κρασί, μπέικον και μανιτάρια

Το Πιθάρι (Αράχοβα, 2267032389): αρνάκι στη σούβλα

Η Ρίζα (Λιβάδι, 2267032252): αρνάκι φρικασέ

Ζάχος (Λιβάδι, 2267032159): μοσχαρίσια μπριζόλα γάλακτος

Εν Παρνασσώ (Πολύδροσο, 2234051677): χοιρινό με πρασοσέλινο

Επίκουρος (Δελφοί, 2265083250): κατσικάκι στη γάστρα

Το Μπαλκόνι της Αγόριανης (Αγόριανη, 2234061227): χειροποίητες πίτες

Shopping tips

Νέες διευθύνσεις και διαχρονικές προτάσεις για να... προσανατολιστείτε ανάμεσα στις φλοκάτες και τις φορμαέλες.

Στο κεντρικό στενό προλάβετε τα πολύ ιδιαίτερα παλιά παραδοσιακά υφαντά κιλίμια και μαξιλάρια της Κατίνας Παναγάκου (2267031743) – κλείνει όπου να ’ναι το μαγαζί της. Νέα άφιξη στο κεντρικό στενό το Country Home του Πολ Νικολαΐδη (2267032919), με country style αντικείμενα διακόσμησης από το Βέλγιο, τη Γαλλία και αλλού. Ο ίδιος αναλαμβάνει και διακοσμήσεις σπιτιών. Στο window shopping την προσοχή κερδίζουν κυρίως τα μαγαζιά με είδη σκι και casual ρούχα, με τις μεγάλες μάρκες να είναι παρούσες. Στο εξειδικευμένο κατάστημα της σχολής σκι Πάππος-Μπαλντούμης στην Πλατεία της Λάκκας (2267031552, www.skischool.gr), θα βρείτε μερικές από τις κορυφαίες φίρμες για εξοπλισμό σκι και snowboard για αρχάριους και προχωρημένους σκιέρ, όπως Stockli, Poc, Descente, Vist, Salomon κ.ά., και φυσικά πληροφορίες για ό,τι αφορά το σκι, την ενοικίαση εξοπλισμού αλλά και διάφορα σπορ, όπως ATV’s, mountain bike, snowshoeing κ.λπ. Επώνυμα ρούχα και αξεσουάρ θα βρείτε και στα τοπικά μαγαζιά των κλασικών αθηναϊκών αλυσίδων, όπως στο κατάστημα του Κλαουδάτου, στο Fashion Code (2267029150) του Μηνά Κόκκορη –Oxbow, Vaude κ.ά.– και στο Best ’O Active (2267032658) – O’ Neill, Colmar κ.ά. Τελευταία στάση το Lousso, με γυναικεία ρούχα και αξεσουάρ (2267032955). Τοπικά προϊόντα (κυρίως γαλακτοκομικά) θα βρείτε στον Παρνασσό (22670

32539) και στο Κελάρι του Έλατου (τυροκομικά και παραδοσιακά παστά και λουκάνικα από διάφορες περιοχές, 6979213578).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.