Aράχοβα - Γαλαξίδι

Εκμεταλλεύεσαι το όψιμο χιόνι του Μαρτίου και αρχίζεις νωρίς τη μέρα με σλάλομ στις πίστες του Παρνασσού. Κατεβαίνεις στην Αράχοβα: ένας λαμπρός ήλιος ζεσταίνει το τοπίο και η επιθυμία να βρεθείς δίπλα στη θάλασσα γίνεται ακατανίκητη. Μια ώρα διαδρομής με το αυτοκίνητο, και το απομεσήμερο σε βρίσκει στο Γαλαξίδι να ρουφάς το χειμωνιάτικο ήλιο δίπλα στα ψαροκάικα της παραλίας. Από τον εξοπλισμό του σκι έχεις κρατήσει μόνο τα γυαλιά ηλίου...

Aράχοβα - Γαλαξίδι

weekend δύο σε ένα

Εκμεταλλεύεσαι το όψιμο χιόνι του Μαρτίου και αρχίζεις νωρίς τη μέρα με σλάλομ στις πίστες του Παρνασσού. Κατεβαίνεις στην Αράχοβα: ένας λαμπρός ήλιος ζεσταίνει το τοπίο και η επιθυμία να βρεθείς δίπλα στη θάλασσα γίνεται ακατανίκητη. Μια ώρα διαδρομής με το αυτοκίνητο, και το απομεσήμερο σε βρίσκει στο Γαλαξίδι να ρουφάς το χειμωνιάτικο ήλιο δίπλα στα ψαροκάικα της παραλίας. Από τον εξοπλισμό του σκι έχεις κρατήσει μόνο τα γυαλιά ηλίου...

Aράχοβα - Γαλαξίδι - εικόνα 1
Περαντζάδα στη γαλαξιδιώτικη Χηρόλακα

Ξεκινήσαμε για ένα χαλαρό τριήμερο στην Αράχοβα. Φορτώσαμε τα σκι στο αυτοκίνητο ελπίζοντας σε μερικές ικανοποιητικές καταταβάσεις στο χιονισμένο Παρνασσό και ρίξαμε στις βαλίτσες, εκτός από ζεστά ρούχα, τα πρώτα μας ανοιξιάτικα, αλλά και τα απαραίτητα για το βραδινό κλάμπιγκ. Η κωμόπολη της Βοιωτίας βρίσκεται πάντα στην ατζέντα των χειμερινών μας αποδράσεων. Μπορεί καμιά φορά επιστρέφοντας να γκρινιάζουμε για το μποτιλιάρισμα του κεντρικού δρόμου, το συνωστισμό στις πίστες του χιονοδρομικού, για μερικά ξενοδοχεία που επιμένουν πεισματικά στην αισθητική της δεκαετίας του ’70, αλλά σύντομα ξεχνάμε όσα μας ενοχλούν και επιστρέφουμε με καινούριο κέφι και διάθεση να ανακαλύψουμε κρυμμένες γωνιές.

Ο κεντρικός δρόμος είναι μια φανταχτερή βιτρίνα που δεν σε αφήνει εύκολα να ξεφύγεις. Αν καταφέρεις να τον αγνοήσεις και αρχίσεις την περιπλάνηση, θα ανακαλύψεις μια πολιτεία που αντιστέκεται στο χρόνο. Η επίσκεψη στην εκκλησία του Άι-Γιώργη μοιάζει με τάμα. Για να το εκπληρώσεις, πρέπει να ανέβεις τα 275 σκαλοπάτια που οδηγούν στο ναό του. Όταν όμως βρεθείς να ξαποσταίνεις στην πέτρινη περιμετρική αυλή, θα διαπιστώσεις πως ο πολιούχος άγιος σε αντάμειψε για τον κόπο σου. Η θέα από τα 1000 μέτρα είναι ασύγκριτη. Η ματιά ακουμπάει στους πέτρινους τοίχους των αρχοντικών, πετά πάνω από τις κεραμιδένιες στέγες και καταλήγει στις κορυφές των βουνών που επιβάλλουν τον όγκο και το ανάστημα τους στο τοπίο. Μετά από αυτή την αναζωογονητική βόλτα, επιστρέφεις με ανανεωμένο κέφι στο κέντρο των εξελίξεων.

Aράχοβα - Γαλαξίδι - εικόνα 2
«Ασάλευτη», λες, η ζωή στο λιμάνι της Οιάνθης στο Γαλαξίδι

Ένα δυνατό τσίπουρο στο καφενείο πάνω στον κεντρικό δρόμο, όπου οι γέροντες παίζουν τάβλι αδιαφορώντας για τους ξένους που γεμίζουν ασφυκτικά το δρόμο, και νιώθουμε έτοιμοι να ασχοληθούμε με το άλλο πρόσωπο της πόλης. Επιβάλλεται να εξερευνήσουμε το νέο εστιατόριο Padre Padrone, να δοκιμάσουμε καινούριες γεύσεις στο Εμπορικό, να πεταχτούμε μέχρι το Λιβάδι για να διαπιστώσουμε αν το Paramount είναι τόσο εντυπωσιακό όσο μας το περιέγραψαν. Και φυσικά να ετοιμαστούμε για το βραδινό κλάμπιγκ που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει και ξεφάντωμα αλά ελληνικά στο ανανεωμένο Romeo.

Την επόμενη μέρα, όταν επιστρέφουμε από το χιονοδρομικό, συμφωνούμε όλοι πως ο ανοιξιάτικος καιρός ζητάει ουζάκι δίπλα στο κύμα και χαλαρές βόλτες στην παραλία.

Ο δρόμος για το Γαλαξίδι ακολουθεί τις απαλές στροφές που ξετυλίγονται μέσα στο ανεπανάληπτο δελφικό τοπίο. Φυσικά, θα προτιμήσουμε τη διαδρομή που περνάει από τους Δελφούς. Ακόμη και αν δεν υπάρχει χρόνος για τον αρχαιολογικό χώρο, μια σύντομη επίσκεψη στο ανακαινισμένο μουσείο επιβάλλεται. Άλλωστε η ανακαίνιση του μουσείου είναι το πιο σημαντικό –ίσως το μοναδικό– νέο στους Δελφούς. Η ατμόσφαιρα της πόλης δεν έχει αλλάξει από τότε που πρωτοήρθαμε για εκείνη την υποχρεωτική σχολική εκδρομή (δεν έχει σημασία αν αυτή πραγματοποιήθηκε τη δεκαετία του ’90, του ’80 ή του ’70). Η αισθητική των ξενοδοχείων των εστιατορίων και των καφέ μοιάζει να έχει παγώσει στο χρόνο.

Αν δεν γίνει κάποιο θαύμα, σύντομα οι Δελφοί θα είναι ένας cult προορισμός για τους ιστοριοδίφες μελετητές της αισθητικής της νεότερης Ελλάδας. Η συνέχεια του δρόμου μάς φέρνει στην Ιτέα και ελάχιστα χιλιόμετρα μετά βλέπουμε από μακριά το Γαλαξίδι.

Aράχοβα - Γαλαξίδι - εικόνα 3
Το σαλέ του χιονοδρομικού στα Κελάρια του Παρνασσού

Περιδιαβαίνοντας στο λιμάνι και στα δρομάκια, τα σημάδια της ένδοξης ιστορίας είναι ολοφάνερα – και είναι αυτά που δίνουν στο Γαλαξίδι την ξεχωριστή ατμόσφαιρα της ήρεμης γοητείας. Το 18ο και 19ο αιώνα η πόλη έσφυζε από ζωή. Τα γαλαξιδιώτικα καράβια έσκιζαν τις θάλασσες και όταν γυρνούσαν από μακρινά ταξίδια, γυναίκες και παιδιά κατέβαιναν στο λιμάνι, τη Χηρόλακα, για να υποδεχτούν τους ναυτικούς φορτωμένους με δώρα. Οι σάλες των καπετανόσπιτων στολίζονταν με βενετσιάνικους καθρέφτες, κονσόλες και έπιπλα, μεταξωτά από την Ινδία. Τα ίδια αυτά καπετανόσπιτα συναντάς σήμερα σε κάθε βήμα, άλλα μισοερειπωμένα και άλλα σωστά συντηρημένα.

Στο πρόσφατα ανακαινισμένο Ναυτικό Μουσείο, που στεγάζεται σε ένα όμορφο αρχοντικό του προηγούμενου αιώνα, μελετώντας τα μικροσκοπικά μοντέλα των γαλαξιδιώτικων ιστιοφόρων, μελετάς συγκεντρωμένη τη ναυτική παράδοση του τόπου. Ο λόφος πάνω στον οποίο είναι χτισμένη η πόλη, στεφανώνεται από μια εκκλησία. Δεν είναι δύσκολο να μαντέψεις πως πρόκειται για τον προστάτη των ναυτικών Άγιο Νικόλαο, με το περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο. Αλλά και οι άλλες εκκλησίες του Γαλαξιδιού είναι αξιοπρόσεκτες. Στην Αγία Παρασκευή, ζωδιακός κύκλος στολίζει το δάπεδο στο εσωτερικό του ναού, ενώ στο προαύλιο ένα ηλιακό ρολόι μετράει αθόρυβα το χρόνο. Τέλος, στην εκκλησία του Άγιου Ιωάννη βρίσκεται η περίφημη εικόνα που φιλοτέχνησε ο Δαμασκηνός.

Οι βόλτες δίπλα στη θάλασσα είναι κάτι παραπάνω από απολαυστικές. Από το κεντρικό λιμάνι της Οιάνθης που συγκεντρώνει όλη την κίνηση των επισκεπτών, αφού εδώ βρίσκονται ψαροταβέρνες και καφετέριες, φτάνουμε περπατώντας μέχρι το ήσυχο λιμάνι της Χηρόλακας με τα εντυπωσιακά αρχοντικά. Το λιμάνι της Οιάνθης βρίσκεται σ’ έναν κλειστό κόλπο. Φτάνουμε εύκολα στην απέναντι πλευρά –Πέρα Πάντα, για τους ντόπιους– και σιγοπίνουμε τον καφέ μας στο μπαρ Οιάνθη, χαζεύοντας από μακριά την κίνηση του λιμανιού…

χαλαρά στην αγορά

Aράχοβα - Γαλαξίδι - εικόνα 4
Σουίτα στο ανακαινισμένο Anemolia

Σαββατοκύριακο χωρίς αγορές είναι κάπως σαν έξοδος σε κλαμπ χωρίς ποτό. Γι’ αυτό και τα απομεσήμερα του Σαββάτου ο κεντρικός δρόμος της Αράχοβας έχει κάτι από Ερμού και Κολωνάκι. Την καλύτερη εξήγηση την ακούσαμε από μια αιθέρια ύπαρξη καθώς φόρτωνε τις σακούλες στο ακριβό τζιπ. «Στην Αθήνα δεν έχω χρόνο για ψώνια. Εδώ τα μαγαζιά είναι στα πόδια μου, έχουν μεγάλη ποικιλία και καλές τιμές». Δεν βρίσκεις βέβαια το συνολάκι που θα απογειώσει τη βραδινή έξοδο, αλλά σε καταστήματα όπως τα Fashion Code, Columbia, Montana Ski, υπάρχει μεγάλη ποικιλία από σπορ και casual ρούχα, μαζί με τα απαραίτητα αξεσουάρ για τις εμφανίσεις στις πίστες (τις χιονοδρομικές εννοούμε): γυαλιά ηλίου, σκούφους, γάντια, φόρμες και μπότες. Για δώρα και ιδιαίτερα αντικείμενα για το σπίτι ενδείκνυται μια βόλτα από την Ανέμη, για πρωτότυπα χειροποίητα κοσμήματα από το «925». Τέλος, η φορμαέλα και το οψομοτύρι είναι τα χαρακτηριστικά τυριά της περιοχής. Τα αναζητάμε ανελλιπώς στα παντοπωλεία Παρνασσός και Μπακολουκάς και στο πρατήριο του τυροκομείου Καραπατούχας.

Στο Γαλαξίδι τα ψώνια επικεντρώνονται σε γλυκούς πειρασμούς. Στον εμπορικό δρόμο θα βρείτε το Κονάκι, που ειδικεύεται εδώ και χρόνια στα παραδοσιακά γαλαξιδιώτικα γλυκά: αμυγδαλάτο, σαμουσάδες (καρύδι, αμύγδαλο και μέλι, τυλιγμένα σε λεπτό χειροποίητο φύλλο) και ραβανί με ρύζι, μια παραλλαγή που, όπως λένε οι ντόπιοι, εμπνεύστηκε πριν από πολλά χρόνια ο μάγειρας σ’ ένα καράβι για να θεραπεύσει τα ταλαιπωρημένα από τις τυποποιημένες τροφές στομάχια των ναυτικών.

πού θα μείνουμε;

Aράχοβα - Γαλαξίδι - εικόνα 5
Paramount: λιτή διακόσμηση και εντυπωσιακή γυάλινη οροφή στο νέο στέκι στο Λιβάδι

στην Aράχοβα

Santa Marina

Το παλιό Ξενία αναβαθμίστηκε μετά την πρόσφατη ανακαίνισή του. Χτισμένο σε ιδανική θέση στο κέντρο της πόλης, προσφέρει καταπληκτική θέα από τα δωμάτια, το εστιατόριο Βράχος και το σαλόνι στο χώρο υποδοχής. Το ξενοδοχείο διαθέτει ένα μικρό γυμναστήριο. (22670 31230-4, € 220 για μία διανυκτέρευση, € 210 από δύο και πάνω, συν προσφορά ένα γεύμα στο εστιατόριο Βράχος)

Anemolia

Το μεγαλύτερο ξενοδοχείο της Αράχοβας, έξω από την πόλη, στο δρόμο για τους Δελφούς. Πρόσφατα ανακαινισμένο, διαθέτει απλά δωμάτια, αλλά και σουίτες με τζάκι. Στα συν η θερμαινόμενη πισίνα με θέα στο βουνό. (22670 31640-4, από € 110)

Ξενώνας Γκενεράλη

Ατμοσφαιρικός ξενώνας κάτω από τον κεντρικό δρόμο της πόλης. Δωμάτια με τζάκι και ιδιαίτερη διακόσμηση, εξαιρετικό πρωινό, κουκλίστικη εσωτερική πισίνα και περιποίηση spa κάθε σαββατοκύριακο από εξειδικευμένο προσωπικό. (22670 32783, από € 150)

Alpen House

Ολοκαίνουριο ξενοδοχείο έξω από την πόλη, στις πρώτες στροφές του δρόμου για το χιονοδρομικό. Επιβλητικό πέτρινο κτίριο, άνετα δωμάτια με απεριόριστη θέα, σουίτες με τζάκι. (22670 31970, € 145)

Ξενώνας Μυλωνά

Ρομαντική ατμόσφαιρα σ’ ένα διώροφο πέτρινο κτίριο, που βρίσκεται στο δρόμο για τους Δελφούς, σε μια ήσυχη απομονωμένη πλαγιά. Δωμάτια διακοσμημένα με γούστο, προσεγμένο πρωινό δίπλα στο αναμμένο τζάκι. Ιδανική λύση, αν θέλετε να αποφύγετε τη φασαρία του κέντρου και να απολαύσετε την ησυχία της εξοχής. (22670 32111, από € 85)

Ξενώνας Αλέξανδρος

Παραδοσιακό αραχοβίτικο αρχοντικό στο κέντρο της πόλης. Άνετα δωμάτια με τζάκι, μίνι μπαρ και κουζίνα. (22670 32884)

Ξενώνας Νεφέλες

Απλά, καινούρια δωμάτια έξω από τον οικισμό, με εκπληκτική θέα στο δελφικό τοπίο. (22670 32777, από € 90)

Λυκώρεια Ξενοδοχείο στην άκρη της πόλης, στο δρόμο για το χιονοδρομικό. Άνετα δωμάτια με ξύλινα μπαλκόνια, αίθουσα πρωινού με τζάκι, μεγάλο σαλόνι. (22670 31180)

Villa Filoxenia

Ενοικιαζόμενα διαμερίσματα ενός ή δύο δωματίων, με ρουστίκ διακοσμητικό ύφος και εξοπλισμένη κουζίνα. (22670 31046, από € 60)

Alexander Resort

Μεγάλα σαλέ-διαμερίσματα (4 και 6 ατόμων) στην περιοχή Λιβάδι, στο δρόμο προς το χιονοδρομικό. Λιτά δωμάτια με τζάκι και κουζίνα, ιδανικά για οικογένειες.

(210 3242728, € 200 το σαλέ των τεσσάρων ατόμων + 50 ανά επιπλέον άτομο ).

Ξενώνας Σκαμνός

Στο Λιβάδι, μέσα στο ελατόδασος του Παρνασσού, ιδανική επιλογή για λάτρες του βουνού και του χιονιού. Απλά δωμάτια, αλλά και στούντιο με κουζινάκι και τζάκι. (22670 31927, από € 80)

στο Γαλαξίδι

Ξενώνας Γανυμήδης

Σταθερή αξία. Η πρόσφατη ανακαίνιση έχει αναβαθμίσει τα ατμοσφαιρικά δωμάτια του γαλαξιδιώτικου αρχοντικού και το διάσημο πρωινό με ποικιλία από σπιτικές μαρμελάδες, τσάτνεϊ και κρέμα λεμονιού, παραμένει εντυπωσιακό. (22650 41328, από € 65)

Art Hotel Archodiko

Δωμάτια με διαφορετική διακόσμηση και θέα στο ήσυχο λιμάνι της Χηρόλακας. (22650 42292, από € 55)

Αργώ

Σε ήσυχη γειτονιά, με άνετα δωμάτια και θέα στο χωριό. (22650 41996, από € 75)

Ξενώνας Βότσαλο

Απλά δωμάτια. (22650 42492, από 35€)

πού θα φάμε;

Aράχοβα - Γαλαξίδι - εικόνα 6
Ξύπνημα στην Αράχοβα, βραδινή βόλτα στο Γαλαξίδι: τόσο διαφορετικές εικόνες μέσα στην ίδια μέρα...

στην Αράχοβα

Το νέο αξιοθέατο στην καρδιά της πόλης είναι το εστιατόριο Padre Padrone (22670 31062), που λειτουργεί από τον Οκτώβριο. Την εμπνευσμένη διακόσμηση υπογράφει ο Κύριος Κρίτων, ενώ τα παράθυρα στο βάθος προσφέρουν υπέροχη θέα στις πλαγιές των βουνών. Πολύ καλή κουζίνα και κάβα, λογικές τιμές και χαλαρή ατμόσφαιρα έχουν κάνει το Padre Padrone στέκι για όλες τις ώρες της ημέρας. Το άνετο καθιστικό με τους δερμάτινους καναπέδες και τα γούνινα μαξιλάρια μπροστά στο τζάκι είναι ιδανικό για να απολαύσετε τον καφέ ή το ποτό σας, χαζεύοντας την κίνηση του κεντρικού δρόμου.

Έξω από την πόλη, το νέο meeting point ονομάζεται Paramount (22670 32400) και βρίσκεται στο Λιβάδι. Ένας άνετος χώρος με γυάλινη οροφή και λιτή διακόσμηση έγινε το αγαπημένο στέκι σκιέρ που επιστρέφουν από το χιονοδρομικό, αλλά και των κοινών θνητών που ανεβαίνουν από την Αράχοβα για να απολαύσουν το χιονισμένο τοπίο. Το μενού περιλαμβάνει λίγα πιάτα –προτείνουμε να δοκιμάσετε τη φορμαέλα με σος βατόμουρο–, αλλά πολλά σπιτικά γλυκά, όπως τάρτες, τσιζκέικ και μιλφέιγ με πουρέ κάστανου.

Τα περισσότερα καφέ-μπαρ της πόλης προσφέρουν λίγα πιάτα, κυρίως σαλάτες, ζυμαρικά, φιλέτα. Αξίζει ένα πέρασμα από το Εμπορικό, την Υάμπεια, το Καληνώρισμα, την Ακουαρέλα, την Αργκόβια, το Φλοξ, την Πέτρα.

Για ένα κλασικό ρουμελιώτικο γεύμα θα πάτε στις ταβέρνες που τιμούν τις παραδοσιακές σπεσιαλιτέ, δηλαδή κοντοσούβλι, παϊδάκι, μπριζόλα, λουκάνικα, γίδα βραστή. Δοκιμάστε σπιτικές γεύσεις στην Παναγιώτα (αρνάκι φρικασέ, παϊδάκι στα κλήματα, οψομοτύρι σε ψωμί ψημένο στα κάρβουνα). Στον κεντρικό δρόμο θα φάτε πολύ καλά στις ταβέρνες Δασαργύρης, Καραθανάσης, Αγνάντιο.

Στο Λιβάδι κάντε μια στάση στον Μπάμπη, τον Αχλαδόκαμπο και την Αγράμπελη.

Στο γαλακτοπωλείο Εν Αραχώβη, εκτός από την παραδοσιακή γαλατόπιτα, θα γευθείτε εξαιρετικό προφιτερόλ και μπράουνι. Τα ζαχαροπλαστεία Παπαστάθης στον κεντρικό δρόμο φημίζονται για τους κορυφαίους κουραμπιέδες που παρασκευάζονται με τρία είδη βουτύρου.

στο Γαλαξίδι

Το Μπάρκο της Μαρίτσας (22650 41059) είναι το πιο δημοφιλές εστιατόριο του Γαλαξιδίου. Βρίσκεται πάνω στον κεντρικό δρόμο της παραλίας, είναι διακοσμημένο με ιδιαίτερο γούστο και σερβίρει εξαιρετικές πίτες, πιάτα με μύδια και καλοφτιαγμένα ελληνικά πιάτα.

Η ψαροταβέρνα Αναμνήσεις από τα Λιμάνια (22650 42003), πάνω στον κεντρικό δρόμο της παραλίας, είναι μια καλή επιλογή αν σας ανοίξει η όρεξη για φρέσκο ψάρι.

Το μεζεδοπωλείο Μπεμπέλης (22650 41677), στον εμπορικό δρόμο που οδηγεί στο λιμάνι, σερβίρει μεγάλη ποικιλία μεζέδων σε όμορφα διακοσμημένο περιβάλλον. Δοκιμάστε χοιρινό με δαμάσκηνα, κρεμμύδια γεμιστά και ολοκληρώστε το γεύμα σας με σπιτικό χαλβά και λικέρ γαρίφαλο-κανέλα που θα σας προσφέρει

ο ευγενικός ιδιοκτήτης.

Από τα καφέ που γεμίζουν τον κεντρικό δρόμο της παραλίας ξεχωρίσαμε το Καφενείο Θεμιστοκλής (22650 42485) για την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα που δημιουργούν οι παλιομοδίτικες φωτογραφίες και τα βαμμένα σε έντονα χρώματα ξύλινα τραπέζια.

Το Λιοτρίβι (22650 41781) στεγάζεται σ’ ένα πανέμορφο γαλαξιδιώτικο αρχοντικό στην είσοδο του λιμανιού της Χηρόλακας και σερβίρει καφέ, ποτό και φαγητό σε τραπεζάκια δίπλα στη θάλασσα.

νύχτα…

Στο Γαλαξίδι, το καφέ μπαρ Οιάνθη (22650 41730) βρίσκεται σε στρατηγική θέση στην ακτή απέναντι από το κεντρικό λιμάνι. Το βράδυ τα φώτα χαμηλώνουν και η διασκέδαση κρατάει μέχρι αργά, με καλή μουσική, προσεγμένα ποτά και θέα στα φώτα της πόλης που καθρεφτίζονται στα νερά του λιμανιού.

Οι νυχτερινοί δρόμοι της Αράχοβας είναι κλασικοί. Τα κλαμπ Cinema και Snow Me παραμένουν σταθερή αξία, το Snow Me Petit και το Ώπα-Ώπα επιμένουν ελληνικά. Το νέο μουσικό καφενείο Νότες συνδυάζει παραδοσιακό φαγητό με ζωντανή μουσική, ενώ το White Satin υπόσχεται βραδιές οριεντάλ με συνοδεία ναργιλέ. Στην έξοδο της πόλης προς τους Δελφούς, θα βρείτε το Romeo – ξεφάντωμα αλά ελληνικά μέχρι το πρωί.

πάμε για σκι;

Aράχοβα - Γαλαξίδι - εικόνα 7
Φορμαέλα, λουκάνικα, αλλά και ξύλινα διακοσμητικά: στα μπακάλικα της Αράχοβας βρίσκεις όλα τα προϊόντα της περιοχής

Ακόμα και αν δεν τρελαίνεστε για το άθλημα, δεν θα μπορέσετε να αντισταθείτε στο χιονισμένο όγκο του Παρνασσού, που επιβάλλει την παρουσία του στο τοπίο της Αράχοβας. Η διαδρομή προς το χιονοδρομικό διαρκεί περίπου μία ώρα και γίνεται μέσα σε ένα τοπίο που δίκαια χαρακτηρίζεται «αλπικό».

Ξεκινήστε νωρίς για να αποφύγετε το μποτιλιάρισμα και να απολαύσετε με την ησυχία σας τη διαδρομή.

Περνώντας από το Λιβάδι, θα εντυπωσιαστείτε από την ανοικοδόμηση που χαρακτηρίζει τα τελευταία χρόνια την περιοχή, μετά αρχίζει η πραγματική ανάβαση στο ελατόδασος. Πασπαλισμένα με χιόνι τα έλατα ρίχνουν τη σκιά τους στο δρόμο, κάθε στροφή αποκαλύπτει το μεγαλείο των χιονισμένων πλαγιών.

Το δημοφιλέστερο χιονοδρομικό της Ελλάδας διαθέτει τρία κέντρα για σκι. Μεγαλύτερα, τα Κελάρια στα 1950 μ. και η Φτερόλακα στα 1850 μ., με πίστες κάθε βαθμού δυσκολίας. Ορμητήριο των σκιέρ είναι το σαλέ που βρίσκεται στα Κελάρια. Πρόσφατα ανακαινισμένο, με εντυπωσιακή μοντέρνα αρχιτεκτονική, απλώνεται σε τρεις ορόφους όπου λειτουργούν καφέ-μπαρ με ζεστά ροφήματα και πρόχειρο φαγητό. Βουλιάξτε στους αναπαυτικούς καναπέδες του τελευταίου ορόφου, δίπλα στα ανοιχτά τζάκια που προσθέτουν θαλπωρή, και απολαύστε... εκ του ασφαλούς το χιονισμένο τοπίο από τις τεράστιες τζαμαρίες.

Για την εξυπηρέτηση των χιονοδρόμων λειτουργούν μία τηλεκαμπίνα, 6 εναέριοι και 7 συρόμενοι αναβατήρες. Οι 20 πίστες έχουν συνολικό μήκος 14 χιλιομέτρων.

Από τις 16 πίστες κατάβασης, οι 13 είναι μπλε (για αρχάριους, μέσους και καλούς σκιέρ), ενώ οι τρεις είναι μαύρες αγωνιστικές. Οι προχωρημένοι σκιέρ και οι φίλοι του cross country προτιμούν την περίφημη πίστα Νο 6 της Φτερόλακας, ενώ οι snow-boarders έχουν τη δική τους γωνιά, ένα καλοσκαμμένο half pipe που διαθέτει και baby lift.

Τέλος, υπάρχει και το κέντρο του Αθηναϊκού Ομίλου Φίλων Σκι στο Γεροντόβραχο, με δύο κόκκινες και μια μαύρη πίστα 1800 μ. κατάλληλη για σλάλομ. Το χιονοδρομικό κέντρο λειτουργεί καθημερινά 8 π.μ.-4 μ.μ. (22340 22693-5, www.parnassos-eot.gr).

Ο Γεροντόβραχος λειτουργεί σαββατοκύριακα και αργίες 9 π.μ.-5 μ.μ.

απόκριες και άλευρα…

Σε αντίθεση με τις περισσότερες ελληνικές πόλεις όπου οι αποκριάτικες εκδηλώσεις κορυφώνονται την τελευταία Κυριακή της αποκριάς, στο Γαλαξίδι το αποκορύφωμα του γλεντιού είναι τα Κούλουμα της Καθαρής Δευτέρας.

Η μέρα ξεκινάει σχετικά ήρεμα, με παρελάσεις αρμάτων και μεταμφιεσμένων. Μετά το μεσημέρι όμως η παραλία μετατρέπεται σε πραγματικό πεδίο μάχης. Πολεμιστές, οι ομάδες των ντόπιων και όπλα μεγάλες χαρτοσακούλες, γεμάτες αλεύρι ή φούμο, που εκτοξεύονται (και) κατά ανυποψίαστων επισκεπτών. Το έθιμο του αλευρομουντζουρώματος αναφέρεται σε κείμενα ξένων περιηγητών του 19ου αιώνα. Γνώρισε όμως μεγάλη ακμή την εποχή της ιστιοφόρου ναυτιλίας. Κι αυτό, γιατί τότε τα ιστιοφόρα ταξίδευαν από τον Μάρτιο μέχρι τον Νοέμβριο, έτσι οι εκδηλώσεις της Αποκριάς ήταν συγχρόνως και αποχαιρετιστήριες γιορτές και οι ναυτικοί ήθελαν με αυτόν τον τρόπο να αφήσουν μια εικόνα χαρούμενη σε αυτούς που έμεναν πίσω.

tips

  • Καθ’ οδόν από Αθήνα προς Αράχοβα αξίζει να κάνετε μια μικρή παράκαμψη για να επισκεφθείτε το μοναδικό στη Ελλάδα Μεταλλευτικό Πάρκο Φωκίδας, λίγα χιλιόμετρα μετά την Άμφισσα. Η γνωριμία με την ιστορία της εξόρυξης του βωξίτη πραγματοποιείται με ένα ταξίδι στο υπόγειο τούνελ, τη στοά 850. Η περιήγηση γίνεται με το Vagonetto, το τρενάκι που μετέφερε κάποτε τους μεταλλωρύχους στο ορυχείο, και συνδυάζεται με οπτικοακουστικά εφέ που αναπαράγουν τα παραγγέλματα των μεταλλωρύχων και το θόρυβο των μηχανημάτων εξόρυξης. Το Πάρκο είναι ανοιχτό καθημερινά

    9 π.μ. - 5 μ.μ. (22650 78819, 22650 28826).

  • Για να οργανώσετε καλύτερα το ταξίδι σας, επικοινωνήστε με το Κέντρο Πληροφοριών Δήμου Αράχοβας: 22670 29170, 31630 και www.arachova.tripod.com
  • Η πιάτσα των ταξί στην Αράχοβα βρίσκεται στην κεντρική πλατεία. Τις μέρες που ο δρόμος για το χιονοδρομικό γίνεται δύσβατος, αναζητήστε τον Στάθη Μπούρδη (6944 153770). Θα σας μεταφέρει, με ένα λογικό αντίτιμο, άνετα και γρήγορα στις πίστες.

  • Διαβάστε ακόμα

    Τελευταία άρθρα Travel

    Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

    Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

    ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
    25/04/2024

    "Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

    Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

    Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

    Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

    "Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

    Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

    Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

    Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

    Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

    Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

    Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

    Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.