Euromania!

Κάποιες το έχουν ήδη στα ταμεία τους, άλλες το ορέγονται: το ευρώ μάς ενώνει. Φέτος λέμε να το καταθέσουμε «εντός», για να πάρουν οι διακοπές προστιθέμενη αξία!

Euromania!

Διακοπές στις χώρες του ευρώ

Κάποιες το έχουν ήδη στα ταμεία τους, άλλες το ορέγονται: το ευρώ μάς ενώνει. Φέτος λέμε να το καταθέσουμε «εντός», για να πάρουν οι διακοπές προστιθέμενη αξία!

Euromania! - εικόνα 1

Αυστρία

Ειδικά το καλοκαίρι, είναι μια χώρα-αναψυκτικό: η εξοχή της σε υποχρεώνει να χαλαρώσεις και είναι ιδανική για ταξίδι με παιδιά. Αν είστε σε mood διακοπών και η Βιένη δεν σας «κρατήσει» με την τέχνη, το φεστιβάλ και την αρχοντιά της, κατευθυνθείτε στην περιοχή των λιμνών, που είναι θαυμάσια για βόλτες με το αυτοκίνητο, το ποδήλατο ή τα πόδια – οι πύργοι που ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια είναι συχνά επισκέψιμοι, τα παραλίμνια χωριά δεν γνωρίζουν τι σημαίνει σκόνη, τα πάντα είναι παραδομένα στην πρασινάδα, και εσύ αναπνέεις εξοχή με όλες τις αισθήσεις. Το Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ, είναι ΤΟ ραντεβού για τους λάτρεις του Μότσαρτ, όμως η πραγματική απόλαυση είναι να ακούς ένα κομμάτι στο πιάνο από ένα ανοιχτό παράθυρο ή να γευματίζεις στο αρχαιότερο ίσως ρεστοράν της Ευρώπης μέσα στο μοναστήρι των Βενεδικτίνων.

Οι Άλπεις είναι το next big thing ενός γύρου της Αυστρίας: μπορείτε να περάσετε μερικές μέρες σε μια αλπική καλύβα ή να φορτώσετε το αυτοκίνητο με τα σύνεργα του πικνίκ και να οδηγήσετε τα 50 πανοραμικά χιλιόμετρα που οδηγούν μέχρι την κορυφή Grossglockner.

Βέλγιο

Μα Βέλγιο, καλοκαιριάτικα; Γιατί, άσχημα θα σας έπεφτε ένα long weekend στην πιο fashion-conscious πόλη της Ευρώπης; Η Αμβέρσα είναι μια ζωντανή και δημιουργική πόλη, όπου τα couture showrooms φύονται σαν μανιτάρια, οι in-house d.js δεν αστειεύονται, ενώ οι κάτοικοι μεταμορφώνουν τα σπίτια τους σε υπερστυλάτα B&B. Τελευταία άφιξη οι Miauw Suites, της larger than life Analik, στο trendy προάστιο Zuid (www.analik.com, από € 145). Must η «επιμόρφωση» (έστω!) στις μπουτίκ των περίφημων σχεδιαστών μόδας «6 της Αμβέρσας», αλλά και στο θαυμάσιο Μodes Museum. Τα πιο καλά καταστήματα για σινιέ ρούχα βρίσκονται στο Lombardenvest, ενώ και στον τομέα του φαγητού η πόλη δίνει σεμινάρια περί ποιότητας κουζίνας (οι κάτοικοι έλκουν την καταγωγή από το Δούκα της Βουργουνδίας…) Από την Αμβέρσα μπορείτε να συνεχίσετε για τη Γάνδη (45 λεπτά με τρένο) και τη ρομαντική Μπριζ (1 ώρα αντίστοιχα), με τα κανάλια, τις γέφυρές της, τα μεσαιωνικά της κτίρια – tres romantique!

Βρετανία

Μεγάλη Βρετανία δεν σημαίνει μόνο Λονδίνο. H νέα αντίληψη όμως απαιτεί να το δείτε με άλλο μάτι, σαν μια σειρά από ενωμένα πάλαι ποτέ «χωριουδάκια», το καθένα με τη δική του ατμόσφαιρα: το ευγενές Ηampstead, το πολύχρωμο Notting Hill, το μοδάτο Chelsea, το ανερχόμενο Brick Lane, το ντικενσικό Clerkenwell, μια ιστορική γειτονιά που όλο ανεβαίνει στα charts των λονδρέζικων τάσεων. Αν μπορείτε να το οργανώσετε (απαιτείται κράτηση αρκετές εβδομάδες πριν), αξίζει τον κόπο να πάρετε το τρένο από το σταθμό Paddington και μετά από μία ώρα να αριβάρετε στο χωριουδάκι Bray, όπου βρίσκεται η πιο περιζήτητη Παχιά Πάπια: ένα γεύμα στο «Fat Duck» του σεφ Heston Blumenthal μπορεί να σας κοστίσει περί τα € 200 το άτομο (100 λίρες το μενού degustation), αλλά ανήκει στην κατηγορία εμπειριών «κάτθανε, Διαγόρα…».

Γενικότερα, το καλοκαίρι ψηφίστε English countryside (λαμβάνοντας υπόψη ότι τα βρετανικά ξενοδοχεία δεν φημίζονται για την υποδομή τους για μικρά παιδιά): από τη σικάτη λουτρόπολη του Μπαθ μέχρι το Νιούκαστλ, που όλο και ανεβαίνει.

Σκοτία

Αν προτιμάτε Σκοτία, προσπαθήστε να εξασφαλίσετε διαμονή σε κάστρο: το Duns (www.dunscastle.co.uk) έχει ένα lodge που κοστίζει 215 λίρες την εβδομάδα και 1.700 στρέμματα «κήπων», το Inverlochy προσφέρει ιδανικό σέρβις και 16 μόνο δωμάτια (www.inverlochy.co.uk), ενώ το Amhuinnshuidhe διοργανώνει μαθήματα μαγειρικής από την TV chef Rosemary Schrager (υπολογίστε περίπου 1.000 λίρες κατ’ άτομο για 5 μέρες, all-inclusive, 0044 1876500329). Για Γλασκόβη και Εδιμβούργο δεν το συζητάμε: η πρώτη είναι η πλέον hip βικτοριανή πόλη της Βρετανίας, με «νεύρο» και βραδινή ζωή που εκπλήσσει (φοιτητούπολη γαρ), ενώ το δεύτερο έχει το άρωμα εποχής και το class που περιμένεις, αλλά και πολύ δυναμική ανέλιξη με θαυμάσια ξενοδοχεία και πολύ καλά εστιατόρια, συν το φοβερό και τρομερό φεστιβάλ του (φέτος 14 Αυγούστου - 4 Σεπτεμβρίου). Για πιο moody εικόνες, δοκιμάστε Κορνουάλη: πίσω στο χρόνο, μίλια και μίλια από καταπράσινα λιβάδια, όπου νομίζεις ότι θα δεις την Tess d’Ubervilles να βγαίνει τρέχοντας από την αγροικία με την ποδιά και το λευκό μπονέ. Εδώ τα ψαροχώρια δεν έχουν χάσει ακόμη τη μελαγχολία τους (σκεφτείτε «Ερωμένη του Γάλλου Υπολοχαγού» και είστε μέσα) και οι άνθρωποι απέχουν μίλια από την «want’em all» αύρα των Λονδρέζων.

Euromania! - εικόνα 2

Γαλλία

Ένα Παρισάκι είναι προσκύνημα και προσωπικά παραμένω φανατικά… θρησκευόμενη ανεξαρτήτως εποχής. Καλοκαιριάτικα όμως, αφήστε το πατινουάρ στον Πύργο του Άιφελ και προχωρήστε προς τα κάτω: ονειρεύομαι ένα on the road από τη Νάπολη στη Μασσαλία, μια «επιχείρηση-σκούπα» από το μποέμ στο σούπερ σικ και πίσω. Αν χτυπήσετε ένα στόχο, προτιμήστε Προβηγκία, για την καλοκαιρινή douceur de vie της. Για να βυθιστείτε στη σιωπή και στο άρωμα λεβάντας, μείνετε σε bastide, κάποιο από τα επιβλητικά πετρόχτιστα που έχουν μετατραπεί σε εξοχικά ξενοδοχεία: ενδεικτικά αναφέρω το κορυφαίο Bastide de Moustiers (www.bastide-moustiers.com, δίκλινο από € 155). Η πρωτεύουσα της Προβηγκίας, στο άλλο άκρο της Ριβιέρας κυριολεκτικά και μεταφορικά, είναι μια πόλη-αλάνι: η Μασσαλία ενδείκνυται για όσους αγαπούν τις πολιτισμικές μείξεις (η αραβο-γαλλική σύρραξη, πιο ευγενικά), τη βαβούρα και την κουλτούρα του κοντραμπάντο. Σε απόσταση μιας ώρας, η Arles ζέει από αρχοντιά και ταυρομαχίες. Πάντως, ακόμη κι αν δεν θέλετε μποέμ διακοπές, αξίζει να περάσετε έστω και για να φάτε μπουγιαμπέσα στου «Fonfon», στο Vallon des Aufes, μια υπέροχη μικρή calanque. Τι εστί τούτο; Από τη Μασσαλία ξεκινάει μια εκπληκτική παραλιακή διαδρομή μέχρι το Cassis, με άγρια ασβεστολιθικά βράχια και ορμίσκους. Την μπρούσκα πλευρά του γαλλικού νότου ανακαλύπτεις και στη γαλλική πλευρά της χώρας των Βάσκων, στα Πυρηναία, με τις θαυμάσιες, δασωμένες διαδρομές που περνούν μέσα από χωριουδάκια-μπιζού – ενδείκνυται για όσους έχουν μηχανή, αλλά και για πεζοπόρους. Από το Biarritz (πολύ στη μόδα, χάρη στην αίσθηση της παλιάς καλής αριστοκρατικής decadence, που όμως παίρνει ζωή από τους σέρφερ), σε 45 λεπτά (εκτός αν πέσετε σε κίνηση λόγω προβάτων…) θα βρίσκεστε στο καινούργιο auberge του Alain Ducasse. Έχετε δίκιο, πάλι ο Ducasse; Έστω και έτσι, αξίζει τον κόπο το «Ostape», μια έπαυλη του 18ου αιώνα, όπου τρως την ομελέτα με κανθαρέλες μαζεμένες στην εξοχή και περνάς με το μπουρνούζι δίπλα από αντίκες που δεν αυτοδιαφημίζονται. Οι θεατρόφιλοι σπεύστε στην Αβινιόν: το περίφημο φεστιβάλ της, Ιούλιο και Αύγουστο, επιφυλάσσει κορυφαίες εμπειρίες.

Γερμανία

Βαυαρία άνευ ετέρου. Κοσμοπολίτικο και δροσερό (από κάθε άποψη) το Μόναχο, διατηρεί ένα lifestyle που σε «λύνει», με όλον τον πολιτισμικό αναβρασμό της πρωτεύουσας και τη χαλαρή διάθεση της επαρχίας. Το αεράκι πνέει δροσιστικό από τις Άλπεις, τα μεγάλα βουλεβάρτα σού ανοίγουν την καρδιά, τα τεράστια πάρκα είναι γεμάτα με πολύ hip faces, τα μουσεία σού φέρνουν το καλοκαίρι στα μάτια (Pinakothek der Moderne και Alte Pinakothek κατεπειγόντως), ενώ τα biergarten, οι κήποι-ταβερνεία, έχουν πραγματικό χρώμα και πολύ καλή μπίρα. Στα must και μια ημερήσια εκδρομή στο Neuschwanstein, το πιο παραμυθένιο των κάστρων, παλάτι του Λουδοβίκου του Β΄ (έχετε δει την ταινία του Βισκόντι «Ludwig»;). Η νέα τάση πάντως απαιτεί να ανακαλύψετε τις ιστορικές γερμανικές πόλεις, όπως το κουκλίστικο Landshut, την πρώτη πρωτεύουσα της Βαυαρίας, ή το Lubeck στο βορρά, του οποίου η παλιά πόλη ανήκει στα μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Μια όμορφη ιδέα είναι να μείνετε σε κάποια από τις ιστορικές επαύλεις-κάστρα, που άνοιξαν πρόσφατα τις πόρτες τους ως ξενοδοχεία: πληροφορηθείτε στο www.culture-castles-germany.de. Οι εραστές του on the road, ακολουθήστε δύο νέες διαδρομές, τη Ρομαντική (ακόμη και με ποδήλατο) και τη διαδρομή των Γερμανικών Άλπεων (www.romanticroad.com, www.german-alpine-road.de), μήκους 600 χιλιομέτρων…

Δανία

Avant-garde design, τέχνη, προχωρημένη αρχιτεκτονική: κλασική η συνταγή, αλλά πιάνει. To Copenhagen Jazz Festival, με έναρξη την πρώτη Παρασκευή του Ιουλίου, είναι ένα καλό δέλεαρ για τους fans του είδους, με 450 συναυλίες σε δέκα περίπου μέρες. Οι δεδηλωμένοι shoppers θα εκτιμήσουν το Stroget, ένα δρόμο με hi end καταστήματα, μεταξύ των οποίων το showroom της Bang & Olufsen και το Illums Bolighus, για να πάρετε άριστο δείγμα γραφής του άπαιχτου δανέζικου design. Σε απόσταση μιάμισης ώρας από τη στυλάτη πρωτεύουσα, από τη στιγμή που θα περάσεις τη γέφυρα Storebοlt, βρίσκεσαι σε έναν παραμυθένιο κόσμο: το νησί Fyn έχει όλα όσα θα περίμενες από το γενέθλιο τόπο του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν – ένα στοιχειωμένο κάστρο, παστέλ χωριουδάκια, μυρωδάτη τοπική κουζίνα.

Euromania! - εικόνα 3

Εσθονία

Οι χώρες της Βαλτικής ταξιδιωτικά βρίσκονται στην αιχμή του δόρατος – και όχι τυχαία. Το Ταλίν, η πρωτεύουσα της Εσθονίας, είναι μια κουκλίστικη πόλη που δεν μοιάζει με καμιά: δεν είναι Σκανδιναβία, δεν είναι Ευρώπη, ένα ροζ σομόν μέγαρό της είναι καθαρή Αγία Πετρούπολη σε μικρογραφία, ενώ ένα κοντινό μεσαιωνικό σπίτι εμπόρου σε κάνει να πιστεύεις προς στιγμήν ότι βρίσκεσαι στο Lubeck. O εκλεκτικισμός της παλιάς πόλης την κάνει να φαίνεται ταυτόχρονα ονειρική και απαρχαιωμένη όσο και χαριτωμένα cosy: η κεντρική πλατεία Raekoja plats, με το εκπληκτικό γοτθικό Δημαρχείο, αλλά και το κάστρο Toompea, όπου και η Βουλή, είναι οι δύο πόλοι της. Συμπυκνωμένη την εμπειρία της μαγικής φόρμουλας του Ταλίν θα έχετε μένοντας στο «The Three Sisters», που ανήκει στην αλυσίδα των Design Hotels και είναι το πρώτο boutique ξενοδοχείο της πόλης: τρεις μεσαιωνικές –αδερφές– κατοικίες του 14ου αιώνα στην παλιά πόλη (www.threesisters hotel.com). Οι οινολάτρες αξίζει να επενδύσουν σε ένα δείπνο στο «Egoist», το ακριβότερο ρεστοράν της Εσθονίας, του οποίου η λίστα κρασιών αριθμεί χίλιες ετικέτες.

Ιταλία

Η Ιταλία σε διακόσιες λέξεις; Ξεχάστε το! Εντοπίζω απλώς προς τα πού φυσάει το αεράκι των ταξιδιωτικών τάσεων για φέτος: νότος, νότος, νότος. Ποντάρετε στη Νάπολη, βολτάρετε και τραγουδήστε ad alta voce. Σε απόσταση μιάμισης ώρας, το «Ca’ P’a» είναι μια casa privata-μυστικό (www.casaprivata.it). H ακτή Amalfi συγκαταλέγεται στις κορυφαίες επιλογές για το καλοκαίρι, αλλά «φορεμένη» με το σωστό στυλ, με μια νωχελική ’60s διάθεση (όσοι παίζουν με κινητά ή laptop αποβάλλονται της αιθούσης…): ψάθινο καπέλο, λευκά λινά, πουά μαντίλια και ηλιοφιλημένο δέρμα, παπούτσια από φώκια και πλήρης απουσία «δήθεν» σε όλες τις κινήσεις (το Capri έχει χάσει πόντους για αυτόν το λόγο). Positano, Ravello, «Il piu bello!», τα είπε όλα ο Γκορ Βιντάλ (ίσως προλαβαίνετε να χωθείτε πρώτοι στα κριτσανιστά σεντόνια του hotel Caruso, www.hotelcaruso.com, από € 420) Amalfi: Βυθίζεσαι σε ένα μεσογειακό retro chic, στην ξενοιασιά του ιστιοπλοϊκού lifestyle, στο άρωμα της λεμονιάς και του ιωδίου. Η Απουλία, το τακούνι της ιταλικής μπότας, ανεβαίνει στα ταξιδιωτικά charts ακριβώς για αυτόν το λόγο. Ναζιάρα, ατίθαση σαν Νότος, και ως επί το πλείστον ταξιδιωτικά αθώα (αν και οι φθηνές πτήσεις της Ryanair έκαναν τη ζημιά τους…). Ελαιώνες και αμπέλια, σπιτάκια trulli (σαν να μπήκατε στη χώρα των Στρουμφ) και μίνι παραλίες, το μπαρόκ Lecce και η δαιδαλώδης Οστούνη (κορυφαία επιλογή το νέο La Sommita Relais Culti, palazzo του 16ου αι., δίκλινο από € 250, www.lasommita.relaisculti.com), «αυτάκια» με σάλτσα ντομάτας-βασιλικού μετά το μπάνιο, limoncello και γκράπες, για να τα βλέπετε όλα χρυσά… Low-budget ζευγαράκια, μπείτε με το αυτοκινητάκι σας στο πρώτο φέρι για Μπάρι και μετά οδηγήστε προς νότο: οι δρόμοι είναι «εύκολοι», ξενοδοχεία και φαγητό δεν κοστίζουν ακριβά. Very sexy διακοπές… Ετέρα γραφή λέγει: «Είναι οι Le Marche η επόμενη Τοσκάνη;». Δεν μπορώ να προβλέψω την απάντηση, καλύτερα πάντως να πάτε πριν η απάντηση δοθεί από τα στίφη των μοδάτων. Κάπως έτσι πάντως πρέπει να ήταν η Τοσκάνη πριν από είκοσι χρόνια: αυθεντική Ιταλία, με τα προβατάκια της, τα αγροτόσπιτά της, τα castelli της, τα φιδογυριστά δρομάκια της, την έξοχα βουκολική κουζίνα της (στα παράλια βασιλεύουν τα θαλασσινά). Urbino, Serra de’ Conti, Cupramontana, Staffolo, Ostra, μεσαιωνικά χωριά, το καθένα με τους πύργους, τις Μαντόνες του, τις piazza του, τα κρασιά του. Salve!

Ιρλανδία

Η χώρα του πράσινου και του Τζέιμς Τζόις ανεβάζει συνεχώς το ταξιδιωτικό βαρόμετρο. Το Δουβλίνο γίνεται όλο και πιο hip, έχει έντονη βραδινή ζωή και αρχιτεκτονική προσωπικότητα ζηλευτή. Κάστρα, manors, lodges αλλά και αστικά ντιζαϊνάτα καταλύματα συνθέτουν μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ξενοδοχειακή σκηνή. Οι νομάδες του hoteling θα εκτιμήσουν «κοσμήματα» όπως το The Clarence (το Tea Room του είναι από τα πιο συναρπαστικά spots του Δουβλίνου) και το The Morgan, στην πολύ in περιοχή του Temple Bar, design ξενοδοχείο διακοσμημένο με έπιπλα Le Corbusier και Eileen Gray. Το Κορκ Σίτι, η τρίτη πόλη μετά το Δουβλίνο και το Μπέλφαστ, είναι φέτος μία από τις πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης: οι Corkonians συχνά παρωδούνται ως φλύαροι, αλλά η πόλη τους «εκφράζεται» με αρχιτεκτονικό μέτρο. Ο καθεδρικός του Saint Finnebar με τις τρεις σπείρες είναι έξοχο δείγμα γαλλικής γοτθικής αρχιτεκτονικής, ενώ την προσοχή του ταξιδιώτη τραβάνε το Cork Vision Center, η Crawford gallery και η σκεπαστή Εγγλέζικη Αγορά, όπου εισπράττεις τοπικό χρώμα.

Euromania! - εικόνα 4
Ιταλικές, γερμανικές ή αυστριακές, οι Άλπεις είναι... κορυφαίος ταξιδιωτικός στόχος

Ισπανία

Από πού να ξεκινήσεις και πού να τελειώσεις… Δεν πρόκειται για μια χώρα, αλλά για πέντε τουλάχιστον . Στα top παραμένει η Χώρα των Βάσκων, η γη της επαγγελίας των gourmet, που αυτή τη στιγμή φωτίζουν τα περισσότερα αστέρια Michelin ανά κάτοικο σε όλον τον κόσμο: 15 αστέρια για 180.000 κατοίκους! Συγκρατήστε τα ονόματα Αρζάκ, Μπερασατεγκί και Αντουρίζ, αλλά αν δεν καταφέρετε να κάνετε «προσκύνημα» στην κουζίνα τους, όπου και αν σταθείτε υπάρχει ένα tapas bar (pinchon τα λένε οι Βάσκοι), που προσφέρει φαγητό που θα ζήλευαν πολλά αστεράτα εστιατόρια. Το βάσκικο καλοκαίρι έχει ένα χαρακτήρα μοναδικό, με δυο λέξεις class και αλεγρία. Οι προχωρημένοι ας πάρουν τα βουνά, κρύβουν απίθανες εκπλήξεις… Η Ανδαλουσία και η Γαλικία είναι θαυμάσιες το καλοκαίρι, κυρίως λόγω των ferias και των romerias: εκπληκτικές φιέστες, με διονυσιασμό και αυθεντικό χρώμα, όπως το φεστιβάλ του Αλικάντε, με τις φωτιές προς τιμήν του Αγίου Ιωάννη (19-24 Ιουνίου) ή του Σαν Φερμίν στην Παμπλόνα (ξέρετε, το παιχνιδάκι «άνθρωποι και ταύροι κι όποιος πατήσει τον άλλο») από 6-14 Ιουλίου. Πέραν του κλασικού γύρου της Ανδαλουσίας και την ταξιδιωτικά «αχτύπητη» Βαρκελώνη, γεμάτες ζωή είναι και επαρχιακές πόλεις, όπως το Σαντιάγο ντε Κομποστέλα με τον εκπληκτικό καθεδρικό του και τη φοιτητική ζωντάνια του ή η Σεγκόβια με τη mudejar χάρη και τα θαυμάσια palacios. Προτιμήστε να μείνετε σε ένα parador: castillos, παλάτια, μοναστήρια και άλλα ιστορικά κτίρια έχουν μετατραπεί σε ξενοδοχεία (www.parador.es).

Λιθουανία

Το 2004 εισήλθε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και προσπαθεί να ξεχάσει το σοβιετικό παρελθόν της, ανακαινίζοντας τα θαυμάσια ιστορικά της κτίρια. Η πρωτεύουσα Βίλνιους έχει έκταση 360 τ.χλμ.: μόνο το 20% καλύπτεται από κτίρια, το 43% από πράσινο, ενώ το 2% από νερό… Η μεσαιωνική παλιά πόλη, προστατευόμενη από την UNESCO, είναι

η πιο μικρή και χαμογελαστή της Βαλτικής. To Βίλνιους είναι η χαρά του περιπατητή. Bitter τρούφες ή σοκολατάκια με μαύρο τσάι σε ένα από τα δεκάδες ζαχαροπλαστεία της πόλης, συνοδεύουν ιδανικά μια βόλτα στο Uzopio, την μποέμ γειτονιά με arty χαρακτήρα. Το Ευρωπαϊκό Πάρκο, έξω από την πόλη, είναι μια υπαίθρια γλυπτοθήκη γεμάτη πράσινο και εικαστικές εγκαταστάσεις. αλλά δεν θα το ρίξετε μόνο στην τέχνη: τα bar-club-restaurants είναι της μόδας, υπάρχουν όμως και μεγάλα dance clubs όπως το «Brodvejus».

Λουξεμβούργο

Σαν να μπήκες στη χώρα του κουκλόσπιτου. Αν ο δεκαοχτάχρονος γιος σας πήρε μόλις δίπλωμα οδήγησης, εδώ θα τον αφήσετε να ξεδώσει χωρίς κίνδυνο. Η πόλη

του Λουξεμβούργου είναι ένα… δάσος με σπίτια. Το ιστορικό της κέντρο είναι γλυκύτατο, με τα κάστρα του, την ιστορική συνοικία του, το ποτάμι του και ορισμένα πολύ dramatic σημεία για τις αναμνηστικές σας φωτογραφίες. Το φαγητό είναι εξαιρετικά προσεγμένο, οι επιλογές πολυσυλλεκτικές και με άριστη σχέση ποιότη-τας/τιμής, ενώ θα βρείτε και αρκετά μπαρ για να πιείτε ένα daiquiri της προκοπής στο τέλος της ημέρας. Στο Λουξεμβούργο θα πάθετε… overdose ευγένειας και «πολιτισμού»: δρα πάνω σου ανεπαίσθητα αλλά γυρίζεις πιο χαλαρός και από νεογέννητο κουτάβι. Κάντε όσο περισσότερες βόλτες μπορείτε (και με ποδήλατο): πυκνά δάση από βελανιδιές, οξιές, σημύδες, διαδρομές δίπλα σε ποτάμια, σκηνικά από τη χώρα των Χόμπιτ και σούπερ ντιζαϊνάτα λιβάδια (δεν υπερβάλλω, είναι σαν ζωγραφιστά): το σύνολο είναι σκέτη ψυχοθεραπεία.

Euromania! - εικόνα 5

Λετονία

Οι βαλτικές πρωτεύουσες σημειώνουν γκραν σουξέ (ενημερωθείτε στο www.balticsworldwide.com) και η Ρίγα δεν εξαιρείται. Αν και η παλιά της πόλη, η Vecriga, δεν είναι η πιο όμορφη, είναι όμως η πιο ζωντανή σε σχέση με τις υπόλοιπες της Βαλτικής – άλλωστε, έχει στο αρχιτεκτονικό κύτταρό της το φρόνημα της μεγαλούπολης, πράγμα που επιβάλλει και η θέση της, στις εκβολές του ποταμού Νταουγκάβα στη θάλασσα της Βαλτικής. Αν σας θέλγει η γερμανική αρ νουβό, θα ξετρελαθείτε με το ιστορικό κέντρο, που έχει περισσότερα από 300 Jugendstil κτίρια – αν και τα προβλήματα ανακαίνισης επιμένουν. Ο καθεδρικός και η κεντρική αγορά, η οποία προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στο βιομηχανικό της χαρακτήρα και τη μετασοβιετική όρεξη για γλυκιά ζωή, συγκεντρώνουν το ομορφότερο κοινό της πόλης. Η Ρίγα έχει τη χειρότερη κίνηση της Βαλτικής, αλλά και το πιο έντονο nightlife. Σημειώστε: Ne σημαίνει «όχι»…

Ολλανδία

Μουσείο Van Gogh, Stedelijk, Rijksmuseum: έχετε τρεις all season λόγους για να πάτε στο Άμστερνταμ. Ο τέταρτος είναι ένα μοχίτο στο super exclusive «Jimmy Woo» (αν κερδίσετε τη στυλιστική μάχη), με την επιμέλεια του Ricardo Sportklede, του No 1 εκπαιδευτή μπάρμεν στην Ευρώπη, σε ένα σοφιστικέ περιβάλλον με high end εξοπλισμό, αντίκες και αισθητική «φωλιά του οπίου». Για να το θέσουμε διαφορετικά, η τέχνη και το nightlife είναι κορυφαία στο Άμστερνταμ. Από συναυλιακή άποψη επίσης η πόλη πετάει: ενδεικτικά αναφέρουμε ότι οι U2 στις 13-16 Ιουλίου παίζουν στο Amsterdam Arena, παρουσιάζοντας το τελευταίο άλμπουμ τους. Η coffee culture καλά κρατεί, το στυλ είναι παντού, το shopping ανθεί, ιδίως σε clubwear και αντικείμενα (σημειώστε το Pakhuis Amsterdam, Oosterlijke Handelskade 17, ένα showroom με τις πλέον προχωρημένες interior συλλογές από περισσότερους από 30 designers). Κερασάκι στην ξενοδοχειακή τούρτα το project του star designer Μarcel Wanders: οι Lute Suites είναι 20 παραμυθένιες σουίτες στο Ouderkerk aan de Amstel, 20 χλμ. νοτιοανατολικά του Amsterdam: κρεμάστρες-τσαγιέρες, καρέκλες πλεγμένες από ιστό αράχνης, μπανιέρες σε σχήμα σαπουνιού.

Ουγγαρία

Η Βουδαπέστη έχει πάρει σημαντικά τα πάνω της τα τελευταία χρόνια, χάρη στο μετακομουνιστικό της charme και ένα απροσδόκητα νεανικό vibe. Το νέο αγαπημένο παιχνιδάκι της πόλης είναι φυσικά το Gresham Palace, έξοχο δείγμα ουγγρικής αρ νουβό, που πλέον λειτουργεί ως ξενοδοχείο Four Seasons. Για τους ρέκτες της spa κουλτούρας, η Βουδαπέστη συναρπάζει, χάρη στις (80, παρακαλώ!) ιαματικές πηγές της. Το ιστορικό ξενοδοχείο Gellert διατηρεί ακόμη μια ρετρό στυλιστική ειλικρίνεια, στην τεράστια θερμή πισίνα του λούονται όλες οι ηλικίες, ενώ το lobby του παραμένει απολαυστικά vintage. Θαυμάσια είναι τα αρ νουβό λουτρά Σέτσενι (θυμάστε την ταινία «Εβίτα»;) αλλά και τα ιδιαίτερα θεραπευτικά λουτρά Λούκατς. Στη Βουδαπέστη όμως δεν πας με τους παππούδες: έχει όμορφα μουσεία, καλλιτεχνική ζωή, καλό και φθηνό φαγητό και εκπληκτικά ρετρό καφέ.

Euromania! - εικόνα 6
Οι βαλτικές πρωτεύουσες είναι η νέα ταξιδιωτική τρέλα: το κουκλίστικο Ταλίν συγκεντρώνει τα ευρωπαϊκά βλέμματα

Πορτογαλία

Οι pousadas (00 351 21 844 2000, www.pousadas.pt) είναι το πορτογαλικό αντίστοιχο των ισπανικών paradores: ιστορικά καταλύματα σε σημεία με σκηνική ομορφιά – Θα βυθιστείτε σε αυθεντικό couleur local, αν μείνετε σε κάποια από τις 60 που υπάρχουν στη χώρα. Η Λισαβόνα είναι ζεστή, ήσυχη και σέξι το καλοκαίρι: οι Πορτογάλοι έχουν έναν ιδιόμορφο σοβινισμό για την πρωτεύουσά τους: η πόλη είναι ναζιάρα και νοσταλγική, γεμάτη γωνιές και μποέμ στιγμιότυπα. Σημαντική νέα άφιξη ένα μουσείο με χώρο για συναυλίες, το Casa do Fado e da Guitarra Portuguesa, στα ριζά της συνοικίας Alfama. Το ίδιο flair ευγενούς σήψης με τη Λισαβόνα συναντάς και στο νωχελικό αρ νουβό Πόρτο.

Σλοβενία

Απόλυτη σταρ της χώρας, η Λουμπλιάνα είναι μια καλοκαιρινή πόλη, «κουτί» για long weekend. Μποέμ γοητεία, φυσική κομψότητα, αρχιτεκτονική που σε βάζει στα κέφια, ενδιαφέρουσα καλλιτεχνική κίνηση και νέοι σχεδιαστές – συγκρατήστε τα ονόματα Leonora Mark (Kersnikova Ulica 1), Marjeta Groselj (Tavvarjeva Ulica 4) και την ετικέτα Oktober, πίσω από την οποία βρίσκεται ο Uros Belantic. Τα περισσότερα ρεστοράν είναι faux rustique, αλλά δεν υπάρχει «δήθεν» στο πιάτο. αντίθετα, θα ευχαριστηθείτε fusion κουζίνα με ήθος ιταλικού slow food. Η κεντροευρωπαϊκή κουλτούρα του καφέ καλά κρατεί (το «Art» στο ξενοδοχείο Slon είναι θεσμός, καθώς και τα απογευματινά κονσέρτα στο «Plocnik»): τα cafe εξελίσσονται σε μπαρ αργά το βράδυ – η πόλη είναι ο παράδεισος του νωχελικού nightlife, με στέκια το ένα δίπλα στο άλλο. Μόνο στη Λουμπλιάνα ένα ζαχαροπλαστείο σαν το «Zvezda» θα μπορούσε να συγκεντρώνει το λαμπερό κοινό της πόλης, σε μια ατμόσφαιρα hip όσο και χαλαρή.

Σουηδία

Το δέλεαρ στη Σουηδία δεν είναι μόνο τα δάση με τα άγρια βατόμουρα και τα εξοχικά με τις κόκκινες στέγες. Με ένα σύμπλεγμα από 14 νησάκια και περιτριγυρισμένη από άπειρα άλλα, η Στοκχόλμη είναι μια πόλη με αίσθηση κατεύθυνσης όσον αφορά το στυλ και κοσμοπολίτικη ματιά. Επιβλητική πρωτεύουσα, από τη μεσαιωνική παλιά πόλη Gamla Stan και τα βουλεβάρτα του Ostermalm, μέχρι την μποέμ συνοικία Rorstrandsgatan, η Στοκχόλμη σε γαληνεύει: νοικιάστε ποδήλατο για να τη γυρίσετε – το ίδιο κάνει η βασιλική οικογένεια! Το Γκέτεμποργκ, από την άλλη πλευρά, είναι ίσως η πιο γκραντιόζα και πολυσυλλεκτική πόλη της Σουηδίας, με προχωρημένη μόδα, καλλιτεχνική σκηνή που μαγνητίζει και τόνο, χάρη στους φοιτητές. Το να χάνεσαι στους πυκνοφυτεμένους δρόμους και τα πάρκα του είναι απόλαυση, ενώ αποτελεί ιδανική αφετηρία για να πάρετε το φέρι για τα νησιά ή να κάνετε ιστιοπλοΐα στο αρχιπέλαγος. Το κάλεσμα των χιλίων λιμνών θα σας μαγνητίσει, αν –όπως η Γκρέτα Γκάρμπο– «you want to be alone»…

Φινλανδία

Μια έξαλλα πράσινη χώρα, όπου ο καλοκαιρινός ήλιος του μεσονυχτίου κάνει τα πάντα να μοιάζουν απόκοσμα. Το καλό design είναι για τους Φινλανδούς ό,τι για τους Ιταλούς το καλό φαγητό. Η arty πρωτεύουσά της, το Ελσίνκι, συνδυάζει την παράδοση με την αίσθηση του πρωτοποριακού. Τα εικαστικά έχουν δυνατή παρουσία (Ateneum, Εθνικό Μουσείο, Amos Anderson είναι τα κλασικά), ενώ το καινούργιο μουσείο Kiasma είναι το χαϊδεμένο της Βαλτικής. Το high της Φινλανδίας, ειδικά για όσους διακοπές σημαίνει ώρες σιωπής στη φύση και δραστηριότητες όπως ψάρεμα ή ιστιοπλοΐα, είναι η περιοχή των λιμνών αλλά και η παρθένα επαρχία Eland: 6.400 νησιά, στα οποία οι άνθρωποι (όπου τους συναντήσετε) δεν μιλούν καν φινλανδικά. Χορεύουν όμως θαυμάσια τους τοπικούς ρυθμούς…

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.