99 preview χιονιού

Σε ποια δωμάτια ονειρευόμαστε να βρεθούμε μόλις πέσει το πρώτο χιόνι; Ποιες διαδρομές θα κάνουμε το επόμενο σαββατοκύριακο; Ποιες ρουστίκ γεύσεις μάς έχουν λείψει; Τι καινούργιο περιμένουμε ανυπόμονα το φετινό χειμώνα; Οι συντάκτες του «α» καταγράφουν, αναπολούν και σταχυολογούν τις καλύτερες ταξιδιωτικές εμπειρίες των weekends που έρχονται.

99 preview χιονιού

Τα 99 πράγματα που θα μας ζεστάνουν φέτος το χειμώνα

Σε ποια δωμάτια ονειρευόμαστε να βρεθούμε μόλις πέσει το πρώτο χιόνι; Ποιες διαδρομές θα κάνουμε το επόμενο σαββατοκύριακο; Ποιες ρουστίκ γεύσεις μάς έχουν λείψει; Τι καινούργιο περιμένουμε ανυπόμονα το φετινό χειμώνα; Οι συντάκτες του «α» καταγράφουν, αναπολούν και σταχυολογούν τις καλύτερες ταξιδιωτικές εμπειρίες των weekends που έρχονται.

99 preview χιονιού - εικόνα 1
Ξενώνας «Πρίμουλα» στα Άνω Πεδινά

1. Θα περάσουμε από το καινούργιο εστιατόριο «Πορφυρόν» στα Άνω Πεδινά, στα Ζαγοροχώρια, για να δοκιμάσουμε τις εποχικές τοπικές γεύσεις: αγριογούρουνο σαλμί ή με άγρια μανιτάρια τώρα το φθινόπωρο, τραχανά με ζυγούρι, σπαράγγια σούπα την άνοιξη. Θα κλείσουμε οπωσδήποτε το δείπνο μας με ένα από τα 65 (!) λικέρ που φτιάχνει η Ρίτα (η Ολλανδέζα σύζυγος του ιδιοκτήτη Ιωάννη Κιρλιγκίτση) με διάφορα φρούτα, λουλούδια και βοτάνια, όπως άγρια φράουλα ή μανιτάρια.

2. Θα πάρουμε μια γεύση (κυριολεκτικά) από Πήλιο, συμμετέχοντας σε κάποιο από τα θεματικά weekends (από μάζεμα μανιταριών στο καστανόδασος μέχρι προετοιμασία των χριστουγεννιάτικων πιάτων με παρασκευή λουκάνικων και άλλων τοπικών νοστιμιών) που διοργανώνει ο καινούργιος ξενώνας «Αμανίτα» (210/8991484, 6945878672) στην Τσαγκαράδα. Δεν τον έχουμε επισκεφτεί ακόμη, αλλά μας φάνηκε πολύ ενδιαφέρον.

3. Θέλω να μπω στη «Μαρμελωδία» στην Κόνιτσα και ν’ αγοράσω όλα τα βαζάκια που θα βρω μπροστά μου: σπιτικές μαρμελάδες με σύκα, δαμάσκηνα, βατόμουρα, βούρβουλα και κράνα, γλυκά του κουταλιού, αλμυρές γεύσεις, πικάντικες σάλτσες και τα πολίτικα και μικρασιάτικα τουρσιά τους. Όπως και να το κάνεις, ο χειμώνας θέλει καλοπέραση.

4. Αν το Πήλιο ήταν πιάτο, θα ήταν το γαρδουμπάκι στο φούρνο του «Κρίτσα» κι αν ήταν επιδόρπιο, τα γλυκά ταψιού της ίδιας ταβέρνας. Άσε που μπορούμε να φάμε όσο θέλουμε, αφού το δωμάτιό μας είναι σε απόσταση αναπνοής, στο ξενοδοχείο της ίδιας ιδιοκτησίας.

5. Θα πιούμε αρωματική σοκολάτα, ακούγοντας ωραίες μουσικές, από Μάνο Χατζιδάκι και Rene΄ Aubry έως Jan Garbarek και Caetano Veloso, στο νέο music cafe΄ «Τρεις Λαλούν» στη Δημητσάνα, που κρατούν οι (γνωστές μας από τον ξενώνα «Καζάκου» για τη φιλοξενία και το μεράκι τους) Θέφη, Ειρήνη και Τζένη, στο παλιό σπίτι της οικογέ-νειας Δρακοπούλου (27950/29216, 27950/31660).

6. Θα πακετάρουμε τα ορειβατικά μας και θα φύγουμε για τα Τζίτζινα, ένα από τα πιο κουκλίστικα χωριά του Πάρνωνα. Στα πανέμορφα σηματοδοτημένα μονοπάτια τους θα ακολουθήσουμε τα χνάρια των αγιογραφιών του Κόντογλου – αν καταφέρουμε να σηκωθούμε από τη ζεστή σάλα του ξενώνα «Σχολαρχείο» (27310/96276) μετά από τις σπιτικές τηγανίτες. Το βράδυ, θα δώσουμε ραντεβού –κλασικά– στην ταβέρνα της Μαντώς για αγριογούρουνο με δαμάσκηνο και σπιτικά μακαρόνια γκόγκες με μυζήθρα και βούτυρο.

7. Μετά τις εκδρομές και το σκι, θα πιούμε ένα… αλπικό ποτό στο μοντέρνο «Gallery» στο Καρπενήσι, σε ένα μοντέρνο χώρο, με καλή μουσική και σούπερ νεανικό κόσμο.

8. Δεν θα θέλουμε να αφήσουμε το χουχουλιάρικο δωμάτιό μας με τις κουνουπιέρες και τα παλ χρώματα στον εντελώς «γυναικείο» ξενώνα «Πρίμουλα» (26530/71133) στα Άνω Πεδινά, παρά μόνο για να κατέβουμε για πρωινό – τι σπιτική λιχουδιά λες να έχει σήμερα το μενού: αβγόφετες ή ζυμαρόπιτα;

9. Πότε θα χιονίσει; Δεν βλέπω την ώρα να βρεθούμε ξανά στον Κόζιακα και να βολτάρουμε με χιονορακέτες και με τ’ άλογα του Magic Sport στα περτουλιώτικα λιβάδια (24340/71193).

10. Το Ρέθυμνο το χειμώνα είναι πιο ρομαντικό από το καλοκαίρι, ιδίως χάρη στην «Αυλή» (28310/26213, 28310/58250-5): ένα μικρό, πολυτελές, all suite hotel που στεγάζεται σε ένα πανέμορφο βενετσιάνικο αρχοντικό του 15ου αι., στην καρδιά της παλιάς πόλης. Κι από κάτω, ένα από τα καλύτερα και ατμοσφαιρικότερα εστιατόρια της Κρήτης – τι άλλο να ζητήσεις;

11. Με το που φτάνουμε στην Ελάτη, αναζητάμε τον Άγγελο Σινάνη στο μαγαζί του, το «Λίκνο» (24340/71826), με τοπικά προϊόντα, βιβλία και χάρτες. Ταξιδιωτικός συγγραφέας και γνώστης της φύσης ο ίδιος, μας μαθαίνει τα πάντα για την περιοχή.

12. Θα τιμήσουμε όλα τα σπιτικά γλυκά ημέρας: πατσαβούρα (σιροπιαστό με φύλλο), κοσμερί με φρέσκο τυρί, ρολό αμυγδάλου, τούρτα φράουλα. Τα βρίσκουμε στην «Μπίμτσα», ένα παλιό οινοπαντοπωλείο στην είσοδο του Μεγάλου Πάπιγκου, το οποίο μεταμορφώθηκε σε ένα ατμοσφαιρικό cafe΄ -bar, που υπόσχεται ζεστά χειμωνιάτικα βράδια, με φόντο τα πολύχρωμα μπουκάλια με τα σπιτικά λικέρ και τα γλυκά του κουταλιού (26530/41116, 6979442471).

13. Θα πάρουμε τον καλό μας και θα ξαναπερπατήσουμε τον τόσο κλασικό-τόσο μοναδικό «Δρόμο της Αγάπης» στη Βυτίνα, καταλήγοντας στα «Κόκκινα Πιθάρια» για κατσικάκι λαδορίγανη, στην «Κληματαριά» για ξινό τραχανά ή στον «Σείριο» για τσάι και σοκολατίνα σπέσιαλ με θέα το χιονισμένο Μαίναλο.

14. Θα αφήσουμε τα Καλάβρυτα για τους σκιέρ κι εμείς θα τραβήξουμε για Μαίναλο. Θα κάνουμε βόλτα με το ερπυστριοφόρο βαν μέχρι ψηλά, στο κρυμμένο στις πίστες δεύτερο σαλέ. Ύστερα από ένα τέταρτο ταρακουνήματος, θα απολαύσουμε καυτό τσάι του βουνού στη μικροσκοπική ξύλινη σάλα με το τζάκι, μπροστά στο υπέροχο κάδρο του παραθύρου και θα γυρίσουμε με τα πόδια ως την είσοδο, περνώντας από ελατοσκέπαστα «μονοπάτια»-πίστες.

15. Η γλυκιά αίσθηση της ποδηλατάδας μέσα από σηματοδοτημένα μονοπάτια γύρω από τη λίμνη Πλαστήρα μπορεί να μας κάνει να ξεχάσουμε το χρόνο – τουλάχιστον μέχρι μας μυρίσει το ελάφι με χυλοπίτες στο «Μανιτάρι», το οποίο έχει και πανοραμική θέα στη λίμνη.

16. Ακόμη κι όταν θα κοντεύουμε να εξαντλήσουμε τις οικονομίες μας, θα ξεκλέψουμε ένα σαββατοκύριακο για ν’ ανέβουμε στα ανεμοδαρμένα ύψη της Αναβρυτής, ένα χωριό παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, βάση για περπατήματα στον Ταΰγετο και θα μείνουμε στον όμορφο low budget ξενώνα «Αντάμωμα» (27310/81595, 6974605167, www.antamoma.com ). Θα πούμε σε όλα τα παιδιά να έρθουν, και τα βράδια θα μαζευόμαστε στον οντά, αφού πρώτα έχουμε χτυπήσει έναν πληθωρικό κόκορα μπαρδουνιώτικο (κοκκινιστό με ολόκληρα κρεμμύδια στην κατσαρόλα) με μακαρόνια.

17. Τα καραμελωμένα μανιτάρια, η σαλάτα του βοσκού με ζεστό che`vre, το κότσι με σος μουστάρδας, το φιλέτο μαριναρισμένο σε λάδι σιναπιού και η ταιριαστή με το μενού λίστα κρασιών από καλές ετικέτες, αλλά και τα προτεινόμενα σε ποτήρι στον «Γευσοκράτορα» είναι από μόνα τους λόγος για ν’ ανέβουμε στην Πορταριά του Πηλίου.

18. Θα πείσουμε όλη την παρέα να κλείσουμε τα δωμάτια 15, 16 και 17 στο αναπαλαιωμένο κομμάτι του πολύ ατμοσφαιρικού ξενώνα «Αυραγώνιο» (26530/41129) και θα απολαύσουμε ζεστές βραδιές στο απόλυτο country chic περιβάλλον με θέα στην Αστράκα που κόβει την ανάσα.

19. Την επόμενη φορά που θα αμφιταλαντευτούμε μεταξύ city break και βουνού, θα κλείσουμε δωμάτιο στο πλήρως ανακαινισμένο «Ξενία Βόλου», που έχει περάσει στα χέρια της ποιοτικής αλυσίδας Domotel. Η μοναδική του τοποθεσία σε μία από τις πιο ζωντανές πόλεις της Ελλάδας το κάνει ιδανική «γέφυρα» για το Πήλιο (24210/37793-5, 24210/37796, www.domotel.gr).

20. Θα απολαύσουμε την άγρια ομορφιά του Πραστού στον Πάρνωνα που τώρα το χειμώνα θυμίζει χωριό-φάντασμα (το πολύ πολύ να πετύχετε ένα δυο τζάκια να καίνε). Η παλιά πρωτεύουσα της Τσακωνιάς, αμφιθεατρικά χτισμένη στην πλαγιά ενός λόφου, με τα ψηλά, πέτρινα πυργόσπιτα, τις πολεμίστρες και τις τοξωτές εξώπορτες, κουβαλά ακόμη έντονες τις μνήμες της προεπαναστατικής ευημερίας.

99 preview χιονιού - εικόνα 2
Ξενώνας «Εποχές» στην Αμπελιώνα Μεσσηνίας

21. Θα ζήσουμε το απόλυτο country style όνειρο στον ξενώνα «Εποχές» (210/6236150) της αλυσίδας Aldemar, στην άγνωστη Αμπελιώνα της ορεινής Μεσσηνίας: πρωινό ξύπνημα με θέα στο βουνό, ριλάξ δίπλα στο τζάκι, βόλτες στη φύση και γεύσεις χωριού με ξενοδοχειακή φινέτσα.

22. Θα γυρίσουμε έστω για ένα απόγευμα την πλάτη στα πανέμορφα σοκάκια της Δημητσάνας, για να κάνουμε μια λιγότερο γνωστή διαδρομή στα χωριά του Δήμου Ηραίας, τα οποία δεν είναι αναπτυγμένα τουριστικά και προσφέρουν υπέροχη θέα στον κάμπο του Αλφειού. Στάση στη Ζάτουνα, στο καφενεδάκι-μουσείο του κυρ-Νικήτα, και βουρ στην Παλούμπα για ηλιοβασίλεμα με θέα στη Ζάκυνθο (!), το Κατάκολο και τον κάμπο της Ηλείας, αλλά και τσίπουρα στο «Καφενείο».

23. Θα κλείσουμε από τώρα δωμάτιο για τα Χριστούγεννα στο Νυμφαίο, για να απολαύσουμε χιονισμένο το πιο όμορφο χωριό της βόρειας Ελλάδας.

24. Το όνομα «Βιγλάτορας» μόνο δεν πάει να πει τίποτε (23270/51231). Με το που συννεφιάζει η Αθήνα, κλείνουμε τα μάτια κι ονειρευόμαστε να ξυπνάμε στο ρομαντικό ξενώνα, στην καρδιά του καταπράσινου χωριού Άνω Πορόια, με θέα στην κοιλάδα της Ροδόπολης και τη λίμνη Κερκίνη.

25. Δεν θα ξεχάσουμε να ευχαριστήσουμε τους κατοίκους των Άνω Δολιανών, που μέχρι πριν λίγα χρόνια εγκατέλειπαν το χειμώνα το πετρόχτιστο χωριό τους στις παρυφές του Πάρνωνα και μετακόμιζαν στα πεδινά. Όχι για τίποτε άλλο, αλλά γιατί όπως συμβαίνει συνήθως με τα χωριά που άργησαν να ανακαλύψουν τον τουρισμό, η αισθητική τους και οι επιλεγμένες προτάσεις με άποψη, από τις οποίες ξεχωρίζει ο «Παραδοσιακός Ξενώνας 1821», (2710/234080, 2710/234031), δίνουν άλλη χάρη στα weekends μας.

26. Θα κάνουμε μια στάση για να πάρουμε χορτόπιτες, αλευρόπιτες και ζαγορίσιο ψωμί από τον όμορφο φούρνο «Γαία» στο Τσεπέλοβο, καθώς θα γυρνάμε τα χωριά στο Κεντρικό Ζαγόρι, αλλά θα κρατήσουμε χώρο για τηγανητό μετσοβόνε στην ταβέρνα του «Δία» στο Μικρό Πάπιγκο και για τραχανά με ντόπιο τυρί στην ταβέρνα του Σπύρου και του Κώστα Τσουμάνη στο Μεγάλο Πάπιγκο.

27. Όταν νοσταλγούμε το παραδοσιακό χρώμα του Πηλίου, επιστρέφουμε πάντα στο «Αρχοντικό Πανδώρα» (24280/99404). Σαν να ζούμε σε μουσείο λαογραφίας μάς κάνουν να αισθανόμαστε οι χώροι με τα περίτεχνα τζάκια και τα υπέροχα χαλιά. Χωρίς βέβαια να ξεχνάμε και τη μοναδική θέα στον Παγασητικό.

28. Ποτέ δεν βαριόμαστε να ξυπνάμε με θέα στη λίμνη Πλαστήρα! Φέτος, έχουμε κάνει ήδη κράτηση στο νέο… μπαλκόνι της, το ξενοδοχείο «Νέβρος» που συνδυάζει το ρουστίκ με νότες πολυτέλειας και βέβαια δεν τσιγκουνεύεται καθόλου σε θέα (24410/93201).

29. Θα ακούσουμε τον ήχο των βημάτων μας πάνω στα ξερά φύλλα μέσα στην καρδιά του μαγευτικού καστανόδασους χιλιάδων στρεμμάτων, έξω από τον Κοσμά στον Πάρνωνα. Θα αφήσουμε το αυτοκίνητό μας στο σχολείο του χωριού, θα πάρουμε με τα πόδια την κατηφόρα για το ξωκλήσι του Αϊ-Γιάννη –υπάρχει πινακίδα– και μετά από δέκα λεπτά κατέβασμα, θα περπατάμε μόνοι μας στο χρυσαφί χαλί των ξερών φύλλων, μέσα από το οποίο ξεφυτρώνουν χνουδωτά καβούκια και μοβ κρινάκια.

30. Θα αφήσουμε την ομίχλη να μας τυλίξει, ανηφορίζοντας μέχρι τα ερείπια του βυζαντινού πύργου Καψαμπέλη, που δεσπόζει πάνω σ’ ένα λόφο, στην κορυφή της Καστάνιτσας, ίσως του ομορφότερου χωριού του Πάρνωνα. Κι αν η ομίχλη δεν είναι συνεπής στο ραντεβού μας κι ο ουρανός είναι καθαρός, θα απολαύσουμε το σπάνιο τοπίο ενός ορεινού χωριού με τη θάλασσα στο βάθος. Φεύγοντας, θα πάρουμε οπωσδήποτε μαρμελάδα κάστανο και σπιτικά μαρόν γλασέ από το «Κατώι της Αθανασίας».

31. Θα κάνουμε βόλτα στο τόσο κλασικό-τόσο μαγικό κάστρο της Μονεμβασίας με τον αέρα να μας χτυπάει και κατεβαίνοντας, θα βρούμε καταφύγιο στη σουίτα με το πηγάδι των 800 χρόνων στο κέντρο της, στον ξενώνα «Αρδάμης» (27320/61886-7).

32. Θα ζητήσουμε από τον ιδιοκτήτη του κουκλίστικου country style hotel «Notos» (27210/73730) στην Καρδαμύλη να μας προτείνει τις καλύτερες διαδρομές στον Ταΰγετο: από εύκολες αυτοκινητάδες στα κοντινά χωριά (Τσέρια, Εξωχώρι, Σαϊδόνα, Μηλιά είναι μερικά από τα πιο όμορφα) μέχρι πεζοπορία στο φαράγγι του Ρίντομου – το Φεβρουάριο γεμίζει σπάνιες άγριες ορχιδέες και προσελκύει πολλούς φυσιολάτρες που έρχονται για να μελετήσουν τη χλωρίδα του.

33. Θα διαλέξουμε κάποιο από τα πανέμορφα coffe table books της βιβλιοθήκης του «Αρχοντικόν Country Club» (210/6889249) στο Πάπιγκο, όπως αυτό με τα παλιά παιχνίδια του Μουσείου Μπενάκη και θα κάτσουμε να το χαζέψουμε οκλαδόν, δίπλα στο τζάκι της σουίτας μας, απολαμβάνοντας τοπικά λικέρ και personalized service.

34. Καλό το σκι, αλλά προσωπικά δεν το συγκρίνω με την ώρα που θα αράξουμε στο σαλέ των Καλαβρύτων, δίπλα στο παράθυρο της ξύλινης σοφίτας ή στις ξαπλώστρες πάνω στο χιόνι και θα ζεσταθούμε γύρω από μια καυτή σούπα, σερβιρισμένη casually σε χάρτινο μπολάκι, ένα τσάι και ό,τι άλλο... καίει.

35. Η θέα στη λίμνη Πλαστήρα από το cafe -restaurant «Φαγοπότι» (24410/92998) στα Καλύβια Πεζούλας είναι ικανή ακόμα και να μας κόψει την όρεξη – τουλάχιστον μέχρι να δοκιμάσουμε την πρώτη μπουκιά από το αγριογούρουνο με δαμάσκηνα και κάστανα. Έξτρα νότα, το υπέροχο ανοιχτό τζάκι στο κέντρο.

36. Δεν φεύγουμε από τη Λίμνη Πλαστήρα αν δεν γεμίσουμε τις τσάντες μας με τα ντόπια προϊόντα από το Συνεταιρισμό Γυναικών, λουκάνικα και κρέατα.

37. Το δικό μας φενγκ σούι μυστικό λέγεται «Ανωβολιός» (24280/86893). Ζητάμε το δωμάτιο πάνω από το ρέμα στο πέτρινο συγκρότημα διαμερισμάτων στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας του Πηλίου και ζούμε τη ζεν αίσθηση του να αποκοιμιέσαι ακούγοντας το τρεχούμενο νερό…

38. Θεϊκή θέα! Θα κλείσουμε δωμάτιο στο ρουστίκ παραδοσιακό ξενώνα «Λανάρι» (24930/41210) στο Λιβάδι Ολύμπου και μόνο για την εκπληκτική θέα στο βουνό των θεών.

39. «Αλέκα» for ever! Τι να πρωτομνημονεύσουμε; Το σπετσοφάι της; Τις ρεβυθάδες; Το μοσχαράκι με κάστανα; Τις πίτες; Γευστική εγγύηση στην Τσαγκαράδα του Πηλίου.

40. Θέλουμε Ελάτη για μας και την παρέα μας, με αυτονομία και φινέτσα; Η απάντηση είναι «Τα Πέτρινα» (24340/71712). Ανυπομονώ να βρεθούμε στις βεράντες, τυλιγμένοι στα μπουφάν μας, απολαμβάνοντας την εξαιρετική θέα στις ελατοσκέπαστες πλαγιές του Ίταμου και του Κόζιακα.

99 preview χιονιού - εικόνα 3
Ζυμωτό ψωμί από το φούρνο «Γαία» στο Πάπιγκο

41. Θα λιγωθούμε και μόνο στη σκέψη του πισπτί (εβραϊκό σιροπιαστό γλυκό), του πολίτικου ιτσλί και του σταφιδάτου που απολαμβάνουμε κάθε φορά που περνάμε από το γλυκύτατο ζαχαροπλαστείο «Η Στέρνα» στο Καπέσοβο.

42. Δεν θα το κουνήσουμε από τον πύργο μας! Μιλάμε για τη σουίτα 306 του «Κυρίμαι» (27330/54288) στο Γερολιμένα, με παράθυρα που βλέπουν στον επιβλητικό βράχο του Κάβο Γκρόσο. Ίσως τελικά κατέβουμε μόνο όταν έρθει η ώρα για το δείπνο με την επιμέλεια του Γιάννη Μπαξεβάνη.

43. Ελάτη για κάθε γούστο, σε ένα εστιατόριο «δύο σε ένα». Αν έχουμε ρουστίκ διάθεση, επιλέγουμε τον «Καλαμαρά», για ζουμερή μπριζόλα, αγριογούρουνο και μαγειρευτά της θείας Αγλαϊας. Για κάτι πιο γκουρμέ, κλείνουμε ένα από τα λίγα τραπέζια στη σάλα-κελάρι του ίδιου κτιρίου, στο «Δειπνοσοφιστή» (24340/71080), για ζαρκάδι με κορόμηλα και επιλογές κρασιών μικρών παραγωγών.

44. Αν δεν έχει χιονίσει ακόμη, δεν χάνουμε με τίποτε τη διαδρομή από το Περτούλι ως την Πύρρα, από το βατό χωματόδρομο που περνάει μέσα από καταπράσινα φαράγγια, δάση με έλατα, ποτάμι – πάει και άσφαλτος, αλλά ο χωματόδρομος έχει άλλη χάρη…

45. Τέτοια πολυτέλεια και φινέτσα μέσα σε τόσο παρθένα φύση σπάνια συναντάς στα ορεινά της Ελλάδας. Ο λόγος για το «Λείριον» (24320/41502, 41504), χτισμένο σε μαγευτική, παρθένα περιοχή πάνω από το Παλαιοχώρι, σε υψόμετρο 1.400 μ., μέσα στις ελατοσκέπαστες πλαγιές του Κόζιακα. Οι φυσιολάτρες θα εκτιμήσουν τη φάρμα με τα ελαφια που φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις του, αλλά και τα σκούτερ χιονιού που ετοιμάζεται να προσθέσει στο δυναμικό του φέτος το χειμώνα.

46. Για ένα σαββατοκύριακο θα έχουμε το δικό μας εξοχικό στο βουνό, κλείνοντας μία από τις πέντε αυτόνομες κατοικίες του συγκροτήματος «Ostra Menalon Luxury Suites» (27960/22743, 6977286811) στα πόδια του Μαινάλου. Όλες διαθέτουν τζάκι, κάνοντας ακόμη πιο θελκτική την ιδέα του… cocooning στο δωμάτιό μας – ή, μάλλον, στο σπιτάκι μας.

47. Λατρεύουμε να γυρίζουμε από το χιονοδρομικό στο Περτούλι και, αφού φρεσκαριστούμε, να κατεβαίνουμε με τα καλά μας στο καινούργιο πολυτελές εστιατόριο του «Αρχοντικού Χατζηγάκη» (24340/91146-9), με τους πολυέλαιους στο ξυλόγλυπτο ταβάνι και τους δερμάτινους καναπέδες γύρω από το θαυμάσιο τζάκι. Το τελετουργικό έχει κάτι από Άλπεις!

48. Ο χειμώνας είναι ιδανική εποχή για αγροτουριστικά weekends στην Κρήτη. Επιλέγουμε το «Λάσινθο» (28440/89101), έναν ξενώνα-οικολογικό πάρκο, που απλώνεται σε 200 στρέμματα λοφοπλαγιάς. Ξεναγούμαστε στα κτήματα με τις βιολογικές καλλιέργειες και στα εργαστήρια παραγωγής και επεξεργασίας τυριών, μελιού, ρακής, βοτάνων και αρωματικών φυτών κι έπειτα απολαμβάνουμε τη θαλπωρή των άνετων διαμερισμάτων με το τζάκι και τη γνήσια κρητική διατροφή στο εστιατόριο της μονάδας.

49. Θα ξανακάνουμε τον ποτέ-δεν-τον-χορταίνεις γύρο της Μάνης, ανυπομονώντας να βρεθούμε μόνοι με τους γυμνούς βράχους. Αφήνουμε πίσω μας το Γερολιμένα και κατεβαίνουμε προς το Ταίναρο, το νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής Ευρώπης, εκεί όπου τοποθετούταν μυθολογικά η πύλη του Άδη.

50. Σκι με γερές δόσεις αδρεναλίνης αλλά και γραφικότητας στα Τρία Πέντε Πηγάδια, μέσα στις οξιές του Βέρμιου, αλλά και ζυγούρι στη γάστρα ή φασουλοταβάς στα «Οινομαγειρέματα» της Νάουσας που «ψάχνεται» με τις τοπικές γεύσεις.

51. Ντόλτσε βίτα στο Ντολτσό! Λατρεύουμε τους περιπάτους στη συνοικία με τα αρχοντικά στην Καστοριά. Zούμε τη γειτονιά στο φουλ κλείνοντας δωμάτιο με θέα στη λίμνη στο «Αρχοντικό Αλεξίου Βέργουλα» (24670/23415-6) και απολαμβάνοντας τοπικές γεύσεις (κεφτέδες μακάλο, κότα μάσκουλη, καστοριανούς σαρμάδες) στο εστιατόριο «Ντολτσό».

52. Για να ζήσουμε τη γοητεία του αρχοντικού προσώπου του Πηλίου, κλείνουμε δωμάτιο στο παλιό σπίτι (από το 1893) του «Αρχοντικού Ναουμίδη» (24280/99470) ή στο ιδιαίτερα ρομαντικό «Δεσποτικό» (24280/99046) – και τα δύο στην Πορταριά.

53. Ούτε μισή ώρα από το χιονοδρομικό του Καϊμακτσαλάν, η ταβέρνα «Πέτρινο» (23810/34033), στην πλατεία του χωριού Παναγίτσα, είναι η απόλυτη apre`s ski πρόταση για ζυμωτό ψωμί, χωριάτικες πίτες, ζυγούρι στάμνας, γουρουνόπουλο γάστρας και πολλές ακόμη νοστιμιές.

54. «Ναϊάδες» (24410/93333) και «Πανδίων» (24410/93440) είναι οι τοπ επιλογές μας για δωμάτιο με θέα στη λίμνη Πλαστήρα – το πρώτο κερδίζει πόντους, χάρη στο «ιπτάμενο» cafe΄ σε μια βεράντα που μοιάζει να αιωρείται πάνω από τη λίμνη.

55. Τα φυσιολατρικά weekends μεταξύ της Λίμνης Βελβεντού και της Φλώρινας αξίζουν μια παράκαμψη για ψάρι στην «Τράτα» της Κοζάνης, μία από τις καλύτερες ψαροταβέρνες της Ελλάδας με εναλλασσόμενα πιάτα έκπληξη: λαβράκι-γούνα στη σχάρα, τσιπούρα στο φούρνο με σέλινο και τζίντζερ, αγκινάρες με γαρίδες, δεντρολίβανο και κρόκο– ο δεύτερος πανταχού παρών: από το γαλέο στη λαδόκολλα έως την πανακότα– αλλά και ιδιαίτερα πλούσια κάβα, με 700 ετικέτες και πολλές παλιές χρονιές.

56. Θεϊκός ο Όλυμπος, καταπράσινα τα Πιέρια αλλά και τα πιάτα με κυνήγι στου «Δημάτη», στον Άγιο Δημήτριο Πιερίας, αξέχαστα. Πιάτο-φετίχ το κρασάτο αγριογούρουνο από το επισκέψιμο εκτροφείο τους.

57. Οι φυσιολατρικές βόλτες στη λίμνη Κερκίνη κλείνουν ιδανικά με ένα γεύμα στην «Εβόρα», όχι μόνο λόγω της υπέροχης θέας, αλλά και χάρη στις ποντιακές… μαγκιές της κυρίας Ουρανίας στην κουζίνα, που τη διαφοροποιούν από το κλασικό δίπτυχο της περιοχής (ψάρι του γλυκού νερού και ψητό στη σχάρα).

58. Την παρέα μας και φύγαμε για τον παραδοσιακό ξενώνα «Ο Φούντας» (27550/52022), στον Άι Γιάννη Κυνουρίας στον Πάρνωνα. Το ζεστό και φιλικό παραδοσιακό ξενοδοχείο του Τάκη και της Αθανασίας Αλουπογιάννη, με τις σπιτικές γεύσεις, τα ντόπια τυριά από το τυροκομείο της οικογένειας και το cosy playroom είναι ένα πολύτιμο low budget μυστικό για όσους θέλουν να περιηγηθούν στο πιο «αρωματικό» βουνό της Πελοποννήσου.

59. Τα Καλάβρυτα δεν τα βαριέσαι ποτέ: snowboard στο χιονοδρομικό, all time classic λουκουμάδες στο «Σταθμό», το –νοσταλγικό; Παρακμιακό; Διαλέγετε και παίρνετε– καφενεδάκι δίπλα στις ράγες του σιδηροδρομικού σταθμού, παϊδάκια στον «Χαραλαμπόπουλο» και τσιπουρόμελα στα μπαρ του πεζόδρομου.

60. Από όλες τις ημέρες… η Κυριακή μας αρέσει. Από τις πρώτες μας επιλογές για εύκολα weekends στη φύση, ο πανέμορφος ξενώνας «Κυριακή» στην κορυφή του χωριού Αμφίκλεια, με θέα σε όλο τον κάμπο, είναι η καλύτερη βάση για να απολαύσουμε τον Παρνασσό ή απλά για να αράξουμε όλο το σαββατοκύριακο, χαλαρώνοντας μέσα σε μια ατμόσφαιρα σοφιστικέ και με προσωπικό σέρβις (22340/29011).

99 preview χιονιού - εικόνα 4
Xιονοδρομικό Καλαβρύτων

61. Υπάρχει ελληνικό ξενοδοχείο που να αξίζει να πας έστω και μια φορά στη ζωή σου; Τα λόγια δεν είναι ποτέ αρκετά για να περιγράψεις το «Ιμαρέτ» (2510/620151-5) της Καβάλας: ένα ιστορικό μνημείο και μοναδικό αρχιτεκτονικό δείγμα οθωμανικού μπαρόκ στον ελλαδικό χώρο, που ξαναζεί ως πολυτελές ξενοδοχείο με ανεπανάληπτη ατμόσφαιρα και στιλ.

62. Άγονη γραμμή στα 250 χιλιόμετρα από την Αθήνα; Μάλιστα, στην ορεινή Φωκίδα. Ανεβείτε στον Πανουργιά για να απολαύσετε τις λαμπερές βουνοκορφές της Γκιώνας σε όλο τους το μεγαλείο, κάντε το γύρο της οροσειράς ως τη Συκιά για να σταθείτε κάτω από την Πλάκα, την εντυπωσιακή «αρνητική» ορθοπλαγιά της Γκιώνας κι αν έχετε διάθεση για χιλιόμετρα, συνεχίστε προς τον Μόρνο και ανεβείτε στη γραφική Πενταγιού για τη θέα στα Βαρδούσια.

63. Η απόλυτη πρόταση οικολογικών διακοπών για πραγματική επιστροφή στη φύση δεν είναι άλλη από τη «Μηλιά» στο Βλάτο του Νομού Χανίων (28220/51569). Ένας απομονωμένος και αναπαλαιωμένος οικισμός, που σε γυρίζει σε άλλες εποχές: πέτρινα σπίτια χωρίς παροχή ηλεκτρικού, με φωτοβολταϊκό ρεύμα, τζάκια και κεριά, μέσα σε ιδιωτικό δάσος με καστανιές και κουμαριές.

64. Θα κάνουμε την αγαπημένη βόλτα στον πεζόδρομο της Αρβανιτιάς στο Ναύπλιο, ξεχνώντας να πάρουμε το σάλι μας, για να έχουμε δικαιολογία ν’ αγοράσουμε καινούργιο από τα εκπληκτικά μοντέρνα υφαντά του εργαστηρίου «Αγνύθες».

65. Την πρώτη φορά που αντικρίσαμε τους ηλικιωμένους Μετσοβίτες στην κεντρική πλατεία –ή «αλούν», όπως λέγεται στα βλάχικα– ν’ ανταμώνουν στα παγκάκια, φορώντας πάντα τις παραδοσιακές στολές τους, νομίζαμε ότι ήταν μια φολκλορική ατραξιόν. Παρατηρώντας τους όμως πιο προσεκτικά, βλέπεις ότι τα γερόντια είναι παντελώς αδιάφορα για την τουριστική βαβούρα της πλατείας, κουβεντιάζουν χαμηλόφωνα μεταξύ τους και μάλιστα στη δική τους ντοπιολαλιά. Το Μέτσοβο έχει ψυχή που καταφέρνει να επιβιώνει πάντα μέσα σ’ αυτό το φολκλόρ περιβάλλον.

66. Τόσες γκουρμέ εξόδους έχουμε κάνει τελευταία στην Αθήνα, αλλά δεν λέμε να ξεχάσουμε την κουζίνα που δοκιμάσαμε πριν λίγες εβδομάδες στο «Γαστροδρόμιο εν Ολύμπω»(αχ, εκείνα τα ψητά μανιτάρια!), ένα γαστρονομικό στέκι-πρότυπο για την ορεινή Ελλάδα, στο Λιτόχωρο Πιερίας (23520/21300-1, www.gastrodromio.gr).

67. Αν σας αρέσει η ιππασία, τα άλογα ξέρουν καλύτερα από τον καθένα τα μονοπάτια της λίμνης Πλαστήρα. Αλλιώς, φοράμε σωσίβιο, αρπάζουμε το κουπί και χανόμαστε με μια πιρόγα μέσα στα νερά της.

68. Θέλω ν’ ανέβω στον Έβρο για ένα σαββατοκύριακο στο «Ευρωθήραμα» (25560/61202) στον Πεντάλοφο. Να μείνω στον ξενώνα του λόφου, να ξυπνάω με μια υπέροχη ομελέτα από αβγά φασιανού και μετά να ρεμβάζω την πράσινη «θάλασσα» που ανοίγεται μπροστά μου ως το τριεθνές με τη Βουλγαρία και την Τουρκία.

69. Κάθε φορά που κάνουμε βόλτα τέτοια εποχή στα ομιχλώδη Γιάννενα, επιβεβαιώνουμε ότι πρόκειται για μία από τις ωραιότερες πόλεις της Ελλάδας. Δεν χάνουμε τις βόλτες στο κάστρο, το γλυκό στο ρετρό «Διεθνές», τις μπουγάτσες στα λίγα εναπομείναντα παλιά μπουγατσάδικα της οδού Αβέρωφ, αλλά και τα νεανικά στέκια στο τέρμα της οδού Εθνικής Αντιστάσεως, όπως το cafe΄ -bar «Ναυτάκια».

70. Μας φτιάχνει τη διάθεση και μόνο η σκέψη του να επιστρέφουμε στο «Grand Hotel Egnatia» μετά από μια φυσιολατρική εκδρομή στο δάσος της Δαδιάς και το Δέλτα του Έβρου ή την ατμοσφαιρική, τυλιγμένη με ομίχλη Αλεξανδρούπολη και να χαλαρώνουμε στην παραμυθένια ανατολίτικη ατμόσφαιρα του χαμάμ στο «Elixir Fitness Club» (25510/38000).

71. Δεν νοσταλγούμε μόνο το μοναδικό σάουντρακ-κελάρυσμα των βουνίσιων πηγών από το τελευταίο μας φθινοπωρινό weekwend στην Οίτη, αλλά και το παϊδάκι προβατίνας στην ταβέρνα «Φλαμουριά» του Γιάννη Πολυζωγόπουλου στην Άνω Καλλιθέα – απ’ τα καλύτερα που έχουμε φάει.

72. Δεν χάνουμε την ευκαιρία για γαστρονομικό shopping κάθε φορά που ο δρόμος μάς φέρνει στη Σπερχειάδα: χωριάτικα λουκάνικα από το κρεοπωλείο του Απόστολου Κομματά κι απ’ το κρεοπωλείο του Γιάννη Καραγιάννη, τυριά και γιαούρτι απ’ τα τυροκομεία του Τσιάκα και του Κάντζιου, χυλοπίτες, τραχανάς και λαζάνια απ’ το εργαστήριο της κυρίας Λάγιου, αλλά και πίτες-όνειρο από το εργαστήριο «Σπερχειός» της Παρασκευής Μίχου, που καταψύχονται και στη συνέχεια είναι έτοιμες για το φούρνο.

73. Θέλω αναμμένα τζάκια, χουχουλιάρικους καναπέδες, γλυκό φωτισμό και μεγάλα παράθυρα για να βλέπω το χιόνι που πέφτει στις απέναντι κορυφές. Ένα από τα καλύτερα mountain resorts της Ελλάδας, το «Hellas Country Club» (22370/41570), στο Μικρό Χωριό στο Καρπενήσι, συνεχίζει να έρχεται πρώτο στο μυαλό μας όταν σκεφτόμαστε ατμοσφαιρικά weekends μες στα έλατα.

74. Με το που θα ρίξει το πρώτο χιόνι, θα ζήσουμε το αλπικό όνειρο χωρίς διαβατήριο, κλείνοντας όπως και κάθε χρόνο ένα από τα σαλέ του «Elatos Resort & Health Club» (22340/61162, 210/3644666), για να μυρίσουμε Παρνασσό με όλες τις ανέσεις και ιδιαίτερη αισθητική.

75. Όσα χρόνια κι αν περάσουν, ένα χειμωνιάτικο weekend-αστραπή στο Ναύπλιο παραμένει διαχρονικό must. Αν έχουμε ρομαντική διάθεση, κλείνουμε δωμάτιο στην κουκλίστικη «Αμυμώνη» (27520/99477) ή στον παραδοσιακό ξενώνα «Πανσιόν Μαριάννα» (27520 24256), σίρριζα στα τείχη της Ακροναυπλίας.

76. Θα αποδράσουμε ομαδικά στον ξενώνα «Μικρή Άρκτος» (24340/71777) – ό,τι πρέπει για παρεΐστικες φυσιολατρικές εξορμήσεις με βάση την Ελάτη. Μας αρέσει που το πλούσιο πρωινό έρχεται στο δωμάτιό μας όποια ώρα το ζητήσουμε, αλλά και όλα αυτά που έχουν να μας μάθουν οι υπεύθυνοι για τη γύρω περιοχή – πείτε τους να σας δείξουν τις καλύτερες διαδρομές για τον Ασπροπόταμο και τη Λίμνη Πλαστήρα.

77. Θα χορτάσουμε τζάκι στο «Αροάνια» (26960/35090) της Ζαρούχλας. Από τα πιο… τζάκι-friendly ξενοδοχεία της Ελλάδας, με εστίες σε όλα τα δωμάτια, που μπορούμε να ανάβουμε όσο συχνά θέλουμε και ξύλα που προσφέρονται σε αφθονία.

78. Είτε με παρέα είτε πιο οικογενειακά, κάθε φορά που είμαστε στο Καρπενήσι, δεν γίνεται να μην περάσουμε από το «Saloon», το πιο επιτυχημένο πάρκο αναψυχής όχι μόνο στην πόλη, αλλά και ίσως σε ολόκληρη την Ελλάδα. Ιδίως τα παιδιά, ξεσαλώνουν με ποδήλατα, τοξοβολία, βόλτες με τα άλογα και το μικρό τρενάκι, ενώ εμείς πίνουμε αμέριμνοι το τσάι μας στο μπαρ, σε μια ατμόσφαιρα «Εμείς στο Κεντάκι…»

79. Απίθανη διαδρομή και υπέροχη γαστρονομία. Γι’ αυτό θα ξαναπάμε στην Κορωνησία της Άρτας. Θα διασχίσουμε τη στενή λωρίδα γης που εισχωρεί στον Αμβρακικό και θ’ αράξουμε στην ταβέρνα του «Πατέντα» για τον καλύτερο κέφαλο στα κάρβουνα που έχουμε δοκιμάσει ever.

80. Σας γοητεύουν οι βυζαντινοί θρύλοι; Διακτινιστείτε στα χρόνια των Κομνηνοδουκάδων, σεργιανίζοντας στην Άρτα. Ξεκινήστε από τη μεγαλόπρεπη –σαν αναγεννησιακό μέγαρο– εκκλησία της Παρηγορήτισσας, την Αγία Θεοδώρα και τον Άγιο Βασίλειο στην πρωτεύουσα του νομού, περάστε από τη Μονή Βλαχέρνας, την τελευταία κατοικία του δεσπότη Μιχαήλ Β΄, διασχίστε τους «λαχταριστούς» πορτοκαλεώνες για τον Άγιο Δημήτριο του Κατσούρη, τον Άγιο Νικόλαο της Ροδιάς και τον Άγιο Βασίλειο της Γέφυρας, κι αν σας φέρει ο δρόμος προς το Βουργαρέλι στα Τζουμέρκα, σταματήστε οπωσδήποτε στην εντυπωσιακή Κόκκινη Εκκλησιά.

99 preview χιονιού - εικόνα 5
Ξενώνας «Κυριακή» στην Αμφίκλεια

81. Παλιοί νερόμυλοι, πέτρινα γεφύρια, βυζαντινές εκκλησιές, φιδωτές διαδρομές μέσα στο δάσος και η τεχνητή λίμνη Πουρναρίου – σωστή καρτποστάλ. Σεργιανίζουμε στα άγνωστα χωριουδάκια του Δήμου Αθαμανίας Άρτας κάτω από τις επιβλητικές κορυφές των Τζουμέρκων και το βράδυ χουχουλιάζουμε πλάι στο τζάκι του ξενώνα «Πάνθωρον» (26850/22250-1) στο Βουργαρέλι.

82. Έχουμε πάει πολλές φορές στο Ζαγόρι, αλλά αυτή τη φορά την είδαμε «αναχωρητές». Θ’ ανεβούμε στην Άνω Κλειδωνιά της Κόνιτσας, ένα πέτρινο χωριουδάκι με μια χούφτα κατοίκους, και θα μείνουμε στον «Φιλοξενώνα Ζαγόρι» (26550/24532, www.filoxenonas.gr), το παλιό σχολείο στην πλατεία με τα τεράστια πλατάνια – η απόλυτη φάση «χειμώνας στο χωριό», με θέα στην Αστράκα και την πεδιάδα της Κόνιτσας.

83. Ονειρεύομαι να φωτογραφίσω ξανά τις χιονισμένες κορυφές των Τζουμέρκων από το Δασικό Χωριό Κέδρος στον απομακρυσμένο Καταρράκτη της Άρτας, ενώ οι «κολλητοί»

θα παίζουν «δολοφόνο» στο ξύλινο σπιτάκι μας.

84. Έτοιμος, αγάπη μου, να ζήσουμε μια από τις πιο extravagant εμπειρίες που προσφέρει ελληνικό ξενοδοχείο; Απομονωνόμαστε οι δυο μας στη σαρακατσάνικη σε ύφος αλλά πολυτελή σε εξοπλισμό καλύβα που νοικιάζεται αυτόνομα στον ξενώνα «Δοχός» (24950/92001) στον Κίσαβο – αυτό δεν το έχεις ξαναζήσει! Ζητάμε απ’ τους ανθρώπους του «Δοχού» να μας ετοιμάσουν ένα καλάθι για πικ νικ, κι «εξαφανιζόμαστε» στην άγρια ζούγκλα του ανατολικού Κισάβου, για μια εκδρομή καθαρά φυσιολατρική. Μία από τις ωραιότερες διαδρομές σε ελληνικό βουνό, όπου η οξιά, το έλατο και η καστανιά στήνουν τρελό χορό.

85. Τρελαίνομαι να βγαίνω απ’ το δωμάτιό μου με τις μπότες του σκι, να φορώ τα πέδιλα και να γλιστρώ κατευθείαν στις χιονισμένες πίστες! Γι’ αυτό λέω να φύγω για το Καϊμακτσαλάν, να κλείσω κάποια από τις 7 στιλάτες σουίτες στο σαλέ του χιονοδρομικού (23810/32001) και το βράδυ να ρουφάω τη σιωπή της νύχτας χαλαρά μέσα στην πριβέ σάουνά μου.

86. Θέλουμε να ξαναπάμε στο Πήλιο, αλλά να μείνουμε σ’ ένα χωριό που δεν είναι πολυφορεμένο, σαν Πηλιωρίτες στο αναπαλαιωμένο εξοχικό μας. Θα φύγουμε με παρέα για το Μούρεσι που έχει υπέροχη θέα από το βουνό των Κενταύρων ως το Αιγαίο και θα κλείσουμε για πάρτη μας τα δωμάτια στους όμορφους ξενώνες «Εινοσίφυλλον» (24260/49068, 24260/48898, www.einosifyllon.com) και «Μυρέσιον» (24260/49618, www.miression.gr).

87. Σκι στις αλπικές πλαγιές του Καϊμακτσαλάν το πρωί, ριλάξ στα ζεστά λουτρά της Αριδαίας το απόγευμα και ενδιάμεσα ένα μοναδικό drive που θα σας κλέψει την καρδιά. Αν βρεθείτε στα ορεινά της Πέλλας, ακολουθήστε το δρόμο που περνά από το «μαύρο δάσος» – είναι εμπειρία.

88. Σαν να διασχίζω μια παραμυθένια χώρα με γιγαντιαία… ζαχαρωτά! Έτσι νιώθω κάθε φορά που οδηγώ από τη Φλώρινα για τις Πρέσπες, κοιτάζοντας το λευκό χαλί στο δάσος και τα πασπαλισμένα σαν από ζάχαρη άχνη γυμνά κλαδιά των οξιών.

89. Η ομίχλη χτυπά πάνω στις βράχινες πλαγιές του Πιτιμάλικου και ώσπου να το καταλάβουμε, μας έχει αγκαλιάσει στο αραχνοΰφαντο πέπλο της. Πριν πέσουν τα πρώτα χιόνια, προλαβαίνετε να διασχίσετε τζιπάτοι τα Βαρδούσια, το πιο αρσενικό βουνό της Ρούμελης, από τη Μουσουνίτσα ως την Αρτοτίνα και ν’ αφουγκραστείτε την αύρα του, πίνοντας τσάι πλάι στο τζάκι του καταφυγίου (22650/62195, 6974824456).

90. Φουλ ερωτευμένοι – μεταξύ μας, αλλά και με τις σοφίτες του ξενώνα «Δαδί» (22340/29040-41, 6974458581) στην Αμφίκλεια. Είναι ιδανικές γι’ αυτούς που θέλουν ρομάντζο και απομόνωση, με τον Παρνασσό στα πόδια τους. Κατεβαίνουμε μόνο για δυνατό πρωινό, χιονοπόλεμο και μια παρτίδα τάβλι πλάι στο τζάκι του μικροσκοπικού καθιστικού.

91. Σούπερ τα παϊδάκια του Ραβάνη στη Μουσουνίτσα, αλλά τα δωμάτια στον ξενώνα του είναι κλεισμένα; Ευτυχώς, το αγαπημένο μας χωριό, μόλις απέκτησε έναν ακόμα ολοκαίνουργιο ξενώνα. Κλείστε δωμάτιο στο «Μετερίζι» (22650/63155) με θέα στα Βαρδούσια, την Γκιώνα και το χωριό και… αποσυνδεθείτε από τον έξω κόσμο.

92. Δεν είναι μόνο η θέση του μέσα στο ελατόδασος του Ασπροποτάμου, το αναμμένο τζάκι στα δωμάτια και η προσοχή στη λεπτομέρεια που μας ξετρελαίνουν στον «Πύργο Μαντάνια» (24320/87351) στα Τρία Ποτάμια. Είναι και τα διήμερα μανιταρογνωσίας που διοργανώνουν, για να μαζέψουμε μανιτάρια στο δάσος με έμπειρους μανιταροσυλλέκτες και μετά να τα δοκιμάσουμε σε γκουρμέ συνταγές.

93. Θ’ ανέβω και θα περπατήσω στο πιο ψηλότερο βουνό! Στον Όλυμπο φυσικά, αλλά όχι ως την κορφή τέτοια εποχή. Θ’ ακολουθήσουμε το μονοπάτι κάτω από τα σκιερά πεύκα και τα ρόμπολα, από τα Πριόνια ως το καταφύγιο «Σπήλιος Αγαπητός» (23520/81800), και θ’ αράξουμε στην πλακόστρωτη αυλή για να χορτάσουμε το Θερμαϊκό από τα 2.100 μέτρα! Μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου που είναι ανοικτό το καταφύγιο, μήπως να κλείναμε και κουκέτα;

94. Αλατόπετρα, Λάβδα, Φιλιππαίοι, Σμίξη, Σαμαρίνα. Αν δεν έχετε γνωρίσει ήδη τα ορεινά χωριουδάκια των Γρεβενών, δεν έχετε πλέον δικαιολογία. Τον τελευταίο χρόνο άνοιξαν στην περιοχή πέντε ξενώνες, ενώ ετοιμάζονται δύο ακόμα. Λοιπόν τι θα πάρετε: σκι στη Βασιλίτσα ή ράφτινγκ στο Βενέτικο;

95. Απόλαυση μισής ώρας στην Τσαγκαράδα η πεζοπορία από τη συνοικία της Αγίας Παρασκευής ως τον Άγιο Ταξιάρχη. Περπατήστε κάτω από τα θεόρατα πλατάνια πλάι στα ρυάκια που κατεβαίνουν φουσκωμένα και βγάλτε φωτογραφίες στο γεφυράκι για να κρατήσετε την ανάμνηση.

96. Μίνιμαλ αισθητική και 49 δωμάτια και σουίτες που θυμίζουν λοφτ, με θέα από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης μέχρι και τον Λευκό Πύργο. Και για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου θ’ ανεβούμε στη Θεσσαλονίκη και για ό,τι άλλο θέλετε, αρκεί να μείνουμε στο «Daios» (2310/250200), το ολοκαίνουργιο ντιζαϊνάτο ξενοδοχείο που άνοιξε στην παραλία, στον αριθμό 59 της Λεωφόρου Νίκης.

97. Ξεφυλλίσαμε τα weekends του χειμώνα, διαλέξαμε προορισμούς, αλλάξαμε λάδια στο τζιπ. Το μόνο που μας λείπει τώρα είναι το κλασικό πέρασμα από τον «Δημητριάδη» για καινούργιες στολές του σκι, μπότες και πολλά άλλα αξεσουάρ που ποτέ δεν καταφέρνουμε να αντισταθούμε στον πειρασμό να κάνουμε δικά μας.

98. Καθώς ετοιμάζαμε αυτό το περιοδικό, από τη μία οι διαδρομές που φωνάζουν για 4x4 μες στη φύση κι από την άλλη το σούπερ καινούργιο τζιπ RAV4 της Toyota μάς έβαλαν την ιδέα να κάνουμε αίτηση για δάνειο προκειμένου να το αποκτήσουμε!

99. Ανακαλύψτε εσείς την πιο ζεστή αγκαλιά, με ελεύθερο προορισμό...

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.