Ζανζιβάρη

Φοίνικες, αιώρες, ξύλινες καλύβες στην άμμο και ρέγκε μουσική υπόκρουση. Στη Ζανζιβάρη με τις τροπικές παραλίες, οι διακοπές έχουν κάτι από τη χίπικη ανεμελιά περασμένων δεκαετιών. Το αφρικανικό νησί δεν ποντάρει στον artificial εξωτισμό των πανάκριβων resorts, αλλά προσφέρει απλόχερα low budget πολυτέλεια.

Ζανζιβάρη

Με άρωμα μπαχαρικών

Φοίνικες, αιώρες, ξύλινες καλύβες στην άμμο και ρέγκε μουσική υπόκρουση. Στη Ζανζιβάρη με τις τροπικές παραλίες, οι διακοπές έχουν κάτι από τη χίπικη ανεμελιά περασμένων δεκαετιών. Το αφρικανικό νησί δεν ποντάρει στον artificial εξωτισμό των πανάκριβων resorts, αλλά προσφέρει απλόχερα low budget πολυτέλεια.

Ζανζιβάρη - εικόνα 1

Mαγευτικά στενά και δαιδαλώδη δρομάκια όπου στριμώχνονται σπίτια, μαγαζιά, τζαμιά και εκκλησίες. Ντόπιοι που σας υποδέχονται λέγοντας «Τζάμπο» (γεια σου) ή «Καρίμπου» (καλωσόρισες). Βρίσκεστε στη Stone Town, την πρωτεύουσα (και μοναδική πόλη) της Ζανζιβάρης με τις περίτεχνα σκαλισμένες ξύλινες εξώπορτες, διακοσμημένες με μπρούτζινα στολίδια που εξασφαλίζουν καλή τύχη στους ιδιοκτήτες. Δύο τεράστια οικοδομήματα δεσπόζουν στον παραλιακό δρόμο της πόλης: το Κάστρο, χτισμένο το 1700 από Πορτογάλους θαλασσοπόρους, και το παλάτι του Σουλτάνου Μπάργκας, τυπικό δείγμα αραβικής αρχιτεκτονικής. Στα αξιοθέατα της πόλης περιλαμβάνονται όμως και αρκετά τζαμιά, δύο καθεδρικοί ναοί (ο ένας βρίσκεται στη θέση της παλιάς αγοράς των σκλάβων), τα Περσικά Λουτρά και το σπίτι όπου πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο διάσημος εξερευνητής Λίβινγκστον.

Η Stone Town γίνεται μαγευτική την ώρα του ηλιοβασιλέματος, όταν τα τοπικά καΐκια («ντάου») μπαίνουν μεγαλόπρεπα στο λιμάνι και στην προκυμαία κάνουν την έξοδό τους νεαρές Ινδές με πολύχρωμα σάρι πλάι σε μουσουλμάνες με μαύρους φερετζέδες. Οι κάτοικοι της Ζανζιβάρης είναι ένα παράξενο μείγμα από Αφρικανούς, Άραβες και Ινδούς και οι μουσουλμανικές παραδόσεις κάνουν έντονη την παρουσία τους στα καλυμμένα κεφάλια –ή και πρόσωπα– των γυναικών.

Το σχετικά άνετο οδικό δίκτυο της Ζανζιβάρης και οι καλοί χωματόδρομοι σας επιτρέπουν να εξερευνήσετε το νησί και τις παραλίες του με αυτοκίνητο. Εξίσου ενδιαφέρον όμως είναι και το τοπικό λεωφορείο («νταλαντάλα» στα σουαχίλι). Ακόμα και μια μικρή διαδρομή με το «νταλαντάλα» μπορεί να κρατήσει ώρες, καθώς το ανοιχτό όχημα κάνει άπειρες στάσεις και μεταφέρει τα πάντα – από ανθρώπους και ποδήλατα μέχρι τεράστια τσαμπιά με μπανάνες. Διασχίζοντας μικρά χωριά με πλίνθινα σπίτια, θα φτάσετε στα βορειοανατολικά του νησιού, όπου βρίσκονται πανέμορφες παραλίες με κοραλλιογενή βυθό. Στο Νουνγκούι, ένα μικρό παραθαλάσσιο χωριό στα βόρεια, μπορείτε να μείνετε σε απλά μπανγκαλόους πάνω στην τροπική παραλία με τους κοκκοφοίνικες, τη λεπτή άμμο από τριμμένα κοχύλια και τη χαλαρή ατμόσφαιρα με μουσική υπόκρουση Μπομπ Μάρλεϊ στα μικρά μπαρ. Παρόμοιο σκηνικό επαναλαμβάνεται και στο νότιο τμήμα του νησιού, όπου ξεχωρίζει η παραλία του χωριού Πάχε. Θα την προτιμήσετε αν θέλετε να αποφύγετε τα πλήθη των τουριστών – ο μακρύς χωματόδρομος που οδηγεί εδώ αποθαρρύνει τους περισσότερους.

Ζανζιβάρη - εικόνα 2

Αν και έχουν περάσει αιώνες από τότε που τα «ντάου», έφευγαν από τη Ζανζιβάρη μεταφέροντας γαρύφαλλο και πιπέρι στις ακτές της αραβικής χερσονήσου, η παραγωγή μπαχαρικών στο νησί είναι ακόμα μεγάλη. Μικροί κήποι μέσα στην πόλη και μεγάλες εκτάσεις στην εξοχή πλημμυρίζουν τον αέρα με μυρωδιές κανέλας, κύμινου, τζίντζερ και κάρδαμου. Τα ντόπια τουριστικά γραφεία οργανώνουν «Spice Tours» που σας επιτρέπουν να βουτήξετε στον ευωδιαστό κόσμο των μπαχαρικών, ενώ σακουλάκια με μπαχαρικά θα βρείτε σε όλα τα καταστήματα της πόλης.

Το κλίμα της Ζανζιβάρης είναι ζεστό όλους τους μήνες του χρόνου, με μια μικρή περίοδο βροχών από το Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο – οι ξαφνικές καταιγίδες στη διάρκεια της ημέρας είναι συχνό φαινόμενο αλλά δεν διαρκούν πολύ.

DATA

Πώς θα πάτε Με πτήσεις τσάρτερ από την Ιταλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η Ζανζιβάρη συνδέεται και ακτοπλοϊκώς με το Νταρ Ες Σαλάαμ στα παράλια της Τανζανίας. Από την Αθήνα, θα πετάξετε στο Νταρ Ες Σαλάαμ μέσω κάποιας ευρωπαϊκής πρωτεύουσας (πιο οικονομικές και με μικρότερη διάρκεια οι πτήσεις της Egyptair, τηλ.: 210/9212824-5).

Πού θα μείνετε Στη Stone Town ξεχωρίζει το ξενοδοχείο Emerson’s & Green (00255 077 7423266): αναπαλαιωμένο κτίριο με ατμοσφαιρικά δωμάτια και εστιατόριο με θέα στην ταράτσα. Απλά ενοικιαζόμενα δωμάτια θα βρείτε στην πρωτεύουσα αλλά και στις περισσότερες παραλίες. Ένα δίκλινο δωμάτιο με αφρικανικό πρωινό (αβγά, ψωμί και εξωτικά φρούτα) κοστίζει περίπου $ 20.

Πού θα φάτε Η ανοιχτή πλατεία μπροστά στο παλιό παλάτι του Σουλτάνου τα βράδια μεταμορφώνεται σε υπαίθριο εστιατόριο. Τα φαγητά ψήνονται, τηγανίζονται, μαγειρεύονται μπροστά στα μάτια σας και με ελάχιστα χρήματα μπορείτε να δοκιμάσετε όλες τις τοπικές γεύσεις (ψάρια, θαλασσινά και οστρακοειδή που συνδυάζονται συχνά με γάλα καρύδας και μια ιδιαίτερη ποικιλία μπανάνας). Υπάρχουν επίσης πολλά εστιατόρια με ινδική κουζίνα.

Shopping Στα μικρά μαγαζιά του κέντρου της πόλης και στις υπαίθριες αγορές θα ψωνίσετε αφρικάνικα παρεό («κάνγκα»), μπαχαρικά, πίνακες λαϊκής ζωγραφικής «τίνγκα-τίνγκα», «Μπάο» (ξύλινο παιχνίδι).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.