Καλοκαίρι πάνω στις ράγες

Ταξιδεύουμε πίσω στο χρόνο με τα original μεσοπολεμικά βαγόνια του Orient Express, απολαμβάνουμε την άγρια ομορφιά των Highlands, συνοδεία σκοτσέζικου σολομού και malt ουίσκι στο The Royal Scotchman. Αλωνίζουμε μήνα την Ευρώπη με ένα και μόνο εισιτήριο Inter Rail... Το τρένο δεν είναι απλά ένα μέσο μεταφοράς, αλλά ολόκληρη φιλοσοφία. Σας παρουσιάζουμε διαφορετικά ταξίδια ζωής πάνω στις ράγες, από έναν αποικιοκρατικό γύρο της Ταϊλάνδης ως την cult εμπειρία του Υπερσιβηρικού.

Καλοκαίρι πάνω στις ράγες

Από το Orient Express στο Interail

Ταξιδεύουμε πίσω στο χρόνο με τα original μεσοπολεμικά βαγόνια του Orient Express, απολαμβάνουμε την άγρια ομορφιά των Highlands, συνοδεία σκοτσέζικου σολομού και malt ουίσκι στο The Royal Scotchman. Αλωνίζουμε μήνα την Ευρώπη με ένα και μόνο εισιτήριο Inter Rail... Το τρένο δεν είναι απλά ένα μέσο μεταφοράς, αλλά ολόκληρη φιλοσοφία. Σας παρουσιάζουμε διαφορετικά ταξίδια ζωής πάνω στις ράγες, από έναν αποικιοκρατικό γύρο της Ταϊλάνδης ως την cult εμπειρία του Υπερσιβηρικού.

Simplon Orient Express

Καλοκαίρι πάνω στις ράγες - εικόνα 1

Απαγορεύονται τα τζιν!

Η αίσθηση Αυτό δεν είναι τρένο, αλλά σωστή χρονομηχανή! Το βαγόνι του εστιατορίου με τις ξύλινες μαρκετερί, τα σεπαρέ, τα κρυστάλλινα ποτήρια και τους συνδαιτυμόνες ντυμένους με φράκα σε γυρίζει πίσω στα swinging ’20s, τη χρυσή εποχή των σιδηροδρόμων. Πρόκειται άλλωστε για τα original μεσοπολεμικά

βαγόνια, ριζικά ανακαινισμένα από τη δεκαετία του ’80, ώστε να συνδυάζουν ατμόσφαιρα εποχής με πολυτέλεια και ασφάλεια. Το σέρβις θυμίζει πεντάστερο ξενοδοχείο, όπως και η κουζίνα του εστιατορίου. Το πρωινό σερβίρεται στην κουκέτα, ενώ υπάρχει συνεχές room service.

Το ταξίδι Η πιο δημοφιλής διαδρομή είναι από το Παρίσι προς τη Βενετία ή προς την Κωνσταντινούπολη, μέσω Βουδαπέστης και Βουκουρεστίου (και αντίστροφα). Μπορείτε να επιβιβαστείτε ανά πάσα στιγμή σε κάποιον από τους ενδιάμεσους σταθμούς του ταξιδιού. Σε ορισμένες πόλεις η διανυκτέρευση γίνεται σε ξενοδοχείο. Φέτος εγκαινιάζεται η διαδρομή Βενετία-Πράγα, ενώ για το 2007 προγραμματίζεται και επταήμερο ταξίδι στην Κεντρική Ευρώπη με προορισμό την Κρακοβία και τη Βαρσοβία.

Οι συνεπιβάτες Ζευγάρια διαφόρων εθνικοτήτων στο μήνα του μέλιτος, αλλά και μεσήλικες που ανανεώνουν τους όρκους τους. Τι πρέπει να ξέρω Το dress code είναι σχετικά αυστηρό: casual chic κατά τη διάρκεια της ημέρας και επίσημο ένδυμα στο δείπνο – τα τζιν απαγορεύονται, όπως επίσης και το κάπνισμα στους κοινόχρηστους χώρους και το εστιατόριο. Τα δρομολόγια πραγματοποιούνται από το Μάρτιο έως το Νοέμβριο. Ενδεικτικά, η τιμή για ένα ταξίδι 6 ημερών από το Παρίσι στην Κωνσταντινούπολη είναι 4.100 λίρες Αγγλίας το άτομο, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής. www.orient-express.com

Eastern & Oriental Express

Καλοκαίρι πάνω στις ράγες - εικόνα 2

Πάνω στις ράγες, κάτω από τ’ άστρα

Η αίσθηση Καθισμένοι στο ξύλινο ντεκ του τελευταίου βαγονιού, στο υπαίθριο lounge, απολαμβάνουμε τη θέα στους ορυζώνες της Ταϊλάνδης, με τα ψάθινα καπέλα των χωρικών και τους νεροβούβαλους να ξεχωρίζουν μες στο απέραντο πράσινο. Καθώς πέφτει η νύχτα και έπειτα από ένα γκουρμέ δείπνο στο εστιατόριο του τρένου, επιστρέφουμε στο ντεκ όπου τα φώτα έχουν σβήσει για να απολαύσουμε το ταξίδι μας κάτω από τ’ άστρα. Την επομένη, θα βιαστούμε να είμαστε πάλι εκεί από τις 6 το πρωί για να διασχίσουμε full view τη γέφυρα του ποταμού Κβάι, ένα από τα πιο καρτποσταλικά σημεία της διαδρομής.

Το ταξίδι Το ανατολίτικο «αδελφάκι» του Simplon Orient Express ταξιδεύει με τα πολυτελή χρυσοπράσινα βαγόνια του από την Μπανγκόγκ ως τη Σιγκαπούρη, διασχίζοντας μερικές από τις πιο όμορφες εξοχικές τοποθεσίες της Ταϊλάνδης και της Μαλαισίας.

Οι συνεπιβάτες Πολλά ζευγάρια που γιορτάζουν μια επέτειο, αλλά και ηλικιωμένοι Αμερικανοί στο πρώτο τους ταξίδι μετά τη σύνταξη. Τι πρέπει να ξέρω Το ντύσιμο είναι και εδώ κατά κανόνα επίσημο. Σε περίπτωση που θέλετε να συνδυάσετε το ταξίδι με διαμονή σε κάποιον από τους σταθμούς, αναλαμβάνουν να σας κάνουν κράτηση σε ξενοδοχείο. www.orient-express.com

The Royal Scotchman

Καλοκαίρι πάνω στις ράγες - εικόνα 3

Αυθεντική εμπειρία Σκοτίας

Η αίσθηση Απολαμβάνοντας ένα malt ουίσκι στο βαγόνι με τη μαονένια επένδυση και τους καπιτονέ καναπέδες, νιώθεις σαν να βρίσκεσαι στο cigar room μιας εξοχικής βρετανικής έπαυλης.

Το δείπνο σερβίρεται με αριστοκρατική art de la table και περιλαμβάνει σκοτσέζικο σολομό, κυνήγι και μοσχάρι από ντόπιες φάρμες. Εντυπωσιακά κάστρα, απόκοσμα τοπία στα Highlands, τοποθεσίες με άρωμα «Μάκβεθ» και «Braveheart», γραφικοί παραλίμνιοι οικισμοί, εντυπωσιακές γέφυρες – όπως η Forth Railway Bridge, όπου σκαρφάλωσε ο Robert Donat πηδώντας από το τρένο, στην ταινία «39 Σκαλοπάτια» του Χίτσκοκ– αλλά και στάσεις για δοκιμές ουίσκι, βαρκάδες, ψάρεμα πέστροφας ή μια παρτίδα γκολφ είναι μερικές μόνο από τις πολλές διαφορετικές εμπειρίες που μπορείς να γευτείς σε ένα ταξίδι μόλις 5 ημερών ζώντας μια αυθεντική εμπειρία Σκοτίας.

Το ταξίδι Το Royal Scotchman ξεκινάει από το Εδιμβούργο και κινείται βόρεια προς το Keith και το Elgin, κάνοντας στη συνέχεια έναν κύκλο μέσω του Stirling για να ξαναβρεθεί στην «Αθήνα του Βορρά». Κάποια από τα highlights της διαδρομής είναι το Strathisla Distillery, το παλιότερο αποστακτήριο στα Highlands, και τα κάστρα Glamis και Ballindalloch Wildlife Sanctuary με σπάνια είδη ζώων και πουλιών. Οι συνεπιβάτες Στο τέλος του ταξιδιού, δεν αποκλείεται να ανταλλάξετε e-mail με κάποιους από τους μόλις 36 επιβάτες, σε ένα κατεξοχήν cosy ταξίδι με τρένο. Τι πρέπει να ξέρω Το dress code είναι κι εδώ σχετικά επίσημο, κυρίως στο δείπνο. Το τρένο δεν ταξιδεύει τα βράδια. www.royalscotchman.com

Inter Rail

Καλοκαίρι πάνω στις ράγες - εικόνα 4

Όλη η Ευρώπη με ένα εισιτήριο

Η αίσθηση Χειροπιαστό όνειρο για τους νέους της Ευρώπης, αλησμόνητη ανάμνηση για τους μεγαλύτερους. Τα ξένα ταξιδιωτικά sites είναι γεμάτα διηγήσεις Βρετανών δημοσιογράφων που ξαναθυμούνται τα νιάτα τους, επιχειρώντας και πάλι ένα ταξίδι με το Inter Rail (σε συνδυασμό με άλλα μέσα) από το Λονδίνο ως τα ελληνικά νησιά. Το Inter Rail, πέρα από οικονομικός και φιλικός τρόπος για να περιηγηθείς ανά την Ευρώπη, είναι ένα μέσο για να κάνεις γνωριμίες, να ζήσεις την ελευθερία ενός ταξιδιού χωρίς πρόγραμμα και να πάρεις μια γεύση από την κουλτούρα διαφορετικών χωρών, η οποία αντανακλάται σε μεγάλο βαθμό και στα τρένα τους. Περνώντας π.χ., από την Αυστρία στην Ιταλία, η διαφορά της μεσογειακής από την κεντροευρωπαϊκή νοοτροπία είναι αισθητή – από τη συμπεριφορά των επιβατών ως την ένταση του air condition. Οι αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους δεν επηρέασαν καθόλου το Inter Rail, αφού πέρα από την οικονομική τιμή του είναι μια φιλοσοφία ταξιδιού.

Το ταξίδι Ένα εισιτήριο, 30 χώρες: από τη γαλλική Ριβιέρα ως την Ανδαλουσία κι από το Μαρόκο ως τον Αρκτικό Κύκλο, το δίκτυο που καλύπτει το Inter Rail χωρίζεται σε διαφορετικές ζώνες. Εσείς δεν έχετε παρά να επιλέξετε κάποιο από τα διαφορετικά εισιτήρια, ανάλογα με τον αριθμό των ζωνών ή με τις ημέρες που θέλετε να ταξιδέψετε (από δύο εβδομάδες έως ένα μήνα). Δεν χρειάζεται να σχεδιάσετε αναλυτικά το ταξίδι σας από πριν, αλλά μπορείτε να κινηθείτε όπως θέλετε μέσα στις ζώνες που έχετε επιλέξει.

Οι συνεπιβάτες Οι πάντες! Το Inter Rail χρησιμοποιεί τα τοπικά δίκτυα τρένων, οπότε μπορείτε να συναντήσετε από νέους που γυρίζουν την Ευρώπη με ένα σακίδιο στον ώμο μέχρι businessmen που πηγαίνουν στη δουλειά τους.

Τι πρέπει να ξέρω Δείχνοντας το πάσο του Inter Rail έχετε εκπτώσεις σε διάφορα μουσεία, πλοία και youth hostels. Ένα ευρώ από την τιμή του εισιτηρίου σας προσφέρεται σε οργανισμούς που υποστηρίζουν τις πρωτοβουλίες νέων. www.interrailnet.com

Blue Train

Καλοκαίρι πάνω στις ράγες - εικόνα 5

Ένα πολυτελές ξενοδοχείο εν κινήσει

Η αίσθηση Με το μότο «Δωμάτιο στην ψυχή της Νοτίου Αφρικής» το ταξίδι με το Blue Train δεν περνά μόνο μέσα από εντυπωσιακά φυσικά τοπία, αλλά προσφέρει εμπειρία πολυτέλειας και ατμόσφαιρα εποχής. Σουίτες με διπλό κρεβάτι, μαρμάρινο μπάνιο και τηλέφωνο, γκουρμέ δείπνα με τοπικές γεύσεις, εκλεκτά κρασιά συνοδεία live jazz μουσικής και άψογο σέρβις καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας (ένας butler ανά τέσσερις σουίτες) κάνουν το ταξίδι με το Blue Train αξέχαστη εμπειρία. Το απογευματινό τσάι σερβίρεται ιεροτελεστικά, θυμίζοντας ταινίες αποικιοκρατικής εποχής. Δεν είναι τυχαίο που βασιλείς και VIPs έχουν ταξιδέψει με αυτό το θρυλικό τρένο.

Το ταξίδι Το Blue Train εκτελεί δύο διαδρομές: από την Pretoria στο Cape Town με επιστροφή και από την Pretoria στο Durban. Η πρώτη διαρκεί τέσσερις ημέρες με στάσεις στην πόλη Kimberley που φημίζεται για τα διαμάντια της, όπου οι ταξιδιώτες επισκέπτονται μεταξύ άλλων το Μουσείο Διαμαντιών και στην ιστορική πόλη Matjesfontein. Η δεύτερη διαδρομή ταξιδεύει στο Zimbali Lodge, στο Durban, και περιλαμβάνει δύο διανυκτερεύσεις στο τρένο και δύο στο Lodge, σε ένα πολύ όμορφο φυσικό τοπίο με πηγές και λίμνες και διαθέτει μεταξύ άλλων spa και γήπεδο γκολφ με 18 τρύπες.

Οι συνεπιβάτες Ευρωπαίοι και Αμερικανοί που συνδυάζουν το ταξίδι τους με διακοπές για σαφάρι ή γκολφ, σε μια ήπειρο που εξελίσσεται σε όλο και πιο καυτό ταξιδιωτικό προορισμό.

Τι πρέπει να ξέρω Οι δύο μηχανικοί του τρένου είναι πρόθυμοι να λύσουν τις απορίες σας σχετικά με τις τεχνικές λεπτομέρειες του ταξιδιού και να σας ξεναγήσουν στα μυστικά των μηχανών των τρένων. www.bluetrain.co.za

Ταξιδέψτε ακόμη...

• Με τον Υπερσιβηρικό από τη Μόσχα στο Βλαδιβοστόκ Ταξίδι για λίγους. Μοναδικά τοπία, από τη λίμνη Baikal στη Μογγολία ωςτην έρημο Gobi στα σύνορα με την Κίνα, πόλεις-μείγμα σοσιαλιστικής αρχιτεκτονικής και παράδοσης ασιατικού τύπου, αλλά και πικ νικ με βότκα και μπλίνις αποζημιώνουν τους ανήσυχους ταξιδιώτες που ταξιδεύουν για μέρες σε ένα τρένο χωρίς ντουσιέρες και με μίνιμουμ σέρβις.

• Με το Glacier Express από το Zermatt στο St Moritz Sightseeing Ταξίδι για όλη την οικογένεια, με ατμόσφαιρα μεσοπολέμου και θέα σε εκπληκτικά αλπικά τοπία.

• Με το Grand Canyon Railway στην Άγρια Δύση Κινηματογραφικό ταξίδι στο Far West με ένα τρένο-θεσμό, που ταξιδεύει από τις αρχές του 20ου αιώνα. www.thetrain.com

• Στη Στέγη του Κόσμου Η υψηλότερη σιδηροδρομική γραμμή στον κόσμο –από την Κίνα ως το Θιβέτ– θα λειτουργήσει το επόμενο καλοκαίρι παρά τις αντιδράσεις των οικολογικών οργανώσεων. Θα συνδέει το Πεκίνο με τη Λάσα σε 48 ώρες με πολυτελή βαγόνια ρυθμιζόμενης πίεσης, στα πρότυπα των αεροπλάνων,

και θέα στους παγετώνες των Ιμαλαΐων.

TIP

Χρήσιμοι οδηγοί για ταξίδια με Inter Rail είναι οι «European Rail Timetable» και «Europe By Rail» του εκδοτικού οίκου Thomas Cook, ο «Don’ t Lean Out of the Window! The Inter-rail Experience» των Stewart Ferris, Paul Bassett και το «Frommer’s Europe by Rail» (Frommer’s S.).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.