Πού θα ζήσω το πιο ιδιαίτερο Πάσχα στην Ελλάδα και τι πρέπει να ξέρω πριν επιλέξω προορισμό

Ο εορτασμός του Πάσχα είναι μια υπόθεση μάλλον προσωπική. Εμείς σας παρουσιάζουμε τέσσερις εμβληματικούς πασχαλιάτικους προορισμούς και σας δίνουμε tips.

Πού θα ζήσω το πιο ιδιαίτερο Πάσχα στην Ελλάδα και τι πρέπει να ξέρω πριν επιλέξω προορισμό

«Πού θα κάνω το καλύτερο Πάσχα στην Ελλάδα;» «Τι πρέπει να ξέρω πριν επιλέξω προορισμό;» Ο εορτασμός του Πάσχα είναι μια υπόθεση μάλλον προσωπική, που έχει να κάνει περισσότερο με το στυλ και τη διάθεση. Εμείς σας παρουσιάζουμε τέσσερις εμβληματικούς πασχαλιάτικους προορισμούς που μπορούν να σας μυήσουν στην κατανυκτική ατμόσφαιρα της γιορτής, αλλά και να σας δώσουν αφορμές για περιηγήσεις.

Πού θα ζήσω το πιο ιδιαίτερο Πάσχα στην Ελλάδα και τι πρέπει να ξέρω πριν επιλέξω προορισμό - εικόνα 1

Στην ερώτηση «ποιος είναι ο καλύτερος ελληνικός πασχαλιάτικος προορισμός;» η απάντηση έρχεται αβίαστα: η Κέρκυρα - πρώτη και με διαφορά από οποιοδήποτε άλλο σημείο της Ελλάδας. Μεγαλοπρέπεια, θεατρικότητα, κατάνυξη, θρησκευτικό συναίσθημα κάνουν το κερκυραϊκό Πάσχα μοναδικό. Το τελετουργικό της Μεγάλης Εβδομάδας και της Ανάστασης, με τις φιλαρμονικές να παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο και τα έθιμα να διατηρούνται εδώ και αιώνες αναλλοίωτα από τους Κερκυραίους, δίνει στη γιορτή το ιδιαίτερο χρώμα της. Ποια είναι όμως εκείνα τα «μυστικά» που θα σε κάνουν να απολαύσεις στο έπακρο το κερκυραϊκό Πάσχα;

Το βασικότερο όλων είναι να εξασφαλίσεις δωμάτιο στην πόλη της Κέρκυρας, αφού το όλο τελετουργικό του Πάσχα εξελίσσεται στην καρδιά της, στο Λιστόν και τη Σπιανάδα. Τα ξενοδοχεία που «βλέπουν» Σπιανάδα (εδώ γίνεται η φαντασμαγορική Ανάσταση) είναι λίγα και τα δωμάτιά τους γίνονται ανάρπαστα σχεδόν από το... προηγούμενο Πάσχα. Τα περισσότερα ξενοδοχεία της πόλης στεγάζονται σε παλιά παραδοσιακά κτίρια και τα δωμάτιά τους, με εξαίρεση τις σουίτες, είναι συνήθως μικρά. Αν δεν βρείτε δωμάτιο σε ξενοδοχείο εντός της πόλης, επιλέξτε τη λύση μιας μεγάλης και επώνυμης μονάδας που θα σας εξασφαλίσει στάνταρ παροχές σε κοντινή απόσταση - φροντίστε όμως για τις μεταφορές σας, καθώς το πάρκινγκ στην πόλη είναι πολύ δύσκολο.

Σχετικά με το δείπνο της Ανάστασης, αν δεν έχετε κάνει κάποια προσυνεννόηση με το ξενοδοχείο σας, θα πρέπει σίγουρα να κάνετε κράτηση σε ένα από τα εστιατόρια της πόλης ή των μεγάλων ξενοδοχείων, διαφορετικά δεν είναι καθόλου απίθανο να μείνετε χωρίς μαγειρίτσα και κόκκινα αβγά.

Αναλυτικό know-how και αξιολογημένες προτάσεις διαμονής και φαγητού από τον Alpha Guide εδώ

Πού θα ζήσω το πιο ιδιαίτερο Πάσχα στην Ελλάδα και τι πρέπει να ξέρω πριν επιλέξω προορισμό - εικόνα 2

Η Πάτμος με το δικό της πασχαλιάτικο τελετουργικό (πιο ιδιαίτερη στιγμή η λειτουργία του Νιπτήρος τη Μεγάλη Πέμπτη) και την κατανυκτική ατμόσφαιρα του μοναστηριού, έρχεται δεύτερη στις προτιμήσεις όλων εκείνων που θέλουν να βιώσουν το θρησκευτικό συναίσθημα. Αν την επιλέξετε, θα πρέπει να ξέρετε πως δεν έχει αεροδρόμιο. Στην περίπτωση που δεν αντέχετε τα πολύωρα ταξίδια στη θάλασσα ή δεν διαθέτετε χρόνο, η καλύτερη λύση είναι να εξασφαλίσετε αεροπορικό εισιτήριο για κάποιο από τα κοντινά νησιά που διαθέτουν αεροδρόμιο, όπως η Λέρος, η Κως και η Κάλυμνος κι από εκεί να κινηθείτε με πλοίο ή δελφίνι (καιρού επιτρέποντος). Τα πιο καλά ξενοδοχεία του νησιού ανοίγουν για το Πάσχα, ενώ ορισμένα από αυτά ετοιμάζουν για τους πελάτες τους ειδικά εορταστικά μενού. Διαφορετικά, καλό είναι να έχετε κάνει κράτηση στα λίγα καλά εστιατόρια και ταβέρνες στη Σκάλα και τη Χώρα που λειτουργούν την περίοδο του Πάσχα.

Αναλυτικό know-how και αξιολογημένες προτάσεις διαμονής και φαγητού από τον Alpha Guide εδώ

Πού θα ζήσω το πιο ιδιαίτερο Πάσχα στην Ελλάδα και τι πρέπει να ξέρω πριν επιλέξω προορισμό - εικόνα 3

Στην Πελοπόννησο ιδιαίτερα εντυπωσιακά γιορτάζεται το Πάσχα στο Λεωνίδιο, με κορύφωση στη βραδιά της Ανάστασης, όταν κατακόκκινα αερόστατα γεμίζουν τον ουρανό και δίνουν απόκοσμη λάμψη στο βράχο που υψώνεται πάνω από την όμορφη τσακώνικη πολιτεία. Εδώ, η τουριστική υποδομή είναι λιτή αλλά όλο και πιο σοφιστικέ τα τελευταία χρόνια, με λιγοστά boutique hotels σε αρχοντικά και ενοικιαζόμενα διαμερίσματα στην ευρύτερη περιοχή. Θα φάτε καλά, αλλά σε απλά ταβερνάκια - τη Μεγάλη Εβδομάδα τιμήστε τα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά. Για να αποφύγετε τη βαβούρα του οικισμού, ανεβείτε μέχρι τη Μονή της Παναγίας της Έλωνας (στο δρόμο από το Λεωνίδιο προς το χωριό Κοσμάς), που μοιάζει χωμένη μες στον κόκκινο βράχο, για να παρακολουθήσετε κάποια από τις λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας στην κατανυκτική ατμόσφαιρα του μοναστηριού.

Αναλυτικό know-how και αξιολογημένες προτάσεις διαμονής και φαγητού από τον Alpha Guide εδώ

Πού θα ζήσω το πιο ιδιαίτερο Πάσχα στην Ελλάδα και τι πρέπει να ξέρω πριν επιλέξω προορισμό - εικόνα 4

Αν το ζητούμενο είναι η απόλυτη θρησκευτική κατάνυξη, αφού το Άγιο Όρος είναι μόνο για άντρες, ο αμέσως καλύτερος προορισμός είναι τα Μετέωρα. Ο μυστικισμός της μοναστικής πολιτείας ταιριάζει σε όλους εκείνους που αναζητούν ψυχική ανάταση και ηρεμία. Η πιο εύκολα προσβάσιμη μονή (πολύ σημαντικό για τις νυχτερινές ώρες) είναι αυτή του Αγίου Στεφάνου, όπου το αυτοκίνητο φτάνει στο προαύλιο του μοναστηριού. Το Πάσχα εδώ μπορεί να έχει περιηγητικό χαρακτήρα, αφού με βάση σας τα Μετέωρα μπορείτε να κάνετε εκδρομές στην Ελάτη, το Περτούλι, τα Χωριά του Ασπροποτάμου ή τη Λίμνη Πλαστήρα.

Όσο για τη διαμονή, οι επιλογές ποικίλλουν: υπάρχουν μικροί ξενώνες στα ριζά των Μετεώρων, ενώ από την Καλαμπάκα δεν λείπουν οι πολυτελείς προτάσεις. Η απόλυτη πασχαλινή γεύση στη Θεσσαλία είναι -φυσικά- το αρνί στη σούβλα ή στο φούρνο.

Αναλυτικό know-how και αξιολογημένες προτάσεις διαμονής και φαγητού από τον Alpha Guide εδώ

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.