Οινοτουρισμός: Οι 10 top προορισμοί που συνδυάζουν οινοτουριστικό & αρχαιολογικό ενδιαφέρον

Από το βορρά μέχρι το νότο, το ταξίδι σου ξετυλλίγεται μέσα από το κρασί & την αρχαιολογία σχεδιάζοντας το weekend σου σε κάθε σημείο της Ελλάδας.

Παγκόσμια_Ημέρα_Οινοτουρισμού

Οίνος & Αρχαιολογία…ένα δίδυμο που τα έχει όλα. Τέχνη, ιστορία, καλλιέργεια, παραγωγή, αρχαία σκεύη αλλά και σύγχρονα κεραμικά που κοσμούν τα σημερινά εστιατόρια υψηλών προδιαγραφών, πρόσωπα του τότε και του σήμερα και μία σειρά από μύθους που μέχρι και τις μέρες μας απαντώνται σε κάθε τόπο & αναζωπυρώνονται.

Το ταξίδι στο κρασί & την αρχαιολογία είναι από τα πιο γοητευτικά & φυσικά ανατρεπτικά. Με συνεχείς "ανακαλύψεις" & εμπειρίες σε ένα μωσαϊκό χειμερινών προορισμών που θα σε παρασύρουν σε αρχαίο κάλλος, στη γεωγραφία του κρασιού, σε αμπελουργικές ζώνες με πλούσιο παρελθόν, σε κτήματα και οινοποιεία, σε ευρήματα που εντυπωσιάζουν και σε οινοτουριστικές εμπειρίες που θα θέλεις να ζήσεις και να ξαναζήσεις.

Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού

Άμπελος…στην Αρχαία & σύγχρονη Ελλάδα

Η έναρξη της καλλιέργειας αυτού του πολύτιμου φυτού που κατείχε σπουδαία θέση στην Αρχαία Ελλάδα τοποθετείται χρονικά στην Εποχή του Χαλκού και συγκεκριμένα όταν οι πρώτες ιεραρχημένες κοινωνίας ήρθαν στην επιφάνεια. Τότε λοιπόν καλλιέργησαν συστηματικά και επένδυσαν στο συγκεκριμένο φυτό που απαιτεί χρόνο και χρόνια για να αποφέρει καρπό ώστε να δώσει το χυμό του δηλαδή το κρασί. Ο τρύγος μία από τις πιο σημαντικές εργασίες απεικονιζόταν με διαφόρους τρόπους πάνω σε ανάγλυφα αλλά και κεραμικά αγγεία διαφορετικών εποχών με τον Διόνυσο αλλά και τους ακολούθους του να αποτελούσαν τους πρωταγωνιστές αυτών των αγροτικών σκηνών.

Μία μεγάλη τέχνη, μία ιεροτελεστία αποτελούσε η οινοποίηση για τους Αρχαίους Έλληνες συνθήκη που επιβεβαιώνουν και αποκαλύπτουν τόσο τα αρχαία κείμενα με λεπτομερείς περιγραφές για την καλλιέργεια, την παραγωγή, τα συμπόσια αλλά και τα αρχαιολογικά ευρήματα (μαρμάρινες πλάκες, αμφορείς, αρχαία πατητήρια κ.α.).

Βύνος δηλαδή Οίνος

H παλαίωση επίσης ήταν ένα στοιχείο που στην αρχαιότητα ήταν ύψιστης σημασίας. Τα ευεργετικά δηλαδή αποτελέσματα του χρόνου πάνω στο κρασί, οι Αρχαίοι το γνώριζαν καλά. Αυτό αποδεικνύεται και από τον Όμηρο, ο οποίος αναφέρει ότι το κρασί αποσφραγίζεται και ανοίγεται στα έντεκα χρόνια ("Οδύσσεια"), ενώ ο Αρχέστρατος τονίζει ότι το κρασί της Θάσου έφθανε στην απογείωσή του έπειτα από πολλών χρόνων παλαίωση. Στην Αρχαία Ελλάδα επίσης επινοήθηκε για πρώτη φορά η έννοια της ονομασίας προέλευσης του κρασιού, για αυτό και παρακολουθούμε σε κείμενα να υπάρχουν αναφορές σε Χίος Οίνος, Λέσβιος Οίνος, Θάσιος Οίνος. Ακόμα και στο χρώμα του οίνου υπήρχαν αναφορές όπως λευκός, μέλας, κιρρός (ξανθός), ερυθρός, ενώ αναλόγως της γεύσης μπορούσε να είναι γλυκύς ή αυστηρός, λεπτός ή παχύς, ευώδης και ουχί ευώδης, αδύνατος, μέτριος και δυνατός.

Tips: Αν βρεθείς στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Θάσου αξίζει να δεις την μαρμάρινη πλάκα στην οποία καταγράφονται οι κανόνες εμπορίας και καλλιέργειας του κρασιού σαν τους σημερινούς νόμους για τα κρασιά Π.Ο.Π. ΚΑΙ Π.Γ.Ε.

Στην Κρήτη και πιο συγκεκριμένα στις Αρχάνες, ένα από τα πιο ιδιαίτερα ορεινά χωριά του Ηρακλείου που θυμίζει κάτι από την Τοσκάνη της Ιταλίας, βρέθηκε και ανασκάφηκε το αρχαιότερο πατητήρι στον κόσμο.

Στα αντίστοιχα Αρχαιολογικά Μουσεία της Χίου, Θάσου, Ρόδου και Σάμου, σώζονται κάποιοι από τους πιο περίτεχνους και εντυπωσιακούς αμφορείς (για αποθήκευση, μεταφορά & πόση οίνου) οι οποίοι ανακαλύφθηκαν σε ναυάγια στη θάλασσα. Ο κάθε αμφορέας σε κάθε μία από αυτές τις περιοχές είναι διαφορετικός, με δικό του σχήμα και ειδική σφραγίδα που πιστοποιούσε την περιοχή που το παρήγαγε. 

Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού

Ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ, Δημήτρης Φραγκάκης για το μέλλον, τις προοπτικές και την ατζέντα του οινοτουρισμού στη χώρα μας:

Ο οινοτουρισμός στην Ελλάδα έχει κάνει ήδη άλματα και αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Το μέλλον διαφαίνεται εξαιρετικά αισιόδοξο με τις  δράσεις, τα projects και  τις ενέργειες, που είναι συναφείς με τον  θεματικό τουρισμό όπως  είναι και  ο οινοτουρισμός. Προτεραιότητά μας είναι η ανάδειξη των προορισμών, συμπεριλαμβάνοντας και τις λιγότερο γνωστές ομορφιές της χώρας μας αλλά ταυτόχρονα και η παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών, προσελκύοντας όλο και περισσότερους επισκέπτες, οι οποίοι επιθυμούν να αποκομίσουν από το ταξίδι τους μία ολιστική και βιωματική εμπειρία.

Στον  ΕΟΤ αντιμετωπίζουμε ενιαία  το "δίδυμο" γαστρονομία και κρασί όσον αφορά το τουριστικό μας προϊόν. Αποτελούν και τα δύο βασικά συστατικά στοιχεία της ελληνικής τουριστικής εμπειρίας στην οποία  επενδύουμε με τις δράσεις  προβολής στο εξωτερικό. Είναι  οι πρεσβευτές μας! Τόσο η γαστρονομία όσο και ο οινοτουρισμός έχουν την δυναμική να "περπατήσουν" παράλληλα, δίνοντας ένα μοναδικό συνδυασμό που συνιστά την αυθεντικότητα και την ιδιαίτερη ταυτότητα  των προορισμών της χώρας μας. Είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας, τα οποία δεν βρίσκονται μόνο στην ατζέντα μας αλλά και στο επίκεντρο της διαφημιστικής καμπάνιας στο εξωτερικό.

Για να χτίσουμε λοιπόν ένα στέρεο ανταγωνιστικό προϊόν 365 ημερών χρειαζόμαστε τον οινοτουρισμό, την γαστρονομία κι άλλες δραστηριότητες, που δίνουν προστιθέμενη αξία στους προορισμούς μας! Οι Έλληνες οινοποιοί ήταν και θα είναι οι πρωταγωνιστές αυτής της μεγάλης προσπάθειας.

Οι top 10 χειμερινοί προορισμοί για οινοτουρισμό & αρχαιολογικές ξεναγήσεις

Αμύνταιο

Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού
Κτήμα Άλφα

Η αμπελοκαλλιέργεια στο Αμύνταιο είναι μία υπόθεση που ταξιδεύει πίσω στο χρόνο και το επιβεβαιώνουν και τα αρχαιολογικά ευρήματα κατά τόπους. Σε ένα τοπίο μοναδικής ομορφιάς, η Διαδρομή των Λιμνών γεωγραφικά ταυτίζεται με τις αμπελοοινικές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας. Με το Νυμφαίο έναν από τους πιο περιζήτητους ορεινούς προορισμούς το οποίο απέχει μόνο 23 χιλιόμετρα από το Αμύνταιο, ο επισκέπτης καλείτε να ταξιδέψει σε οινοποιεία μέσα από μία παλέτα εμπειριών που μπορεί να συνδυάζει αποκομίζοντας την πιο βιωματική εμπειρία.

Η ζώνη ΠΟΠ Αμύνταιο βρίσκεται στη νοτιοανατολική Φλώρινα και είναι συνυφασμένη με το Ξινόμαυρο ενώ η ζώνη ΠΓΕ Φλώρινα καταλαμβάνει την ευρύτερη περιοχή και περιλαμβάνει πολλές γηγενείς και διεθνείς ποικιλίες.

Στο Κτήμα Άλφα, ένα από τα πιο γνωστά οινοποιεία – κτήματα της περιοχής μπορείς να σχεδιάσεις την επίσκεψη σου με περιήγηση στους χώρους του οινοποιείου, όπου ο επισκέπτης μαθαίνει για την ιστορία του Κτήματος και στη συνέχεια μπορεί να γνωρίσει όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας, από τον τρύγο, την επεξεργασία και την παλαίωση, μέχρι το στάδιο της συσκευασίας. Η εμπειρία ολοκληρώνεται στο χώρο της γευστικής δοκιμής με θέα τους αμπελώνες, που περιβάλλουν το οινοποιείο. Φυσικά είναι απαραίτητο να δοκιμάσεις ετικέτες από Ξινόμαυρο που είναι και η πρωταγωνίστρια ποικιλία αλλά και τις διεθνείς λευκές που αγαπά ιδιαιτέρως το συγκεκριμένο κτήμα όπως είναι το το Sauvignon Blanc και το Chardonnay.

Στο Κτήμα Δημόπουλου με το οινοποιείο παραδοσιακής αρχιτεκτονικής να είναι χτισμένο στις παρυφές των λόφων της περιοχής "Κοντή Καρυδιά", στο Ξινό Νερό Φλώρινας, η είσοδος σου είναι θεαματική καθώς περιβάλλεσαι από 580 στρέμματα ιδιόκτητων αμπελώνων σε υψόμετρο περίπου 630 μέτρων. Η επίσκεψη σου επιβάλλεται να συνδυαστεί με μία γευσιγνωσία όπου οι ερυθρές επιλογές όπως η ετικέτα "Κοντή Καρυδιά" η οποία έχει μεγάλη χάρη, ένα blend από 50% Ξινόµαυρο, 25% Cabernet Sauvignon &  25% Montepulciano, θα πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Tips: Μετά ή πριν τις οινοτουριστικές εμπειρίες, φρόντισε να κάνεις μία ξενάγηση στον Αρχαιολογικό Χώρο Πετρών. Ακριβώς πλάι στην ομώνυμη λίμνη Πετρών, αξίζει να δείτε από κοντά ένα από τα όχι και τόσο ιδιαίτερα γνωστά αρχαία αστικά κέντρα της Ελληνιστικής Εποχής. Η συστηματική έρευνα του οικισμού ξεκίνησε το 1982 από την ΙΖ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και συνεχίζεται μέχρι και τις μέρες μας.

Περισσότερες πληροφορίες:
Alpha Estate: alpha-estate.com
Κτήμα Δημόπουλου: dimopoulosestate.gr

Δράμα

Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού
Κτήμα Παυλίδη

Μία ιδιαίτερη περίπτωση οινοτουριστικού προορισμού εμφανίζεται η Δράμα καθώς μπήκε στο χάρτη πολύ πρόσφατα. Μέσα σε λίγα χρόνια έχει καταφέρει να καθιερωθεί ως μία εξαιρετικά σημαντική αμπελουργική περιοχή με οινοποιεία "διαμάντια" σχετικά με την ποιότητα των κρασιών όσο και με την αίγλη των οινοτουριστικών δράσεων και υπηρεσιών.

Περιστοιχιζόμενη από  την οροσειρά της Ροδόπης όπως επίσης και βουνά Μενοίκιο, Φαλακρό και Λεκάνη, συναντάς κλιματικές συνθήκες εξαιρετικά ιδιαίτερες που ευνοούν σε βάθος την αμπελοκαλλιέργεια.. Από τις ξένες συναντάμε ιδιαιτέρως το Merlot, το Chardonnay, το Syrah, το Cabernet Franc, το Nebbiolo & το Τempranillo οι οποίες συμπορεύονται άριστα με τις ελληνικές όπως την Μαλαγουζιά, το Ξινόμαυρο, το Ασύρτικο. Η Δράμα με οίνους ΠΓΕ Δράμα, ΠΓΕ Αγορά & ΠΓΕ Ανδριανή σερβίρει στο τραπέζι brands με συγκριτικά πλεονεκτήματα όπως και το terroir της.

Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού
Κτήμα Οινογένεσις

Για τις οινοτουριστικές δράσεις, μπορείς να ξεκινήσεις πρώτα από το Κτήμα Παυλίδη το οποίο βρίσκεται βορειοδυτικά της πόλης με το ταξίδι σε αμπελώνες, επισκέψιμο χώρο, κελάρι και κάβα να φαντάζει μοναδικό. Η γευστική σου εμπειρία σίγουρα θα πρέπει να περιλαμβάνει την τριλογία Thema από λευκό, ροζέ και ερυθρό αλλά και την τετραλογία Emphasis με διαφορετικούς μονοποικιλιακούς οίνους που κάνουν θραύση. Επόμενος σταθμός θα πρέπει να είναι το Κτήμα Οινογένεσις, ένα μεγάλο καστρόσπιτο 4,000 τ.μ. εμπνευσμένο αρχιτεκτονικά από τα Παλαιά Μακεδονίτικα Αρχοντικά, το οποίο βρίσκεται επί της επαρχιακής οδού Δοξάτου – Αδριανής. Το αίσθημα που δημιουργείται καθώς εισέρχεται στο επιβλητικό είναι κάτι περισσότερο από συναρπαστικό. Η ξενάγηση και η γευστική δοκιμή παρέα με τους οινολόγους του κτήματος σε μυεί στο κόσμο του κρασιού με τον πιο δυνατό τρόπο. Στη ατζέντα του wine tasting να προσθέσεις την ετικέτα "Δέκα” με το λατινικό Χ να πρωταγωνιστεί στη φιάλη, ένα βαθιά παλαιωμένο κρασί, αξεπέραστης γεύσης.

Tips: Πολύ κοντά στα οινοποιεία της Δράμας, στο Νομό Καβάλας βρίσκεται ο Αρχαιολογικός Χώρος των Φιλίππων. Φυσικά η επίσκεψη σου επιβάλλεται. Άλλωστε οι Φίλιπποι είναι για την Βόρεια Ελλάδα ότι είναι η Ακρόπολη για την Αθήνα. Μέσα από μία σειρά από μοναδικής τέχνης μνημεία βλέπεις σε πραγματικό χρόνο πως η κλασσική και η ελληνιστική εποχή ακολουθείται από την ρωμαϊκή και πως σιγά σιγά με μία διαδοχική σειρά το Βυζάντιο πρωταγωνιστεί.

Περισσότερες πληροφορίες:
Κτήμα Παυλίδη: ktima-pavlidis.gr
Κτήμα Οινογένεσις: oenogenesis.gr

Γουμένισσα

Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού
Κτήμα Χατζηβαρύτη

Στη Γουμένισσα του κρασιού και του Αγίου Τρύφωνα…Σε έναν από τους ομορφότερους αμπελοτόπους της χώρας, η οινοτουριστική σου εμπειρία έχει μεγάλο νόημα. Με τους αμπελώνες της να απλώνονται οι περισσότεροι στις ανατολικές πλαγιές του όρου Παίκου αλλά και σε λόφους και πλαγιές σε υψόμετρο μέχρι και τα 300 μέτρα, το σταφύλι ευδοκιμεί και με το παραπάνω. Με μεγάλα κρασιά κυρίως από την διάσημη ερυθρή ποικιλία Ξινόμαυρο η οποία συναντά μία άλλη την Νεγκόσκα, ένα τοπικό ερυθρό σταφύλι.

Η ξενάγηση σου στο Κτήμα Χατζηβαρύτη αποτελεί δεδομένο. Ανάμεσα σε 200 στρέμματα ιδιόκτητων αμπελώνων το οινικό βίωμα έχει παρελθόν αλλά και ένα παρόν με πάθος, πρωτοτυπία & μεγάλη φινέτσα. Η οικογένεια Χατζηβαρύτη με την νέα γενιά να έχει αναλάβει δυναμικά, έχει ρίξει την προσοχή της στις ελληνικές ποικιλίες τις οποίες και θα δοκιμάσεις μέσα από μία σειρά ετικετών που έχουν εκφραστικότητα και χαρακτήρα. Το παιχνίδι της γευσιγνωσίας σου στο Κτήμα θα ξετυλιχθεί ανάμεσα σε βιολογικά και φυσικά κρασιά οπότε η Γουμένισσα το ερυθρό ΠΟΠ από 70% Ξινόμαυρο & 30% Νεγκόσκα όπως επίσης το Migma Petnat από 50% Μοσχάτο Σάμου και 50% Μαλαγουζιά θα πρέπει να είναι δύο επιλογές που δεν πρέπει να παραλείψεις.

*Η 1η Φλεβάρη κάθε χρόνο αποτελεί μία καθιερωμένη ημερομηνία που γιορτάζεται Ο Άγιος Τρύφωνας, ο προστάτης του αμπελιού με γιορτάζεται με ποικίλες δράσεις οινοτουριστικού χαρακτήρα.

Tips: Μία περιήγηση στη ρωμαϊκή πόλη στα Κρούσσια όρη του Κιλκίς σίγουρα θα σε γοητεύσει. Ο Αρχαιολογικός Χώρος Παλατιανού, όχι και τόσο γνωστό αρχαιολογικό σημείο βρίσκεται 20 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πόλης του Κιλκίς, σε έναν μοναδικό ορεινό όγκο. Τα ερείπια της οικιστικής εγκατάστασης καταλαμβάνουν την κορυφή και την ανατολική πλαγιά του βόρειου λόφου, ενώ στο νότιο λόφο και στις υπώρειες των δύο λόφων εκτεινόταν πιθανότατα το νεκροταφείο του οικισμού.

Περισσότερες πληροφορίες:
Κτήμα Χατζηβαρύτη: chatzivaritis.gr

Θεσσαλονίκη

Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού
Κτήμα Γεροβασιλείου

Μία στάση στη Θεσσαλονίκη, στην "πρωτεύουσα" του Βορρά για μία θεματική εμπειρία οινοτουρισμού είναι η σωστή επιλογή η οποία προσδίδει στο ταξίδι σου πολλές και ενδιαφέρουσες στάσεις σε επισκέψιμα οινοποιεία, ξεναγήσεις σε πληθωρικούς αμπελώνες, γευσιγνωσίες, Μουσείο Οίνου και άλλα πολλά θα έχουν τον πρώτο λόγο.

Λίγα χιλιόμετρα έξω από την Θεσσαλονίκη, στις πλαγιές της Επανομής, το υπερσύγχρονο οινοποιείο του Κτήματος Γεροβασιλείου με έναν ιδιόκτητο αμπελώνα 950 στέμματα σε φιλοξενεί προσφέροντας σου μία μεγάλη παλέτα από δράσεις & εμπειρίες. Εκτός από ξεναγήσεις και γευσιγνωσίες, αξίζει να περιηγηθείς στο Μουσείο Οίνου το οποίο εκτός των άλλων διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες συλλογές ανοιχτηριών στο κόσμο ενώ αν είσαι τυχερός-ή μπορεί να πετύχεις και πολύ ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις σχετικά με το κρασί, την τέχνη και την αρχαιολογία.

Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού
Domaine Florian

Στην ήδη γνωστή οινοπαραγωγική περιοχή της Επανομής, έχεις την ευκαιρία να επισκεφθείς επίσης και το Domaine Florian, ένα οικογενειακό boutique οινοποιείο με μακρά παράδοση σε αμπελουργία και οινοποίηση. Ξενάγηση στο αγρόκτημα, γευστική δοκιμή εκλεκτών κρασιών όπως επίσης και εξαιρετικών παρθένων ελαιόλαδων που παράγονται στη φάρμα αλλά και αρωματικών φυτών όπως ρίγανη, λεβάντα, θυμάρι, βρίσκονται απευθείας στην ατζέντα σου. Η ετικέτα Fume από Sauvignon Blanc όπως επίσης και ο Βιολογικός Ερυθρός από Αγιωργίτικο, Ξινόμαυρο και Syrah είναι φυσικά στα must.

Η επόμενη οινοτουριστική στάση συμβαίνει στο Οινοποιείο Μοσχόπολις, μία ιδιαίτερη περίπτωση στο Μονοπήγαδο της Θεσσαλονίκης όπου η λεπτομέρεια κάνει την διαφορά. Με μία προσεγμένη και καινοτόμα ατζέντα κρασιών η γευστική δοκιμή θα περάσει σε άλλα επίπεδα. Μην ξεχάσεις να απολαύσεις το Aiora Ερυθρό, ένα ανατρεπτικό blend από Μαυροτράγανο, Ξινόμαυρο και Syrah.

Tips: Μία πόλη μέσα σε στην άλλη. Το αρχαιολογικό αφήγημα στη πόλη είναι τεράστιο. Μπορείς να ξεναγηθείς στο ρωμαϊκό forum ή Αρχαία Αγορά, στο Επταπύργιο με μία θέα κόβει την ανάσα, στο Γαλεριανό Ανακτορικό Συγκρότημα αλλά και στο Αλατζά Ιμαρέτ το οποίο είναι ένα μικρό χαρακτηριστικό δείγμα των θησαυρών που έχει την τύχη να φιλοξενεί η πόλη ως αρχιτεκτονική κληρονομιά της Οθωμανικής περιόδου της ιστορίας της.

Περισσότερες πληροφορίες:
Κτήμα Γεροβασιλείου: gerovassiliou.gr
Domaine Florian: domainflorian.com
Οινοποιείο Μοσχόπολις: moschopoliswines.gr

Ιωάννινα

Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού
Οινοποιείο Zoinos

Ένας από τους top χειμερινούς προορισμούς σου προσφέρει για το ταξίδι σου μία σειρά από εμπειρίες, μία από τις οποίες είναι και ο οινοτουρισμός. Το κρασί στην περιοχή διαθέτει δύο κύριες αμπελοοινικές ζώνες που χαρακτηρίζουν και την περιοχή, η ΠΟΠ Ζίτσα και η ΠΓΕ Ιωάννινα. Η πρώτη με πρωταγωνίστρια την ποικιλία Ντεμπίνα να δίνει εξαιρετικά λευκά ξηρά, ημίξηρα και αφρώδη κρασιά ενώ η δεύτερη η λεγόμενη ευέλικτη να περιλαμβάνει μία ποικιλία ποικιλιών όπως Ντεμπίνα, Βλάχικο, Μπεκάρι, Gewürztraminer, Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon με το ποτήρι σου να γεμίζει από διαφορετικά είδη όπως λευκά, ροζέ, ερυθρά, ξηρά, ημίξηρα, αφρώδη και ημιαφρώδη.

Εκεί στις πλαγιές της Ζίτσας κάπου σε υψόμετρο που αγγίζει τα 700 μέτρα, η επίσκεψη σου στο Οινοποιείο Zoinos δίνει μία ολιστική εικόνα του αμπελοοινικού αφηγήματος της περιοχής μέσα από ξεναγήσεις και γευσιγνωσίες με αλλιώτικο άρωμα και ζιτσιώτικη γεύση και ιστορία. Οπωσδήποτε να δοκιμάσεις κρασιά αλλά και αποστάγμα από Ντεμπίνα, Βλάχικο και Μπεκάρι, ποικιλίες που ίσως μπορεί και να μην έχεις ξαναδοκιμάσει.

Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού
Κατώγι Αβέρωφ

Από την άλλη μεριά των Ιωαννίνων στο φημισμένο και δημοφιλή Μέτσοβο το κρασί θα συναντήσει τα καταπληκτικά τυριά της περιοχής αλλά και άλλα τοπικά προιόντα με το αποτέλεσμα να είναι άκρως χειμερινό και γαστρονομικό. Στο Κατώγι Αβέρωφ, η οινοτουριστική εμπειρία συνεχίζεται με αίγλη σε ένα σύγχρονο οινοποιείο το οποίο διαθέτει και ξενοδοχείο εντός με την ξενάγηση να τα έχει όλα. Την ετικέτα "Φλογερό" η οποία είναι διαθέσιμη μόνο στο χώρο να ζητήσεις να την δοκιμάσεις. Και αν καταφέρεις να περπατήσεις και τους ιδιόκτητους αμπελώνες που βρίσκονται στο Γινιέτς, που σημαίνει αμπελότοπος στα βλάχικα εκεί στα ορεινά της Πίνδου, θα κλείσεις άκρως αγροτουριστικά το ταξίδι σου.

Tips: Σε συνδυασμό με την επίσκεψη στο οινοποιείο, η στάση στον Αρχαιολογικό Χώρο Δωδώνης είναι κομβικής σημασίας. Ο αρχαιολογικός χώρος βρίσκεται ανάμεσα ακριβώς στη Ζίτσα και στο Μέτσοβο ένας από τους ιερότερους αρχαίους χώρους της Δυτικής Ελλάδας.

Το ιερό της Δωδώνης με μία μοναδική μυθολογία να κρύβεται από πίσω πίσω όπως και το θέατρο το οποίο είναι αρκετά μεταγενέστερο οικοδόμημα, του 3ου αι. π.Χ., όταν πια είχε αρχίσει να διαμορφώνεται ένας αστικός χαρακτήρας αξίζουν την θέαση και την περιδιάβαση σου.

Περισσότερες πληροφορίες:
Zoinos Winery: zoinos.gr
Κατώγι Αβέρωφ: katogiaveroff.gr

Ηγουμενίτσα

Σε ένα χωριό της Θεσπρωτίας, στο Παραπόταμο, το οινικό αφήγημα ξεκινά από το οινοποιείο  Zervas | Zervas Winery, ενός οικογενειακού οινοποιείου που κρατά την παράδοση στην αμπελοκαλλιέργεια θέτοντας τις πιο σύγχρονες πρακτικές στην οινοποίηση.

Σε ένα οινοτουριστικό πρόγραμμα που ξεκινά από το αμπέλι, συνεχίζεται σε παραγωγή και κελάρι και φυσικά ολοκληρώνεται στο χώρο γευσιγνωσίας σε συνδυασμό με την υπέροχη βλάστηση και το καθηλωτικό ηλιοβασίλεμα, έχεις σίγουρα στο τραπέζι σου αυτό που φαντάζεσαι να έχεις. Οι δύο λευκές ετικέτες Yades White όπως και το Τhiamis σίγουρα να είναι δύο από τις επιλογές σου.

Tips: Η Αρχαία Φανοτή (Ντόλιανη), στη περιοχή του Παραποτάμου, δυτικά της Ηγουμενίτσας αποτελεί τον αρχαιολογικό χώρο που έχεις την ευκαιρία να επισκεφθείς. Ο αρχαίος αυτός οικισμός βρίσκεται πάνω σε φυσικά οχυρό λόφο ύψους 85 μ. δίπλα ακριβώς από τον Καλαμά, ανάμεσα στα χωριά Αγ. Γεώργιος και Γεροπλάτανος και έχει έκταση 53 στρέμματα. Αποτελεί ουσιαστικά έναν τειχισμένο με διπλό οχυρωματικό περίβολο οικισμό, ο οποίος υπήρξε κέντρο, όπως αναφέρει η ιστορία του αρχαίου θεσπρωτικού φύλου των Φανοτέων, που πιστεύεται ότι κατοικούσε στην περιοχή.

Περισσότερες πληροφορίες:
Zervas Winery: zervaswinery.gr

Λαμία 

Το κρυφό διαμάντι της Φθιώτιδας λέγεται πως είναι η Υπάτη με ανεπανάληπτες ομορφιές αλλά και πολλές εμπειρίες για μικρούς και μεγάλους. Σε ένα ανέβασμα προς τα εκεί, εκτός από την Υπάτη μπορείς να ανακαλύψεις και ένα άλλο διαμάντι που σχετίζεται με το κρασί και έχει μεγάλη ιστορία. Ο λόγος για το Κτήμα Χατζημιχάλης το οποίο βρίσκεται στην Αταλάντη με μία πορεία 50 χρόνων όπου η ξενάγηση στον πολιτισμό του κρασιού είναι δεδομένη. Σε ένα εμβληματικό οινοποιείο, η οινοτουριστική σου εμπειρία είναι εμβληματική ανάμεσα σε 2000 στρέμματα ιδιόκτητων αμπελώνων με ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες. Υπό την καθοδήγηση του Λεωνίδα Χατζημιχάλη, το wine tour όπως επίσης και το wine tasting θα σε εντυπωσιάσεις. Αμπελώνες, παραγωγή και εμφιάλωση, χώρος παλαίωσης, άπλετη τέχνη, εκδόσεις για το κρασί, συλλεκτικές φιάλες και γευσιγνωσίες είναι στην ατζέντα για να αισθανθείς ότι βρίσκεσαι σε ένα πραγματικό wine seminar.

Tips: Στο Αρχαιολογικό Μουσείο, η  Αρχαιολογική Συλλογή Αταλάντης, η οποία ταυτίζεται με τον αρχαίο Οπούντα, στεγάζεται στο ιστορικό διατηρητέο κτήριο του Παλαιού Γυμνασίου της πόλης. Εκεί εκτίθενται αρχαιολογικά ευρήματα από ανασκαφές στην περιοχή της ανατολικής Λοκρίδας και του βορειοανατολικού τμήματος της αρχαίας Φωκίδας, καλύπτοντας το διάστημα από τη νεολιθική έως τη ρωμαϊκή περίοδο.

Περισσότερες πληροφορίες:
Κτήμα Χατζημιχάλης: hatzimichalis.com

Εύβοια

Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού
Κτήμα Αβαντίς

Ένας προορισμός που πραγματικά αποτελεί μία επιλογή παντός καιρού, που συνδυάζει βουνό και θάλασσα, που είναι για κάθε εποχή καλύπτοντας τις ανάγκες του ταξιδιώτη στα περισσότερα επίπεδα. Η Εύβοια πια, μπορούμε να πούμε με σιγουρά ότι διαθέτει έναν εξαιρετικά αξιοσημείωτο αμπελώνα με λίγα βέβαια οινοποιεία στη περιοχή αλλά διαλεκτά, ποιοτικά και με αξιοπρόσεχτο αποτύπωμα. Φυσικά και ο οινοτουρισμός ως θεματική μορφή στη περιοχή έχει μπει σε άλλη τροχιά, δυνατή και δυναμική.

Εκεί στη Νότια Εύβοια, στον Μύτικα φιγουράρει ένα από τα πιο γνωστά οινοποιεία όχι μόνο της περιοχής αλλά πανελλαδικά, το Κτήμα Αβαντίς του οποίου το όνομα παραπέμπει και στην αρχαία ονομασία της Εύβοιας. Με φόντο τους ιδιόκτητους αμπελώνες, ξενάγηση και γευσιγνωσία θα σου προσφέρει ένα ολιστικό βίωμα που σίγουρα θα έχεις να θυμάσαι. Με μία ατζέντα κρασιών εκφραστική και άκρως σύγχρονη αφού τόσο σε ποικιλιακή σύνθεση αλλά και σε γεύση φλερτάρουν με τον Νέο Κόσμο. Η γευσιγνωσία σου θα πρέπει οπωσδήποτε να συμπεριλάβει την ετικέτα εκείνη στην οποία πρωταγωνίστρια είναι η γηγενής ποικιλία που είχε σχεδόν εξαφανιστεί αλλά τελικώς διασώθηκε λόγω της εμμονής και επιμονής του κτήματος που δεν είναι άλλη από την Μαυροκοντούρα Κύμης.

Η επόμενη οινοτουριστική στάση είναι στη περιοχή Μαλακώστα, κοντά στην Ερέτρια και στο οινοποιείο του Απόστολου Λύκου. Στην συγκεκριμένη περίπτωση η ιστορία γυρνάει πίσω στο 1970, δεκαετία ορόσημο με την ταβέρνα του Λύκου να είναι ξακουστή σε όλη την περιοχή. Φυσικό επακόλουθο ήταν σιγά σιγά να δημιουργεί και ένα μικρό πετρόχτιστο οινοποιείο το οποίο την δεκαετία του 90s επεκτάθηκε από την επόμενη γενιά.  Αξίζει η περιδιάβαση και η ξενάγηση σε αμπελώνες και οινοποιείο με το παρελθόν να συναντά το παρόν και τις ιστορίες, τα πρόσωπα και τις ετικέτες να ενορχηστρώνουν ένα μοναδικό οικογενειακό μωσαικό.

H Βόρεια Εύβοια δεν θα μπορούσε να λείπει από τον οινοτουριστικό χάρτη. Βεβαίως εδώ το τοπίο δίνει πιο ορεινές ρωμαλέες εικόνες. Σε αυτό το σκηνικό λοιπόν το Οινοποιείο Βρυνιώτη στα Γιάλτρα έχει βάλει ήδη πλώρη για εξαιρετικά κρασιά πιο μικρής όμως παραγωγής. Αξιοσημείωτο αποτελεί το γεγονός ότι το οινοποιείο είναι κτισμένο δίπλα στο παλαιό πέτρινο πατητήρι με την παραδοσιακή υπόγεια δεξαμενή ζύμωσης. Λόγος επίσκεψης στο συγκεκριμένο οινοποιείο πέραν της καταπληκτικής ξενάγησης και γευστικής δοκιμής υπό την καθοδήγηση του Κώστα Βρυνιώτη είναι και η μοναδική θέα. Ρώτησε να μάθεις για το Βραδυανό, μία αρχαία ποικιλία που το κτήμα έχει πιστέψει στη προσωπικότητα κα στο χαρακτήρα της όσο κανένας άλλο.

Περισσότερες πληροφορίες:
Κτήμα Αβαντίς: avantisestate.gr
Lykos Winery: lykoswines.gr
Οινοποιείο Βρυνιώτη: vriniotiswinery.gr

Nεμέα

Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού
Οινοποιείο Καραμήτσος

Στη "χώρα" του Αγιωργίτικου! Η ΠΟΠ Νεμέα. Στη μεγαλύτερη αμπελουργική ζώνη της Ελλάδας με ένα παζλ πολυπλοκότητας που μεταφράζεται σε πληθώρα τύπων κρασιού, με terroir ιδιαίτερο και δυναμικό όπως πολυδύναμη είναι και η πρωταγωνίστρια ποικιλία και σε τοπίο που σε αφοπλίζει με την ομορφιά και τα χρώματα της.

Η Νεμέα η οποία αναπτύσσεται στο κάμπο αλλά και στους πρόποδες του Κυλληνίου όρους διαθέτει πάνω από 22.000 στρέμματα σε ένα υψόμετρο από τα 200 μέχρι και τα 850 μέτρα. Όπου και να περάσεις ή περπατήσεις στη Νεμέα θα βρεις αμπέλια. Από την Αρχαία Νεμέα, τις Αρχαίες Κλεωνές, το Γυμνό μέχρι το Κούτσι, το Ψάρι, τη Δάφνη, το Πετρί, τα Αηδόνια.

Στην είσοδο της Νεμέας, το πρώτο οινοποιείο που θα συναντήσεις είναι το Οινοποιείο Καραμήτσος με 75 χρόνια παράδοση στην αμπελοκαλλιέργεια. Το 2015 άνοιξε τις πόρτες του και ως επισκέψιμο οινοποιείο σε μία τοποθεσία που γοητεύει αφού κάνοντας γευστική δοκιμή θαυμάζεις ένα μοναδικό αρχιτεκτονικό κόσμημα, εκείνο της Παναγίας των Βράχων που χρονολογείται τον 13ο αιώνα. Αμφιθεατρικά κτισμένο, πέτρινο και παραδοσιακό παρακολουθείς πως "ρέει” ο ατέλειωτος αμπελώνας ατενίζοντας από μακριά το χωριό της Νεμέας. Με φιλόξενες ξεναγήσεις και γευσιγνωσίες και με μία ατζέντα κρασιών που θα εντυπωσιαστείς. Μην ξεχάσεις να δοκιμάσεις την ετικέτα Aphrodite, δημοφιλή brand του οινοποιείου όπως και την Riza από 100% Αγιωργίτικο με την ΠΟΠ Νεμέα να κυλά στο ποτήρι σου.

Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού
Κτήμα Σκούρα

Η περιπέτεια στους δρόμους του αγιωργίτικου ξεκινά από το Κτήμα Σκούρα, ένα από τα πιο δημοφιλή και αναγνωρισμένα κτήματα, εκεί στο Γυμνό με 270 στέμματα ιδιόκτητων αμπελώνων και με μία μεγάλη γκάμα κρασιών. Το 2004 προστέθηκε μία νέα μονάδα στο Μαλανδρένι Αργολίδας κάποια χιλιόμετρα έξω από την Νεμέα, το οποίο διακρίνεται για την υψηλού επιπέδου αισθητική, με μία τρομερή κάβα και με ξεναγήσεις και γευσιγνωσίες που σε αφήνουν με το στόμα ανοιχτό. Ο παλαιωμένος Μέγας Οίνος (ΠΓΕ Πελοπόννησος) το οποίο έχει δημιουργηθεί από 80% Αγιωργίτικο και 20% Cabernet Sauvignon, πρέπει να είναι στη λίστα σου.

Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού
Κτήμα Semeli

Το ταξίδι σου συνεχίζεται σε ένα άλλο χωριό που ακούει στο όνομα Κούτσι και χρονολογείται τον 17ο αιώνα. Σε υψόμετρο 420 μέτρων, το Κτήμα Semeli, προσδίδει στην οινοτουριστική σου εμπειρία έναν εξαιρετικά υψηλό χαρακτήρα σε ένα υπερσύγχρονο οινοποιείο των 4.000 τ.μ. Με γευστικές δοκιμές με θέα απέραντους αμπελώνες σε συνδυασμό με μία ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, το βίωμα απογειώνεται. Αξίζει να δώσεις ιδιαίτερη έμφαση στο ανακαινισμένο κελάρι με τη ξύλινη οροφή του και τη διακόσμηση με χιλιάδες μπουκάλια που εντυπωσιάζουν.

Στη περιοχή Ντουραμάνι, το Κτήμα Νικολάου ολοκληρώνει την οινοτουριστική σου εμπειρία σε ένα οικογενειακό οινοποιείο με τις ρίζες βαθιά στο 1936. Με ένα βιολογικό αμπελώνα 140 στρεμμάτων που περιβάλλονται από οροπέδια, κοιλάδες και τον μυθικό ποταμό Ασωπό σε συνδυασμό με το ιδιαίτερο μικροκλίμα, καταφέρνεις να έχεις στο ποτήρι της γευσιγνωσίας σου και ιδιαίτερα κρασιά. Στην επίσκεψη σου να ζητήσεις να απολαύσεις την ετικέτα ΝΕΜΕΑ από 100% αγιωργίτικο όπως επίσης το Cabernet Franc που αν το προσθέσεις στη κάβα σου ο χειμώνα θα είναι άκρως γαστρονομικός αρκεί να το συνδυάσεις κατάλληλα.

Tips: Εδώ στη κυριολεξία κρασί και αρχαιολογικός χώρος είναι ένα. Ο Αρχαιολογικός Χώρος της Νεμέας ουσιαστικά περιβάλλεται από όλα τα οινοποιεία της. Τα όρια του χθες και του σήμερα μοιράζονται κοινό έδαφος. Ολόκληρος ο χώρος εντυπωσιάζει με τα αρχαία ευρήματα. Το Στάδιο με τους αθλητικούς αγώνες αποτελεί ένα από τα δημοφιλή αξιοθέατα όπως επίσης και ο εντυπωσιακός ναός του Δία.

Περισσότερες πληροφορίες:
Κτήμα Σκούρα: skouras.gr
Κτήμα Semeli: semeliestate.gr
Domaine Nikolaou: domainenikolaou.gr
Κτήμα Καραμήτσος: karamitsoswinery.com

Μαντινεία

Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού
Κτήμα Τσέλεπου

Στον ταξιδιωτικό προορισμό του Μοσχοφίλερου. Στη καρδιά της Πελοποννήσου, στην Αρκαδία με φόντο τα οροπέδια του Μαίναλου, του Αρτεμισίου και του Πάρνωνα ο αμπελώνας εκτείνεται σε 6200 στρέμματα σε ένα υψόμετρο που ξεπερνά τα 650 μέτρα.

Δύο είναι οι ξακουστές ποικιλίες της Μαντινείας, το Μοσχοφίλερο και η Ασπρόυδα. Βεβαίως η ντίβα του αμπελώνα είναι το πρώτο όπου και βρίθει στις καλλιέργειες στην περιοχή δίνοντας κρασιά φίνα, κομψά και ζωηρά τα οποία φέρνουν την ένδειξη ΠΟΠ.

Την γοητεία της συγκεκριμένης ποικιλίας αντιλήφθηκε αμέσως ο Γιάννης Τσέλεπος όπου από το 1989 που δημιουργήθηκε το Κτήμα Τσέλεπου, το Μοσχοφίλερο έχει πρωταγωνιστική θέση. Γοητευμένος επίσης από την αρκαδική γη, συνεχίζει μέχρι σήμερα να δημιουργεί μία μεγάλη τάση τόσο στην αμπελοκαλλιέργεια όσο και στην οινοποίηση με την νέα γενιά να έχει πάρει για τα καλά τα ηνία. Το ταξίδι σου στο κρασί και σε όλο το οικοσύστημα της περιοχής θα αποτελέσει μία premium εμπειρία στο Κτήμα με τον οινοτουρισμό να χτυπά "κόκκινο”. Με πακέτα γευσιγνωσίας που το καθένα προσδίδει και κάτι διαφορετικό έχεις την ευκαιρία να επιλέξεις το introductory wine tasting, το premium και το old vintage. Ότι και να απολύσεις βέβαια η εμπειρία θα έχει υπογραφή.

Tips: Ο αρχαιολογικός χώρος της Μαντινείας φημίζεται για τον οχυρωματικό περίβολο, το αρχαίο θέατρο, τους ναούς του Δία και της  Ήρας, το βουλευτήριο. Δίπλα σε όλα τα παραπάνω βρίσκεται ο σύγχρονος, εκκεντρικός, λίγο βυζαντινότροπος, λίγο αρχαιότροπος ναός της Αγίας Φωτεινής, της δεκαετίας του 1970.

Περισσότερες πληροφορίες:
Κτήμα Τσέλεπος: tselepos.gr

*Για την Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού που γιορτάζεται κάθε χρόνο 12 Νοεμβρίου, μπορείτε να κάνετε την κράτηση σας αφού πρώτα έχετε επισκεφθεί τις ιστοσελίδες και τα social media των κτημάτων – οινοποιείων για να ενημερωθείτε για τις ακριβείς ώρες λειτουργίας τους για την συγκεκριμένη ημέρα.

Στον εορτασμό της "Παγκόσμιας Ημέρας Οινοτουρισμού" συμμετέχουν όλες οι περιφερειακές ενώσεις οινοπαραγωγών της χώρας μας και συγκεκριμένα:

  • Η Ένωση Οινοπαραγωγών "Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος"
  • Οίνοι και Αποστάγματα Θεσσαλίας
  • Η Ένωση Οινοπαραγωγών Κεντρικής Ελλάδας
  • Η Ένωση Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Αττικής
  • Η Ένωση Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Πελοποννήσου
  • Η Ένωση Οινοποιών Αμπελουργών Νήσων Αιγαίου
  • Το Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.