Γνωριμία με την Κυπαρισσία και τα μεσσηνιακά πιάτα της

Με όχημά μας το Peloponnese Food Stories, το γαστριμαργικό φεστιβάλ που ενώνει όλη την Πελοπόννησο, εξερευνήσαμε την Κυπαρισσία και τις γύρω περιοχές με γεμάτο στομάχι από μεσσηνιακές νοστιμιές.

Kyparissia

Η πρόσκληση για το Peloponnese Food Stories έφτασε στα χέρια μας εν μέσω των Αυγουστιάτικων διακοπών. Σημάδι πως ο Σεπτέμβρης μας θα ξεκινούσε όμορφα και οπωσδήποτε νόστιμα! Για δεύτερη χρονιά φέτος, οι ιστορίες γεύσεων, ανθρώπων και πολιτισμού της Πελοποννήσου μετουσιώθηκαν σ΄ ένα βιωματικό ταξίδι στον τόπο και το χρόνο. Οι μύθοι και οι παραδόσεις κάθε γωνιάς της Πελοποννήσου χώρεσαν μέσα σε μαγειρικά σκεύη και ποτήρια κρασιού κι έγιναν ντόπιες συνταγές, γευσιγνωσίες, οινογνωσίες και αντικείμενα παραδοσιακής και σύγχρονης τοπικής κουλτούρας.

kyparissia

Ο επίλογος αυτού του γαστρονομικού ταξιδιού γράφτηκε στην Άνω Πόλη Κυπαρισσίας, στο Ηρώο Πεσόντων, μια πλατεία χτισμένη σε αμφιθεατρική θέση, με θέα τα σπίτια με τις σκεπές της κωμόπολης, όταν ο ήλιος έπαιζε την τελευταία πράξη της αποχαιρετιστήριας παράστασής του, μια βουτιά στο απέραντο μπλε του Ιονίου που απλώνεται ως τη γραμμή του ορίζοντα. Είναι πραγματικά μαγικό το ηλιοβασίλεμα στην Κυπαρισσία και θα δυσκολευόμασταν ακόμη περισσότερο να στρέψουμε το βλέμμα μας μακριά του αν δεν μας έπαιρναν τη μύτη οι παραδοσιακές νοστιμιές που είχαν ετοιμάσει οι γυναίκες του τόπου, μέλη των πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής. Τα Μανιάτικα λαλάγγια, αυτά τα στρογγυλά τηγανητά κουλούρια και το Μανιάτικο παξιμάδι, που σερβίρεται ελαφρά νοτισμένο με ελαιόλαδο, ντομάτα και σφέλα, το ημίσκληρο τυρί από πρόβειο ή αιγοπρόβειο γάλα, τα καπνισμένα κρεατικά (και αλλαντικά) με πορτοκάλι και φυσικά οι ελιές Καλαμάτας, εκλεκτό προϊόν ΠΟΠ είχαν την τιμητική τους.

kyparissia

Εκείνη τη βραδιά και οι 5 αισθήσεις μας ήταν σε εγρήγορση, -ακόμη και η ακοή μας-, αφού οι μελωδίες των South Vibes μας συντρόφευαν στις γευστικές δοκιμές και ανέβαζαν το κέφι και την όρεξη (#diplis)! Η συνέχεια μας βρήκε σε μια βιωματική περιήγηση στις τοπικές ποικιλίες οίνου και ελαιόλαδου της μεσσηνιακής γης και στις πολύ ενδιαφέρουσες ιστορίες των παραγωγών τους. Ο διαγωνισμός επιτραπέζιας ελιάς από γευσιγνώστες του σχολείου Ελιάς και Ελαιόλαδου Καλαμάτας, οι οποίοι βράβευσαν τις πιο νόστιμες παραδοσιακές συνταγές ελιών που είχαν ετοιμάσει γυναίκες απ’ όλες τις περιοχές της Μεσσηνίας, αποτέλεσε ένα ακόμη ιδιαίτερο δρώμενο του Peloponnese Food stories, που θα θυμάται για καιρό ο ουρανίσκος μας.

5 εμπειρίες που δεν πρέπει να χάσετε στην Κυπαρισσία και τις γύρω περιοχές

Περπατήστε το πλακόστρωτο δρομάκι Ελένη Χαμέρη που θυμίζει σκηνικό ταινίας, με τα γραφικά παλιά αλλά καλοσυντηρημένα σπίτια, τα ταβερνάκια και τους καφενέδες δεξιά κι αριστερά του δρόμου και τον ατμοσφαιρικό φωτισμό. Κάντε μια στάση στο Παντοπωλείο η Παλιά Αρκαδιά (2761023567) -έτσι ονομαζόταν η Κυπαρισσία το Μεσαίωνα- που έχει μείνει αλώβητο εδώ και 4 γενιές και ο ιδιοκτήτης του Μπάμπης Μπακολιάς ένας από τους τελευταίους παραδοσιακούς μπακάληδες. Με το που μπείτε στο εσωτερικό θα τηλεμεταφερθείτε στο χρόνο. Μια παλιά ζυγαριά, ένας αυτοσχέδιος μετρητής που υπολόγιζε πόσες δραχμές αντιστοιχούσαν στα κιλά, τσουκάλια με εκλεκτά προϊόντα, αλλαντικά και τυριά (κάποια και με τη βούλα), κάδρα των προηγούμενων γενεών που έτρεχαν το μπακάλικο περιλαμβάνονται στην εικόνα που θα αντικρύσετε. Καθήστε στα τραπεζάκια στο εξωτερικό του παντοπωλείου και εμπιστευτείτε τον κο Μπάμπη να σας φέρει τους μεζέδες του. Η σύζυγός του ετοιμάζει στην κουζίνα εδέσματα από τον πάγκο του μαγαζιού αλλά και από καλούδια που φέρνουν οι θαμώνες του. Λίγο πιο κάτω βρίσκεται το εστιατόριο Αρκαδιά-Γευσίπλους (2761024522), όπου δειπνήσαμε, απολαμβάνοντας πιάτα όπως μαυρομάτικα με σπανάκι, μυρωδάτο σύγκλινο, καλαματιανό καπαμά, αλλά και τόσα άλλα παραδοσιακά πιάτα της περιοχής. Με το φως της μέρας ανεβείτε στο κάστρο της Αρκαδιάς, γνωστό ως ο "Πύργος του Ιουστινιανού", που αποτελεί ένα κόσμημα για την πόλη και προσφέρει πανοραμική άποψη της περιοχής και του Ιονίου Πελάγους.

kyparissia

Επισκεφτείτε τον αρχαιολογικό χώρο της Περιστεριάς, που αποκαλείται από τους αρχαιολόγους ως "Οι Μυκήνες της Δυτικής Πελοποννήσου" και μάλλον όχι άδικα. Ο λόφος της Περιστεριάς απέχει μόλις 8 χιλιόμετρα από την Κυπαρισσία και έχει χαρακτηριστεί ως ένα από σημαντικότερα κέντρα του Μυκηναϊκού κόσμου, κυρίως λόγω του πλούτου των χρυσών ευρημάτων του και του μεγέθους των κτισμάτων του που χρονολογούνται στη δεύτερη  χιλιετία π.Χ.  Η σκαπάνη των αρχαιολόγων έφερε στο φως τρεις θολωτούς τάφους εντός του αρχαιολογικού χώρου και έναν ακόμα στα νότια του λόφου, τμήμα Ανακτόρου και πολλές κατοικίες, ενώ εντός βρέθηκε ένας σημαντικός αριθμός αντικειμένων, όπως κοσμήματα και είδη καθημερινής χρήσης που σήμερα εκτίθενται στο αρχαιολογικό μουσείο στη Χώρα Μεσσηνίας.

kyparissia

Απολαύστε τον κόλπο της Κυπαρισσίας με τις αμμουδερές παραλίες στην ακτογραμμή συνολικής έκτασης 44 χιλιομέτρων, που λατρεύουν και μεγάλοι πληθυσμοί της χελώνας Καρέτα-Καρέτα, οι οποίοι στήνουν εκατοντάδες φωλιές κοντά στο χωριό Καλό Νερό, 6 χιλιόμετρα βόρεια της Κυπαρισσίας. Στην ομώνυμη παραλία θα βρείτε από καντίνες, beach bar και ψαροταβέρνες μέχρι γραφεία ενοικίασης εξοπλισμού wind surfing. Λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα, στο λιμάνι Κυπαρισσίας, δίπλα στο κύμα, απολαύστε τα ιωδιούχα πιάτα του Ammos Restaurant Bar (Παραλιακή οδός στο λιμάνι Κυπαρισσίας, Τηλ: 2761023861)

Ακολουθήστε τη διαδρομή της ελιάς μέχρι να μετουσιωθεί σε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο στο Ελαιοτριβείο Olive Ergo Anagnostopolos, στο Τρίκορφο Μεσσηνίας, που θεωρείται από τα πλέον σύγχρονα της περιοχής με ιστορία άνω των 120 χρόνων. Το ελαιόλαδο, σημείο αναφοράς της ελληνικής γης, είναι το μεράκι της οικογένειας Αναγνωστόπουλου για πολλά χρόνια. Πολυβραβευμένο για την γεύση, την ποιότητα την καινοτομία και το design, το Olive Ergo Anagnostopoulos θα σας οδηγήσει σε μονοπάτια γευσιγνωσίας ελαιόλαδου με γευστικές προεκτάσεις που δεν ξέρατε καν ότι υπάρχουν. (Μάνεσι 24015, Μεσσηνία Τηλ: 2722094354/ Τρίκορφο 24013, Μεσσηνία, Τηλ: 2722061140)

kyparissia

 Κάντε μια στάση στη γιγάντια Αρκαδική Πύλη, μία από τις δύο πύλες για την Αρχαία Μεσσήνη, τμήμα των οχυρώσεων της αρχαίας πόλης, χτισμένη με μεγάλες ασβεστολιθικές ορθογώνιες πέτρες, που αποτελεί υπόδειγμα οχυρωματικής αρχιτεκτονικής και αδιαμφισβήτητα προκαλεί δέος στον επισκέπτη. Στη συνέχεια εξερευνήστε την Αρχαία Μεσσήνη, έναν εξαιρετικά διατηρημένο αρχαιολογικό χώρο, σύμβολο δύναμης που παραπέμπει συνειρμικά στους Δελφούς και την Αρχαία Ολυμπία. Η Μεσσήνη γνώρισε άνθηση τον 4ο π.Χ. αιώνα, όταν οι Σπαρτιάτες ηττήθηκαν από τον Θηβαίο στρατηγό Επαμεινώνδα, οπότε η μακραίωνη ηγεμονία της Σπάρτης έλαβε τέλος. Σήμερα, η καλοδιατηρημένη αρχαία πόλη αποκαλύπτει την αγορά, το γυμνάσιο, ένα αρχαίο θέατρο, ιερά, ναούς, αγάλματα, πηγές και κατοικίες. Και αυτά τα ευρήματα αποτελούν μόνο το ένα τρίτο της αρχαίας πόλης. Η περιήγηση στην αρχαιότητα θα σας ανοίξει την όρεξη, οπότε κατευθυνθείτε στο χωριό και στην πλακόστρωτη αυλή του καφέ-εστιατορίου Ιθώμη (Αρχαία Μεσσήνη, Μαυρομμάτι 24002, Τηλ: 2724051298) χτισμένο στους πρόποδες του ομώνυμου όρους, με θέα τον εντυπωσιακό αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης και τα ιστορικά γάργαρα νερά της κρήνης Κλεψύδρας. Αφού χορτάσετε θέα και νοστιμιές, περάστε και από το Ithomi The Shop, ακριβώς απέναντι, με τοπικά γλυκά, αρωματικά φυτά, βότανα και σουβενίρ.

kyparissia

Ευχαριστούμε την περιφέρεια Πελοποννήσου για την εμπειρία. 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.