Ο κος Χρύσανθος Πανάς ομιλητής στο 2ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Χίου

Ο συγγραφέας του best seller βιβλίου "Greek Islands", επιχειρηματίας και συλλέκτης φώτισε τα θέματα του σεβασμού στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά, τη σημαντικότητά της και την ανάγκη για ενίσχυση της προώθησής της σε παγκόσμιο επίπεδο.

2ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Χίου

H Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου οργάνωσε και φέτος το Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Χίου, υπό την αιγίδα της Βρετανικής Πρεσβείας, που σκοπό έχει να ενώσει τις αξίες, τα έργα, την ιστορία και τις καινοτόμες ιδέες μέσα από πολιτιστικά και αθλητικά δρώμενα με τη συμμετοχή διεθνών προσωπικοτήτων των Γραμμάτων και των Τεχνών όπως ο καθηγητής Γεώργιος Μπαμπινιώτης, ο Έλληνας ζωγράφος και σκηνογράφος Γιάννης Μετζικώφ και ο George Phillip Nicholas Winsdor, Earl of St Andrews, πρόεδρος του Bolton University και μέλος της βασιλικής οικογένειας.

2ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Χίου
Γιάννης Μετζικώφ

Την Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου η πολιτιστική βραδιά που οργανώθηκε στο αρχοντικό Castelli  και συντονίστριά της ήταν η γνωστή δημοσιογράφος Μαργαρίτα Πουρνάρα, σφραγίστηκε με σημαντικές ομιλίες και παρουσίες. Ομιλητής και ο κος Χρύσανθος Πανάς, συγγραφέας του best seller βιβλίου "Greek Islands", επιχειρηματίας και συλλέκτης.   

2ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Χίου
Μαργαρίτα Πουρνάρα

Η ομιλία του κου Πανά με θέμα το παρελθόν και το μέλλον των νησιών αποτέλεσε το αντικείμενο της συζήτησης της βραδιάς καθώς φώτισε τα θέματα του σεβασμού στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά, τη σημαντικότητά της και την ανάγκη για ενίσχυση της προώθησής της σε παγκόσμιο επίπεδο. 

2ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Χίου
Τάκης Μαυρωτάς, περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, Χρύσανθος Πανάς

Ο κος Πανάς, που πρόσφατα έγινε μέλος της Εθνικής Επιτροπής της Unesco για την άυλη πολιτιστική κληρονομιά, ανέφερε μεταξύ άλλων: 

"Είναι αλήθεια πως στα νησιά μας περιβαλλόμαστε από φυσική ομορφιά και εντυπωσιακά μνημεία. Συγχρόνως, όμως, περιβαλλόμαστε από τους ίδιους τους ανθρώπους, τις συνήθειές τους και τα έθιμα που συνθέτουν τη νησιωτική ταυτότητα. Αυτή η άυλη πολιτιστική περιουσία δεν αποτιμάται, δεν εμπορευματοποιείται και δεν ανταλλάσσεται σε καμία αγορά, τουριστική ή άλλη. Οι παραδοσιακές τέχνες και οι τεχνικές, οι τοπικές δεξιότητες και γλωσσικοί κώδικες, ο λόγιος και ο λαϊκός πολιτισμός που συνυφαίνονται στα διαφορετικά τοπικά προϊόντα και τα χρώματα κάθε ξεχωριστού νησιού είναι όλα όσα αγαπώ σε αυτή τη χώρα που αναδύεται πάντοτε από τα βάθη της ιστορίας και της θάλασσάς της. Αυτά στάθηκαν το αρχικό έναυσμα για να ξεκινήσω την συγγραφή του βιβλίου "Greek Islands".

2ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Χίου
Χρύσανθος Πανάς, Νινέττα Βαφειά, Έλενα Κελεσίδου, Δήμητρα Μουτζούρη

Αναλύοντας πιο συγκεκριμένα το είδος των επισκεπτών των νησιών μας, παρατηρώ πως το ξένο αλλά και το ελληνικό κοινό διαφοροποιούνται όσον αφορά το κριτήριο των διακοπών του. Υπάρχει το κοινό που αναζητά απλώς τη διασκέδαση και τον ήλιο στα ελληνικά νησιά, αλλά υπάρχει και το κοινό που ενδιαφέρεται για την ποιότητα και την ιστορία των νησιών καθώς και το επίπεδο των προσφερόμενων υπηρεσιών. Πιστεύω πως χρέος μας είναι να επενδύσουμε στο δεύτερο.

2ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Χίου

Η ανεξέλεγκτη χρήση γης και η ανεξέλεγκτη δόμηση αποτελούν τεράστιο πρόβλημα. Ξεκινώντας από την τοπική αυτοδιοίκηση, η πολιτεία οφείλει να προστατεύει τη ξεχωριστή φυσιογνωμία κάθε τόπου στην πατρίδα μας. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται να μοιάζει με Dubai. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μιμηθούμε όσους αποζητούν να προσαρμόσουν το ελληνικό πρότυπο. Η χώρα μας μπορεί να προσελκύσει καλύτερο κοινό μόνο κρατώντας τη φυσιογνωμία της, τις γεύσεις της και αναβαθμίζοντας τις υποδομές της. Οι δρόμοι, οι μαρίνες, τα μέσα συγκοινωνίας, οι εσωτερικές πτήσεις, πρέπει να είναι όλα άψογα. Ως επιχειρηματίας με εμπειρία 35 ετών, σας διαβεβαιώ πως η χώρα μας έχει όλες τις δυνατότητες να πάρει την θέση που πραγματικά της αξίζει στον μελλοντικό παγκόσμιο τουριστικό χάρτη".

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.