Αγροτουριστικές εξορμήσεις

Από την Κρήτη έως τη Φλώρινα το φθινόπωρο χτυπά φέτος πιο αγροτουριστικά από ποτέ. Ακολουθήστε τις προ(σ)κλήσεις του για κάστανα στην ορεινή Ναυπακτία και στην Άρνα Λακωνίας, για μανιτάρια στον Ασπροπόταμο, για τσίπουρο στο Ζαγόρι και ζυμωτό ψωμί στον Όλυμπο και τον Παρνασσό, γίνετε «αστρονόμοι» στην Εύβοια και «καπετάνιοι» στις σπηλιές της Μάνης... Οι αφορμές είναι πολλές και ξεχωριστές - για κάθε χόμπι και διάθεση.

Αγροτουριστικές εξορμήσεις

Κάν’ το όπως η γιαγιά!

Από την Κρήτη έως τη Φλώρινα το φθινόπωρο χτυπά φέτος πιο αγροτουριστικά από ποτέ. Ακολουθήστε τις προ(σ)κλήσεις του για κάστανα στην ορεινή Ναυπακτία και στην Άρνα Λακωνίας, για μανιτάρια στον Ασπροπόταμο, για τσίπουρο στο Ζαγόρι και ζυμωτό ψωμί στον Όλυμπο και τον Παρνασσό, γίνετε «αστρονόμοι» στην Εύβοια και «καπετάνιοι» στις σπηλιές της Μάνης... Οι αφορμές είναι πολλές και ξεχωριστές - για κάθε χόμπι και διάθεση.

Από την Ιωάννα Γκομούζα
jgomouza@athinorama.gr

Η Ελλάδα στην Ευρώπη του Αγροτουρισμού

Αγροτουριστικές εξορμήσεις - εικόνα 1
Τουριστάκος ήμουνα, προβατάκια έβοσκα...

Ούτε ένας ούτε δύο, αλλά δεκαεπτά παραδοσιακοί ξενώνες συμμετέχουν από τις 29/9 έως την 1/10 στην εβδομάδα αγροτουρισμού που συντονίζει για δεύτερη χρονιά με πολύ κέφι το Δίκτυο Guest Inn στο πλαίσιο της αντίστοιχης ευρωπαϊκής διοργάνωσης και υπό την αιγίδα του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης. Τα ραντεβού που ξεχωρίζουν; Οι βαρκάδες, οι βόλτες με άλογα και οι κεφτέδες με χυλοπίτες που θα «σερβίρει» ο Ξενώνας Κοντοσώρος στο Ξινό Νερό Φλώρινας, οι πεζοπορίες στο αγρόκτημα Κωσταντάκη στη Μήλο μαζί με την Ιζά, το γαϊδουράκι-μασκότ τους, τα παραδοσιακά μαγειρέματα στον Ξενώνα Κυριακή στην Αμφίκλεια, οι θαλασσινές εκδρομές στις σπηλιές της Μάνης με καπετάνιο τον κύριο Δημήτρη του Ξενώνα Ελιξήριον, το ρακοκάζανο μετά κρητικής κραιπάλης στο Αγρόκτημα Έναγρον στον Αξό Ρεθύμνου. Οι λάτρες του κρασιού κάντε κράτηση στις κρητικές κατοικίες Βάμος ή στα διαμερίσματα Naxos-Filoxenia για να πατήσετε σταφύλια, να φτιάξετε μουστοκούλουρα ή μουσταλευριά και -γιατί όχι;- να τολμήσετε τις τελευταίες βουτιές σας στη θάλασσα. Για περισσότερες λεπτομέρειες, κρατήσεις και για το πλήρες πρόγραμμα εκδηλώσεων, αναζητήστε τους στο 2109607100 και στο www.guestinn.com.

Ψήνεστε για τσίπουρα;

Αγροτουριστικές εξορμήσεις - εικόνα 2

Τα καζάνια έχουν την τιμητική τους αυτή την εποχή σε όλη την Ελλάδα, αλλά τα αυθεντικά ηπειρώτικα, όπως αυτό που διοργανώνει η εταιρεία No Limits από 17 έως 19/11 στο Ζαγόρι, έχουν άλλη χάρη. Το ρακοκάζανο που θα βράζει για τρεις ημέρες μαθαίνοντάς σας όλα τα μυστικά της απόσταξης, το γλέντι με τους Χαλκιάδες, ένα από τα αγαπημένα συγκροτήματα παραδοσιακής μουσικής των Ηπειρωτών, οι φυσιολατρικές ξεναγήσεις στα Ζαγοροχώρια και οι εξορμήσεις για ράφτινγκ στο Βοϊδομάτη, τις οποίες μας υποσχέθηκε ο φίλος Νίκος Κυρίτσης, μας έκαναν να πούμε αμέσως το «ναι» στην πρόσκληση. Εξίσου, όμως, μας ιντριγκάρει και η... διεύθυνση της γιορτής, αφού οι εκδηλώσεις θα φιλοξενηθούν στο ολοκαίνουργιο ξενοδοχείο Aristi Mountain Resort.

Στάσου, κάστανα!

Αγροτουριστικές εξορμήσεις - εικόνα 3
Τι γλυκό τραβάει η όρεξή σας;

Για τσίπουρο και κάστανα θα σας στείλουμε στην Άνω Χώρα Ναυπακτίας στην καθιερωμένη πλέον Γιορτή Κάστανου και Τσίπουρου. Οι φουφούδες και τα καζάνια θα στηθούν στην πλατεία το Σάββατο 21/10 μαζί με έναν εξαιρετικό μπουφέ με χειροποίητες πίτες, τηγανίτες, λουκουμάδες και μπακλαβάδες που ετοιμάζουν οι κυρίες του χωριού. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και εδώ live κλαρίνα αλλά και βόλτα στο ιδιόκτητο καστανόδασος του ξενοδοχείου Crystal Mountain (26340/41555-7) για να κάνετε την προσωπική σας συγκομιδή.

Δεν σας πέρασε ακόμα η λαχτάρα για κάστανα; Από τις 27 έως τις 29/10 πεταχτείτε στην Άρνα Λακωνίας. Στη λιλιπούτεια πλατεία, κάτω από τα τεράστια πλατάνια, οι παραγωγοί και οι νοικοκυρές του χωριού θα απλώσουν τη ζηλευτή πραμάτεια τους, δηλαδή κάστανα, καρύδια, ρόδια, κολοκύθες, αποξηραμένα φρούτα αλλά και μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού, για να δοκιμάσετε και να τυλίξετε και κάτι για το σπίτι, ενώ στην παρακείμενη αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου θα σας συστήσουν το «κάστανο και τη συγκομιδή του» μέσα από μια έκθεση φωτογραφίας. Ακόμα, πάντως, και αν δεν καταφέρετε να βρεθείτε στο χωριουδάκι της Πελοποννήσου εκείνο το τριήμερο, ο πανέμορφος Ξενώνας Γεωδή (27310/20703, www.geodi.gr) οργανώνει όλο τον Οκτώβριο «καστανιάδα», με εξορμήσεις στο κτήμα τους για να μαζέψετε τον αφράτο καρπό, τον οποίο θα ψήσετε στο τζάκι, ακούγοντας παραμύθια για κάστανα φυσικά! Τα Σαββατοκύριακα, μάλιστα, τα κάστανα θα κάνουν κατάληψη και στην κουζίνα τους ως πρώτη ύλη για φαγητά και γλυκά!

Πόσο μ' αρέσουν τα μανιτάρια...

Αγροτουριστικές εξορμήσεις - εικόνα 4

Αλλά έλα που δεν ξέρω, όπως και οι περισσότεροι άλλωστε, ποια απ' αυτά μπορώ να μαζεύω χωρίς να φοβάμαι… Ευτυχώς, από τις 3 έως τις 5/11 ο Πύργος Μαντάνια ετοιμάζει ένα από τα φημισμένα του τριήμερα μανιταρογνωσίας. Έμπειροι μανιταροσυλλέκτες θα μας μυήσουν στα μυστικά τους στην καρδιά του Ασπροπόταμου, θα μας πουν πού φυτρώνουν, πώς τα ξεχωρίζουμε και πώς τα χρησιμοποιούμε στη διατροφή μας και θα μας περπατήσουν στα δάση για να μαζέψουμε μαζί τα καλύτερα μανιτάρια της Πίνδου. Το κλου της υπόθεσης, βέβαια, είναι η μεσημεριανή μανιταρογευσιγνωσία της δεύτερης ημέρας με μανιταρόπιτες, μανιταρόσουπα και αρνάκι με άγρια χόρτα και μανιτάρια καθώς και το παραδοσιακό ασπροποταμίτικο γεύμα την πρώτη βραδιά. Το πακέτο κοστίζει € 130 το άτομο και, εκτός από πρωινό και όλα τα παραπάνω, περιλαμβάνει και επισκέψεις στην ιστορική Μονή Τιμίου Σταυρού και στο περιβαλλοντικό κέντρο στα Τρία Ποτάμια. Για κρατήσεις: 24320/87351 και 24320/87600.

«Λαϊκή» στο μποστάνι

Αγροτουριστικές εξορμήσεις - εικόνα 5
Εκδρομές σε βιολογικά περιβόλια με τη ΔΗΩ

Και δύο εύκολες προτάσεις για όσους δεν έχουν τη δυνατότητα να λείψουν ολόκληρο το Σαββατοκύριακο. Την άλλη Κυριακή 8/10 ο οργανισμός πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων ΔΗΩ, συμμετέχοντας στην Εβδομάδα Οικολογικής Γεωργίας, μας πάει (εκπαιδευτική) εκδρομή σε βιολογικά αγροκτήματα και οινοποιεία στην Πελοπόννησο και στη Στερεά Ελλάδα. Το πρώτο γκρουπ θα σταματήσει στο αγρόκτημα με ελιές και οπωροφόρα του Δημήτρη Σινάνου στην Κλένια Κορινθίας, στον αμπελώνα-οινοποιείο του κτήματος Ρεπάνη στη Νεμέα και στο κτήμα του Νίκου Καρρά στην Τεγαία πριν καταλήξει για φαγητό στα Δολιανά, ενώ η δεύτερη ομάδα θα περιηγηθεί σε αγροκτήματα της Βοιωτίας και θα απολαύσει κρασί και βιολογικό τσιμπούσι στην Οινοποιεία Χανιώτη στην Ελάτεια Λοκρίδας. Τα πούλμαν της ΔΗΩ θα φύγουν στις 8 το πρωί από το σταθμό Λαρίσης και θα σας επιστρέψουν στο ίδιο σημείο στις 8 το βράδυ, αρκεί να πληρώσετε € 35 (τα παιδιά μέχρι 12 ετών € 17,50) και να δηλώσετε συμμετοχή εγκαίρως στο 2108224384.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.