Ταξίδι με αφορμή

Οι gourmet travellers έχουν την τιμητική τους. Από το διάσημο φεστιβάλ λευκής τρούφας της Άλμπα έως τα βρετανικά φεστιβάλ τυριού και από το μάζεμα της ελιάς και του κάστανου στην Ισπανία έως τις βελγικές γιορτές κυνηγιού, το φθινόπωρο είναι η εποχή των γαστρονομικών φεστιβάλ ανά την Ευρώπη. Σας παρουσιάζουμε μερικά από τα πιο ιδιαίτερα.

Ταξίδι με αφορμή

Gourmet trips στα φεστιβάλ του φθινοπώρου

Οι gourmet travellers έχουν την τιμητική τους. Από το διάσημο φεστιβάλ λευκής τρούφας της Άλμπα έως τα βρετανικά φεστιβάλ τυριού και από το μάζεμα της ελιάς και του κάστανου στην Ισπανία έως τις βελγικές γιορτές κυνηγιού, το φθινόπωρο είναι η εποχή των γαστρονομικών φεστιβάλ ανά την Ευρώπη. Σας παρουσιάζουμε μερικά από τα πιο ιδιαίτερα.

Από τη Δέσποινα Ζευκιλή
dzeykili@athinorama.gr

Masterclass τυριού στη βρετανική εξοχή

Ταξίδι με αφορμή - εικόνα 1

Με 450 διαφορετικά είδη τυριού προς πώληση και 250 για δοκιμή, 36 τοπικά κρασιά, μπύρες και ciders, 50 Βρετανούς παραγωγούς τροφίμων και ποτών, 45 masterclasses και επιδείξεις για το πώς να φτιάξεις το δικό σου τυρί ή ποιο τυρί να ταιριάξεις με ποιο κρασί, το μεγαλύτερο φεστιβάλ τυριού της Μεγάλης Βρετανίας αποτελεί πραγματική γευστική γιορτή. Διαρκεί δύο μέρες σε ημι-στεγασμένο χώρο (ανάλογα με τον καιρό) στους καταπράσινους Montpellier Gardens στο Cheltenham και προσπαθεί να συνδυάσει την εμπειρία μιας αυθεντικής χωριάτικης γιορτής και ενός βασιλικού πικνίκ. Παρακαλέστε να μη βρέχει για να μπορέσετε να απολαύσετε το πικνίκ σας στην ύπαιθρο, με φόντο τις γεωργιανές επαύλεις, διαλέγοντας τυριά αλλά και πίτες ή όστρακα από τα περίπτερα. Διάρκεια: 30 Σεπτεμβρίου-1 Οκτωβρίου. Πληροφορίες: www.thecheeseweb.com.

Ο λευκός Οκτώβρης της Άλμπα

Ταξίδι με αφορμή - εικόνα 2

Από τα γνωστότερα γαστρονομικά φεστιβάλ της Ευρώπης, το φεστιβάλ τρούφας της Άλμπα μαζεύει από τα μέσα Σεπτεμβρίου έως τις αρχές Νοεμβρίου κάθε χρόνο στη μικροσκοπική πόλη της επαρχίας Πιεμόντε μερικούς από τους μεγαλύτερους σεφ του κόσμου. Για να συμμετέχει κανείς στη δημοπρασία της τρούφας (γνωστή και ως λευκός χρυσός στους κύκλους των γκουρμέ), χρειάζεται ειδική πρόσκληση και μερικές χιλιάδες ευρώ για ένα κιλό, αλλά οι αγορές και η φουάρ τρούφας είναι ανοιχτές σε όλους. Φυσικά, εκτός από τα της τρούφας, υπάρχουν πολλά γαστρονομικά events, γευσιγνωσίες, μαθήματα μαγειρικής, αλλά και οινο-τουριστικά tours στην περιοχή του Barolo, θεματικές ξεναγήσεις στην πόλη κ.ά. Διάρκεια: 30 Σεπτεμβρίου-5 Νοεμβρίου. Πληροφορίες: www.fieradeltartufo.org.

Αγριογούρουνο και ποταμίσιες καραβίδες στο Βέλγιο

Το κυνήγι και το ψάρεμα είναι από τα αγαπημένα φθινοπωρινά σπορ στην Ardennes, μία από τις πιο όμορφες εξοχικές περιοχές του Βελγίου. Τα φθινοπωρινά δάση και τα ποτάμια γεμίζουν κυνηγούς και ψαράδες και τα αγριογούρουνα, οι λαγοί, οι πέστροφες και οι ποταμίσιες καραβίδες δίνουν εποχικό χρώμα στα μενού των εστιατορίων. Η Roche-en-Ardennes και η Bouillon με τα μεσαιωνικά κάστρα τους είναι ιδανικές βάσεις διαμονής, ενώ το καρτποσταλικό χωριουδάκι Durbuy έρχεται πρώτο στις προτιμήσεις των γκουρμέ - το αγριογούρουνο στην κατσαρόλα με τρούφες και η γεμιστή πέστροφα που μαγειρεύονται στις κουζίνες των εστιατορίων (δύο από τα δημοφιλέστερα είναι το «Sanglier des Ardennes» και το «Le Saint Amour») θα σας σπάσουν τη μύτη, καθώς βολτάρετε στα λιθόστρωτα δρομάκια. Ο καλύτερος, όμως, τρόπος να «μυρίσετε» το φθινόπωρο είναι να νοικιάσετε ένα mountain bike (θα βρείτε γραφεία ενοικίασης και στο μικρότερο χωριουδάκι) και να ακολουθήσετε έναν από τους εξαιρετικά λεπτομερείς χάρτες που θα βρείτε στα τουριστικά γραφεία της Roche-en-Ardennes (00 32 84411981) και της Bouillon (00 32 61466257). Η μεγαλύτερη γκουρμέ γιορτή της περιοχής γίνεται την ημέρα του προστάτη των κυνηγών Saint Hubert, στις 3 Νοεμβρίου. Πληροφορίες: www.belgiumtheplaceto.be.

Το καλάθι σας και στην Ανδαλουσία

Ταξίδι με αφορμή - εικόνα 3

Τα κάστανα και οι ελιές έχουν την τιμητική τους τέτοια εποχή στον ισπανικό Νότο, ο οποίος τα τελευταία χρόνια κάνει σημαντικές προσπάθειες στον τομέα του αγροτουρισμού ξεφεύγοντας από το τρίπτυχο ήλιος - παέλια - φλαμένκο. Το άγνωστο στους πολλούς ορεινό κομμάτι της Ανδαλουσίας, με επίκεντρο τον εθνικό δρυμό Parque Natural Sierra de Aracena y Picos de Aroche, αυτό τον καιρό γεμίζει με περιπατητές απ' όλη την Ευρώπη, οι οποίοι με τον ειδικό χάρτη του τουριστικού γραφείου και το καλάθι ανά χείρας αναζητούν κάστανα. Η Baena, απ' την άλλη, μια όμορφη μικρή πόλη της Ανδαλουσίας με ασβεστοστρωμένα σοκάκια στα νότια της Κόρδοβας, γιορτάζει κάθε Νοέμβριο τη συγκομιδή της ελιάς με ένα φεστιβάλ γευσιγνωσίας ελιάς και λαδιού, το οποίο περιλαμβάνει και επίσκεψη στο δραστήριο τοπικό μουσείο ελιάς. Πληροφορίες: www.andalucia.org.

Σκωτία: στους δρόμους των πεσμένων φύλλων και των scones

Ταξίδι με αφορμή - εικόνα 4

Καλά το bird-watching, το leaf-watching, όμως, το ξέρατε; Κι όμως, η παρατήρηση πεσμένων φύλλων είναι μία από τις αγαπημένες εκκεντρικές εναλλακτικές δραστηριότητες του φθινοπώρου στη Σκωτία - και μία από τις μεγαλύτερες τουριστικές ατραξιόν του Perthshire. Γνωστή και ως Χώρα των Μεγάλων Δέντρων (εδώ φημολογείται ότι βρίσκεται το ψηλότερο δέντρο της Βρετανίας αλλά και το παλαιότερο της Ευρώπης), η σκωτσέζικη επαρχία του Perthshire μεταμορφώνεται κάθε φθινόπωρο σε παράδεισο των περιπατητών, με τα πολύχρωμα πεσμένα φύλλα να φτιάχνουν ένα υπέροχο χαλί. Υπάρχει, μάλιστα, και ειδική γραμμή πληροφοριών (0044 0 1796 472215) για τους leaf-watchers (παρατηρητές φύλλων). Εδώ βρίσκεται και η παλιότερη ποτοποιία ουίσκι της Σκωτίας, η οποία διοργανώνει γευσιγνωσίες και «διαδρομές ουίσκι», ενώ μέχρι τις 7 Νοεμβρίου, όσο διαρκούν οι γιορτές των δέντρων, το δάσος φωτίζεται εκπληκτικά. Επίσης, στη Σκωτία σημειώστε το Highland Feast (29/9-15/10), στο οποίο συμμετέχουν μερικά από τα πιο ιδιαίτερα εστιατόρια των Highlands δίνοντας έμφαση σε ψαγμένες τοπικές και εποχικές γεύσεις, πέρα από το σολομό και το ουίσκι, με ειδικά μενού - σε πολύ καλές μάλιστα τιμές. Παράλληλα, τρέχουν διάφορα events όπως το Inverness Beer Festival και το φεστιβάλ των scones (τα πεντανόστιμα «τσουρεκάκια» που συνοδεύουν παραδοσιακά το 5 o'clock tea).

Πληροφορίες: www.visitscotland.com, www.highlandfeast.co.uk.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.