San Francisco

Το «Καλοκαίρι του έρωτα» του 1967 ξαναζωντανεύει με μποέμικες βόλτες στην πιο ακομπλεξάριστη μητρόπολη της Βόρειας Αμερικής. Επισκεφτήκαμε το θρυλικό Haigtht-Ashbury που περιέθαλψε τα παιδιά των λουλουδιών και το North Beach που στέγασε την κουλτούρα των beats και σας μεταφέρουμε το μοναδικό mood της πόλης μέσα από δύο μεγάλες βόλτες.

San Francisco

Summer of love

Το «Καλοκαίρι του έρωτα» του 1967 ξαναζωντανεύει με μποέμικες βόλτες στην πιο ακομπλεξάριστη μητρόπολη της Βόρειας Αμερικής. Επισκεφτήκαμε το θρυλικό Haigtht-Ashbury που περιέθαλψε τα παιδιά των λουλουδιών και το North Beach που στέγασε την κουλτούρα των beats και σας μεταφέρουμε το μοναδικό mood της πόλης μέσα από δύο μεγάλες βόλτες.

Eπιλέγοντας από την αρχή την μποέμικη οδό, φτάνουμε στην πόλη με λεωφορείο διασχίζοντας την εντυπωσιακή San Francisco-Oakland Bay Bridge που καταλήγει στην καρδιά του εμπορικού κέντρου. Μια πρώτη εικόνα φέρνει στο νου το μεγαλεπήβολο νεοϋορκέζικο τοπίο: μια αποικία από ουρανοξύστες που κόβουν την ανάσα, κρύβουν όμως πίσω τους την πραγματική ταυτότητα της πόλης -σαν ένα παραπλανητικό, μεταβατικό στάδιο λίγο πριν από το πέρασμα «στην άλλη πλευρά».

Γιατί αυτό που περιγράφει καλύτερα το Σαν Φρανσίσκο είναι ο παλιομοδίτικος, χαλαρός και οικείος χαρακτήρας στα δυο βήματα από το υπερσύγχρονο και κοσμοπολίτικο εμπορικό κέντρο. Το πολυπολιτισμικό συναντά το σοφιστικέ, η γαλήνη την ένταση, η εκκεντρικότητα την καλιφορνέζικη λάμψη και μια αύρα ευρωπαϊκή έρχεται να δέσει με τον πολύβουο και ξέφρενο χαρακτήρα μιας δυτικής αμερικάνικης μητρόπολης. Αποφασίσαμε λοιπόν να διαλέξουμε ένα μόνο από τα πολύχρωμα πρόσωπά του και να ακολουθήσουμε επί ποδός το δρόμο των μποέμ.

Love and haight

San Francisco - εικόνα 1

Η συμβολή των οδών Haight και Ashbury έδωσε το όνομά της στην πασίγνωστη πλέον περιοχή, η οποία είχε κατοίκους τους Grateful Dead, την Janis Joplin και σύσσωμη τη γενιά των λουλουδιών. Επίκεντρο η Haight Street, η οποία από μόνη της οργιάζει από μαγαζιά-ντοκουμέντα του σήμερα πλάι στα σημάδια από την κουλτούρα μιας άλλης εποχής. Ψυχεδελικά χρώματα, μουσικοί του δρόμου, εναπομείναντες και νέο-χίπηδες ξεχύνονται από παντού, θιβετιανά παραφερνάλια («Dreams of Kathmandu»), hippy memorabilia («Positively Haight Street»), ινδονησιακά ρεστοράν («Citrus Club»), αναρχικά βιβλιοπωλεία («Bound Together»), απίστευτα ενημερωμένα groovy δισκοπωλεία («Amoeba»), χύμα grunge style καφέ με ακαταμάχητα γλυκά («Rockin' Java), καταστήματα με εκκεντρικά ρούχα και εσώρουχα («Cheap Thrills», «Fetish Ball»). Το «Καλοκαίρι του έρωτα» του 1967 ξαναζωντανεύει από τη μία άκρη του δρόμου στην άλλη αν και έχει, καιρό τώρα, επέλθει το τέλος της αθωότητας και είναι φανερά τα σημάδια της παρακμής.

Στο τέλος της Haight φαντάζει από μακριά η καταπράσινη όαση του Golden Gate Park που από τα πρώτα βήματα σε εισάγει σε ένα νέο, σχεδόν εξωπραγματικό κόσμο μερικών χιλιάδων στρεμμάτων τα οποία καταλήγουν στο γαλάζιο της Ocean Beach. Παρέες με τύμπανα και κιθάρες τραγουδούν στο γρασίδι, μερικά από τα σπουδαιότερα μουσεία της πόλης βρίσκονται εκεί (must το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης), οι μαγευτικοί Βοτανικοί Κήποι αλλά και ο θεϊκά ζεν Ιαπωνικός κήπος φουλ στα μπονσάι και τις κερασιές.

Στα χνάρια των beats

San Francisco - εικόνα 2

Στις οπτικές απολαύσεις του Σαν Φρανσίσκο έρχονται να προστεθούν και κάποια έντονα πνευματικά ερεθίσματα, πέρα από κει που πάει το μάτι. Διασχίζοντας την εντυπωσιακή «Πύλη του Δράκου» -σε ένα αντιφατικό, σχεδόν σχιζοφρενικό σκηνικό αν σκεφτεί κανείς πως στο φόντο ξεπροβάλλουν οι ουρανοξύστες του Οικονομικού Κέντρου- μπαίνουμε στα άδυτα της Chinatown και ανηφορίζουμε για North Beach. Υπάρχουν φυσικά και πιο σύντομες διαδρομές, αλλά καμιά τόσο γραφική όσο η πολυσύχναστη κινέζικη γειτονιά με τους εξωτικούς ναούς, τα αμέτρητα καταστήματα κι εστιατόρια με τα νόστιμα ασιατικά πιάτα. Στο σημείο περίπου που συναντάμε μπροστά μας την Columbus Avenue βρίσκεται και ένα από τα σημεία-σταθμούς της πνευματικής ζωής της πόλης μισό αιώνα τώρα. Στο νούμερο 261, το βιβλιοπωλείο «City Lights» αποτελεί ξακουστό τόπο συνάντησης των beats από τη γέννησή του στις αρχές των '50s. Στο παταράκι η ανατρεπτική παρέα των Tζακ Κέρουακ, Άλεν Γκίνσμπεργκ, Λόρενς Φερλινγκέτι κ.ά. απήγγειλε ποιήματα και κάθε σελίδα από τα άπαντα των beats που θα βρείτε εκεί -ανάμεσα στα άλλα- αποπνέει Ιστορία. Απέναντι ακριβώς απ' το βιβλιοπωλείο, στο «Jack Kerouac Alley», βρίσκεται και το «Vesuvio Cafe», όπου κατέληγαν συχνά για ένα ποτό και μπορείτε ακόμα να βρείτε τις αποδείξεις στις φωτογραφίες του τοίχου. Στην έντονα παρισινή και jazzy ατμόσφαιρα του North Beach θα βρείτε πολλά ακόμα στέκια (όπως το φημισμένο, σούπερ ρετρό «Tosca Cafe») τα οποία φιλοξένησαν και φιλοξενούν ακόμα γνωστούς καλλιτέχνες και νεαρούς ποιητές χαμένους στα γραπτά τους. Ανεβαίνοντας την Columbus θα συναντήσετε σύντομα την παραλία, το τουριστικό Fisherman's Wharf με τις τρατορίες και τις νωχελικές ωταρίες που αράζουν δίπλα στο νερό. Από την αντίθετη πλευρά, προς το Οικονομικό Κέντρο, με λίγο περπάτημα κατά μήκος της πολυσύχναστης Market St. (με ταχύτατα τραμ να σχίζουν τον αέρα!) θα βρείτε και ένα από τα στενά που σας βγάζει μέσα σε λίγα λεπτά στο SFMoma, το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Φρίσκο με την πρωτοποριακή αρχιτεκτονική του Μάριο Μπότα - από μόνο του ένα έργο τέχνης.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.