5 ιδέες για αποδράσεις στην Ελλάδα με αποκριάτικο feeling έστω και χωρίς παρελάσεις

Αγαπημένοι προορισμοί σε θάλασσα και στεριά, ταυτισμένοι με τα έθιμα των ημερών, που όμως μας φαίνονται εξίσου ελκυστικοί και χωρίς αυτά, ή έστω με συμβολικές δράσεις.

5 ιδέες για αποδράσεις στην Ελλάδα με αποκριάτικο feeling έστω και χωρίς παρελάσεις

Αγαπημένοι προορισμοί σε θάλασσα και στεριά, ταυτισμένοι με τα έθιμα των ημερών, που όμως μας φαίνονται εξίσου ελκυστικοί και χωρίς αυτά, ή έστω με συμβολικές δράσεις.

Νάουσα

5 ιδέες για αποδράσεις στην Ελλάδα με αποκριάτικο feeling έστω και χωρίς παρελάσεις - εικόνα 1

Σύμβολο της Ναουσαίικης Αποκριάς το έθιμο Γενίτσαροι και Μπούλες δεν έχει τίποτα το τυποποιημένο. Βγαίνει από την ψυχή των Ναουσαίων. Οι στολές, πολύπλοκες, ακριβές, βαριές, πηγαίνουν από γενιά σε γενιά, ενώ υπάρχουν ακόμη βιοτεχνίες που φτιάχνουν τον Πρόσωπο (η κέρινη προσωπίδα που φορούν). Χορεύουν με σοβαρότητα και υπερηφάνεια, ακολουθούν κανόνες απαράβατους στη σύναξη του Μπουλουκιού, στα μέρη όπου σταματούν και στους χορούς που χορεύουν μέχρι το σημείο που τελειώνει η πορεία τους –στη συνοικία Αλώνια– και το γλέντι. Φέτος το δρώμενο θα τελεστεί τηρώντας όλα τα μέτρα για την αποφυγή συνωστισμού, ως μια λιτανεία, τις δυο Κυριακές της Αποκριάς, 27 Φεβρουαρίου και 6 Μαρτίου. Οι βόλτες στα πλακόστρωτα καλντερίμια με τα αρχοντικά που συνδέουν την παραδοσιακή μακεδονίτικη αρχιτεκτονική με το νεοκλασικισμό, το υπέροχο δημοτικό πάρκο της Νάουσας, με την πεδιάδα της Θεσσαλονίκης να απλώνεται σαν χαλί στα πόδια μας και βέβαια το ντόπιο τσίπουρο και το Ξινόμαυρο «βρέχουν» μοναδικά τις μεζεδοκατανύξεις.

Καστοριά

5 ιδέες για αποδράσεις στην Ελλάδα με αποκριάτικο feeling έστω και χωρίς παρελάσεις - εικόνα 2

Χωρίς τις Μπουμπούνες, τις πελώριες φωτιές που ανάβουν την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς στις μεγάλες πλατείες της αγαπημένης μας Καστοριάς αλλά και των γύρω χωριών, καθώς αναβιώνει το προχριστιανικό έθιμο, θα γιορτάσει φέτος η… κυρία της λίμνης. Παρόλα αυτά, οι βόλτες στις όχθες της πανέμορφης λίμνης, ανάμεσα στα ατάραχα αρχοντικά και τα ντόπια εδέσματα θα σας βοηθήσουν να… κάνετε στάχτη τα κακά πνεύματα! Κάτι που δεν είναι πολύ γνωστό είναι ότι ολόκληρη η πόλη είναι ένα υπαίθριο βυζαντινό μουσείο, ενώ η ζωηρή περατζάδα της Νότιας Παραλίας, τα καλλιτεχνικά καφενεία και η Παλιά Πόλη με την ατμοσφαιρική συνοικία Ντολτσό και τη λιθόστρωτη πλατεία σαν σκηνικό, συνθέτουν ιδανικό σκηνικό για το πρώτο τριήμερο της σεζόν.

Γαλαξίδι

5 ιδέες για αποδράσεις στην Ελλάδα με αποκριάτικο feeling έστω και χωρίς παρελάσεις - εικόνα 3

Χωρίς τα περίφημα αλευρομουτζουρώματα να παρασύρουν τους καρναβαλιστές σε ξέφρενο παιχνίδι μέχρι τελικής πτώσεως, η θαλασσινή πολιτεία της Στερεάς Ελλάδας δεν παύει να αποτελεί τον πλέον ρομαντικό προορισμό για ένα τριήμερο με αίσθηση νησιού χωρίς να χρειαστεί να πάρεις το πλοίο. Η ατμόσφαιρα του παρελθόντος έχει παραμείνει ανέπαφη στο Γαλαξίδι, η φιλοξενία ακολουθεί ήπιους ρυθμούς ανάπτυξης, με μικρούς όμορφους ξενώνες σε αναπαλαιωμένα αρχοντικά και περιποιημένα ουζερί για σαρακοστιανούς μεζέδες. Αξίζει να κάνετε τον υπέροχο περίπατο δίπλα στη θάλασσα από το κεντρικό λιμάνι προς τον πευκόφυτο λόφο της σχολής τουριστικών επαγγελμάτων ή από την άλλη πλευρά προς τον Χηρόλακα αλλά και να ανέβετε με το αυτοκίνητο στο μοναστήρι του Σωτήρα για να απολαύσετε τη θέα.

Ρέθυμνο

5 ιδέες για αποδράσεις στην Ελλάδα με αποκριάτικο feeling έστω και χωρίς παρελάσεις - εικόνα 4

Μια πόλη που ονειρεύεται και πάλι (όπως λέει και ο ύμνος του καρναβαλιού του), το Ρέθυμνο μπορεί να μη φιλοξενεί φέτος το ξεχωριστό Βενετσιάνικο Καρναβάλι του στην πανέμορφη Παλιά Πόλη του, η αίσθηση όμως της γιορτής υπάρχει με συμβολικές εκδηλώσεις και αποτελεί απλώς την αφορμή για ένα διαφορετικό τριήμερο. Από τις βόλτες με ποδήλατο στις σηματοδοτημένες διαδρομές μέχρι τα ρακάδικα στο μικρό Ενετικό Λιμάνι με το φάρο, η εποχή είναι ιδανική για να απολαύσετε την πόλη χωρίς τα πλήθη του καλοκαιριού. Μη χάσετε την εκδρομή στην Ελεύθερνα με τον θαυμαστό αρχαιολογικό χώρο και το πρωτοποριακό μουσείο και φυσικά τα γύρω χωριά με την παραδοσιακή φιλοξενία..

Σύρος

5 ιδέες για αποδράσεις στην Ελλάδα με αποκριάτικο feeling έστω και χωρίς παρελάσεις - εικόνα 5

O πρώτος "Μπάστακας", αποκριάτικο ομοίωμα, έλαβε θέση μπροστά από το επιβλητικό Δημαρχείο της Ερμούπολης Σύρου ως σημείο αναφοράς της φετινής αποκριάτικης περιόδου που θα περιοριστεί σε συμβολικές δράσεις. «Το Συριανό αν δεν έγινε κι εφέτος καρναβάλι, του χρόνου, να 'μαστε καλά, θα το χαρούμε πάλι! Με γέλια, ξέφρενους χορούς, πειράγματα κι αστεία, στης Άνω Σύρου τα στενά, στης πόλης την πλατεία!» τραγουδούν στο νησί και μας δίνουν ιδέες για την πρώτη νησιώτικη απόδραση σε μια από τις ομορφότερες πόλεις της χώρας με καλλιτεχνική αύρα και γευστικούς θησαυρούς.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.