Τα Γιάννενα ωριμάζουν όμορφα!

Δεν είναι άγνωστοι οι λόγοι που μας φέρνουν στην πρωτεύουσα της Ηπείρου που εξελίσσεται, ομορφαίνει και δουλεύει όλο και πιο συστηματικά στην κατεύθυνση της ήπιας τουριστικής ανάπτυξης.

Τα Γιάννενα ωριμάζουν όμορφα!

Από την Κική Βασσάλου

Τα Γιάννενα ωριμάζουν όμορφα! - εικόνα 1
Άποψη του γραφικού Ιτς Καλέ

Mέχρι πριν από λίγα χρόνια, τα Γιάννενα συνιστούσαν για τους περισσότερους ταξιδιώτες της περιοχής ένα ενδιαφέρον πέρασμα. Είτε πήγαιναν στα Ζαγοροχώρια το χειμώνα είτε στις παραλίες των νομών Πρεβέζης και Θεσπρωτίας το καλοκαίρι, η επίσκεψη στην πρωτεύουσα της Ηπείρου δεν διαρκούσε περισσότερο από λίγες μονάχα ώρες. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, αυτό δείχνει να αλλάζει. Η αρχή έγινε με την Εγνατία, που έφερε κοντά τη Θεσσαλονίκη, ενώ όλα πήραν το δρόμο τους όταν επιτέλους ολοκληρώθηκαν το τμήμα της Ολυμπίας Οδού μέχρι το Ρίο και η Ιόνια Οδός από το Αντίρριο μέχρι τα Γιάννενα. Κάπως έτσι τα τελευταία χρόνια βρίσκονται πλέον μόλις τέσσερις και κάτι ώρες μακριά από την Αθήνα και αυτό λέει πολλά. Ειδικά για τους παλαιότερους εξ ημών, που θυμόμαστε ακόμα τη διαδρομή προ Γέφυρας και μάλιστα με ΚΤΕΛ!

Τα Γιάννενα ωριμάζουν όμορφα! - εικόνα 2
Αναμμένο τζάκι και κόκκινο κρασί στη φιλόξενη «Φρόντζου Πολιτεία»

Πάνε αυτά όμως. Τα χρόνια πέρασαν και τα Γιάννενα είναι μια ολότελα ανανεωμένη πόλη, ιδανική για ατελείωτους περιπάτους, sightseeing αξιώσεων, φαγητό, καφέ, ποτό και διασκέδαση, που μέρα με τη μέρα γίνεται όλο και πιο ενδιαφέρουσα. Δεν πρέπει επίσης να παραλείψουμε μια αναφορά και σε όλα τα νέα ξενοδοχεία που έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους στο κέντρο και στα πέριξ –γεγονός που καταδεικνύει τη στροφή στον τουρισμό, για την οποία μιλήσαμε και παραπάνω.

Δεν είναι άλλωστε μονάχα οι Έλληνες επισκέπτες που καταφθάνουν στην πόλη τελευταία. Είναι και πολλοί Αλβανοί που έχουν επιστρέψει στην πατρίδα τους, αλλά κατεβαίνουν στην κοντινότερη ελληνική πόλη για γιατρούς και δουλειές, είναι επίσης πολλοί Ισραηλινοί, οι οποίοι πρώτα γνώρισαν το Ζαγόρι, αλλά στη συνέχεια η προσοχή τους στράφηκε και στα Γιάννενα –ειδικά μετά την εκλογή του Μωυσή Ελισάφ, του πρώτου Εβραίου Δημάρχου στην Ελλάδα. Και είναι και άλλοι· Βούλγαροι, Ρουμάνοι, Βρετανοί, Γερμανοί, Γάλλοι, αλλά και εσχάτως πολλοί Σκανδιναβοί.

Τα Γιάννενα ωριμάζουν όμορφα! - εικόνα 3
Χιονισμένη και πανέμορφη η Στοά Λιάμπεη © Panagiotis Manousis

Στο μεταξύ, ο Ελισάφ δεν εργάζεται μονάχα για την τουριστική ανάπτυξη, το άνοιγμα σε νέες αγορές και τη συνολική εξωστρέφεια της πόλης του. Προεδρεύει, επίσης, στο δραστήριο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών, το οποίο παρουσιάζει ένα τόσο πλούσιο πρόγραμμα που δεν θα ήταν υπερβολικό να πούμε ότι στα Γιάννενα έχει κάθε μέρα τέχνη: εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας, βιβλιοπαρουσιάσεις, κινηματογραφικές προβολές, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, ακόμα και εργαστήρια φιλοσοφίας – σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο τα τελευταία. Αν έχετε σκοπό να επισκεφθείτε την πόλη, αναζητήστε το τρέχον πρόγραμμα.

Μια λίμνη... όλο ζωή

Τα Γιάννενα ωριμάζουν όμορφα! - εικόνα 4
Βόλτα στη λίμνη κάθε μέρα, κάθε εποχή

Κάπου διάβασα ότι το αρχαίο όνομα Παμβώτις, το όνομα της λίμνης των Ιωαννίνων δηλαδή, σημαίνει «αυτή που τρέφει τους πάντες» και αυτό από μόνο του λέει πολλά. Γιατί τι θα ήταν τα Γιάννενα χωρίς την Παμβώτιδα; Σίγουρα μια άλλη πόλη, με μια άλλη ιστορία, με μια άλλη δυναμική. Τα δικά μας Γιάννενα, όμως, απλώνονται νωχελικά στις όχθες της, ενώ απολαμβάνουν τη θέα στα γύρω βουνά που την περιβάλλουν, με προεξάρχον το Μιτσικέλι. Απολαυστικός ο παραλίμνιος περίπατος ό,τι καιρό κι αν συναντήσετε – συνήθως τώρα το χειμώνα ομιχλώδη, σχεδόν μυστηριώδη ή παραμυθένιο, όπως το βλέπει ο καθένας.

Στις λεπτομέρειες της βόλτας, ολόκληρη η παραλίμνια διαδρομή είναι πεζοδρομημένη και πολύ περιποιημένη, με ενδιαφέροντα γλυπτά τριγύρω και ελεύθερο χώρο για τους κατοίκους και τους επισκέπτες για να περπατήσουν, να τρέξουν και να κάνουν ποδήλατο. Εδώ γύρω βρίσκονται και πολλές από τις πλέον ωραίες και διαχρονικές επιλογές για καφέ με θέα στη λίμνη, όπως η Κυρά Φροσύνη (Διονυσίου Φιλοσόφου 6, 2651073984) ή τα Ναυτάκια (Γαριβάλδι 1, 2651034455). Αν είστε με παιδιά, μια ενδιαφέρουσα παραλίμνια στάση (θα έρθετε με αυτοκίνητο) είναι στο πάρκο του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων για παιδική χαρά και καφέ ή φαγητό στο cafe και εστιατόριο, Όμιλος (Κωνσταντίνου Κανάρη 10, 2651077721), την ίδια στιγμή που οι επόμενοι πρωταθλητές στην κωπηλασία θα προπονούνται στα νερά της λίμνης.

Εξερεύνηση εντός και εκτός των τειχών

Τα Γιάννενα ωριμάζουν όμορφα! - εικόνα 5
Περιήγηση στα στενά του ιστορικού κέντρου της πόλης

Επιστρέφοντας στη σύγχρονη πόλη, η μεγάλη βόλτα περιλαμβάνει αγορές (το μεγαλύτερο μέρος του εμπορικού κέντρου είναι πεζοδρομημένο και πολύ άνετο για ψώνια) και ασφαλώς sightseeing. Αναφορικά με την «τουριστική» αυτή δραστηριότητα, η αλήθεια είναι πως τα Γιάννενα είναι γεμάτα ιστορικά κτίρια, μνημεία, εκκλησίες και μουσεία για να επισκεφθείτε. Όρεξη και χρόνο να έχετε. Μπορείτε να περιοριστείτε και στα πιο... βασικά, ακολουθώντας μια διαδρομή που περνάει από το Ρολόι, τη Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη και το Δημαρχείο, που στεγάζεται σε κτίριο μεταβυζαντινού ρυθμού του 1928, και φτάνει μέχρι το Αρχαιολογικό Μουσείο (25ης Μαρτίου 6, 2651001051) και στο πάρκο Λιθαρίτσια.

Το τελευταίο, προμαχώνας του Αλή Πασά κάποτε, μετρά ελάχιστα χρόνια από τότε που –επιτέλους!– καθαρίστηκε, φωταγωγήθηκε και απέκτησε ξανά ζωή. Πρόκειται για ένα από τα ωραιότερα σημεία των Ιωαννίνων, με υπέροχη θέα στη λίμνη και στα γύρω βουνά, ιδανικό για παιχνίδι, ποδήλατο ή πατίνι στη μεγάλη πλατεία (οι γονείς θα καταλάβετε αμέσως) ή απλώς για άραγμα και χαλαρή κουβέντα. Ό,τι κάνουν και οι νέοι Γιαννιώτες δηλαδή, ή οι φοιτητές της πόλης, που, ούτε λίγο ούτε πολύ, ξεπερνούν τις 20.000, εισφέροντας και αυτοί με τη σειρά τους στην ιδιαίτερη δυναμική της. Εδώ και το ανανεωμένο cafe, εστιατόριο και μικρό συνεδριακό κέντρο Λιθαρίτσια (2651029500) με φιλόξενο σέρβις, καλή κουζίνα και καλαίσθητο περιβάλλον μέσα και έξω.

Τα Γιάννενα ωριμάζουν όμορφα! - εικόνα 6
Διαφωτιστική η επίσκεψη στο Mουσείο Αργυροτεχνίας

Κατηφορίζοντας προς τη λίμνη, θα συνεχίσετε προς τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου (Μητροπόλεως 1), για να δείτε το περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο σε στιλ μπαρόκ και τις τοιχογραφίες Καπεσοβιτών αγιογράφων του 1835, και έπειτα θα αφεθείτε στα πεζοδρομημένα στενά του αλλοτινού μπεζεστενίου· κάποτε σκεπαστό αλλά κατεστραμμένο ήδη από τον προ-προηγούμενο αιώνα, αποτελείται ακόμα από μικρά εμπορικά καταστήματα και κάμποσα πλέον cafe, μπαρ και μεζεδοπωλεία. Βρίσκεστε πλέον στο ιστορικό κέντρο των Ιωαννίνων και μια ανάσα μόλις από το Κάστρο. Αχ, αυτό το Κάστρο!

Προορισμός μέσα στον προορισμό. Η ιστορία του μας πάει πίσω στον 6ο αιώνα, οπότε θεμελιώθηκε η πόλη εντός του, 2 χλμ. η περίμετρός του, 200 στρέμματα περίπου η έκτασή του, 2 ακροπόλεις, ισάριθμα τζαμιά, εκκλησίες, μια συναγωγή και 2.500 κάτοικοι να απολαμβάνουν τη σύγχρονη εκδοχή του. Αληθινή διασταύρωση πολιτισμών, δηλαδή, και μια ιστορία συνεχής και ανεξάντλητη. Βρείτε μια οποιαδήποτε πύλη και μπείτε μέσα. Αφήστε τη φασαρία της πόλης εκτός, περπατήστε, χαζέψτε και ανεβείτε μέχρι το Ιτς Καλέ για ένα ρόφημα στο ομώνυμο cafe και μια επίσκεψη στα οθωμανικά μνημεία, στο Βυζαντινό Μουσείο (2651039580) και στο εξαιρετικά ενδιαφέρον και άψογα διαμορφωμένο Μουσείο Αργυροτεχνίας, το οποίο άνοιξε το 2016 και ανήκει στα θεματικά μουσεία του Πολιτιστικού Ιδρύματος Πειραιώς (2651064065, piop.gr).

Διαμονή

Το Lake Hotel (2651024100) συνιστά μια πολύ καλή επιλογή για άνετη διαμονή, καλή εξυπηρέτηση και νόστιμο πρωινό, δίπλα στο κέντρο και στο αεροδρόμιο, και με θέα στη λίμνη. Διαχρονικά καλές επιλογές διαμονής στην πόλη και λίγο παραέξω είναι, επίσης, το Hotel Du Lac (2651059100), το Grand Serai (2651090550) και το Epirus Palace (2651093555). Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν όμως και τα ουκ ολίγα μπουτίκ ξενοδοχεία που έχουν ανοίξει στο κέντρο των Ιωαννίνων, με λίγα δωμάτια, υψηλή αισθητική και ζεστή φιλοξενία. Σημειώστε μερικά ονόματα: Hotel Antique (2651039999), Metropolis (2651030004), Lake Spirit (2651025250), Kamares Boutique Hotel & Spa (2651074120), Saz (2651078888).

Φαγητό, καφές, κοκτέιλ

Ανεβείτε μέχρι την εντυπωσιακή πετρόχτιστη Φρόντζου Πολιτεία (Λόφος Αγίας Τριάδας, 2651021011) για καφέ με πανοραμική θέα στην πόλη, εξαιρετικό φαγητό και δυνατότητα διαμονής στο καλαίσθητο μικρό μπουτίκ ξενοδοχείο που περιλαμβάνεται στο συγκρότημα. Κατηφορίζοντας στο κέντρο της πόλης, αξίζει μια στάση για καφέ στο Kofi Microroastery (Κατσιμήτρου 4, 2651607219), αλλά και για να αγοράσετε μυρωδάτους και φρεσκοψημένους μονοποικιλιακούς ή blends για το σπίτι.

Στο El Notario gastrobar (Βλαχλείδη 12Β) θα πάτε για μια γερή εσάνς Ισπανίας, της χώρας που ενέπνευσε δηλαδή τα κορίτσια που το άνοιξαν, και για να γευτείτε όλες τις χειροποίητες λιχουδιές τους, σπιτική λεμονάδα και φρεσκοτηγανισμένα τσούρος με ζεστή σοκολάτα.

Στην κουζίνα της «νόστιμης» Πρεσβείας (Λεωφ. Καραμανλή 17, 2651079366) θα βρείτε τον Γιαννιώτη σεφ Αθανάσιο Τάσσο, ο οποίος εκτός από τις ενδιαφέρουσες μαγειρικές του στο εστιατόριο, βρίσκεται και πίσω από το νεόκοπο πρότζεκτ Epirus Gastronomy (fb Epirus gastronomy). Πρόκειται για μια ομάδα πολυταξιδεμένων μαγείρων, που επέστρεψαν στα πάτρια και επιδιώκουν να συστήσουν στον υπόλοιπο κόσμο την ηπειρώτικη κουζίνα και όλες τις σύγχρονες εκδοχές της. Και για το τέλος... κοκτέιλ και βιβλία. Κώστας, Θοδωρής και Τάσος είναι οι τρεις ιδιοκτήτες του ζωηρού Τρυποκάρυδου (Ανεξαρτησίας 55, 2651077650) και δημιουργοί ενός απίθανου καταλόγου κοκτέιλ, εμπνευσμένου από το ομώνυμο βιβλίο του Τιμ Ρομπινς – τι άλλο; Δώστε λίγη σημασία και στη βιβλιοθήκη του cafe-bar. Έχει πολύ ενδιαφέροντες τίτλους!

3 Must επισκέψεις

Τα Γιάννενα ωριμάζουν όμορφα! - εικόνα 7

Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων Βρέλλη
Δεν θέλει ιδιαίτερες συστάσεις. Πρόκειται για ένα έργο ζωής του Παύλου Βρέλλη που είναι και ο δημιουργός του και στο οποίο σημαντικοί σταθμοί της ιστορίας της προεπαναστατικής και επαναστατικής περιόδου ζωντανεύουν... κυριολεκτικά μπροστά στα μάτια των επισκεπτών.

Τα Γιάννενα ωριμάζουν όμορφα! - εικόνα 8

Νησάκι Ιωαννίνων
Το δίχως όνομα νησί θέλει μονάχα 15' για να το προσεγγίσετε με το καραβάκι από τα Γιάννενα. Επισκεφθείτε οπωσδήποτε το Μουσείο Αλή Πασά και Επαναστατικής Περιόδου και καθίστε για μεζέ στο art street food reastaurant Μπυρίτσα (6983666629).

Τα Γιάννενα ωριμάζουν όμορφα! - εικόνα 9

Σπήλαιο Περάματος
Πρόκειται για μια τυχαία ανακάλυψη του 1940, που σήμερα μας χαρίζει μια εντυπωσιακή διαδρομή 1.100 μέτρων και 45' (έχει πολλά σκαλοπάτια, θα κουραστείτε λιγάκι), καθώς έχουν εντοπιστεί εντός του δεκαεννέα είδη σταλακτιτών και σταλαγμιτών με θαυμάσιες αποχρώσεις και ηλικία... 1.500.000 χρόνων περίπου. (Σπηλαίου 19, 2651081521)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.