Μια βουτιά στις ανθισμένες λεβάντες της Νότιας Γαλλίας

Ένα μεθυστικό άρωμα αναδύεται κάθε καλοκαίρι από την Προβηγκία, ενώ μια βιολετί θάλασσα από ανθισμένες λεβάντες, που ευθύνεται για τα πιο καρτποσταλικά τοπία της περιοχής, μας προκαλεί να γίνουμε ζωγράφοι.

Μια βουτιά στις ανθισμένες λεβάντες της Νότιας Γαλλίας

Ένα μεθυστικό άρωμα αναδύεται κάθε καλοκαίρι από την Προβηγκία, ενώ μια βιολετί θάλασσα από ανθισμένες λεβάντες, που ευθύνεται για τα πιο καρτποσταλικά τοπία της περιοχής, μας προκαλεί να γίνουμε ζωγράφοι. Ώσπου να πιάσουμε το πινέλο, για να εμπνευστούμε κλείσαμε εισιτήρια για Νότια Γαλλία.

Κλείστε τα μάτια σας για μια στιγμή και πάρτε μια βαθιά ανάσα. Βρίσκεστε μπροστά σε μια εκπληκτική μοβ θάλασσα από λεβάντες, πάνω σε λόφους που μοιάζουν με κύματα. Αφήστε την υπέροχη ευωδιά αυτού του αρωματικού φυτού της Μεσογείου να παρασύρει τις αισθήσεις σας. Ίσως σας ταξιδέψει στην παιδική σας ηλικία, όταν η μαμά άνοιγε την ντουλάπα της. Ένα είναι σίγουρο. Μια ευχάριστη αίσθηση θα σας πλημμυρίσει. Τα βιολετί λιβάδια της Προβηγκίας είναι ένα θέαμα που δεν χρειάζεται πολλά λόγια, πρέπει απλά να το βιώσετε. Οι ανθισμένες λεβάντες μοιάζουν με τον κεραυνοβόλο έρωτα: Η ανθοφορία τους κρατάει λίγο, αλλά παρασύρουν όλες τις αισθήσεις σε μια δίνη απόλαυσης. Η φύση σε ρόλο ζωγράφου, πραγματικά μεγαλουργεί στην αχανή επαρχία της Πορβηγκίας στη Νότια Γαλλία και το μεθυστικό άρωμα της λεβάντας μας σέρνει από τη μύτη. Αυτήν τη φορά μακριά από τη θάλασσα και είναι από τις λίγες περιπτώσεις που δεν μας πειράζει καθόλου.

Υπάρχουν πολλά όμορφα σημεία για να χαζέψετε τα λιβάδια λεβάντας στην Προβηγκία. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε τα καλύτερα μέρη για να τα απολαύσετε, εστιάζοντας σε τρεις ευρύτερες περιοχές: Το οροπέδιο Valensole, το οροπέδιο Sault και την κοιλάδα Luberon. Κατεβάστε παράθυρα στο αυτοκίνητο και ετοιμαστείτε για πολλές στάσεις στο δρόμο σας.

Μια βουτιά στις ανθισμένες λεβάντες της Νότιας Γαλλίας - εικόνα 1

Οροπέδιο Valensole
Στο Plateau de Valensole, στο τμήμα Alpes-de-Haute-Provence, περίπου μία ώρα βόρεια του Aix-en-Provence, θα αντικρίσετε δεκάδες λιβάδια λεβάντας, από τα πιο φωτογενή στην Προβηγκία, να ξεδιπλώνονται μπροστά σας σε πάνω από 800 στρέμματα, φυτεμένα αποκλειστικά με το είδος lavardine, που είναι το πιο όμορφο. Πριν από λίγα χρόνια, πολύ λίγοι ήξεραν αυτό το μοβ θαύμα ή την πόλη Valensole, αλλά χάρη σε μια κινεζική τηλεοπτική εκπομπή και μερικούς Instagrammers που έκαναν την αρχή, λεωφορεία τουριστών από όλο τον κόσμο συρρέουν στο Valensole για να απολαύσουν το θέαμα. Με 300 μέρες ηλιοφάνειας το χρόνο, το Valensole τιμάει το όνομά του, που προέρχεται από τα λατινικά Vallis και Solis, που σημαίνουν σε συνδυασμό "η κοιλάδα του ηλίου". Δίπλα από τα χωράφια λεβάντας, υπάρχουν ηλίανθοι, τα λουλούδια του ήλιου και σιτάρι. Οδηγήστε κατά μήκος της Route de Manosque, η οποία είναι γεμάτη χωράφια λεβάντας για να τα εξερευνήσετε με την άνεσή σας.
Tips: Το αγρόκτημα λεβάντας Lavandes Angelvin με ένα όμορφο κατάστημα που πουλά σαπούνια, αιθέρια έλαια και άλλα δωράκια και αναμνηστικά βρίσκεται στη Route de Manosque. Μια σπεσιαλιτέ της Προβηγκίας, και συγκεκριμένα του οροπεδίου Valensole, είναι το μέλι λεβάντας, γνωστό για τη λεπτή και κρεμώδη γεύση του.

Κοιλάδα Luberon
Μια αυθεντική δόση της Προβηγκίας, σε ένα μέρος όπου ο χρόνος φαίνεται να έχει σταματήσει για αιώνες. Ένα μοβ πέπλο απλώνεται πάνω από τους περίεργους δρόμους και τα γραφικά χωριά στην κορυφή του λόφου και το περίφημο Sénanque Abbey που χτίστηκε τον 12ο αιώνα από μοναχούς. Η κοιλάδα Luberon μοιάζει μ’ έναν ιμπρεσιονιστικό πίνακα, όπου οι ερυθροί λόφοι συναντούν ένα καταπράσινο τοπίο με αμπελώνες και φλογερά κόκκινα φαράγγια σε ένα σκούρο πράσινο δάσος. Τα λιβάδια λεβάντας βρίσκονται σε υψόμετρο 350-700 μέτρων, ενώ η κοιλάδα φιλοξενεί μερικά από τα ομορφότερα χωριά της Προβηγκίας, αν όχι της χώρας.
Tip: Μην παραλείψετε να απολαύσετε τη θέα στα λιβάδια λεβάντας που περιβάλλουν το Sénanque Abbey από την κορυφή του δρόμου στο Gordes.

Μια βουτιά στις ανθισμένες λεβάντες της Νότιας Γαλλίας - εικόνα 2

Οροπέδιο Sault
Το οροπέδιο Sault είναι η πρωτεύουσα της λεβάντας και η ευκαιρία σας να απολαύσετε τα λιβάδια λεβάντας χωρίς πολύ κόσμο. Το οροπέδιο Sault, περιτριγυρισμένα από γραφικά χωριά, όπως τα Sault, Aurel και Ferrasières, βρίσκεται σε μεγαλύτερο υψόμετρο (800-900 μ.) και τα καλοκαίρια ο δροσερός αέρας κάνει τις λεβάντες να χορεύουν ρυθμικά. Πέτρινα παραδοσιακά σπίτια, διάσπαρτα μέσα στα χωράφια, κάνουν ακόμα πιο παραμυθένια τη βιολετί θάλασσα.
Tip: Αν πάτε τον Αύγουστο, επισκεφτείτε το Lavender Festival (Fête de la Lavande) που πραγματοποιείται κάθε χρόνο (από το 1985) στις 15 Αυγούστου στο χωριό Sault, με διάφορες δραστηριότητες. Ένα από τα highlights του φεστιβάλ είναι η δυνατότητα να επιλέξετε (δωρεάν) τη δική σας λεβάντα είτε για να φτιάξετε ένα μικρό μπουκέτο ή ακόμη και να γεμίσετε αρκετές τσάντες.

ΠΩΣ ΝΑ ΠΑΤΕ
Το πλησιέστερο αεροδρόμιο βρίσκεται στη Μασσαλία. Τα πιο όμορφα λιβάδια λεβάντας βρίσκονται γύρω από το οροπέδιο Valensole, περίπου μία ώρα απόσταση με το αυτοκίνητο από τη Μασσαλία. Μια άλλη επιλογή είναι η Νίκαια, από εκεί η απόσταση μέχρι το Valensole είναι περίπου δυόμισι ώρες.

ΠΟΤΕ ΝΑ ΠΑΤΕ
Η καλύτερη στιγμή για να δείτε τα λιβάδια λεβάντας είναι από τα μέσα Ιουνίου μέχρι και τις αρχές Αυγούστου – τότε οι ανθισμένες λεβάντες είναι πραγματικά εντυπωσιακές.

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ
Η ενοικίαση αυτοκινήτου είναι επιβεβλημένη. Τα χωράφια και τα χωριά απέχουν πολύ το ένα από το άλλο, με τις διαδρομές να διαρκούν από 10 λεπτά έως και μία ώρα με αυτοκίνητο, οπότε το περπάτημα δεν είναι επιλογή.

ΠΟΥ ΝΑ ΦΑΤΕ
Στο εστιατόριο "Les Lavandes" στο Monieux σερβίρει τακτικά πιάτα με λεβάντα. Δοκιμάστε το parfait à la lavande, μια πραγματική λιχουδιά! Στο πολύ provence style εστιατόριο "Le Môme" στο Venelles. Στο γραφικό εστιατόριο "Le Petit Café" με τον πολύχρωμο κήπο στο Oppèdele Vieux.

ΠΟΥ ΝΑ ΜΕΙΝΕΤΕ
Στο "Le petit Palais d’Aglaé" στη μικρή πόλη Gordes στην κορυφή του λόφου. Στο αριστοκρατικό boutique "Hotel La Mirande" στην Αβινιόν. Στο "Baumanière les Baux-de-Provence", μια εξαιρετική ιδιοκτησία είκοσι εκταρίων που βρίσκεται στην καρδιά των Les Alpilles.

SIGHTSEEING
Μουσείο Λεβάντας στο Luberon Καγιάκ στο Gorges du Verdon Επίσκεψη στο Abbey de Sénanque Επίσκεψη των χωριών Aiguines, Moustiers-Sainte-Marie, Sault, Aurel, Monieux, Roussillon, Gordes, Fontaine de Vaucluse, Grignan, Château de Sévigné.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.