Αλεξάνδρα Μανουσάκη: Μια ιστορία οίνου και τέχνης

Άνθρωπος φωτεινός και κεφάτος, η Αλεξάνδρα Μανουσάκη του Οινοποιείου Μανουσάκη μάς μιλάει για την αγάπη της για το κρασί την οποία της κληροδότησε ο πατέρας της.

Αλεξάνδρα Μανουσάκη: Μια ιστορία οίνου και τέχνης

Άνθρωπος φωτεινός και κεφάτος, η Αλεξάνδρα Μανουσάκη του Οινοποιείου Μανουσάκη μάς μιλάει για την αγάπη της για το κρασί την οποία της κληροδότησε ο πατέρας της, την ιδέα της να εκφραστεί με ζωηρά χρώματα και χιούμορ σε καμβάδες και κεραμικά, και όλα όσα ετοιμάζει φέτος το καλοκαίρι.

Αλεξάνδρα Μανουσάκη: Μια ιστορία οίνου και τέχνης - εικόνα 1

Μπορεί να μην είναι Χανιώτισσα από κούνια η Αλεξάνδρα Μανουσάκη, καθώς γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Ουάσιγκτον, σπούδασε στη Νέα Υόρκη, όπου και εργάστηκε στην αγορά ακινήτων και ήρθε ως νεαρή ενήλικη στα Χανιά για ένα σύντομο αναστοχαστικό διάλειμμα. Είναι όμως Χανιώτισσα από καταγωγή και άποψη. Εδώ, άλλωστε, περνούσε τα καλοκαίρια της από μικρή.

Η ζωή στα Χανιά, λοιπόν, κράτησε την ενήλικη Αλεξάνδρα εδώ, και το οικογενειακό οινοποιείο στο χωριό της, τον Βατόλακκο, που προέκυψε από την ερασιτεχνική ενασχόληση του μπαμπά της Θεόδωρου Μανουσάκη, στάθηκε καλή επαγγελματική αφετηρία. Ε, ύστερα, το ένα έφερε το άλλο…

Αλεξάνδρα Μανουσάκη: Μια ιστορία οίνου και τέχνης - εικόνα 2

Για το οινοποιείο, που σήμερα είναι από τα πλέον ονομαστά της Κρήτης, τα πρώτα αμπέλια φυτεύτηκαν το 1993, ενώ ολόκληρη η προσπάθεια πλαισιώθηκε από κορυφαίους οινολόγους, οι οποίοι παρείχαν τις αναγκαίες συμβουλές και κατευθύνσεις στον Θεόδωρο, ώστε να προχωρήσει στην καλλιέργεια συγκεκριμένων ποικιλιών και, κατά συνέπεια, στην παραγωγή και εμφιάλωση των πρώτων κρασιών υψηλών προδιαγραφών με την υπογραφή του.

Μία δεκαετία αργότερα, η Αλεξάνδρα αναλαμβάνει το οινοποιείο, ενώ δεν αργεί να γνωρίσει και τον Ιρανο-σουηδό σομελιέ Άφσιν Μολαβί, ο οποίος τότε δούλευε στην Αθήνα πλάι στον σεφ Χριστόφορο Πέσκια. Σύντομα, γίνονται ήρωες σε μια ιστορία που θέλει την Αλεξάνδρα να του πουλάει τα κρασιά της και κάποιο καιρό μετά να γίνονται ζευγάρι.

Αλεξάνδρα Μανουσάκη: Μια ιστορία οίνου και τέχνης - εικόνα 3

Σήμερα, νέοι γονείς δύο μικρών παιδιών και πιο δημιουργικοί από ποτέ, μοιράζουν το χρόνο τους μεταξύ χωριού και Χανίων. H Οινοποιία Μανουσάκης στον Βατόλακκο, με μεγάλη και ενδιαφέρουσα παραγωγή πια, είναι επισκέψιμη για οινογνωσίες και φαγητό σε μια πολύ όμορφη και φιλόξενη αυλή. Ο Άφσιν και η Αλεξάνδρα, όμως, έχουν επεκτείνει τη δραστηριότητά τους και στα Χανιά.

Ο πρώτος είναι συνιδρυτής του εστιατορίου «Salis» στο Ενετικό Λιμάνι και παράλληλα ετοιμάζει, παρέα με το συνεργάτη του Στέλιο Καλυβιανάκη, ένα new age σουβλατζίδικο και ζυθοποιείο ακριβώς από πίσω.

Αλεξάνδρα Μανουσάκη: Μια ιστορία οίνου και τέχνης - εικόνα 4

Όσο για την Αλεξάνδρα, εργατική και αιωνίως ανήσυχη καλλιτέχνιδα, ζωγραφίζει με έντονα χρώματα, ορμητική σκέψη και περίσσιο χιούμορ κεραμικά και καμβάδες – δείτε τα στο alexandramanousakis.com. Λέξεις όπως «δημόσιο» και «αριθμός πρωτοκόλλου» της έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση όταν πρωτοήρθε στην Ελλάδα, έτσι σήμερα τις διαβάζουμε σε κάποια από τα έργα της, ενώ αγαπάει ιδιαίτερα και το «φτου» που συνδέεται με την οινογνωσία και τα πτυελοδοχεία. Σύντομα, δε, θα τη βρούμε στον ολοκαίνουργιο χώρο της, ονόματι «Alexandra Manoussakis’ Maiami», που θα εγκαινιάσει στα Χανιά και θα περιλαμβάνει showroom και εστιατόριο.

Δεκατέσσερα χρόνια πέρασαν από τότε που η Αλεξάνδρα προσγειώθηκε στα Χανιά με την πρόθεση να χαλαρώσει και να σκεφτεί τι θα κάνει στο μέλλον. Το μέλλον, όμως, είναι εδώ and the rest is history, όπως της αρέσει να λέει.
*Η Αλεξάνδρα σπούδασε «τέχνη, business και ελληνισμό» στο New York University Gallatin School of Individualized Study, όπου το πρόγραμμα σπουδών διαμορφώνεται βάσει των ιδιαίτερων ενδιαφερόντων του φοιτητή.

Από την Κική Βασσάλου

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.