10 άχαστες εμπειρίες στις Κυκλάδες

Κάθε νησί και μια ιστορία, κάθε ταξίδι και μια νέα εμπειρία στις αποσκευές της επιστροφής, για να βγει ο επόμενος χειμώνας. Το ημερολόγιο των διακοπών γεμίζει σημειώσεις για όλα όσα γίνονται εδώ και τώρα στα αγαπημένα νησιά του συμπλέγματος ‒ τις καταγράφουμε και τις απολαμβάνουμε.

10 άχαστες εμπειρίες στις Κυκλάδες

#1. Hotelling αξιώσεων στη Μήλο

Υπάρχουν χίλιοι λόγοι για να επιλέξετε τη Μήλο (και) φέτος το καλοκαίρι. Οι φανταστικές παραλίες της, οι βουτιές στο Κλέφτικο όπου θα πάτε με σκάφος, τα απογεύματα και τα ηλιοβασιλέματα στην Πλάκα, και πλέον οι adults-only επιλογές διαμονής που θα απολαύσετε με το ταίρι σας. Σημειώστε το πολυτελές «White Coast Pool Suites» (2287440500, whitecoast.gr) που άνοιξε στην περιοχή του Μύτικα, με τις 22 σουίτες του, τις 23 πισίνες του και τον Γιάννη Λιόκα στα ηνία του μοντέρνου εστιατορίου, όπου δίνεται έμφαση στην εντοπιότητα προϊόντων και συνταγών, με σύγχρονες όμως τεχνικές και αισθητική. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η wine list του εστιατορίου με τον ελληνικό αμπελώνα στο επίκεντρο, καθώς και τα signature cocktails. Έτερη αφορμή για Μήλο οι ολοκαίνουργιες «White Pebble Suites» (2287041040, whitepebblesuites.com) με 12 σουίτες στα Πολλώνια, μπροστά στη θάλασσα. Αναζωογονητικές θεραπείες σπα, δείπνο πλάι στην πισίνα και κοκτέιλ στο seaside bar, λίγα μόνο απ’ όσα θα απολαύσετε στη νέα μπουτίκ-άφιξη του νησιού.

#2. Καρτποσταλικές βουτιές στη Σίκινο

10 άχαστες εμπειρίες στις Κυκλάδες - εικόνα 1

Την εικόνα του καραβιού που φεύγει από το λιμάνι και της νεολαίας που μένει πίσω και βουτάει στη θάλασσα σε ένδειξη αποχαιρετισμού την έχουμε δει όλοι. Πριν από τη συγκινητική εικόνα της επιστροφής, όμως, από το μακρινό κυκλαδονήσι, προηγούνται τόσα και τόσα άλλα όμορφα που έχει να προσφέρει. Το κολύμπι στα νερά της Σίκινου είναι εμπειρία από μόνο του, καθώς εκτός από την Αλοπρόνοια (την παραλία του λιμανιού), το Διαλισκάρι και τον Άγιο Γεώργιο, που προσεγγίζονται οδικώς, σε όλες τις υπόλοιπες θα πάτε με καΐκι. Καρτποσταλική η Χώρα της, που απλώνεται σε δύο αντικριστές βουνοπλαγιές, όπως και η θέα από τη βεράντα του διαλεχτού μικρού κυκλαδίτικου οινοποιείου Μάναλης (6932272854, manaliswinery.gr) σε υψόμετρο 400 μέτρων. Εδώ θα έρθετε απόγευμα ‒καθώς είναι επισκέψιμο μετά τις 6 μ.μ.‒ για μια ξενάγηση στην κάβα και wine tasting στο self-service μπαρ της εισόδου, ή για αυθεντική κουζίνα του Αιγαίου στο εστιατόριο «Στροφυλιά» (6996670910) που λειτουργεί στον ίδιο χώρο.

#3. Γαστρονομικός μπονβιβερισμός στην Ίο

10 άχαστες εμπειρίες στις Κυκλάδες - εικόνα 2
Grandma's

Ένα νησί που αλλάζει, εξελίσσεται, ωριμάζει μαζί με τον τουρισμό του και προσφέρει πλέον ενδιαφέρουσες επιλογές όχι μονάχα για τους νέους που έχουν αγαπήσει τα πάρτι της, αλλά και για τους bon viveur αυτού του κόσμου, με την παρουσία των τελευταίων να ενισχύεται σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Κι έτσι όπως το ένα φέρνει το άλλο, η αναβάθμιση της νιώτικης γαστρονομίας έρχεται ως φυσικό επακόλουθο, με την παρουσία του σεφ Σωτήρη Ευαγγέλου στο «Grandma's» του ξενοδοχείου «Liostasi» (2286092140, liostasi.com) φέτος να την υπογραμμίζει. Με τον Ευαγγέλου στο τιμόνι, το βραβευμένο με Χρυσό Σκούφο εστιατόριο στρέφεται σε μια νέα κυκλαδίτικη κουζίνα, την «κουζίνα της καρδιάς», όπως λέει ο ίδιος ο σεφ, η οποία βασίζεται στη γαστρονομική παράδοση του Αιγαίου. Εκλεκτές νησιωτικές πρώτες ύλες και παραδοσιακές νιώτικες συνταγές δουλεύονται με σύγχρονες τεχνικές, δημιουργώντας ένα αποτέλεσμα που θα σας ενθουσιάσει.

#4. Γευστικό all-day fun στην Αντίπαρο

10 άχαστες εμπειρίες στις Κυκλάδες - εικόνα 3
Yam

Κάποτε πηγαίναμε στην Αντίπαρο για το κάμπινγκ και για να μας βρει το ξημέρωμα στη θρυλική «La Luna». Σήμερα, ξαναπηγαίνουμε στο νησάκι με παιδιά και χωρίς αντοχές για ξενύχτια, και εντοπίζουμε τον νέο μικρό μας παράδεισο. Το όνομα αυτού «Yam» (2284061277, yamantiparos.gr) και η ιδέα είναι ό,τι ακριβώς χρειαζόμαστε: φαγητό, ποτό, παιχνίδι. Η κουζίνα του είναι ανοιχτή 9.30 π.μ.-3.30 μ.μ. για brunch, όπου σερβίρουν όλα τα καλά που μπορείτε να φανταστείτε, ενώ για dinner από τις 7 μ.μ., με τα φαλάφελ να διαδέχονται τα μπέργκερ, τις κεσαντίγιας, τα μύδια και το κοτόπουλο τεριγιάκι. Λίγο πιο πέρα, το δημοφιλές «Beach House Resort» (2284064001) υποδέχεται τους σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη - Νίκο Ρούσσο («Funky Gourmet») και Περικλή Κοσκινά («Cookoovaya») στις κουζίνες του, με tiradito sashimi με ψάρια από τις βάρκες του νησιού, σιτεμένο μοσχαράκι και αρνάκι από τη Νάξο, αλλά και ψάρια σχάρας να σερβίρονται στο all day menu, ενώ το πρωινό θα περιλαμβάνει νοστιμιές του τύπου αβγά μάτια με βλίτα στα κάρβουνα και σκαλτσούνια.

#5. Art- και food-hopping στην Τήνο

10 άχαστες εμπειρίες στις Κυκλάδες - εικόνα 4
Santiago

Προορισμός για φαγητό και για πολιτισμό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η Τήνος και φέτος το καλοκαίρι. Εδώ, η βόλτα στο χωριό Κάμπος θα σας φέρει και στο Μουσείο Κώστα Τσόκλη (tsoclismuseum.gr), όπου θα δείτε μεταξύ άλλων τη νέα ενότητα έργων του 2021 με τίτλο «Νύχτες Λαμπρές» και «Ουράνια Σώματα», τα οποία δημιουργήθηκαν την περίοδο της καραντίνας. Θα δείτε επίσης το νεόδμητο υπαίθριο θέατρο του Μουσείου, το οποίο θα εγκαινιαστεί στις 27 Αυγούστου με ομιλία της ιστορικού Μαρίας Ευθυμίου και θέμα «Ξαναδιαβάζοντας την ιστορία μας». Η μέρα κλείνει σε μια από τις αμέτρητες επιλογές για φαγητό, με σταθερό προσκύνημα τη «Μαραθιά» (2283023249) με τα προχωρημένα της θαλασσομαγειρέματα (βραβείο Top Notch 2020 από τους Χρυσούς Σκούφους), περσινό αγαπημένο το μεσογειακό fusion του Δημήτρη Κατριβέση στο «Thama» (2283029021) και νέο φαβορί το ολοκαίνουργιο «Santiago» (www.santiago.gr), αδελφάκι των αθηναϊκών «Noah» και «Lost Athens», που φέρνει το Μεξικό στις Κυκλάδες, σερβίροντας δυνατή τεκίλα και φινετσάτα μεξικάνικα tacos.

#6. Zero waste γαστρονομία στη Σίφνο

10 άχαστες εμπειρίες στις Κυκλάδες - εικόνα 5
Cantina

Πάντα κομψή και νοικοκυρεμένη η ωραία Σίφνος των δυτικών Κυκλάδων, προσφέρει διαχρονικά στους επισκέπτες της χαλαρά περπατήματα και μπάνια, αλλά και πολύ ωραίες γεύσεις. Και εδώ στο τελευταίο είναι που θα σταθούμε φέτος: σε ένα νέο εγχείρημα που συστήνεται ως γαστρονομική «zero waste» εμπειρία. Πρόκειται για την «Cantina» (2284035395) του Γιώργου Σαμοΐλη (από το «Ω3»), η οποία άνοιξε στην παραλία Σεράλια και σήκωσε ψηλά τη σημαία της αειφορίας. Ο Σαμοϊλης τιμά την εποχικότητα και χρησιμοποιεί υλικά σχεδόν εξ ολοκλήρου από το νησί, ψάρια που έχουν αλιευθεί με ηθικές πρακτικές και κρέατα από ζώα ελευθέρας βοσκής με nose-to-tail διαχείριση. Σε ένα ειδυλλιακό και συνάμα άγριο τοπίο, αξίζει να δοκιμάσετε καρπάτσιο μαγιάτικου με τηγανητή την πέτσα του, παράκτια λαχανικά και βινεγκρέτ παστού λεμονιού, καθώς και το κεμπάπ ψαριού σε αρνίσια μπόλια. Επίσης, νιόκι φάβας, μους καπνιστής μελιτζάνας με φρέσκα βότανα και πίκλες, κρέπα φάβας με ξινομυζήθρα, λιαστές ντομάτες, φύκια καπνιστού παντζαριού, κάππαρη, αντράκλα και τσιμιτσούρι ρόκας και πολλά, πολλά άλλα.

#7. Παραδεισένιες πεζοπορίες στην Τζια

10 άχαστες εμπειρίες στις Κυκλάδες - εικόνα 6

Πάντα υπάρχει μια μέρα στο νησί που θα βαρεθείτε να πάτε για μπάνιο, αλλά δεν θα είστε και για ολοήμερο άραγμα σε κάποιο καφενείο ‒ αν και μπορείτε να σημειώσετε το «Πέρασμα στο Γυριστή» (Καστανιές, 2288024014) όπου υπάρχει σοβαρή περίπτωση να κολλήσετε. Αυτή την ημέρα, λοιπόν, μπορείτε να την αφιερώσετε στο περπάτημα. Το ακρωτήρι της Κόκκας προσφέρεται για μια εύκολη πεζοπορία μέχρι το φάρο του Αγίου Νικολάου και πάλι πίσω (σημείο εκκίνησης κοντά στο Βουρκάρι). Ένα εύκολο απογευματινό περπάτημα, επίσης, θα σας οδηγήσει από την Ιουλίδα (Χώρα) στον πέτρινο Λέοντα, ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του νησιού, ενώ λίγο παραέξω και συγκεκριμένα από τη θέση Σκλαβονικόλας ξεκινάει άλλο ένα μονοπάτι (υπάρχει πινακίδα Πανάχρα - Αγία Μαρίνα), βατό για όλους, με προορισμό τον πύργο Αγίας Μαρίνας. Πρόκειται για μια διαδρομή με απίστευτη θέα, η οποία καταλήγει στο καλύτερα σωζόμενο δειγμα τετράγωνου αυτόνομου πύργου των υστεροκλασικών χρόνων (4ος αι. π.Χ.). Περιβάλλεται δε από τα κατάλοιπα της μεταβυζαντινής μονής της Αγίας Μαρίνας, με το όνομα της οποίας είναι σήμερα γνωστός. Λίγο πιο κάτω θα βρείτε και την ομώνυμη πηγή με τρεχούμενο νερό για να ξεδιψάσετε, αλλά και για να κάνετε πικνίκ.

#8. Μαγικά boat tours στην Κίμωλο

10 άχαστες εμπειρίες στις Κυκλάδες - εικόνα 7

Είναι από αυτά τα νησάκια που αν έρθεις για πρώτη φορά, η μία έκπληξη διαδέχεται την άλλη. Το κολύμπι στα Πράσσα με την ολόλευκη άμμο και το πάντοτε απάνεμο Καλαμίτσι ‒ιδανικό απάγκιο τις μέρες με αέρα‒, ο βυθός και το ηλιοβασίλεμα στα Ελληνικά, αλλά και τα βράδια στη Χώρα με σινεμά στο μεσαιωνικό κάστρο και ένα από τα καλύτερα παγωτά των Κυκλάδων στο «Stavento» (2287051699). Από τις ωραιότερες εμπειρίες στο νησί είναι η θαλάσσια εκδρομή στις απομονωμένες βόρειες παραλίες της Κιμώλου, αλλά και η εκδρομή στη γειτονική και υπέροχη Πολύαιγο, με τον Βαγγέλη Βαμβακάρη, τον οποίο θα βρείτε στο λιμανάκι της Ψάθης (2287051150, 6972272111).

#9. Σαγηνευτικό ξημέρωμα στην Ανάφη

10 άχαστες εμπειρίες στις Κυκλάδες - εικόνα 8

Απ’ τις πιο μακρινές και χαλαρές Κυκλαδίτισσες, η Ανάφη έχει ένα αποκλειστικά δικό της κοινό που δεν την προδίδει ποτέ. Έχει ωραίες παραλίες με διασημότερο τον απέραντο Ρούκουνα, όπου θα επιλέξετε μεριά για να κολυμπήσετε με ή χωρίς μαγιό, έχει νόστιμο φαγητό ‒δοκιμάστε οπωσδήποτε την κακαβιά της Νεκταρίας στο «Ακρογιάλι» (2286061218) που είναι και η μοναδική ταβέρνα του λιμανιού‒, και εξαιρετικό ξημέρωμα. Πού θα το απολαύσετε αυτό; Σε διάφορα σημεία της Χώρας, όπου θα σας βρει η ανατολή, αλλά και στο Μοναστήρι της Παναγιάς Καλαμιώτισσας, όπου θα πάτε επί τούτου. Σκαρφαλωμένο στον δεύτερο ψηλότερο μονόλιθο της Ευρώπης μετά το Γιβραλτάρ, θέλει απογευματινή πεζοπορία για να το προσεγγίσεις και όλα τα απαραίτητα (υπνόσακους, προμήθειες) για να διανυκτερεύσεις. Τον Αύγουστο πιθανότητα δεν θα είστε μόνοι, αλλά... μικρό το κακό εδώ πάνω.

#10. Συναρπαστική φύση στην Άνδρο

10 άχαστες εμπειρίες στις Κυκλάδες - εικόνα 9

Βρίσκεται μιαν ανάσα από την Αττική, αλλά θέλει και όχημα και χρόνο για να τη γυρίσει κανείς ολόκληρη με τη μία. Εύκολα το καταλαβαίνεις αν τη μια μέρα κολυμπήσεις στον υπέροχο Ζορκό ‒που τόσο τον λαχταρήσαμε βλέποντας τη «Winona» του Αλέξανδρου Βούλγαρη‒ και την άλλη επιλέξεις της Γριάς το Πήδημα κοντά στο Κόρθι. Στην Άνδρο, επίσης, έχουν ανοιχτεί 180 χλμ. πεζοπορικών διαδρομών που την καλύπτουν ολόκληρη, με τα 100 χλμ. από αυτά να συνιστούν την πιστοποιημένη διαδρομή «Andros Route» (androsroutes.gr). Εδώ, τέλος, υπάρχουν κάποια σημεία με τόσο πράσινο που ξεχνάς ότι βρίσκεσαι στις Κυκλάδες. Επισκεφθείτε τα Αποίκια, για να δείτε την ιαματική πηγή Σάριζα και τον καταρράκτη στον ποταμό Πιθάρα και τις υπέροχες Μαίνητες με τις διάσημες πηγές. Εδώ υπάρχει και ένας δραστήριος τοπικός Πολιτιστικός Σύλλογος (6936548312) που πραγματοποιεί ξεναγήσεις κατόπιν συνεννόησης.

Της Κικής Βασσάλου

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.