Η Ίος με το βλέμμα ενός ντόπιου

Γέννημα-θρέμμα του νησιού και ζυμωμένος με τον τουρισμό από μικρό παιδί, ο Αρτέμης Δεναξάς μας ξεναγεί στη νέα εποχή ενός νησιού που πλουτίζει το νεανικό του σφρίγος με γοητευτική ωριμότητα.

Η Ίος με το βλέμμα ενός ντόπιου

Κάποτε γνωστό ως το νησί όπου τα μπαρ ανταγωνίζονταν τις εκκλησίες για το ποιος θα συγκεντρώσει τους περισσότερους «προσκυνητές», η Ίος, στριμωγμένη ανάμεσα στις δυο τουριστικές ναυαρχίδες της Σαντορίνης και της Μυκόνου, έχει τα τελευταία χρόνια αρχίσει να χαράζει μια δική της, διαφορετική κι ολότελα γοητευτική ρότα. Τιθασεύοντας το προφίλ του «έξαλλου νιάτου» των Κυκλάδων κι αναβαθμίζοντας το μίγμα των προτάσεών του με υπηρεσίες και παροχές που αβαντάρουν, αντί να ανταγωνίζονται τα γαλήνια τοπία, την ανθρώπινη κλίμακα και τη ζεν αύρα του νησιού, παραμερίζει τα στίφη των αναψοκοκκινισμένων νεαρών βορειοευρωπαίων επισκεπτών του, για να διαμορφώσει ένα κοσμοπολίτικο πρόσωπο προσγειωμένου μπονβιβερισμού.

Η Ίος με το βλέμμα ενός ντόπιου - εικόνα 1

Στον νέο αυτό χάρτη του νησιού, που έχει για σημεία αναφοράς του σημαντικές ξενοδοχειακές επενδύσεις, αλλά και εστιατόρια με υψηλές φιλοδοξίες, ζητήσαμε να μας ξεναγήσει ο Αρτέμης Δεναξάς, γέννημα-θρέμμα του νησιού και άνθρωπος ζυμωμένος με το τουριστικό προφίλ του από μικρό παιδί. Ξεκινώντας από το πρακτορείο «Ακταίον», που άνοιξε ο πατέρας του το 1972, κι αργότερα το ομώνυμο πλοίο που συνέδεσε το νησί με τη Μύκονο την Πάρο και τη Σαντορίνη, ο κύριος Δεναξάς ηγήθηκε της επέκτασης της οικογενειακής επιχείρησης στον ξενοδοχειακό τομέα, με την αγορά και αναβάθμιση του ξενοδοχείου «Λιοστάσι» στις αρχές της περασμένης δεκαετίας, αλλά και την ανάπτυξη του εστιατορίου «Grandma’s» αμέσως μετά. Ένα εστιατόριο που ήδη από το 2019 συγκαταλέγεται στα καλύτερα της Ελλάδας, αποσπώντας τον πρώτο του Χρυσό Σκούφο, το «Grandma’s» αποτελεί άλλωστε φέτος το επίκεντρο μιας από τις σημαντικότερες μετακινήσεις του φετινού γαστρονομικού χάρτη, αφού υποδέχεται στην κουζίνα του τον σεφ Σωτήρη Ευαγγέλου, άφιξη ενδεικτική της ανοδικής πορείας της Ίο συνολικά. «Οι επισκέπτες μας ανταποκρίνονται σε κάθε προσπάθεια για αναβάθμιση, κι αυτό μας δίνει ώθηση να θέτουμε τον πήχη όλο και πιο ψηλά», τονίζει κι ο Αρτέμης Δεναξάς, περιγράφοντας μ’ έναν τρόπο τον πορεία ολόκληρου του νησιού.

Το προφίλ της Ίου

Η Ίος με το βλέμμα ενός ντόπιου - εικόνα 2

Η Ίος δεν είναι υπέρ των διακρίσεων. Στο νησί μπορεί να περάσει καλά όποιος πραγματικά αυτό αποζητά, ανεξαρτήτου ηλικίας, εθνικότητας, γένους και οικογενειακής κατάστασης. Το νησί ενδείκνυται για οικογένειες, ζευγάρια και παρέες φίλων όλων των ηλικιών. Για πολλά χρόνια, είχε την φήμη του «party island», του νησιού που πολλοί νέοι διαφορετικών, και κυρίως ξένων, εθνικοτήτων επισκέπτονταν με ένα κυρίως στόχο: την διασκέδαση. Ωστόσο, πάντα υπήρχε ένα μικρό ποσοστό επισκεπτών που επέλεγαν την Ίο γι΄ αυτό που πραγματικά είναι: ένα κυκλαδίτικο νησί με όμορφα τοπία και ακρογιαλιές, φιλόξενους ανθρώπους και ένα χαρακτήρα ανοιχτό και δεχτικό, χωρίς προσποιήσεις και επικρίσεις. Αυτό το μικρό ποσοστό επισκεπτών, που παλαιότερα αποτελούσε για την πλειονότητα τους «τολμηρούς», άρχιζε και μεγάλωνε, με αποτέλεσμα όλο και περισσότερος κόσμος, άλλοτε διστακτικός ή και αρνητικός στο άκουσμα του νησιού, να έχει ήδη ζήσει μια διαφορετική εμπειρία, που του άλλαξε άποψη.

Το σύγχρονο προφίλ του νησιού προσφέρει διακοπές δύο ειδών: χαλάρωση και ξεκούραση απ’ τη μία, αλλά και έντονη διασκέδαση απ’ την άλλη. Το πλεονέκτημα είναι ότι οι μεν δεν «ενοχλούν» τους δε, αφού οι πρώτοι επιλέγουν κυρίως μέρη χωρίς πολύ κόσμο, εκτός του κέντρου του νησιού, ενώ οι δεύτεροι κινούνται κυρίως στα κεντρικά σημεία της Ίου, και φυσικά σε εντελώς διαφορετικά ωράρια… Αξίζει να επισημανθεί ωστόσο, ότι τα τελευταία χρόνια, η Ίος κινείται σταθερά ανοδικά και προσελκύει κόσμο που ψάχνει πιο ποιοτικές εμπειρίες και αναβαθμισμένες υπηρεσίες.

Το ιδανικό πρόγραμμα

Η Ίος με το βλέμμα ενός ντόπιου - εικόνα 3

Ο βασικός άξονας του νησιού, συνολικής απόστασης πέντε χιλιομέτρων, αποτελείται από το Λιμάνι, την Χώρα και τον Μυλοπότα, την μεγαλύτερη κοντινότερη παραλία του νησιού. Παρά την μεγάλη έκταση του νησιού σε σχέση με τα υπόλοιπα Κυκλαδονήσια, η Ίος δεν είναι ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένη κι έχει ένα κεντρικό χωριό χτισμένο πάνω σε λόφο. Χρειάζονται τουλάχιστον τρεις ημέρες για να εξερευνήσει κανείς τα βασικά σημεία ενδιαφέροντος από τον μοναδικό προϊστορικό οικισμό του Σκάρκου, το Παλαιόκαστρο, το αμφιθέατρο «Οδυσσέας Ελύτης» καθώς και τον τάφο του Ομήρου στο βόρειο κομμάτι του νησιού με την εξαιρετική θέα. Οι επισκέπτες επίσης αξίζει να περιπλανηθούν στα σοκάκια της χώρας και να ανέβουν στην Παναγία της Γκρεμνιώτισας στην κορυφή του λόφου, ιδανικά για το ηλιοβασίλεμα.

Το νησί έχει εξαιρετικές παραλίες, μικρών και μεγάλων κόλπων, οργανωμένες ή μη, με καθαρά κρυστάλλινα νερά, προσβάσιμες είτε με όχημα είτε αποκλειστικά με σκάφος. Από τις καλύτερες οργανωμένες παραλίες είναι ο Μυλοπότας, το Μαγγανάρι και η Αγία Θεοδότη. Για πολλούς, οι πιο όμορφες ωστόσο είναι οι ανοργάνωτες όπως ο Κάλαμος, η Ψάθη, το Κολιτσάνι, και ιδίως αυτές που είναι αποκλειστικά προσβάσιμες διά θαλάσσης, όπως η Τρυπητή, το Πικρί Νερό, το Κλίμα, η Μανούσου και το Βαθύρεμα. Προτείνουμε ανεπιφύλακτα, σε όσους έχουν την δυνατότητα, να επισκεφθούν την νότια πλευρά του νησιού με σκάφος ενώ, καθ’ ότι οι αποστάσεις είναι μικρές, εύκολα εξερευνά κανείς το υπόλοιπο νησί με αυτοκίνητο.

Κοντινά αγκυροβόλια

Τα τελευταία χρόνια έχουν πυκνώσει τα δρομολόγια μεταξύ των νησιών και δεδομένης της κεντρικής θέσης της Ίου είναι εύκολη και γρήγορη η μετάβαση στα κεντρικά κοντινά νησιά όπως η Σαντορίνη, η Νάξος, η Πάρος και η Μύκονος. Πολλές εξορμήσεις πραγματοποιούνται επίσης στην Σίκινο και την Φολέγανδρο είτε με πλοία της γραμμής είτε με εκδρομικά σκάφη, αφού τόσο η Σίκινος με το Οινοποιείο, το Μοναστήρι και τον Αη-Γιώργη, όσο και η Φολέγανδρος, με την εξαιρετική αισθητική της, αποτελούν ιδανικές επιλογές για μονοήμερες.

Πού θα στρώσουμε τραπέζι;

Η Ίος με το βλέμμα ενός ντόπιου - εικόνα 4

Η γαστρονομία του νησιού αναβαθμίζεται συνεχώς, και όσο μπορούμε προσπαθούμε κι εμείς να συμβάλουμε σε αυτό. Επιλέξαμε φέτος να συνεργαστούμε τον σεφ Σωτήρη Ευαγγέλου γνωρίζοντας την αγάπη του για τις ελληνικές γεύσεις κι έτσι το «Grandma’s» στρέφεται ξεκάθαρα προς την κυκλαδίτικη κουζίνα και βασίζεται στις εκλεκτές νησιωτικές πρώτες ύλες και τη γαστρονομική παράδοση του Αιγαίου. Φιλοδοξούμε να προσφέρουμε μια νέα κυκλαδίτικη κουζίνα – την «Κουζίνα της Καρδιάς» όπως την ονομάζει ο κύριος Ευαγγέλου – με μια πιο σύγχρονη ματιά στις αγαπημένες συνταγές της Ίου και των Κυκλάδων. Tον ρόλο του Executive Chef έχει αναλάβει φέτος ο κ. Χρήστος Κανουλάς με πολύ αξιόλογη εμπειρία σε σημαντικά ελληνικά εστιατόρια υψηλής γαστρονομίας καθώς και εστιατόρια του Λονδίνου βραβευμένα με αστέρια Michelin.

Εκτός από το Grandma’s θα πρότεινα το «Salt» στον Μυλοπότα, ένα εξαιρετικό εστιατόριο με φρέσκιες καλοκαιρινές γεύσεις, το «Iθaka» στο Λιμάνι με μια πιο δημιουργική προσέγγιση, το «Lord Byron» στη Χώρα, με μεσογειακή διεθνή κουζίνα, όπως επίσης και το «Κατώγι» στην Χώρα, ένα σύγχρονο μεζεδοπωλείο με ευχάριστο funky χαρακτήρα. Οι λάτρεις του ψαριού αξίζει να επισκεφθούν τις ταβέρνες «Δράκος» και «Κουμπάρα», ενώ γι’ αυτούς που αναζητούν γνήσια ελληνική κουζίνα, ο «Πολύδωρος» παραμένει μια διαχρονική επιλογή. Τέλος, για τους επισκέπτες που ενίοτε χρειάζονται ένα διάλειμμα από την ελληνική κουζίνα, το «La Buca» και το «Agosto» στη Χώρα αποτελούν σταθερά δυο εξαιρετικά ιταλικά εστιατόρια.

Η Ίος με το βλέμμα ενός ντόπιου - εικόνα 5

Η γεύση της Ίου στις αποσκευές μας

Με μικρούς παραγωγούς που παντρεύουν την παράδοση με τις σύγχρονες τεχνικές, η Ίος ξεχωρίζει για τα εξαιρετικά γαλακτοκομικά της, και ιδίως τη μυζήθρα, το ξινοτύρι, τη γραβιέρα, το κεφαλοτύρι και το σκοτύρι, αλλά και το μέλι από θυμάρι και ρείκι. Τα τελευταία χρόνια, σημαντική προσπάθεια γίνεται στην αναβάθμιση της τοπικής οινοποιείας, με Κυκλαδίτικες ποικιλίες και ετικέτες που ανανεώνονται και αναβαθμίζονται συνεχώς, ενώ αγαπημένα τοπικά εδέσματα αποτελούν η μοσέντα, η γνωστή νιώτικη καρπουζόπιτα, τα αμυγδαλωτά, το παστέλι και η μυζηθρόπιτα.

Επιμέλεια: Ιωσήφ Πρωϊμάκης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.