Νότια Κυνουρία: Ας φτιάξουμε… μία δική μας Άνοιξη για φέτος!

Σ’ ένα κράμα ελπίδας και πείσματος μιλάω για το ταξίδι σ’ αυτή την ανατολική γωνιά της Πελοποννήσου σας να μην έχει αλλάξει τίποτε περιμένοντας τη στιγμή που θα μπορέσουμε να το επισκεφτούμε.

Νότια Κυνουρία: Ας φτιάξουμε… μία δική μας Άνοιξη για φέτος!

Το μυαλό δραπετεύει, η φαντασία σεργιανάει όπου θέλει. Εικόνες με κατακλύζουν και γίνονται φτερά για να πετάξω. Κανείς δεν μπορεί να μου αφαιρέσει το δικαίωμα της φαντασιακής απόδρασης. Τι και αν είμαι κλεισμένος στους τοίχους ενός διαμερίσματος; Την έχω δει και αποτυπώσει για τα καλά τη Νότια Κυνουρία στο μυαλό μου. Έχω ζήσει την ομορφιά της. Έχω μεθύσει με τα αρώματά της. Έχω αγναντέψει το Αιγαίο από τα παράλιά της. Αυτός είναι ο πλούτος μας και η καραντίνα δεν μπορεί να το αλλάξει. Σ’ ένα κράμα ελπίδας και πείσματος μιλάω για το ταξίδι σ’ αυτή την ανατολική γωνιά της Πελοποννήσου σας να μην έχει αλλάξει τίποτε. Και δίνουμε όλοι μαζί ραντεβού, το συντομότερο, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν. Και κρατάω από τώρα στο μυαλό μου έστω μία σκέψη για το Πάσχα που έρχεται, το οποίο είναι συνυφασμένο με αυτή τη γωνιά της Πελοποννήσου. Εξάλλου… «την Άνοιξη, αν δεν την βρεις την φτιάχνεις!»

Όχι, αυτός, δεν είναι νεκρός χρόνος. Είναι χρόνος για να καλλιεργήσουμε όλοι μέσα μας την ελευθερία και να αξιολογούμε εκ νέου, πράγματα που μέχρι χθες μπορεί να φάνταζαν δεδομένα. Αυτό το φαντασιακό ταξίδι, ξεκινάει κάτω από έναν εκπληκτικό… Κοκκινόβραχο.

Άνοιξη κάτω από τον Κοκκινόβραχο

Νότια Κυνουρία: Ας φτιάξουμε… μία δική μας Άνοιξη για φέτος! - εικόνα 1
Το αγαπημένο των πεζοπόρων Καταφύγιο του Πάρνωνα

Πυργόσπιτα και αρχοντικά, ισορροπούν ιδανικά με την αυθεντικότητα της φύσης, ενώ καινοτόμες εκδηλώσεις και υψηλού επιπέδου διοργανώσεις σε όλη την περιοχή, ορεινή και παραθαλάσσια, κάνουν το Λεωνίδιο και τα περίχωρά του προορισμό για αρκετούς μήνες το χρόνο. Ο εμβληματικός Κοκκινόβραχος υψώνεται πάνω από την πόλη, δίνοντας στίγμα λιτότητας και απόλυτης ισορροπίας. Το ανοιξιάτικο γαλάζιο του Μυρτώου Πελάγους σιγοψιθυρίζει ιστορίες δημιουργίας, ναυτοσύνης κι εκπλήξεων. Ο οικισμός του Λεωνιδίου, η πρωτεύουσα της Τσακωνιάς, κρύβει μέσα του στολισμένα σοκάκια, μεγαλοπρεπή πυργόσπιτα και καλοδιατηρημένα αρχοντικά στις όχθες του χειμάρρου, του Δαφνώνα. Μα, πάνω απ’ όλα, κρύβει ανθρώπους φιλόξενους και δημιουργικούς. Εμπεριέχει όλα τα στοιχεία που χρειάζεται κάποιος για την επανεκκίνηση.
Λίγες εβδομάδες πριν από το Πάσχα, και όσο προχωράμε στην άνοιξη, το τοπίο αλλάζει καθημερινά. Τα φυτά στολίζουν κάθε γωνιά, τα μπουμπούκια της πασχαλιάς είναι έτοιμα να ανθίσουν και να σκορπίσουν την ευωδιά τους παντού. Οι αυλές θα ασπριστούν, τα πάντα θα είναι έτοιμα για να υποδεχτούν τους επισκέπτες της άνοιξης αλλά και του Πάσχα.

Κάνοντας μια βόλτα στην πόλη, ανάμεσα σε άλλα εξαιρετικά κτίρια, ξεχωρίζουμε τον Πύργο του Τσικαλιώτη με τα περίφημα βιτρό, που χτίστηκε το 1808, από τον Φιλικό κι εύπορο έμπορο ξυλείας. Σήμερα, μετά την υποδειγματική του αποκατάσταση, λειτουργεί ως εκθεσιακός χώρος, όπου μπορούμε να διακρίνουμε την ξεχωριστή αρχιτεκτονική των τσακώνικων αρχοντικών, τα οποία μοιάζουν με αμυντικά κτίρια. Το κτίριο της Φάμπρικας, από την άλλη, αποτελεί ένα προβιομηχανικό κτίριο που έχει συνδεθεί με την οικονομική και την κοινωνική ζωή του τόπου. Ο αγγλικής κατασκευής οδοστρωτήρας του 1910, ο οποίος εκτίθεται στο πλακόστρωτο, χρησιμοποιήθηκε για τη διάνοιξη του δρόμου που συνδέει το Λεωνίδιο με το επίνειό του, την αρχαία πόλη των Βρασιών, τη σημερινή Πλάκα. Το τοπικό γλωσσικό ιδίωμα διατηρείται κι ενισχύεται στο πέρασμα των χρόνων, ενώ η εφευρετικότητα των κατοίκων και των επιχειρηματιών αποπνέει μια σιγουριά για το μέλλον. Η ζωή στη Νότια Κυνουρία βρίσκει ρυθμό από το παρελθόν και τον μετουσιώνει σε δύναμη και διάθεση για δημιουργία.

Τσακώνικο Πάσχα

Προετοιμαζόμαστε να ζήσουμε ίσως το πιο διαφορετικό Πάσχα των τελευταίων δεκαετιών, ωστόσο, όπως αναφέραμε και στην εισαγωγή μας, ας το δούμε σαν μία ευκαιρία, ενός ταξιδιού διαφορετικού με πολλές πτυχές και ιδιαίτερη δυναμική. Πράγματι το Λεωνίδιο, είναι μια περιοχή που έχει συνδεθεί όσο λίγες με το Πάσχα. Φαναράκια-αερόστατα θα γέμιζαν και φέτος τον ουρανό, το βράδυ της Μ. Παρασκευής ενώ οι πεζόδρομοι του κέντρου θα βρίσκονταν σε πλήρη συσκότιση. Οι Επιτάφιοι, με τη συνοδεία των πιστών, θα περνούσαν από τις γειτονιές, μεταφέροντας το μήνυμα της προσμονής της καλύτερης μέρας, της Ανάστασης. Το βράδυ του Μ. Σαββάτου, θα είμαστε στο σπίτι μας, αλλά θα σκεφτόμαστε το φαντασμαγορικό θέαμα και θα ανακαλούμε από τη μνήμη μας εικόνες του παρελθόντος. Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα η κεντρική πλατεία της πόλης, θα γέμιζε κόσμο για τη Γιορτή της Αγάπης, όπου το Ευαγγέλιο θα απαγγελλόταν στην τσακώνικη γλώσσα και θα ακολουθούσαν χοροί με παραδοσιακές φορεσιές. Όλα αυτά παρόλο που δεν θα γίνουν φέτος, μπορούμε να τα ζήσουμε στη σκέψη και στις αναμνήσεις μας, και γιατί όχι να δώσουμε ένα δυναμικό παρόν το Πάσχα του 2021.

Must εκδρομές

Νότια Κυνουρία: Ας φτιάξουμε… μία δική μας Άνοιξη για φέτος! - εικόνα 2
O Πάρνωνας είναι γεμάτος μονοπάτια

Η βόλτα μέχρι την παραδοσιακή Καστάνιτσα, από τα ομορφότερα χωριά της περιοχής, θα σας δώσει την ευκαιρία να θαυμάσετε το καστανοδάσος και να επισκεφθείτε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης, όπου θα μάθετε πολλά σχετικά με τον Πάρνωνα. Στα οπωσδήποτε και το γραφικό χωριό του Κοσμά, σε υψόμετρο 1.150 μ., περιτριγυρισμένο από πυκνά δάση, και σε απόσταση περίπου 30 χλμ. από το Λεωνίδιο. Στο δρόμο προς το χωριό αξίζει να κάνετε μια στάση στη σκαρφαλωμένη στα βράχια μονή Ελώνος του 1809.

Τοπική γαστρονομία

Νότια Κυνουρία: Ας φτιάξουμε… μία δική μας Άνοιξη για φέτος! - εικόνα 3
Η τσακώνικη μελιτζάνα έχει την τιμητική της σε ταβέρνες και εστιατόρια της περιοχής

Ποιοτικά υλικά και παραδοσιακές γεύσεις του τόπου, με την τσακώνικη μελιτζάνα να έχει την πρωτοκαθεδρία, δίνουν το «παρών» στις τοπικές ταβέρνες. Ο Τυρός φημίζεται για το ελαιόλαδο και τους λουκουμάδες του, η Καστάνιτσα για τα κάστανα και το γλυκό τους, ο Κοσμάς για τα ολόφρεσκα κρέατα και τη γίδα βραστή. Μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού αλλά και ζυμαρικά από φρέσκα αβγά και γάλα είναι μόνο μερικά από τα προϊόντα που αξίζει να δοκιμάσετε και να πάρετε μαζί σας φεύγοντας. Το εστιατόριο «Μητρόπολη» (2757029115) στο Λεωνίδιο σερβίρει το αγαπημένο μελιτζανάκι ιμάμ αλλά και νόστιμα κρεατικά. Το «Μυρτώον» (2757051339) στα Πούλιθρα, ακριβώς δίπλα στη θάλασσα, προσφέρει καλοφτιαγμένες γεύσεις της περιοχής και ψαρικά. Αν πάρετε τα βουνά, πάλι, στον Κοσμά αξίζει να καθίσετε στο «Μαλεάτης Απόλλων» (2757031494) για πιταρούδια με άγρια χόρτα και φέτα.

Διαμονή με προσωπικότητα

Νότια Κυνουρία: Ας φτιάξουμε… μία δική μας Άνοιξη για φέτος! - εικόνα 4
Το ατμοσφαιρικό «Αρχοντικό Χατζηπαναγιώτη»

Στο «Αρχοντικό Χατζηπαναγιώτη», ένα πανέμορφο κτίριο με πολύ προσεγμένη ανακαίνιση και διακοσμητικά στοιχεία, μέσα στην πόλη, που παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες φιλοξενίας. Στο όμορφο και ζεστό «Αρχοντικό Χιώτη», με θέα στον Κοκκινόβραχο, που διαθέτει χαμάμ, υδρομασάζ αλλά κι εξωτερική πισίνα. Για διαμονή στα νωχελικά παραθαλάσσια Πούλιθρα, λίγο έξω από το Λεωνίδιο, ξεχωρίζουμε το άνετο «Smyros Resort» με θέα στη θάλασσα και αρχιτεκτονική με αναφορές στην παράδοση.

Αναρρίχηση στη Νότια Κυνουρία

Νότια Κυνουρία: Ας φτιάξουμε… μία δική μας Άνοιξη για φέτος! - εικόνα 5

Τα χρώματα των βράχων, η εξαιρετική θέα στον κάμπο και στο βάθος το Μυρτώο Πέλαγος. Εικόνες μοναδικές, σε ένα περιβάλλον ιδανικό για τους λάτρεις της αναρρίχησης. Το Λεωνίδιο μπαίνει δυναμικά στο χάρτη των αναρριχητικών προορισμών, μιας δραστηριότητας με πιστούς οπαδούς και σημαντικά περιθώρια εξέλιξης. Διαθέτει πάνω από χίλιες σηματοδοτημένες διαδρομές για όλα τα στιλ αναρρίχησης και με διαφορετικούς βαθμούς δυσκολίας..

Ένα ξεχωριστό ημερολόγιο εκδηλώσεων

Νότια Κυνουρία: Ας φτιάξουμε… μία δική μας Άνοιξη για φέτος! - εικόνα 6
Η φεστιβαλική ατμόσφαιρα ταιριάζει στο Λεωνίδιο

Οι παρακάτω προγραμματισμένες εκδηλώσεις ενδέχεται ανάλογα με τις εξελίξεις να τροποποιηθούν ή ακυρωθούν.

Αθλητικές διοργανώσεις
Τo Tyros Run πραγματοποιείται φέτος στις 9-10/5, με αφετηρία και τερματισμό το λιμανάκι του Τυρού, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, αγώνες 3, 8 και 16 χλμ. Παράλληλα διοργανώνονται αγώνες και για μαθητές δημοτικού. Την Κυριακή 17/5 επίσης έχει προγραμματιστεί ο ανώμαλος δρόμος των 29 χλμ. στον Κοσμά, ενώ για το διήμερο 13-14/6 το Kynourias Open Swim, δηλαδή αγώνες κολύμβησης σε ανοιχτή θάλασσα. Ο 8ος Τσακώνικος Δρόμος θα γίνει στις 27/6 και το Tyros Triathlon στις 20/9. Ακολουθεί το Φεστιβάλ Αναρρίχησης από τις 28/10 μέχρι 1/11.

Φεστιβάλ Μελιtzazz
Εκδηλώσεις από κάθε φάσμα του πολιτισμού απλώνονται στα σοκάκια, στις πλατείες και στα πυργόσπιτα του Λεωνιδίου και συναυλιακές σκηνές στήνονται σε όλη την πόλη, της οποίας οι δρόμοι μετατρέπονται σε open air bars, με πολύ ενδιαφέρουσες streetfood γεύσεις για συνοδεία (1-5/7).

Γιορτή Τσακώνικης Μελιτζάνας
Μία από τις πιο γνωστές γιορτές τοπικών προϊόντων της χώρας, Αγρότες και καλλιεργητές του τσακώνικου κάμπου συμμετέχουν προσφέροντας τη μοναδική ποικιλία της τσακώνικης μελιτζάνας (ΠΟΠ) για την παρασκευή δεκάδων εδεσμάτων (22/8).

Φεστιβάλ Παρατυρό - Open Art Experience στον Τυρό
Συναυλίες, stand up comedy, επίδειξη γκράφιτι και πολλά ακόμη συνθέτουν το πολιτιστικό παζλ ενός ξεχωριστού φεστιβάλ (23-26/7).

Το παρόν κείμενο δημοσιεύτηκε στο τεύχος 1035, την Πέμπτη 12/3.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.