Σε ποια νησιά θα τρέξουμε το φθινόπωρο; 6 action festival - προορισμός

Μικροί ή μεγάλοι μαραθώνιοι, αγώνες ορεινού τρεξίματος, διαδρομές ανάμεσα σε κάστρα, περιστερώνες και οικισμούς, αλλά και κολυμβητικές προκλήσεις μας καλούν να επανασυστηθούμε με τα νησιά του Αιγαίου.

Σε ποια νησιά θα τρέξουμε το φθινόπωρο; 6 action festival - προορισμός

Το διάκενο μεταξύ όψιμου καλοκαιριού και άγουρου φθινοπώρου ήταν κάποτε η άβολη περίοδος κατά την οποία τα νησιά έκλειναν τα παντζούρια τους κι εμείς μαζευόμασταν στην πόλη προσπαθώντας να καταπολεμήσουμε τα μεταυγουστιάτικα blues. Τα πράγματα, όμως, δεν είναι ακριβώς έτσι πια, αφού μια σειρά αθλητικών διοργανώσεων μάς έχει δώσει πλήθος αφορμών να επιμηκύνουμε τις εξορμήσεις μας, και να ανεβάσουμε καρδιακούς παλμούς χωρίς να κλειστούμε από τώρα στα γυμναστήρια.

Ανάλογο του fitness scare που χτύπησε την Αμερική των 80s γεμίζοντας τα νοικοκυριά των ΗΠΑ με την εικόνα της Jane Fonda να μοστράρει φιγούρες aerobic στο VHS, το πέρασμα των ‘00s στα ‘10s βρήκε την Ελλάδα να υποδέχεται με σχεδόν υστερική ευδαιμονία το jogging στην πόλη και την Αθήνα να γεμίζει φωσφοριζέ σορτσάκια και κολλητά μπλουζάκια, λες και η μαζική στροφή της παγκόσμιας βιομηχανίας της μόδας προς το trend του athleisure κατασκευάστηκε αποκλειστικά για τη χώρα μας. Πολύ σύντομα, οι συμμετοχές στον Κλασικό Μαραθώνιο εκτοξεύτηκαν, οι Κυριακές που το κέντρο της πόλης μετατρεπόταν σε στίβο έγιναν όλο και περισσότερες και τα ψυγεία των Frozen Yoghurt έφυγαν για να αντικατασταθούν από hi-tech αποχυμωτές. Πολλοί, όμως, αναρωτιόμασταν: ήταν μια στροφή προς μια καλύτερη ζωή, ή απλά μια τάση περαστική; Έως ότου… πήραμε κι εμείς τους δρόμους.

Σε ποια νησιά θα τρέξουμε το φθινόπωρο; 6 action festival - προορισμός - εικόνα 1
Μέσα από κάστρα, δάση και περιστερώνες μάς περνάει το Andros Trail Race

«Νομίζω αυτό το momentum είναι που προσπαθήσαμε όλοι οι διοργανωτές να εκμεταλλευτούμε στα νησιά: το ότι οι Έλληνες, μαζί με όλη την Ευρώπη, ξαφνικά τρέχουμε», σημειώνει η Αριάνα Μασέλου, διοργανώτρια του Andros Trail Race (28 & 29 Σεπ.), που διατρέχει το νησί με διαδρομές 1, 5, 10 και 24 χιλιομέτρων. «Η αλήθεια είναι ότι κάθε χρόνο αυτό αναρωτιέμαι κι εγώ: τελικά, μήπως πέρασε η μόδα φέτος; Γιατί δεν πάει εύκολα κάποιος απλός μαραθωνοδρόμος να χωθεί σε χώματα και σκαλιά, ή να διασχίσει κάστρα, μοναστήρια, περιστερώνες και νερόμυλους, όπως στον δικό μας αγώνα. Αυτός ο καμβάς των διαδρομών, όμως, που σχεδιάστηκε με βάση τα μνημεία πολιτισμού του νησιού, είναι που κάνει και το Andros Trail Race να ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους αγώνες του είδους», λέει, επισημαίνοντας ότι «κάθε χρόνο η διαδρομή των 24ων χλμ αυξάνει τον αριθμό των συμμετοχών κι αυτό δεν είναι καθόλου μικρό πράγμα. Άλλωστε, οι άνθρωποι που κάνουν ορεινό τρέξιμο, είναι άλλη ποιότητα αθλητή: είναι φυσιολάτρες, ερωτευμένοι με το τοπίο του τρεξίματος κι όχι μόνο με το τρέξιμο».

Η παγκόσμια άνοδος του αθλητικού τουρισμού έχει κάνει αυτό το είδος ταξιδιωτών μια δύναμη όχι απλώς μετρήσιμη, αλλά και άκρως υπολογίσιμη – ιδίως για τα ελληνικά νησιά. Περίπου 1,8 δισεκατομμύρια τέτοιοι διεθνείς τουρίστες αναμένεται να ταξιδέψουν έως το 2030, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, ενώ πρόσφατη μελέτη του οργανισμού τουρισμού της Κίνας, απ’ την οποία οι Κυκλάδες αντλούν μεγάλο κομμάτι επισκεπτών, προβλέπει οι ταξιδιώτες αυτής της εναλλακτικής μορφής να ξεπερνούν το 1 δισεκατομμύριο μέχρι το 2020.

Σε ποια νησιά θα τρέξουμε το φθινόπωρο; 6 action festival - προορισμός - εικόνα 2
Ολυμπιονίκες και παγκόσμιους πρωταθλητές χωρίς διακρίσεις προσελκύει στις διαδρομές του το Spetses Mini Marathon

Το 2020, παρεμπιπτόντως, θα είναι η χρονιά που το Spetses Mini Marathon (4-6 Οκτ, με διαδρομές 5, 10 και 25 χλμ, αλλά και κολύμβηση 1.5, 3 και 5 χλμ και παιδικούς αγώνες), η διοργάνωση που δικαιούται να λέει ότι εισήγαγε την έννοια του off season αθλητικού τουρισμού στο Αιγαίο, θα γιορτάσει την 10η επέτειό της. «Κι αυτό είναι μια υπενθύμιση του ότι δεν ακολουθήσαμε την τάση, αλλά την δημιουργήσαμε», σημειώνει η Μαρίνα Κουταρέλλη, δημιουργός του νησιωτικού event που έχει παρακολουθήσει τους συμμετέχοντές του να μεγαλώνουν μαζί του.

«Οι ομορφότερες εικόνες είναι αυτές του τερματισμού ενός μπαμπά που στερήθηκε χρόνο με τον νεογέννητο γιο του για να προπονηθεί, για παράδειγμα, ή μιας μητέρας που δεν είχε ξανατρέξει ποτέ στη ζωή της και προπονήθηκε όλο το χρόνο για να κάνει δώρο στο σύζυγό της το να τρέξουν μαζί τα 5 χιλιόμετρα», θυμάται και πιστώνει την μακροβιότητα της διοργάνωσης όχι μόνο στην σωστή οργανωτική δομή («η καλή οργάνωση, η καλή χρονομέτρηση και η ασφάλεια» είναι τα βασικά, σημειώνει), αλλά και στο ότι οι Σπετσιώτες την αγκάλιασαν ως ευλογία για τον τόπο τους από την πρώτη στιγμή: «Είμαστε από τις ελάχιστες διοργανώσεις που δεν παίρνουν κρατικά κονδύλια – αντιθέτως, πιστεύουμε ότι τέτοιες διοργανώσεις πρέπει να φέρνουν χρήματα στις τοπικές κοινωνίες: προφανώς φέρνοντας όλους αυτούς τους συμμετέχοντες στο νησί, ενισχύοντας την κουλτούρα του εθελοντισμού, αλλά και προσφέροντας όπως αλλιώς μπορούμε». Για παράδειγμα, η διοργάνωση έχει προκηρύξει υποτροφία 6μιση χιλιάδων ευρώ για τους Σπετσιώτες τελειόφοιτους Λυκείου, που θέλουν να σπουδάσουν αθλητικό τουρισμό ή μάρκετινγκ. «Αυτό είναι κάτι που θεωρούμε χρέος μας, γιατί η τοπική κοινωνία μας έχει σταθεί πάρα πολύ», υπογραμμίζει.

Σε ποια νησιά θα τρέξουμε το φθινόπωρο; 6 action festival - προορισμός - εικόνα 3
Κάθε μήνα κι άλλο νησί μάς καλεί να γνωρίσουμε το Cyclades Trail Cup

Κι αν μπορεί να ακούγεται αυτονόητη, η θετική ανταπόκριση των ντόπιων δεν είναι πάντα δεδομένη. «Τότε που θέλετε να το κάνετε, εμείς θα είμαστε κλειστά - γιατί δεν το κάνετε νωρίτερα;» θυμάται να τον ρωτούν επιχειρηματίες του τουρισμού ο Ρόμπερτ Καραλής, ιδρυτής του Cyclades Trail Cup: ενός σιρκουί που ενώνει υπό την ομπρέλα του αθλητικά events σε Κέα (Απρίλιος), Φολέγανδρο (τέλη Ιουνίου), Άνδρο (28 & 29 Σεπ.), Κύθνο (20 Οκτ.) και Τήνο (30 Νοεμ. & 1 Δεκ.). «Εμείς, ως διοργανώτρια αρχή, μπορεί να έρθουμε σε επαφή με τον Δήμο έχοντας την επιμήκυνση της σεζόν ως έναν άξονά μας, αλλά αν συναντάμε εμπόδια από τους επαγγελματίες του τόπου, αυτός ο στόχος ανατρέπεται. Άρα δεν μπορεί να αποτελεί υψηλή προτεραιότητα ενός αγώνα σε ένα νησί», σημειώνει. «Το μείζον, ουσιαστικά, είναι αυτό που εμείς θα φτιάξουμε να είναι απόλυτα εναρμονισμένο με την τοπογραφία της περιοχής, αλλά και με το τι θέλει ο αθλητής να ζήσει αυτές τις 2-3 μέρες που θα έρθει στο νησί: να φτιάξουμε, δηλαδή, μια εκδήλωση μέσα από την οποία ο επισκέπτης θα γνωρίσει το νησί και θα περάσει καλά», λέει, εξηγώντας πώς ο αθλητικός τουρισμός ενισχύει το προφίλ ενός προορισμού.

Την οπτική επιβεβαιώνει και ο Χάρης Λινάρδος, PR & Communications Manager της Active Media Group, της ομάδας, δηλαδή, πίσω από το Santorini Experience (4 – 6 Οκτωβρίου, διαδρομές 5, 10 και 15 χλμ, αλλά και ανοιχτή κολύμβηση 1,5 μιλίων): «Μόνο στο Santorini Experience έχει κανείς τη δυνατότητα να κολυμπήσει από το Ηφαίστειο στο παλιό λιμάνι των Φηρών, απολαμβάνοντας την επιβλητική όψη του νησιού μπροστά του, ή να τρέξει σε μοναδικές διαδρομές που κόβουν κυριολεκτικά την ανάσα πάνω στην Καλντέρα, με θέα τους οικισμούς Ημεροβίγλι, Φηροστεφάνι και Οία», σημειώνει, επισημαίνοντας ότι ένας από τους στόχους της εκδήλωσης είναι «να φέρνουμε επισκέπτες από το εξωτερικό, να γνωρίζουν τα μέρη μας και μέσα από το ποιοτικό προϊόν μας να τους κάνουμε να επιστρέφουν κάθε χρόνο».

Σε ποια νησιά θα τρέξουμε το φθινόπωρο; 6 action festival - προορισμός - εικόνα 4
Πάνω από 30 διαφορετικά αθλήματα περιλαμβάνει η βεντάλια του Navarino Challenge

Φυσικά το τρέξιμο ή η κολύμβηση δεν είναι οι μόνες δραστηριότητες που μπορούν να ξεκλειδώσουν τα φθινοπωρινά θέλγητρα ενός προορισμού: Το Navarino Challenge (11-13 Οκτωβρίου) για παράδειγμα, που φέτος θα τιμήσει τον Έλληνα – θρύλο Νίκο Γκάλη ως μια από τις επιδραστικότερες προσωπικότητες στην ιστορία του αθλητισμού, ανοίγει τη βεντάλια προσφέροντας πάνω από 30 αθλητικές δραστηριότητες, στοχευμένες στο κατά το δυνατόν μεγαλύτερο εύρος συμμετεχόντων. Διατηρώντας πάντα τον Ημιμαραθώνιο από την «Costa Navarino» ως τη Βοϊοδοκοιλιά και πάλι πίσω, ως το κεντρικό event του τριημέρου, φέτος εντάσσει και τα αθλήματα της παράκτιας κωπηλασίας και του καράτε στο πρόγραμμα.

«Ο μέσος επισκέπτης επιλέγει τη διοργάνωση όχι μόνο για το προϊόν της, την άθληση δηλαδή και τη διαμονή, αλλά το συνολικό πακέτο της», επισημαίνει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Active Media Group, Άκης Τσόλης, για μια διοργάνωση που απέσπασε υποψηφιότητα στο διεθνή θεσμό των International Travel & Tourism Awards 2019 της World Travel Market, ανάμεσα στους καλύτερους του τουρισμού ευεξίας ανά τον πλανήτη.

Σε ποια νησιά θα τρέξουμε το φθινόπωρο; 6 action festival - προορισμός - εικόνα 5
Μια ολοκληρωμένη εμπειρία όπου ο αθλητισμός συναντά το στιλ προσφέρει το Tweed Run στις Σπέτσες

Η ποικιλία των εκφάνσεων που μπορεί να παρουσιάσει ο αθλητικός τουρισμός ως προϊόν, υπογραμμίζεται και από την έτερη, πολύ διαφορετική αλλά και άκρως ελκυστική διοργάνωση που φιλοξενούν οι Σπέτσες: το Tweed Run (11-13 Οκτωβρίου). «Δεν είναι μόνο μια αθλητική διοργάνωση, αλλά μια ολοκληρωμένη εμπειρία», μας λέει η Κατερίνα Φωτοπούλου από την Travel Works, την ομάδα που έφερε το Tweed Run από την Αγγλία στην Ελλάδα το 2014, με αφορμή τον εορτασμό των 100 ετών του εμβληματικού ξενοδοχείου του νησιού, «Poseidonion Grand Hotel». «Μια μοναδική ευκαιρία για πολύ ωραίες βόλτες στο νησί σε μια από τις ομορφότερες περιόδους του, το Tweed Run συνδυάζει τον αθλητισμό με τη μόδα, δημιουργώντας ένα περιβάλλον μέσα από το οποίο ο επισκέπτης βιώνει μια αξέχαστη εμπειρία, που δίνει στις Σπέτσες ένα πραγματικά ιδιαίτερο χρώμα». Πικνίκ με καρό κουβέρτες, υπέρκομψες tweed εμφανίσεις και καλλιστεία vintage ποδηλάτων συμπληρώνουν το κάδρο της ποδηλατάδας στο Νησί των Αρωμάτων, υποδεικνύοντας ότι ο αθλητικός τουρισμός δεν επεκτείνει μόνο την τουριστική περίοδο των νησιών, αλλά και τις αφορμές αποδράσεων για όλους μας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.