Oι γιορτές στις Βρυξέλλες συνδυάζουν το κλασικό και το πολυεθνικό!

Η κλασική κεντροευρωπαϊκή γοητεία μιας πρωτεύουσας γεμάτης πάρκα, μουσεία και αρχιτεκτονικά landmarks συναντά το πολυεθνικό vibe και τη νεανική ατμόσφαιρα μιας μητρόπολης-χωνευτήρι πολιτισμών.

Oι γιορτές στις Βρυξέλλες συνδυάζουν το κλασικό και το πολυεθνικό!

Η κλασική κεντροευρωπαϊκή γοητεία μιας πρωτεύουσας γεμάτης πάρκα, μουσεία και αρχιτεκτονικά landmarks συναντά το πολυεθνικό vibe και τη νεανική ατμόσφαιρα μιας μητρόπολης-χωνευτήρι πολιτισμών, που πλέον μόνο βαρετή δεν τη λες, ειδικά τώρα που γιορτάζει στους δρόμους με πραλίνες και μπίρες στο χέρι. Η local Χριστίνα Φριλίγκου αναμεταδίδει.

Αν έχετε την εντύπωση ότι οι Βρυξέλλες είναι μια βορειοευρωπαϊκή πρωτεύουσα όπως όλες οι άλλες, σας βάζω στοίχημα ότι μέχρι το τέλος της επίσκεψής σας θα έχετε αναθεωρήσει. Μένω εδώ 12 χρόνια πλέον και μόνο ένα πράγμα έχω να σχολιάσω για τη δεύτερη πατρίδα μου: παρά τα πολλά όμορφα σημεία που θα επισκεφθείτε σε αυτήν την πόλη, σε καμία περίπτωση δεν θα την πείτε κλασική.

Κάτι η νευραλγική τοποθεσία της χώρας στο κέντρο της Ευρώπης, κάτι το αποικιοκρατικό παρελθόν, κάτι ο ανοιχτός χαρακτήρας των Βέλγων και η πληθώρα ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων και πολυεθνικών οργανισμών, η πρωτεύουσα της Ευρώπης αποτελεί το απόλυτο χωνευτήρι πολιτισμών κι εθνοτήτων, ένα μοναδικό χαρμάνι σε διαρκή ζύμωση και με διαρκώς μεταβαλλόμενη αισθητική.

Oι γιορτές στις Βρυξέλλες συνδυάζουν το κλασικό και το πολυεθνικό! - εικόνα 1
Οι Βρυξέλλες γιορτάζουν στους δρόμους και στις γειτονιές

Ιδιαίτερα τις ημέρες των χριστουγεννιάτικων διακοπών, όλες οι γειτονιές κι εθνικότητες δίνουν το ξεχωριστό εορταστικό τους στίγμα. Η ατμόσφαιρα της πόλης αλλάζει έντονα ανάλογα με τη συνοικία. Κοινός παρανομαστής σε όλες τους οι απανωτές πολιτιστικές εκδηλώσεις, τα πρωτότυπα μουσεία και, φυσικά, τα εθνικά προϊόντα του Βελγίου: πραλίνες, πατάτες τηγανητές και μια πληθώρα από τοπικές μπίρες.

Κινηθείτε ανάλογα με την όρεξη της στιγμής και τα γούστα σας στο γραφικό ιστορικό κέντρο, στην αριστοκρατική Brugman και στη γειτονική Chatelain, στο εναλλακτικό Saint Gilles που μαγνητίζει τους νεο-μποέμ, στην κάζουαλ Flagey, στις αντικερί της Sablon, στο πολύχρωμο αφρικανικό Matonge και στις πιο «στημένες» Place Luxembourg και Place Schuman, όπου εδρεύουν τα ευρωπαϊκά όργανα.

Γιορτινές βόλτες στα best of του κέντρου

Το πολύβουο κέντρο των Βρυξελλών είναι από τις πιο αγαπημένες μου περιοχές, με τις πλατείες και τις παλιές αγορές του. Η γοητευτική πλατεία της Sainte Catherine φιλοξενεί από τις αρχές Δεκεμβρίου την παραδοσιακή xριστουγεννιάτικη αγορά με τα κλασικά λουκάνικα και το γλυκό Gluwein, καυτά churros, κρέπες Βρετάνης καθώς και παιχνίδια για παιδιά. Δεν λείπουν, ασφαλώς, και τα δικά μας ελληνικά προϊόντα.

Oι γιορτές στις Βρυξέλλες συνδυάζουν το κλασικό και το πολυεθνικό! - εικόνα 2
Τα μύδια του «La belle Marachaire» είναι must

Λίγα τετράγωνα πιο πέρα, ο δήμος οργανώνει παγοδρόμιο στην πλατεία Place de la Monnaie, μπροστά στο κτίριο του Μεγάρου Μουσικής. Βγείτε επίσης στην πιο τουριστική Grand Place, με τα χρυσοποίκιλτα κτίρια των παλιών συντεχνιών, για να χαζέψετε το χριστουγεννιάτικο δέντρο και τη φάτνη και κυρίως να θαυμάσετε το παιχνίδι φωτισμών και ήχων στο δημαρχείο.

Αν τύχει να βρεθείτε στο κέντρο Σάββατο, ώρες καταστημάτων, δίπλα στην πλατεία Sainte Catherine θα βρείτε την ψαραγορά. Αν ο καιρός το σηκώνει κι έχετε όρεξη, πάρτε ένα φιλέτο τόνο στο χέρι –κι ένα λευκό κρασί από την άλλη– από το ιχθυοπωλείο Mer du Nord και κάντε χάζι τον κόσμο που συρρέει και τους πωλητές που φωνάζουν δυνατά τα ονόματα των πελατών τους όταν η παραγγελία είναι έτοιμη. Για πιο παραδοσιακή ψαροφαγία δοκιμάστε το «La belle Marachaire» στη rue de Flandre, ενώ αν θέλετε ένα χαλαρό διάλειμμα για καφέ και τέλεια γλυκά, προτιμήστε το «Café Chicago», το αγαπημένο και για brunch, ιδιαίτερα για οικογένειες με μικρά παιδιά.

Στη συνέχεια, αν είστε φαν του shopping κι έχετε περιέργεια να γνωρίσετε Φλαμανδούς σχεδιαστές, βγείτε στη rue Dansaert για επιλεγμένα μαγαζιά, όπως το Stijl, το Hatsoe και η Annemie Verbeke. Δεν σας εγγυώμαι ότι θα βρείτε να ψωνίσετε, αλλά σίγουρα θα εντυπωσιαστείτε.

Για πιο mainstream σχεδιαστές υπάρχουν πάντα η κλασική Avenue Louise και η κάθετή της Boulevard de Waterloo. Κι αν σας κουράσει η βόλτα, το πολύβουο «Mamy Louise» είναι ιδανικό για μεσημεριανό κι εξαιρετικά γλυκά, ενώ ακριβώς δίπλα, στο ολλανδικό «Dille & Kamille», θα βρείτε πρωτότυπα είδη σπιτιού αλλά κι εποχιακούς στολισμούς.

Υπαίθριες αγορές, αγάπη μου!

Oι γιορτές στις Βρυξέλλες συνδυάζουν το κλασικό και το πολυεθνικό! - εικόνα 3
Η πόλη είναι γεμάτη street parties

Οι Βέλγοι αγαπούν τις υπαίθριες αγορές και τις θέλουν νωχελικές και γκουρμέ. Οργανικά προϊόντα, φρέσκα ζυμαρικά, φρεσκοστυμμένοι χυμοί, αυθεντικός ιταλικός καφές, ασιατικά, αφρικανικά κι ελληνικά φαγητά και ό,τι άλλο λαχταρήσει κάποιος για επιτόπου κατανάλωση. Φτάνει να μη βιάζεστε, διότι εδώ οι ρυθμοί είναι μάλλον ανατολίτικοι – χωρίς δυνατότητα παζαρέματος ­δυστυχώς!

Κάθε Κυριακή στην πλατεία Flagey, εκτός από μια ωραία υπαίθρια αγορά, θα βρείτε και το διάσημο αρ ντεκό κτίριο του ’70 της πρώην βελγικής ραδιοφωνίας, που στεγάζει πλέον το καφέ-μπαρ «Belga». Η πλατεία Flagey φιλοξενεί και το πιο δημοφιλές μαγαζάκι για τις περίφημες διπλοτηγανισμένες βελγικές πατάτες· μην εκπλαγείτε αν δείτε κόσμο να περιμένει με τις ώρες υπομονετικά τη σειρά του για ένα καυτό τριγωνικό χωνάκι πατάτες.

Για τη δεύτερη καλύτερη frituur της πόλης πηγαίνετε στο «Maison Antoine» στην πλατεία Jourdan, κοντά στα κτίρια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Εδώ ήρθε να στυλωθεί πρόσφατα και η Μέρκελ, έπειτα από πολύωρες σκληρές διαπραγματεύσεις στα κτίρια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Στη Jourdan θα βρείτε και το δικό μας καφέ «Kosmos», για φρέντο, ποτό και μεζέδες, που αποτελεί θεσμό για τους ουκ ολίγους Έλληνες της πόλης.

Κάθε Τρίτη στην πλατεία Luxembourg στήνεται μια ωραία αγορά με πολυεθνικές γεύσεις και πολλούς πελάτες από το γειτονικό Ευρωκοινοβούλιο. Εδώ μαζεύονται και τις Πέμπτες το απόγευμα ορδές κουρασμένων υπαλλήλων για ένα ποτό μετά τη δουλειά.

Oι γιορτές στις Βρυξέλλες συνδυάζουν το κλασικό και το πολυεθνικό! - εικόνα 4
Οι δρόμοι γεμίζουν κόσμο χάρη στις υπαίθριες αγορές

Τα σαββατοκύριακα στη Sablon το σκηνικό διαφοροποιείται και αναβαθμίζεται. Η κομψή στολισμένη πλατεία φιλοξενεί υπαίθρια αγορά με επιλεγμένες αντίκες και κομμάτια αρ νουβό, άλλωστε πρόκειται για την πιο upscale αγορά αντικών των Βρυξελλών. Για τους τολμηρούς, το παραδοσιακό εστιατόριο «Au Vieux Saint Martin» σερβίρει το γνωστό στέικ ταρτάρ (ωμός κιμάς με αβγά και μυρωδικά), ενώ στη «Lola» θα βρείτε κλασικά βελγικά πιάτα και το αγαπημένο –και δικό μου– fondant κανέλας με αλμυρή καραμέλα.

Η Sablon είναι επίσης ο παράδεισος της πραλίνας. Μη φύγετε από τις Βρυξέλλες χωρίς να δοκιμάσετε γκουρμέ πραλίνες, από όποιον οίκο σας γυαλίσει, είναι όλες τους υπέροχες. Ιδιαίτερα τις ημέρες των γιοορτών, μη φύγετε χωρίς να χαζέψετε πρώτα τον πληθωρικό διάκοσμο του Marcolini και τα σοκολατένια ζωάκια του Wittamer.

Πάρκο και το χειμώνα

Κάτι που εκτιμάς όταν έρχεσαι να ζήσεις από την Αθήνα στις Βρυξέλλες –ιδιαίτερα αν έχεις παιδιά– είναι τα άπειρα μικρά και μεγάλα πάρκα μέσα στην πόλη. Προσφέρονται για βόλτα, τρέξιμο, χάζι και παιχνίδι. Η καθημερινή βόλτα στο φροντισμένο, βρετανικού στιλ πάρκο Leopold, στο δρόμο για τη δουλειά, σημαίνει για μένα ποιότητα ζωής. Το πιο μεγάλο κι εντυπωσιακό πάρκο που θα βρείτε στις Βρυξέλλες είναι στο Bois de la Cambre.

Το μεγάλο ατού χειμώνα-καλοκαίρι είναι η λίμνη που φιλοξενεί ένα κατάφυτο νησάκι με κύκνους, χήνες και λαγουδάκια. Το ειδυλλιακό σκηνικό συμπληρώνει η brasserie «Chalet Robinson», ιδανική για διάλειμμα για καφέ και βάφλα. Ο καπετάνιος που κάνει δρομολόγια πέρα-δώθε στο νησάκι θα σας ενημερώσει αν το εστιατόριο είναι πλήρες και στο γυρισμό θα σας κεράσει καραμέλα.

Τα highlights των μουσείων

Oι γιορτές στις Βρυξέλλες συνδυάζουν το κλασικό και το πολυεθνικό! - εικόνα 5
Ραντεβού με τους δεινόσαυρους στο Μουσείο Φυσικών Επιστημών

Το Μουσείο Καλών Τεχνών στεγάζεται σε ένα κλασικό εντυπωσιακό κτίριο, με μόνιμες συλλογές κι εποχικές εκθέσεις και ωραίο καφέ-ρεστοράν cafe-resto. Μην παραλείψετε την πτέρυγα που είναι αφιερωμένη στον Βέλγο σουρεαλιστή Ρενέ Μαγκρίτ. Οι Βέλγοι έχουν ιδιαίτερη παράδοση και μεγάλη αγάπη στην 9η τέχνη και το επιδεικνύουν όπου μπορούν!

Στο Κέντρο Κόμικς θα βρείτε ολόκληρους τοίχους καλυμμένους με γκράφιτι. Το κτίριο αποτελεί μία από τις πιο εντυπωσιακές δημιουργίες αρ νουβό του Βέλγου αρχιτέκτονα Βικτόρ Ορτά και προσφέρει παράλληλα την ευκαιρία να συστηθείτε με τους πιο γνωστούς ήρωες των βελγικών εικονογραφημένων.

Τα παιδιά θα απολαύσουν την επίσκεψη στο Μουσείο Φυσικών Επιστημών με τους σκελετούς των δεινοσαύρων, ενώ ένας λιγότερος γνωστός θησαυρός είναι το Μουσείο Μουσικών Οργάνων με μουσικά όργανα από όλον τον κόσμο, επίσης σε κτίριο του Ορτά, ­μοναδική θέα από την ταράτσα του κτιρίου αλλά κι ένα πασίγνωστο buffet brunch.

Ξενοδοχεία για κάθε στιλ

Oι γιορτές στις Βρυξέλλες συνδυάζουν το κλασικό και το πολυεθνικό! - εικόνα 6
Ατμόσφαιρα grand hotel στο «Steigenberger Wiltcher’s»

Για τους λάτρεις της κλασικής πολυτέλειας το «Steigenberger Wiltcher’s» είναι ένα μεγάλο αρχοντικό ξενοδοχείο στην πλατεία Stefanie, ενώ το «Hotel Odette en Ville» είναι ένα γοητευτικό boutique ξενοδοχείο με όμορφο εστιατόριο στη Chatelain.

Oι γιορτές στις Βρυξέλλες συνδυάζουν το κλασικό και το πολυεθνικό! - εικόνα 7
Το ντιζαϊνάτο «Vintage Hotel»

Κλασικό city hotel το «Hotel Novotel Brussels City Centre» σε απόσταση αναπνοής από την Grand Place, ενώ ιδιαίτερη πρόταση για τους λάτρεις του design είναι το «Vintage Hotel» κοντά στη μοδάτη Avenue Louise.

Μπριζ, μια πόλη σκηνικό

Oι γιορτές στις Βρυξέλλες συνδυάζουν το κλασικό και το πολυεθνικό! - εικόνα 8
Μαγική η γιορτινή Μπριζ

Κανάλια, πλακόστρωτα, μεσαιωνικά κτίρια και καθεδρικοί συνθέτουν τη μοναδική ατμόσφαιρα της πόλης (Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO), που συνήθως συνδυάζεται ως εκδρομή με τις Βρυξέλλες. Η πόλη είναι κυριολεκτικά σπαρμένη με αξιοθέατα: από τον καθεδρικό της Παναγίας, το καμπαναριό του 13ου αιώνα, τη βασιλική Οσίου Αίματος μέχρι τη μονή Beguinage, το δημαρχείο, το δικαστικό μέγαρο και πολλά άλλα, τα οποία θα ανακαλύψετε εύκολα· το επιτρέπει άλλωστε και το μέγεθος της πόλης.

Επισκεφθείτε το Groeningemuseum με έργα μεσαιωνικής τέχνης και Φλαμανδούς ζωγράφους. Κάντε βόλτες με βαρκάκι στα κανάλια και τιμήστε τις τοπικές μπίρες. Η ζυθοποιία De Halve Maan στην πλατεία Walplein παράγει τις Brugse Zot και Straffe Hendrik –αυτή η τελευταία είναι εξαιρετική– κι έχει επίσης πολύ ωραία brasserie για μεσημεριανό.

Η Μπριζ είναι παγκοσμίως φημισμένη για τις δαντέλες της. Πέρα από τα άφθονα μαγαζιά, οι λάτρεις θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν και το Κέντρο Δαντέλας και να παρακολουθήσουν εργαστήρια με ντόπιες υφάντρες. Αν η ημέρα είναι καλή, οι πιο αθλητικοί μπορούν να νοικιάσουν ποδήλατα για βόλτα μέχρι το παραλιακό Zeebrugge και από εκεί να βγουν για βόλτα στην άγρια, ατμοσφαιρική Βόρεια Θάλασσα συνεχίζοντας παραλιακά προς Knokke Heist ή προς Blankenberge.

Γευστικά must για κάθε ώρα

Oι γιορτές στις Βρυξέλλες συνδυάζουν το κλασικό και το πολυεθνικό! - εικόνα 9
Κλασική κομψότητα στο «L’Ecailler du Palais Royal»

Brunch
Brunch Oma
Το απόλυτα κλασικό, μην παραλείψετε να κλείσετε όμως! Το μέρος είναι μικροσκοπικό, με διαφορετικές συνταγές κάθε φορά. Θα φάτε αβγά και φρέσκες κις και ό,τι άλλο βγάλει ο φούρνος.

Le Dillens
Όμορφη brasserie στο Saint Gilles. Από το νωρίς, για πρωινό, brunch και lunch μέχρι αργά το βράδυ για ποτό.

Chez Franz
Αγαπημένο στέκι των ντόπιων, από το πρωί μέχρι το βράδυ, για πλούσιο brunch, μπέργκερ και fingerfood. Και live jazz τα βράδια της Κυριακής.

Dinner
L’ Ecailler du Palais Royal
Ένας γαστρονομικός θεσμός για ψάρι και θαλασσινά, σε ένα περιβάλλον κλασικής κομψότητας στη Sablon.

Brasserie Toucan & Toucan sur Mer
Φινετσάτη brasserie κοντά στην αριστοκρατική πλατεία Brugman.

Les petits Oignons
Καλή σχέση ποιότητας-τιμής με τη σφραγίδα Bib Gourmand για τη μεσογειακή κουζίνα του Khaled Zoughlami στη Sablon.

Notos
Από το 1995 το εστιατόριο του σεφ Κώστα Ερίνκογλου στη rue de Livourne προβάλλει την ελληνική κουζίνα με σύγχρονη ματιά.

Philema
Ελληνικές γεύσεις από τον δραστήριο σεφ Μάνο Μακρυγιαννάκη στη Chaussee de Waterloo.

Balmoral
Πάνω στην πλατεία πλατεία Brugman αμερικανικού τύπου diner για μιλκσέικ και χάμπουργκερ.

Mano a mano
Στην πλατεία Boniface για μυρωδάτη πάστα και πίτσα.

Oι γιορτές στις Βρυξέλλες συνδυάζουν το κλασικό και το πολυεθνικό! - εικόνα 10
Η πόλη προσφέρεται για εορταστικό city break

Οι καλύτερες στάσεις για μπίρα και ποτό

#1 Bar Herman
Live jazz και χαλαρή ατμόσφαιρα στο πάλαι ποτέ μπιστρό του Saint Gilles.

#2 Brasserie Moeder Lambic
Μεγάλη ποικιλία από μπίρες και φιλικό προσωπικό στο Saint Gilles.

#3 BarBeton
Η αποθέωση των κοκτέιλ και του cool κοινού πάνω στην Dansaert, κοντά στο κανάλι.

#4 L’archiduc
Βελγικές μπίρες και jazz after shopping στην Dansaert τα σαββατοκύριακα μετά τις 5 μ.μ.

#5 Cabaret Mademoiselle
Οι μοντέρνες drag queens θα σας συναρπάσουν.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.