Το Πήλιο σε 4 στάσεις που μοσχοβολούν χειμώνα

Πορτοκαλοκόκκινα δάση, χιονισμένες πλαγιές και πληθωρικές γευστικές απολαύσεις μας περιμένουν να υποδεχτούμε μαζί το χειμώνα, με το βλέμμα στην αγριεμένη θάλασσα και την τρικυμία του τσίπουρου στα χείλη.

Το Πήλιο σε 4 στάσεις που μοσχοβολούν χειμώνα

Φυσικό τοπίο που αγαλλιάζει την ψυχή, γραφικά χωριά που γαληνεύουν το βλέμμα, τοπικές κουζίνες πληθωρικές και τσιπουροκαταστάσεις κατανυκτικές, το Βουνό των Κενταύρων είναι ένας προορισμός πλήρης και πολυσυλλεκτικός, γεμάτος επιλογές για όλες τις διαθέσεις. Από ζεστούς ξενώνες με υπέροχες βίστες μέχρι περιπετειώδεις αυτοκινητάδες και από χαλαρές «νησιώτικες» στιγμές στα ψαροχώρια μέχρι αδρεναλινικό trekking και ποδηλατάδες στα μονοπάτια και στις διαδρομές του βουνού ή σκι ανάμεσα στις οξιές και τις αγριόλευκες του χιονοδρομικού στα Χάνια, το Πήλιο δεν είναι τυχαία από τις πιο δημοφιλείς επιλογές απόδρασης στην Ελλάδα. Ελάτε, λοιπόν, να θυμηθούμε τις σημαντικότερες στάσεις του κι ετοιμαστείτε να πάρουμε τα βουνά για να υποδεχτούμε το χειμώνα.

#1 City break στον Βόλο

Το Πήλιο σε 4 στάσεις που μοσχοβολούν χειμώνα - εικόνα 1
Ο Βόλος με την κουκλίστικη προμενάδα του κερδίζει μία θέση ανάμεσα στους must προορισμούς

Με κλασικά και μοντέρνα τσιπουράδικα σε πλήρη παράταξη αλλά και την κουκλίστικη προμενάδα έτοιμη για ρομαντικές περαντζάδες, ο Βόλος, παραδοσιακή πύλη εισόδου στο Πήλιο, διεκδικεί όλο και πιο δυναμικά την ταυτότητά του ως αυτόνομου προορισμού. Φρεσκαρισμένα city hotels, όπως το στιλάτο «Domotel Xenia Volos» με τη θέα στη θάλασσα ή το πολυτελές «Volos Palace» με τα αρ ντεκό στοιχεία, υπόσχονται φινετσάτες εμπειρίες διαμονής, ενώ οι ανήσυχες κουζίνες τσιπουράδικων όπως το «ΜεΖεν» και σταθερές αξίες όπως η «Γιώτα» σας περιμένουν για να σας εισάγουν σε μια άχρονη κατάνυξη γαστρονομικού διονυσιασμού, με την οποία μπορεί να ξεχάσετε και το κάλεσμα του βουνού, αν αφεθείτε.

#2 Σταγιάτες - Πορταριά -Μακρινίτσα: κλασική συνταγή με ένα νέο υλικό

Το Πήλιο σε 4 στάσεις που μοσχοβολούν χειμώνα - εικόνα 2
Απροσπέραστη στάση για επιβλητικό σκηνικό η αρχοντική Πορταριά

Προικισμένα με την αυτονόητη εύνοια να αποτελούν τα πρώτα χωριά που συναντά κάποιος ανηφορίζοντας από τον Βόλο, η Πορταριά και η Μακρινίτσα είναι οι παραδοσιακότεροι προορισμοί για τους πρωτάρηδες του βουνού: χωριά μεγάλα και γεμάτα επιλογές, αποτελούν μπεστ σέλερ από τα πρώτα χρόνια της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής. Λογικά ανθούν εδώ, λοιπόν, τα luxury resorts δίπλα στους παραδοσιακούς ξενώνες, ενώ ακόμη και όσοι προτιμήσουν να προχωρήσουν στο βουνό για τη διαμονή τους σίγουρα θα κάνουν μια στάση για καφέ στην εντυπωσιακή πλατεία-μπαλκόνι της Μακρινίτσας με το διάσημο καφενείο του «Θεόφιλου» (2428099154), το οποίο πήρε το όνομά του από την τοιχογραφία του λαϊκού ζωγράφου στο εσωτερικό, αλλά και από την αρχοντική Πορταριά για καλή παραδοσιακή κουζίνα, βότανα της περιοχής και γλυκά του κουταλιού.

Το Πήλιο σε 4 στάσεις που μοσχοβολούν χειμώνα - εικόνα 3
Απολαύστε εντυπωσιακές βίστες από την πλατεία-μπαλκόνι της Μακρινίτσας

Στο κλασικό δίπολο όμως έχει προστεθεί πλέον κι ένα νέο συστατικό, με τους Σταγιάτες (λίγο πριν από την Πορταριά) να έχουν μπει στο ραντάρ χάρη στο κουκλίστικο καφενείο «Η Βρύση» (2421078690) με τη θέα στον Παγασητικό, τους εξαιρετικούς τσιπουρομεζέδες, τα σπιτικά λικέρ και τα ρεμπέτικα σαββατιάτικα ­μεσημέρια.

#3 Περίπατοι στη Ζαγορά, λευκά weekends στα Χάνια

Το Πήλιο σε 4 στάσεις που μοσχοβολούν χειμώνα - εικόνα 4
Ιδανικό για βόλτες το πυκνό φυσικό τοπίο στα Χάνια

Γοητευτικός προορισμός ακόμη και προτού πέσουν τα πρώτα χιόνια, αλλά ακαταμάχητη επιλογή όταν πια σκεπαστούν από το λευκό πέπλο, τα Χάνια με τα δικά τους αρχοντικά και τις ποιοτικές ταβέρνες υποδέχονται τους επισκέπτες που ανεβοκατεβαίνουν στο χιονοδρομικό των Αγριολευκών για να διασχίσουν τις έξι πίστες κλιμακούμενης δυσκολίας (και μία αντοχής μήκους 5 χλμ.) με τη μοναδική θέα στη θάλασσα. Πέντε αναβατήρες, σχολή εκμάθησης, κατάστημα ενοικίασης εξοπλισμού, σαλέ και δυνατότητα για νυχτερινή χιονοδρομία είναι τα χαρακτηριστικά τού κατά τ’ άλλα μικρού χιονοδρομικού, σε περίπτωση που κάνετε μια παράκαμψη προτού συνεχίσετε για μία από τις ωραιότερες διαδρομές του Πηλίου.

Ο δρόμος φιδογυρίζει ανάμεσα σε οξιές και αγριοκαστανιές για μια απολαυστική αμαξάδα, που οδηγεί στη δεντρόσκεπη πλατεία της Ζαγοράς, του μεγαλύτερου χωριού του Πηλίου, από τα τρία επίπεδα της οποίας το βλέμμα μπορεί να φτάσει μέχρι και τη Χαλκιδική, επιβεβαιώνοντας έτσι τον τίτλο «Μπαλκόνι του Αιγαίου». Ιδανική για insta-clicks με παραδοσιακό χρώμα χάρη στα ιστορικά αρχοντικά αλλά και παράδεισος για όσους θέλουν να ρίξουν ρυθμούς και να έρθουν σε άμεση επαφή με την αγριάδα της φύσης, η Ζαγορά συνιστάται για φυσιολατρικούς περιπάτους όπως αυτός που ξεκινά από την πλατεία του Αγίου Γεωργίου και καταλήγει, μέσα από ένα καταπράσινο μονοπάτι, στην παραλία του Χορευτού – εκεί απ’ όπου έφευγαν τα ξακουστά ζαγοριανά καράβια φορτωμένα με μετάξι, κάνοντας έτσι το χωριό ένα από τα πιο πλούσια του Πηλίου.

#4 Δίπολο παραδοσιακό - εναλλακτικό σε Τσαγαράδα και Μηλιές

Το Πήλιο σε 4 στάσεις που μοσχοβολούν χειμώνα - εικόνα 5
Κομψοτέχνημα ο σταθμός του περίφημου Μουντζούρη στης Μηλιές

Διατηρώντας σχεδόν ανέγγιχτη τη φύση τους, οι ανατολικές πλαγιές του Πηλίου αγκαλιάζουν τον επισκέπτη με την παρθένα ομορφιά τους, που συμπυκνώνεται σε χωριά όπως ο γαληνευτικός Κισσός και το αμφιθεατρικό Μούρεσι. Λίγο πιο πέρα, οι τέσσερις μαχαλάδες της Τσαγκαράδας, με τις πανέμορφες πλατείες της Αγίας Παρασκευής και των Ταξιαρχών, παραμένουν η πιο κοσμοπολίτικη επιλογή της περιοχής, ενώ οι δημοφιλείς προτάσεις διαμονής λειτουργούν ως εξαιρετικά ορμητήρια για το παραθαλάσσιο θέρετρο του Αγίου Ιωάννη ή τη γοητευτική Νταμούχαρη, δίπλα στη θάλασσα-σταρ της ταινίας «Mamma Mia!».

Παράλληλα, με επίκεντρο το κεφαλοχώρι των Μηλιών και δορυφόρους αμφιθεατρικά χωριά όπως οι Πινακάτες και η Βυζίτσα, το Κεντρικό Πήλιο αποκαλύπτει τη δική του ήρεμη γοητεία, όπου φύση και ανθρώπινα σημάδια βρίσκονται σε... συνεχή διελκυστίνδα, με μόνο σίγουρο νικητή τον επισκέπτη. Υπέροχες διαδρομές αποκαλύπτονται μέσα από οπωρώνες και καστανοδάση, όμορφοι ξενώνες σε πυργόσπιτα δίνουν το σοφιστικέ τόνο της περιοχής και υπέροχα, καλοδιατηρημένα αρχοντικά δικαιολογούν την ιντελεκτουέλ έλξη της περιοχής. Εδώ θα βρείτε άλλωστε και τον περίφημο σταθμό-κομψοτέχνημα του Μουντζούρη του Εβαρίστο ντε Κίρικο, ο οποίος κατασκεύασε μέσα στους ελαιώνες και στις πλαγιές του Βουνού των Κενταύρων μια σιδηροδρομική γραμμή πλάτους 60 εκατοστών, ένα έργο υψηλής αισθητικής που θα σας δώσει μια αφορμή να ανανεώσετε το ραντεβού σας με το Πήλιο, μια και λειτουργεί μόνο από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο.

Πού να μείνετε

Το Πήλιο σε 4 στάσεις που μοσχοβολούν χειμώνα - εικόνα 6
Σπιτική φιλοξενία προσφέρουν γραφικοί ξενώνες όπως το «Αρχοντικό Μυτιληναίου Σκρετάιον»

Σπιτική φιλοξενία κι επιλογές δραστηριοτήτων προσφέρει το ατμοσφαιρικό «Αρχοντικό Μυτιληναίου Σκρετάιον» (Νεοχώρι, 2423058022), απολαυστικό πρωινό κι ένα εστιατόριο-θεσμός θα βρείτε στο «Kritsa Gastronomy Hotel», αυθεντικό πηλιορείτικο χρώμα θα ρουφήξετε στο «Αρχοντικό Στάμου».

Πού να φάτε

Το Πήλιο σε 4 στάσεις που μοσχοβολούν χειμώνα - εικόνα 7
Τοπική κουζίνα με μοντέρνα άποψη σερβίρει στην πολύχρωμη σάλα της η «Αλέκα»

Τοπικές σπεσιαλιτέ με μοντέρνες πινελιές θα απολαύσετε στην «Αλέκα», νόστιμα μαγειρευτά στο «Στέκι», ντόπια τυριά και παραδοσιακό τράγο στη λαδόκολλα στο «Πολύδροσο» (Πουρί, 6938882207), ενώ άπαιχτη ψαρόσουπα και καραβίδες στο γραφικό παραθαλάσσιο Τρίκερι ετοιμάζει ο «Μανώλας».

Δείτε τα 29 καλύτερα εστιατόρια στο Πήλιο αξιολογημένα από τον Alpha Guide εδώ.

Δείτε τα 59 καλύτερα ξενοδοχεία στο Πήλιο αξιολογημένα από τον Alpha Guide εδώ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.