Η Ορεινή Κορινθία είναι η φθινοπωρινή εκδρομή με την καλύτερη σχέση ποιότητας/απόστασης!

Οι φυσιολάτρες βρίσκουν ένα πλούσιο πακέτο που κάθε τέτοια εποχή μοσχομυρίζει θαλπωρή και την προσφέρει σε χορταστικές δόσεις weekend απόδρασης ή ακόμη και μονοήμερης εκδρομής.

Η Ορεινή Κορινθία είναι η φθινοπωρινή εκδρομή με την καλύτερη σχέση ποιότητας/απόστασης!

Τα σαββατοκύριακα του φθινοπώρου θέλουν εξόρμηση με φυσιολατρικό υπόβαθρο και η ορεινή Κορινθία, με το μαγικό πακέτο βουνών, πεδιάδων, κρυστάλλινων λιμνών και πυκνόφυτων δασών, είναι το πιο σίγουρο στοίχημα απόδρασης από την Αθήνα, με υψηλή απόδοση τόσο στην επιλογή της διήμερης σπουδής στις χαρές της κρεατοφαγίας όσο και σε αυτήν της μονοήμερης με διάθεση πικ νικ. Γι’ αυτό λοιπόν φορέστε ζώνη, φουλάρετε καύσιμα και φύγαμε.

Η Ορεινή Κορινθία είναι η φθινοπωρινή εκδρομή με την καλύτερη σχέση ποιότητας/απόστασης! - εικόνα 1
Για αδρεναλινικές, off road δραστηριότητες ενδείκνυται το οροπέδιο της Σκαφιδιάς

Αν αγαπάτε την οστρακοφαγία, πάρτε μαζί σας λεμόνια, γερό μαχαίρι κι ένα ψυγειάκι άδειο ή ακόμη καλύτερα, με ένα ωραίο παγωμένο Ασύρτικο μέσα. Παρακάμψτε τα διόδια της Ελευσίνας βγαίνοντας για Νέα Πέραμο και κάντε στάση λίγο μετά τον Λουτρόπυργο, σε ένα από τα μικρά περίπτερα δίπλα στο δρόμο. Η περιοχή προμηθεύει με γυαλιστερές, στρείδια και αχινόψιχα δεκάδες εστιατόρια φρέσκων θαλασσινών από την Αθήνα μέχρι το... Μιλάνο αλλά και τους μερακλήδες περαστικούς βεβαίως. Γεμίστε το ψυγειάκι με πάγο και τα ψώνια σας και στρίψτε το τιμόνι προς Κιάτο: αυτή είναι η πύλη εισόδου για την πλευρά του Φενεού.

Η Ορεινή Κορινθία είναι η φθινοπωρινή εκδρομή με την καλύτερη σχέση ποιότητας/απόστασης! - εικόνα 2
Το Μουσείο Περιβάλλοντος της Στυμφαλίας του ΠΙΟΠ δικαιολογεί και με το παραπάνω μια μικρή παράκαμψη, ιδίως αν έχετε μικρά παιδιά

Καθώς το υψόμετρο ανεβαίνει και ο Κορινθιακός παίζει κρυφτό στον καθρέφτη του αυτοκινήτου, αποκαλύπτεται σταδιακά η Στυμφαλία, η φυσική λίμνη της περιοχής, με τα ανθρωποφάγα πτηνά του μύθου. Η θέα σε αυτό το κομμάτι είναι χωρίς εκπλήξεις ώσπου το γεμάτο καλαμιώνες σκηνικό να «ενυδατωθεί» από τις πρώτες δυνατές βροχές, τα ερείπια της μονής Ζαρακά όμως, με τα κατσίκια της περιοχής να είναι οι μόνοι σταθεροί τους πια επισκέπτες, είναι μια εικόνα που θα σας κάνει να κατεβάσετε ταχύτητα. Παρομοίως, το Μουσείο Περιβάλλοντος της Στυμφαλίας από το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς λίγο πιο κάτω δικαιολογεί και με το παραπάνω μια μικρή παράκαμψη – ιδίως αν στο όχημα επιβαίνουν και μικρότεροι ταξιδιώτες.

Η Ορεινή Κορινθία είναι η φθινοπωρινή εκδρομή με την καλύτερη σχέση ποιότητας/απόστασης! - εικόνα 3
Πανύψηλα έλατα, πεύκα και φουντουκιές αγκαλιάζουν τα νερά της Λίμνης Δόξα

Ο δρόμος συνεχίζεται από την Καστανιά με την εντυπωσιακή τριπλή μαρμάρινη πηγή στην είσοδο –το καφέ «Πλάτανος» (2747061220) είναι μια ωραία στάση μέσα στο πράσινο– και αμέσως μετά από την πολύχρωμη κοιλάδα του Φενεού: μια έκταση άνω των 200.000 τετραγωνικών, που παράγει τα φημισμένα ΠΟΠ όσπρια (φασόλια-βανίλιες, φάβα, φακές) της περιοχής.

Ένα σύννεφο από θελκτικές μυρωδιές μάς υποδέχεται στο Μεσινό, όπου ψησταριές ανάβουν από νωρίς, ενώ μετά την Αρχαία Φενεό, στο τέρμα ενός δρόμου σκεπασμένου από πανύψηλες φουντουκιές, η πανέμορφη Λίμνη Δόξα μάς κάνει να νιώθουμε σαν να μπαίνουμε στο εσωτερικό μιας καρτ ποστάλ δυόμισι ώρες μακριά από την Αθήνα. Σε ένα πανόραμα σχεδόν αλπικό, οι επιβλητικές βουνοκορφές της Ζήριας (ή Κυλλήνη στο πιο ελληνικό της), του Χελμού και της Ντουρντουβάνας συνθέτουν το υπόβαθρο της πράσινης αρμονίας από πανύψηλα έλατα, πεύκα και φουντουκιές που αγκαλιάζουν τα πανέμορφα νερά της λίμνης, καθώς αυτά αντανακλούν το μαγικό τοπίο.

Η Ορεινή Κορινθία είναι η φθινοπωρινή εκδρομή με την καλύτερη σχέση ποιότητας/απόστασης! - εικόνα 4
Ο προσεγμένος «Μπρούκλης» στην Γκούρα σερβίρει καφέ στον παλιό πέτρινο φούρνο

Περπατήστε τη στενή λωρίδα γης εξερευνώντας τις όχθες της μέχρι το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου, δοκιμάστε οπωσδήποτε τα χειροποίητα τοπικά παξιμάδια με ρίγανη από τους μικροπωλητές, κατευθυνθείτε προς το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου με το εντυπωσιακό χρυσοποίκιλτο τέμπλο του 1762 και το φημισμένο γλυκό τριαντάφυλλο των μοναχών ή κυκλώστε τη λίμνη με το αυτοκίνητο, για να εντοπίσετε το ιδανικό σημείο να ανοίξετε ψυγείο, κρασί και όστρακα.

Αν, πάλι, φτάσατε εδώ πάνω χωρίς προμήθειες, ένα από τα δυνατά χαρτιά της ορεινής Κορινθίας είναι οι ρουστίκ της γεύσεις. Δοκιμάστε το «Διάσημο Κουτούκι της Δόξας» (6983067862, πρώην «Διάσημο Κουτούκι του Στάικου») ή γυρίστε προς το Μεσινό για τα κρεατικά της ταβέρνας «Τρίκρηνα (Ο Δρούγκας)» (2747041033), με έμφαση στο αγριομόσχαρο και χειροποίητο λουκάνικο από δικά τους ζωντανά που βόσκουν ακριβώς δίπλα. Ή συνεχίστε για την όμορφη πλατεία της Γκούρας και κουνελάκι ή κόκορα στον «Αίπυτο» (2747051200) και ύστερα για καφέ στον προσεγμένο «Μπρούκλη» (2747051031), στο πέτρινο κτίριο του πρώτου φούρνου της περιοχής.

Η Ορεινή Κορινθία είναι η φθινοπωρινή εκδρομή με την καλύτερη σχέση ποιότητας/απόστασης! - εικόνα 5
Άκρως γραφικά τα τρία Τρίκαλα με τους προσεγμένους ξενώνες

Από εδώ ξεκινά η χωμάτινη διαδρομή που σκαρφαλώνει στην πυκνόφυτη από έλατα και μαύρα πεύκα Ζήρια με το μικρό χιονοδρομικό κέντρο, το οροπέδιο της Σκαφιδιάς με τα άγρια άλογα αλλά και τη Λίμνη Δασίου, που γεμίζει μόνο το χειμώνα. Διαφορετικά, περικυκλώνοντας το βουνό μέσω Στενού (όνομα και πράμα) και Καρυάς, φτάνουμε στους κρεμαστούς μαχαλάδες που συνθέτουν το ελβετικό σκηνικό των τριών Τρικάλων.

Η Ορεινή Κορινθία είναι η φθινοπωρινή εκδρομή με την καλύτερη σχέση ποιότητας/απόστασης! - εικόνα 6
Μαμαδίστικες και γεμάτες γεύσεις στη χουχουλιάρικη σάλα «Στου Δεκλερή»

Εδώ το τοπίο αλλάζει πλήρως, όχι από άποψη φυσικού περιβάλλοντος, το οποίο παραμένει ατόφιο και καταπράσινο, αλλά κυρίως από πλευράς... κοσμοσυρροής, με τους ξενώνες να έχουν μετατρέψει τα τρία χωριά σε ένα, αλλά και τις προτάσεις για φαγητό, καφέ και ποτό να αγγίζουν τα όρια του πληθωρικού. Παρ’ όλα αυτά, τα τρία Τρίκαλα παραμένουν γραφικά και ειδυλλιακά, με ατμόσφαιρα άκρως ρομαντική και με καταλύματα, άλλοτε παραδοσιακά και χουχουλιάρικα, άλλοτε ντιζαϊνάτα και πολυτελή, να υποδαυλίζουν ακόμη περισσότερο αυτήν την αίσθηση ζευγαρίστικου καταφυγίου.

Τιμήστε τα γαρδουμπάκια κατσαρόλας «Στου Δεκλερή» και το χοιρινό με δαμάσκηνα και κάστανα στο βουκολικό «Όπως Παλιά» , αλλά και τα αφράτα μπιφτεκάκια μοσχαριού ή προβατίνας στο «Έναστρον Γεύσεις» με την πανοραμική θέα σε βουνό, κάμπο και θάλασσα (2743091300). Όταν πέσει η νύχτα, κατευθυνθείτε για ροκ ποτάκι στο «Λίθινο» (2743091168), mainstream ήχους στην «Κουκουβάγια» (2743091282), ή πιο ήσυχα τετ-α-τετ με θέα στο «Αλφαβητάριο» (2743091322) και το «900 meters» (2743091231).

Πού να μείνετε

Η Ορεινή Κορινθία είναι η φθινοπωρινή εκδρομή με την καλύτερη σχέση ποιότητας/απόστασης! - εικόνα 7
Ποπ και χαρούμενες πινελιές στο κοσμοπολίτικο «Astra Hotel» της Καστανιάς

Προσωπική φροντίδα και πλήθος outdoors δραστηριοτήτων προσφέρει το «Εύχαρις Φιλόξενον» στον Φενεό (6944768115) με πλήρως εξοπλισμένες ξύλινες μεζονέτες και πέτρινες σουίτες με τζάκι. Κοσμοπολίτικο αέρα αποπνέει το «Astra Hotel» στην Καστανιά (6945046208), ένας ξενώνας που μοιάζει με μεγάλο σπίτι γεμάτο ποπ πινελιές κι ενθύμια από τα ταξίδια των ιδιοκτητών, ενώ το σύγχρονο ντιζάιν με το παραδοσιακό ύφος συνδυάζουν στα Τρίκαλα το resort «Πλειάδων Γη» (6973025000) με το πολυτελές spa και το πυργόσπιτο του «Ξενώνα Βαρνεβό» (6944949575) με τις οικογενειακές αντίκες και το σπιτικό πρωινό.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.