Μάλτα | Παράταση καλοκαιριού στην ανανεωμένη Βαλέτα

Η ανανεωμένη διά χειρός Ρέντσο Πιάνο πρωτεύουσα της Μάλτας είναι η πόλη όπου το φθινόπωρο μοιάζει με πεισμωμένο καλοκαίρι, γεμάτο φέτος με αφορμές επίσκεψης που πηγάζουν από τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2018.

Μάλτα | Παράταση καλοκαιριού στην ανανεωμένη Βαλέτα

Πάνω από 300 ημέρες ηλιοφάνειας» και «μια χώρα πολυπρόσωπη, που συνδυάζει το φως της Μεσογείου, την εκθαμβωτική ομορφιά της Ελλάδας, την αρχιτεκτονική ιδιαιτερότητα της Αφρικής και το αυθεντικό ταμπεραμέντο της Ιταλίας». Αυτά έγραφαν, πάνω κάτω, τα προωθητικά φυλλάδια της Μάλτας που ανέδειξαν αυτό το μικρό νησιωτικό κράτος της Μεσογείου σε ένα από τα κορυφαία locations γυρισμάτων της παγκόσμιας κινηματογραφικής και τηλεοπτικής παραγωγής.

Μεσαιωνικά κάστρα, αναγεννησιακά­ αγάλματα, ωραίες ακτές, έντονο τοπικό χρώμα κι ένα από τα ομορφότερα λιμάνια της Μεσογείου είναι ορισμένα από τα δυνατά σημεία της, μαζί με το μινιόν μέγεθος που σου επιτρέπει να τη γυρίσεις σε ένα ταξίδι, βάζοντας φυσικά στο πρόγραμμα και την πανέμορφη παλιά πρωτεύουσα Μντίνα, ή να εστιάσεις στην τωρινή. Η Βαλέτα έχει αναδειχτεί τα τελευταία χρόνια σε προορισμό τόσο δημοφιλή για city break, ώστε οι δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες που περιδιαβαίνουν τα μεσαιωνικά σοκάκια της κάθε καλοκαίρι την καθιστούν πια ιδανικό καταφύγιο για το φθινόπωρο παρά για οποιαδήποτε άλλη εποχή.

Μάλτα | Παράταση καλοκαιριού στην ανανεωμένη Βαλέτα - εικόνα 1
Η υπογραφή του σταρ αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο είναι ορατή σε πολλά landmarks της πόλης

Επί σειρά ετών σταμπαρισμένη ως η Ωραία Κοιμωμένη της Μεσογείου, η πόλη βιώνει φέτος μια μοναδική αφύπνιση, με πάνω από 500 αρχιτεκτονικά, εικαστικά, μουσικά και άλλα projects και events να σηματοδοτούν τη χρονιά της ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης (τον τίτλο μοιράζεται με το Λεουβάρντεν της Ολλανδίας). Αισθητική αιχμή στο νέο πρόσωπό της αποτελεί η διά χειρός Ρέντσο Πιάνο ανάπλαση του City Gate, που μαζί με το νέο κτίριο του Κοινοβουλίου και την Όπερα συνθέτουν ένα τρίπτυχο μαρμάρινου μεγαλείου, σκορπώντας την αχλή μιας νέας εποχής στη μεγάλη πλατεία και στους κήπους της περιοχής.

Μάλτα | Παράταση καλοκαιριού στην ανανεωμένη Βαλέτα - εικόνα 2
Το «Harbour Club» δίνει μία πρώτη εμπειρία της νυχτερινής ζωής της πόλης

Παράλληλα η αναγέννηση της Βαλέτας τόσο στις προτάσεις διαμονής όσο και στο σοφιστικέ nightlife την έχουν μεταμορφώσει από προορισμό της μιας επίσκεψης σε μια πόλη που δύσκολα θέλεις να αφήσεις. Δεκάδες παλιά palazzi έχουν μετατραπεί σε μπουτίκ ξενοδοχεία, το ολοκαίνουργιο «Excelsior Grand» δίνει νέο αέρα πολυτέλειας στη διαμονή, ενώ η Strata Streda, η καρδιά της νυχτερινής ζωής Βρετανών και Αμερικανών στρατιωτών από τις βάσεις του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, έχει πλέον μετεξελιχτεί στο σικάτο αντίδοτο μιας πόλης που μετατρεπόταν μέχρι και πριν από μερικά χρόνια σε φάντασμα μετά το πέρας των ωρών γραφείου.

Μάλτα | Παράταση καλοκαιριού στην ανανεωμένη Βαλέτα - εικόνα 3
Σκέτη απόλαυση οι βόλτες στα λαβυρινθώδη σοκάκια της Βαλέτας

Μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες πόλεις της Μεσογείου, η πρωτεύουσα της Μάλτας συντίθεται από σπίτια και αρχοντικά κυριολεκτικά γερμένα το ένα πάνω στο άλλο, ένα οικιστικό σύμπλεγμα διάστικτο από δεκάδες εκκλησίες κι ένα θησαυρό από τεχνουργήματα αραβικής κι ευρωπαϊκής τεχνοτροπίας να συνομιλούν στο εσωτερικό των σπιτιών και των ναών. Παράδειγμα ο συγκαθεδρικός του Αγίου Ιωάννη: ένας επιβλητικός σε όγκο, αλλά απλός στην όψη ναός, στο περίτεχνο μπαρόκ εσωτερικό του οποίου στεγάζεται το αριστουργηματικό ταμπλό του Καραβάτζο «Ο αποκεφαλισμός του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή», με φιγούρες που απεικονίζονται σε φυσικό μέγεθος, φέρνοντας τον θεό στα μέτρα του ανθρώπου και τον θεατή σε αναμέτρηση με τα όρια του δέους.

Μάλτα | Παράταση καλοκαιριού στην ανανεωμένη Βαλέτα - εικόνα 4
Οι κήποι Upper Baraka προσφέρουν ένα πανοραμικό πλάνο της Βαλέτας

Δέος και αγαλλίαση προκαλεί η θέα από τους κήπους Upper Baraka στο ανώτερο προπύργιο της παλιάς οχύρωσης, που χτίστηκαν το 1661 αποκλειστικά ως τόπος αναψυχής των ιπποτών του τάγματος του Αγίου Ιωάννη κι ενδείκνυνται για πανοραμική θέα στην ίδια τη Βαλέτα αλλά και στις Τρεις Πόλεις, το μεσαιωνικό σύμπλεγμα κάστρων, οχυρωμάτων και οικισμών που συνθέτουν ακριβώς απέναντι οι (επισκέψιμες με φέρι) πόλεις Μπίργκου, Σενγκλέα και Κοπίσκουα.

Από εδώ η οδός Republikka, η πολυσύχναστη κεντρική αρτηρία της πόλης, βρίσκεται έναν μικρό κατηφορικό περίπατο μακριά, κατά μήκος της οδού Melita, του δρόμου που φέρει το δοσμένο από τους Έλληνες όνομα του αρωματικού μελιού της περιοχής, στο οποίο χρωστάει την ονομασία της ολόκληρη η χώρα.

3 must στη φθινοπωρινή ατζέντα

Μάλτα | Παράταση καλοκαιριού στην ανανεωμένη Βαλέτα - εικόνα 5
Η Βαλέτα είναι Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2018 και το γιορτάζει με ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις

Science in the City (28 Σεπτεμβρίου)

Ζωντανά πειράματα, επιστημονική street art, ανοιχτές ομιλίες, εκθέσεις, παραστάσεις, μαριονέτες και μουσικές θα γεμίσουν τους δρόμους της πόλης, σε ένα πολύχρωμο και πολυπρόσωπο event που θα φέρει μικρούς και μεγάλους σε επαφή με τη διασκεδαστική πλευρά της επιστήμης.

Orfeo & Majnun (19-20 Οκτωβρίου)

Μουσικοθεατρική παράσταση που ιχνηλατεί τις πολιτισμικές ρίζες της χώρας, συνθέτοντας τον αρχαιοελληνικό μύθο του Ορφέα και της Ευρυδίκης με τον μεσανατολικό αντίστοιχο της Λεϊλά και του Μαϊνούν, σε μια πολύγλωσση παράσταση (μαλτέζικα, αγγλικά, αραβικά) με οριεντάλ ήχους.

Rolex Middle Sea Race 2018 (20 Οκτωβρίου)

Ο ιστιοπλοϊκός αγώνας του Royal Malta Yacht Club γιορτάζει φέτος τα 50 του χρόνια, αφορμή ικανή από μόνη της για έναν από τους πιο εντυπωσιακούς αγώνες στην ιστορία της διοργάνωσης, που θα γεμίσει το μεγάλο λιμάνι της Βαλέτας με χρωματιστά πανιά και αδρεναλινικές εξάρσεις.

Πού να βγείτε

Μάλτα | Παράταση καλοκαιριού στην ανανεωμένη Βαλέτα - εικόνα 6
Μοντέρνα μαλτέζικη κουζίνα σερβίρει το ατμοσφαιρικό εστιατόριο «Noni»

Το «Caffe Cordina» είναι το... «Zonar’s» της Βαλέτας, όπου πολιτικοί και τοπικοί παράγοντες τινάζουν τα τρίμματα του κρουασάν από την εφημερίδα τους! Τα κιόσκια με τα pastizzi (τοπικά αφράτα ψωμάκια με ρικότα) θα γίνουν οι αγαπημένες σας πρωινές στάσεις.

Η βικτοριανή αγορά του Is-Suq Tal-Belt, γεμάτη πάγκους με φρέσκα υλικά και ολόφρεσκα σνακ, θα σας δώσει πλήρη άποψη της γαστρονομικής δυναμικής της πόλης (και θα σβήσει τις λιγούρες του μεσημεριού).

Από τις πιο ενδιαφέρουσες πρόσφατες αφίξεις, το εστιατόριο «Noni» παρουσιάζει τη σύγχρονη άποψη του σεφ Jonathan Brincat για τη μαλτέζικη κουζίνα.

Μάλτα | Παράταση καλοκαιριού στην ανανεωμένη Βαλέτα - εικόνα 7
Το μπιστρό «Trabuxu» προσφέρεται για χαλάρωση με ένα ποτήρι κρασί

Το μαλτέζικο μπιστρό «Trabuxu» θα συνοδεύσει με νοστιμότατα­ θαλασσινά ταρτάρ το απογευματινό κρασάκι σας. Αν αγαπάτε τις κλασικές αξίες, το ατμοσφαιρικό «Rubino» έχει ιστορία από το 1906 και δίνει έμφαση στις μαλτέζικες και μεσογειακές γεύσεις.

Η πλούσια cocktail list του «Café Society» το κάνει ιδανικό για να τελειώσετε τη βραδιά σε funk και swing ρυθμούς, χαζεύοντας κόσμο να σουλατσάρει ή τις βουβές κωμωδίες που προβάλλονται στο εσωτερικό.

Πού να μείνετε

Μάλτα | Παράταση καλοκαιριού στην ανανεωμένη Βαλέτα - εικόνα 8
Ξεχωριστό ντιζάιν και βολική τοποθεσία συνδυάζει το «Casa Ellul»

Το «Grand Hotel Excelsior Malta» είναι το ολοκαίνουργιο πεντάστερο στολίδι της πόλης, περικυκλωμένο από οχυρά του 16ου αιώνα και προικισμένο με ένα από τα καλύτερα εστιατόριά της. Το θερμό ντιζάιν είναι το δυνατό χαρτί του «Casa Ellul», που ανήκει στα Small Luxury Hotels of the World και βρίσκεται σε κομβική τοποθεσία.

Το γοητευτικό μπουτίκ ξενοδοχείο «66 Saint Paul’s Malta» προσφέρει χαλαρωτικά πανοράματα του λιμανιού και των Τριών Πόλεων από το pool area της ταράτσας, ενώ το «Domus Zamittello» με την κομψή μπαρόκ αρχιτεκτονική και την αντικέ επίπλωση προσφέρεται για ένα ταξίδι στο 16ο αιώνα, οπότε και χτίστηκε το ανακαινισμένο palazzo.

Απευθείας δρομολόγια για τη Μάλτα έχουν αυτήν την εποχή η Aegean και η Ryanair. Το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας και πολλές χρήσιμες πληροφορίες θα βρείτε στο https://valletta2018.org.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.