Φολέγανδρος | Ένα νησί με ακατέργαστη γοητεία σε 8 βήματα

Ζήστε το απόλυτο κυκλαδίτικο όνειρο στο πιο δημοφιλές και hip ίσως νησί της πάλαι ποτέ άγονης γραμμής.

Φολέγανδρος | Ένα νησί με ακατέργαστη γοητεία σε 8 βήματα

Ζήστε το απόλυτο κυκλαδίτικο όνειρο στο πιο δημοφιλές και hip ίσως νησί της πάλαι ποτέ άγονης γραμμής.

Πρώτη στάση η ατμοσφαιρική Χώρα

Φολέγανδρος | Ένα νησί με ακατέργαστη γοητεία σε 8 βήματα - εικόνα 1

Η γοητευτική Χώρα, βρίσκεται στο κέντρο σχεδόν του νησιού, είναι χτισμένη μέσα και γύρω από το Κάστρο και «αιωρείται», στην κορυφή ενός απότομου γκρεμού, 200 μέτρα πάνω από τη θάλασσα. Γραφικά πλακόστρωτα στενά σοκάκια, κάτασπρα σπίτια με τις μικρές ολάνθιστες αυλές, που λόγω των ισχυρών ανέμων «βλέπουν» πάντα στο εσωτερικό και όχι προς τη θάλασσα, τρεις όμορφες πλατείες, ευφάνταστες χειροποίητες επιγραφές καταστημάτων και αναρίθμητες εκκλησιές. Φτάνοντας στο ψηλότερο σημείο του οικισμού, στην πάνω πλατεία, στην πλατεία της Πούντας, θα βρεθείτε σε ένα από τα πιο όμορφα μπαλκόνια του Αιγαίου. Εκεί που ο βράχος πέφτει σχεδόν κάθετα στη θάλασσα, είναι το σημείο που κόβει την ανάσα.

Το Κάστρο της Χώρας

Φολέγανδρος | Ένα νησί με ακατέργαστη γοητεία σε 8 βήματα - εικόνα 2

Περπατήστε οπωσδήποτε στο πιο παλιό κομμάτι της Χώρας: μεσαιωνικό χρώμα κι ένας κάθετος βράχος που θυμίζει Καλντέρα. Μετράει πάνω από 10 αιώνες ζωής, και χτίστηκε για να προστατεύει τους ανθρώπους του νησιού από τις εχθρικές επιδρομές. Από την κατασκευή του, κατοικείται αδιάκοπα.

Πάρτε μια γεύση από Φολέγανδρο

Φολέγανδρος | Ένα νησί με ακατέργαστη γοητεία σε 8 βήματα - εικόνα 3

Η Φολέγανδρος μοσχοβολάει θυμάρι και οι μέλισσες το εκμεταλλεύονται για να ετοιμάσουν το πεντανόστιμο θυμαρίσιο μέλι του νησιού. Τα αυγουστιάτικα καρπούζια συνδυάζονται με μέλι και σουσάμι και δημιουργούν την καρπουζένια, μία χαρακτηριστική καλοκαιρινή κυκλαδίτικη πίτα. Γευθείτε ακόμη τα ματσάτα, το πιο δημοφιλές τοπικό πιάτο (παραδοσιακά χειροποίητα ζυμαρικά), τα οποία σερβίρονται συνήθως με κόκορα κοκκινιστό. Δοκιμάστε επίσης το ντόπιο χλωρό τυρί, το οποίο τρώγεται σκέτο ή ως γέμιση σε τυροπιτάκια.

Δείτε τα καλύτερα εστιατόρια στη Φολέγανδρο αξιολογημένα από τον Alpha Guide εδώ

Βουτιές σε κρυστάλλινα νερά

Φολέγανδρος | Ένα νησί με ακατέργαστη γοητεία σε 8 βήματα - εικόνα 4

Οι καλύτερες παραλίες είναι το Κάτεργο (ψιλό βότσαλο και τιρκουάζ νερά, προσεγγίζεται με βαρκάκι ή μονοπάτι), η Αγκάλη (οικογενειακή, εύκολα προσβάσιμη αμμουδιά με ταβέρνες), ο Άγιος Νικόλαος (ψιλό βότσαλο και ταβέρνα, με μονοπάτι ή βάρκα από την Αγκάλη), το Λειβαδάκι (λεία βράχια και βοτσαλάκι, με βάρκα από την Αγκάλη). Οι φαν του περπατήματος αναζητήστε τις εναλλακτικές παραλίες Βορινά και Σεριφιώτικα. Στον Άγιο Γεώργιο και στο Αμπέλι, τέλος, φτάνει χωματόδρομος.

Η ανεμοδαρμένη Άνω Μεριά

Φολέγανδρος | Ένα νησί με ακατέργαστη γοητεία σε 8 βήματα - εικόνα 5

Πρόκειται για τον δεύτερο σε μέγεθος οικισμό του νησιού, και βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του. Οι κάτοικοι του κατά βάση ασχολούνται με τις αγροτικές εργασίες και υπάρχουν και κάποιες μικρής κλίμακας τουριστικές επιχειρήσεις. Η θεμωνιά είναι ένα χαρακτηριστικό είδος αγροτόσπιτου που συναντά κανείς στη Φολέγανδρο και ειδικότερα στην Άνω Μεριά. Μια τέτοια επιπλωμένη θεμωνιά, του 19ου αιώνα, φιλοξενεί το υπαίθριο Λαογραφικό Μουσείο (εδώ θα δείτε μεταξύ άλλων τα δεντρόσπιτα, πέτρινους κυλινδρικούς τοίχους που προστάτευαν τα δέντρα από τους ανέμους) και τις ταβέρνες του. Κάντε ακόμη ένα πέρασμα κι από το καφενείο για να αγοράσετε ντόπιο τυρί.

Ο Φάρος της Ασπρόπουντας

Φολέγανδρος | Ένα νησί με ακατέργαστη γοητεία σε 8 βήματα - εικόνα 6

Το φως του, δίνει στίγμα στα πλοία για σχεδόν 100 χρόνια και η έντασή του είναι τέτοια που φτάνει τα 17 ν.μ. Στην αρχή της λειτουργίας του, άναβε με φυτίλι, στη συνέχεια με μηχανισμό πετρελαιοατμού, ενώ από το 1986, λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια. Αν αποφασίσετε να περπατήσετε μέχρι εκεί, θα χρειαστείτε περίπου 1ώρας περπάτημα από την Άνω Μεριά μέσω της παραλίας Λιβαδάκι.

Η Παναγία

Φολέγανδρος | Ένα νησί με ακατέργαστη γοητεία σε 8 βήματα - εικόνα 7

Βρίσκεται σκαρφαλωμένη στο βράχο, πάνω από τη Χώρα χτισμένη με αρχαία θραύσματα πιθανότατα στη θέση αρχαίου ναού. Είναι πολύτρουλη βασιλική με πολύ ψηλό καμπαναριό και η σημερινή μορφή, οφείλεται στην ανακαίνιση που ολοκληρώθηκε το 1821. Η εικόνα της Παναγίας, συνδέεται με πειρατικές ιστορίες και θρύλους της Φολεγάνδρου. Για να φτάσει κανείς στην Παναγία θα ακολουθήσει το λιθόστρωτο που ξεκινάει από την πλατεία της Πούντας και θα χρειαστεί περίπου 10 λεπτά.

Ο παράδεισος του πεζοπόρου

Φολέγανδρος | Ένα νησί με ακατέργαστη γοητεία σε 8 βήματα - εικόνα 8

Ιδανικός προορισμός για πεζοπορία είναι η Φολέγανδρος καθώς διαθέτει ένα πολύ καλά διατηρημένο δίκτυο μονοπατιών που περνούν από ξερολιθιές, παλιούς μύλους, και ξωκλήσια. Η διαδρομή Χώρα – Χριστός - Φηρά - Αγκάλη διασχίζει ένα τμήμα της ενδοχώρας του νησιού και περνάει από το ξωκλήσι του Αγίου Σάββα. Το τμήμα μέχρι το Χριστό είναι στο μεγαλύτερό του μέρος λιθόστρωτο.

Δείτε τα καλύτερα ξενοδοχεία στη Φολέγανδρο αξιολογημένα από τον Alpha Guide εδώ

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.