Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Ελλάδα

Με διάσημα έθιμα να αναβιώνουν σε κάθε πλευρά­ της Ελλάδας, κοσμοπολίτικα ή κατανυκτικά, οικογενειακά ή με φίλους, εκτός και (γιατί όχι;) εντός των τειχών, το φετινό Πάσχα πλησιάζει κι εμείς προτείνουμε τα ωραιότερα ξενοδοχεία-προορισμός κι εστιατόρια για να το απολαύσετε όπως επιθυμείτε.

Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Ελλάδα

Με διάσημα έθιμα να αναβιώνουν σε κάθε πλευρά­ της Ελλάδας, κοσμοπολίτικα ή κατανυκτικά, οικογενειακά ή με φίλους, σε κάποιο μεγάλο resort ή σε κάποιο boutique ξενοδοχείο εκτός και (γιατί όχι;) εντός των τειχών, το φετινό Πάσχα πλησιάζει κι εμείς ρίχνουμε στο τραπέζι ιδέες για να το απολαύσετε όπως επιθυμείτε.

Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Ελλάδα - εικόνα 1
O κεντρικός πεζόδρομος της Αρεόπολης είναι ό,τι πρέπει για πασχαλινές βόλτες στην ανοιξιάτικη Μάνη

Όσο νωρίς κι αν ­πέσει το Πάσχα, όπως συμβαίνει­ φέτος, το μόνο σίγουρο είναι ότι αμέτρητα πήλινα κανάτια θα εκτοξευθούν από τα παράθυρα και τα μπαλκόνια της Σπιανάδας στην Κέρκυρα, πολύχρωμα φαναράκια θα πλημμυρίσουν τον ουρανό πάνω από το Λεωνίδιο, ο ρουκετοπόλεμος στον Βροντάδο θα κάνει τη νύχτα μέρα στη Χίο και ο σαϊτοπόλεμος θα μετατρέψει την Καλαμάτα σε πραγματικό πεδίο μάχης, για να αναφέρουμε ενδεικτικά κάποια από τα διασημότερα λαμπριάτικα έθιμα ανά την επικράτεια. Όπως κι αν το προτιμάτε, μελωδικό στο Ιόνιο, φαντασμαγορικό και κοσμικό στο Αιγαίο, κατανυκτικό στις βυζαντινές πολιτείες, βουκολικό στις απανταχού εξοχές, το Πάσχα στην Ελλάδα είναι μοναδική εμπειρία.

Η συναρπαστική πασχαλινή βεντάλια που ανοίγεται προς κάθε πλευρά της Ελλάδας έχει μια πτυχή για τον καθέναν. Από τη Μύκονο και τις Σπέτσες, που προσφέρουν διαχρονικά το καλύτερο κοκτέιλ κατάνυξης και κοσμοπολιτισμού, μέχρι τις πλαγιές του Παρνασσού όπου το περίφημο ρουμελιώτικο Πάσχα ζει και βασιλεύει και την αγέρωχη Μάνη, η οποία μας κάνει να θέλουμε να γράψουμε χιλιόμετρα στο κοντέρ και να παρακολουθήσουμε τις λειτουργίες των ημερών σε κάποιο εκκλησάκι πάνω στο νερό, οι επιλογές ανάμεσα σε στεριά και θάλασσα είναι πολλές.

Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Ελλάδα - εικόνα 2
Πασχαλινό στιγμιότυπο από το ατμοσφαιρικό λιμάνι της Ναυπάκτου

Το αυτό ισχύει και για το ιδανικό για εσάς ξενοδοχείο, που θα αποτελέσει τη βάση σας για μια απόδραση όπως την ονειρεύεστε. Τα προσεγμένα boutique hotels με έμφαση στην προσωπική φιλοξενία­ και στις ιδιαίτερες εμπειρίες, τα grand hotels σε κοσμοπολίτικους προορισμούς για όσους αγαπούν τη διαχρονική λάμψη αλλά και τα μεγάλα resorts με την υπογραφή εμβληματικών αλυσίδων, όπου τα πασχαλινά πακέτα περιλαμβάνουν πλούσια εορταστικά δείπνα και γεύματα, παιδαγωγούς και mini clubs για τα παιδιά, spa και δεκάδες άλλες παροχές για να χαλαρώσετε­ και να ξεφύγετε, ακόμη κι εντός των τειχών, στην ανανεωμένη αθηναϊκή ριβιέρα αν θέλετε να αλλάξετε παραστάσεις αποφεύγοντας τη (γλυκιά) κούραση ενός ταξιδιού, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της εμπειρίας και συμπληρώνουν την εικόνα ενός πλουραλιστικού ταξιδιωτικού χάρτη, γεμάτου μυρωδιές, γεύσεις και αξέχαστα πασχαλινά στιγμιότυπα.

Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Ελλάδα - εικόνα 3
Κλασική επιλογή η μονή Καισαριανής για όσους κάνουν Πάσχα στην Αθήνα

Ακολουθούν οι πιο ιδιαίτερες πασχαλινές εμπειρίες αλλά και ξεχωριστά ξενοδοχεία-προορισμοί με έξυπνα γιορτινά πακέτα. Αν πάντως ψηφίσετε Πάσχα στην Αθήνα, μείνετε συντονισμένοι – στο «αθηνόραμα», που κυκλοφορεί τη Μεγάλη Πέμπτη, σας έχουμε ένα μεγάλο αφιέρωμα για τα must-do στην πόλη.

Πάσχα στα νησιά με καλοκαιρινό αεράκι

Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Ελλάδα - εικόνα 4
Oι φιλαρμονικές αποτελούν σήμα κατατεθέν του κερκυραϊκού Πάσχα

Η περιφορά των Επιταφίων υπό τους ήχους των φιλαρμονικών, η μεγαλοπρεπής λιτανεία του σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, η αναβίωση του εθίμου των μπότηδων με τα πήλινα κανάτια που πετιούνται από τα μπαλκόνια και, βέβαια, η θεαματική κορύφωση το βράδυ της Ανάστασης κάνουν το Πάσχα στην Κέρκυρα ένα από τα πλέον εμβληματικά της Ελλάδας.

Με ρίζες στην Τουρκοκρατία, ο ρουκετοπόλεμος στον Βροντάδο της Χίου φέρνει κάθε χρόνο αντιμέτωπες τις δύο ομάδες που «καταλαμβάνουν» τις εκκλησίες του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας Ερειθιανής. Στην Πάρο μια ιδιαίτερη εμπειρία προσφέρουν στους επισκέπτες του νησιού οι κάτοικοι της Μάρπησσας, οι οποίοι ξαναζωντανεύουν χαρακτηριστικές σκηνές από τη ζωή και τα πάθη του Χριστού κατά τη διάρκεια της περιφοράς του Επιταφίου, ενώ στη λιλιπούτεια Φολέγανδρο κάθε σπίτι ανοίγει για να υποδεχτεί την πομπή της εικόνας της Παναγίας, που ξεκινά ανήμερα της Λαμπρής.

Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Ελλάδα - εικόνα 5
Πρώτο σεργιάνι της σεζόν στα μυκονιάτικα σοκάκια

Το Πάσχα στη Μύκονο έχει ισόποσες δόσεις κατάνυξης και κοσμοπολιτισμού, καθώς τις λειτουργίες στις εκκλησίες της Χώρας και της Άνω Μεράς ακολουθούν τα πρώτα νυχτοπερπατήματα της σεζόν στα Ματογιάννια, ενώ κοντινό και λαμπερό είναι και το Πάσχα στις Σπέτσες. Κορυφαία του στιγμή η συγκέντρωση των Επιταφίων στην Πλατεία Ποσειδωνίου και κλασικό το ραντεβού για το «Χριστός Ανέστη» στη γυναικεία μονή των Αγίων Πάντων, εν μέσω σχεδόν νεκρικής σιγής και απουσία πυροτεχνημάτων.

Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Ελλάδα - εικόνα 6
Στη θάλασσα μπαίνει ο Επιτάφιος της Ύδρας

Πιο low profile, αλλά­ πάντα με ισχυρές νησιωτικές δόσεις το Πάσχα στην Αίγινα, με τους Επιταφίους να συναντιού­νται το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής στο λιμάνι, την ίδια ώρα που ο Επιτάφιος της Ύδρας μπαίνει στη θάλασσα.

Τι θα λέγατε όμως και για Πάσχα στην Κρήτη; Μπορεί το κάψιμο του Ιούδα στον Άγιο ­Νικόλαο να συγκεντρώνει παραδοσιακά τους προβολείς, το παραδοσιακό χρώμα όμως είναι έντονο παντού.

Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Ελλάδα - εικόνα 7
Το εστιατόριο «Zeen» του πολυτελούς ξενοδοχείου «Domes Noruz» είναι μια ιδιαίτερη πρόταση για όσους βρεθούν στα Χανιά

Τη Μεγάλη Παρασκευή ανάβουν μεγάλες φωτιές σε όλες τις γειτονιές των Χανίων για να κάψουν τον Ιούδα, ενώ σε κλίμα κατάνυξης γιορτάζεται η Ανάσταση στο φυσικό σπήλαιο της Μαραθοκεφάλας στο Κολυμπάρι.

Το στοιχείο της φωτιάς πρωταγωνιστεί και στην Πασχαλιά της Ρόδου, όπου ήδη από τη Μεγάλη Πέμπτη ανάβει ο Καλαφουνός που πρέπει να κρατήσει τουλάχιστον μέχρι την Ανάσταση, ενώ στην Αστυπάλαια οι μυρωδιές από την τοπική αλισφακιά, το ανθισμένο φασκόμηλο, τις παραδοσιακές λαμπρόπιτες και τα κιτρινοκούλουρα σπάνε τη μύτη, με φόντο μία από τις ωραιότερες Χώρες του Αιγαίου.

Ανάσταση στις εξοχές με την ωραιότερη φύση

Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Ελλάδα - εικόνα 8
Το βράδυ της Ανάστασης ο ουρανός του Λεωνιδίου γεμίζει χρώμα

Από τα πιο ξεχωριστά πασχαλινά έθιμα της Πελοποννήσου είναι σίγουρα τα εκατοντάδες πολύχρωμα αερόστατα που πλημμυρίζουν τον ουρανό του Λεωνιδίου το βράδυ της Ανάστασης. Το «Χριστός Ανέστη» γίνεται το σύνθημα για να πάρουν φωτιά τα στουπιά στη βάση των χάρτινων κατασκευών και λίγο αργότερα ο κόκκινος βράχος που δεσπόζει πάνω από την τσακώνικη πόλη βάφεται στα χρώματα της πορφύρας.

Πασίγνωστος είναι ο σαϊτοπόλεμος που αναβιώνει κάθε χρόνο ανήμερα της Λαμπρής στην Καλαμάτα, όμως και η Λακωνική Μάνη είναι μια κούκλα αυτήν την εποχή. Στον γραφικό Γερολιμένα η περιφορά του Επιταφίου ξεκινά από το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου και γίνεται παραθαλάσσια, όπως επίσης και στο Νέο Οίτυλο, και στο Καραβοστάσι. Για πιο κατανυκτική ατμόσφαιρα προτιμήστε την Αρεόπολη με τον ωραίο πεζόδρομο και τα διατηρητέα κτίρια, ενώ η αναστάσιμη λειτουργία στο μητροπολιτικό ναό Οιτύλου, σε ένα μπαλκονάκι στην άκρη του παλιού κάστρου, αποτελεί ξεχωριστή εμπειρία.

Τη Μεγάλη Παρασκευή στο ανανεωμένο Λουτράκι ο Επιτάφιος κάνει μεγαλοπρεπή είσοδο στο νερό, ενώ τη Δευτέρα του Πάσχα αναβιώνει στην Περαχώρα ο «Χορός του Γιαρέντη» συνοδεία ζωντανής μουσικής και κερασμάτων. Ακόμη πάντως και να μη διακρίνεστε για τα θρησκευτικά σας αισθήματα, τα Μετέωρα σίγουρα θα σας βάλουν στο κλίμα της πασχαλινής κατάνυξης.

Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Ελλάδα - εικόνα 9
Θέα στα επιβλητικά Μετέωρα προσφέρει το «Divani Meteora»

Μακριά από κάθε είδους κοσμικότητα, θα επιλέξετε κάποια από τις μονές για το βράδυ της Ανάστασης (πιο εύκολα προσβάσιμη η γυναικεία μονή του Αγίου Στεφάνου), ενώ τη Μεγάλη Παρασκευή η περιφορά των Επιταφίων ολοκληρώνεται στο διατηρητέο παλιό κομμάτι της Καλαμπάκας. Φύση στα καλύτερά της και μαζί το... άκρως ευωδιαστό ρουμελιώτικο Πάσχα θα απολαύσετε σε γραφικά χωριά στις πλαγιές του Παρνασσού, όπως η Αγόριανη, αλλά και στην Αράχοβα, όπου ο πολιούχος Άγιος­ Γεώργιος γιορτάζει με μεγάλο γλέντι.

Δείτε το αφιέρωμα μας στα ωραιότερα ξενοδοχεία κι εστιατόρια για το Πάσχα εδώ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.