Πήγαμε στο Όσλο, την πόλη όπου όλοι κυκλοφορούν με τα σκι στο χέρι!

Στη νορβηγική πρωτεύουσα, με τα πρωτοποριακά αρχιτεκτονήματα, τις ψαγμένες πολιτιστικές γωνιές και τα concept cafés, οι εξορμήσεις για σκι γίνονται εύκολα και αβίαστα, με το μετρό!

Πήγαμε στο Όσλο, την πόλη όπου όλοι κυκλοφορούν με τα σκι στο χέρι!

Μπορεί η νορβηγική πρωτεύουσα να μην έχει τις πολυφωτογραφημένες, κουκλίστικες γειτονιές άλλων σκανδιναβικών μητροπόλεων, αλλά με πρωτοποριακά αρχιτεκτονήματα, ψαγμένες πολιτιστικές γωνιές, concept cafés και δελεαστικές γαστρονομικές αφίξεις κερδίζει τον επισκέπτη στα σημεία. Οι δε εξορμήσεις για σκι στην ολόλευκη φύση τριγύρω γίνονται εύκολα και αβίαστα, με το μετρό!

Πήγαμε στο Όσλο, την πόλη όπου όλοι κυκλοφορούν με τα σκι στο χέρι! - εικόνα 1
Οι φουτουριστικοί ουρανοξύστες αλά barcode είναι από τα landmarks της πόλης.

Ολες οι βόλτες ξεκινάνε από το Oslofjord, τη νέα hot γειτονιά, όπου η ανάπλαση μεγάλων τμημάτων του λιμανιού πραγματικά μεταμόρφωσε τα τελευταία χρόνια ένα άλλοτε άχαρο βιομηχανικό κομμάτι της πόλης. Επίκεντρο της δράσης το κτίριο της νορβηγικής Όπερας, ένα έξυπνα σχεδιασμένο μινιμαλιστικό αριστούργημα που δένει με το γύρω τοπίο σε μια σύγχρονη αστική συμφωνία.

Πήγαμε στο Όσλο, την πόλη όπου όλοι κυκλοφορούν με τα σκι στο χέρι! - εικόνα 2
Το εντυπωσιακό κτίριο της Όπερας, που πυροδότησε την ανάπλαση μιας πάλαι ποτέ βιομηχανικής περιοχής.

Το κτίριο προσκαλεί γενναιόδωρα το κοινό να περπατήσει στη γεωμετρική οροφή του, με το βλέμμα από τη μία στο γλυπτό της Ιταλίδας καλλιτέχνιδας Monica Bonvincini «She lies», που επιπλέει γαλήνια στο μέσον της θάλασσας, και από την άλλη στους δώδεκα φουτουριστικούς ουρανοξύστες, που έχουν εμπνευστεί από το γνωστό σε όλους μας barcode.

Πήγαμε στο Όσλο, την πόλη όπου όλοι κυκλοφορούν με τα σκι στο χέρι! - εικόνα 3
Το επιβλητικό κάστρο Akhershus.

Κατά μήκος του λιμανιού θα δείτε το παρελθόν της πόλης να πλέκεται δημιουργικά με το παρόν. Τo μεσαιωνικό κάστρο Akhershus, ένα κτίσμα του 1299, δίνει τη σκυτάλη στο επιβλητικό Radhus, το δημαρχείο του 1950 με τα κόκκινα τούβλα, το οποίο βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με το μοντερνιστικό καμβά που το πλαισιώνει. Κάθε Δεκέμβριο στο χολ του δημαρχείου απονέμεται το Νόμπελ ειρήνης, σε μια τελετή κλειστή για το ευρύ κοινό. Οι ενδιαφερόμενοι όμως μπορείτε να εντρυφήσετε στην ιστορία των βραβείων στο γειτονικό Nobel Peace Centre, ενώ το βράδυ της απονομής μπορείτε να σμίξετε με το πλήθος που παρελαύνει, με πυρσούς ανά χείρας, για να τιμήσει τον νικητή.

Πήγαμε στο Όσλο, την πόλη όπου όλοι κυκλοφορούν με τα σκι στο χέρι! - εικόνα 4
Η συνοικία Aker Brygge.

Δυτικά του δημαρχείου βρίσκεται η συνοικία Aker Brygge, που φιλοξενούσε περίπου για έναν αιώνα ένα ναυπηγείο και πλέον αποτελεί από τα πιο ενδιαφέροντα παζλ παλιών και νέων αρχιτεκτονικών τάσεων. Η περιοχή είναι γνωστή για τις στιλάτες βιτρίνες και τα σικάτα γαστρονομικά στέκια της, ενώ τις ηλιόλουστες ημέρες ο κόσμος ξεχύνεται στην προβλήτα και στα υπαίθρια γύρω μπαρ.

Πήγαμε στο Όσλο, την πόλη όπου όλοι κυκλοφορούν με τα σκι στο χέρι! - εικόνα 5
Tο ιδιωτικό Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης «Astrup Fearnley».

Το Aker Brygge καταλήγει στην καλλιτεχνική γειτονιά Tjuvholmen, μια μίνι χερσόνησο με αρκετά cafés και γκαλερί, το ιδιωτικό Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης «Astrup Fearnley», ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα του Renzo Piano. Το μουσείο αγναντεύει στιλάτα το φιόρδ και θα σας απορροφήσει για ώρα με έργα καλλιτεχνών όπως ο Jeff Koons αλλά και με ένα υπέροχα σουρεαλιστικό πάρκο γλυπτικής. Aπό τις μαρίνες του Radhus και του Aker Brygge σαλπάρουν τα πλοία που θα σας ξεναγήσουν στα σπουδαιότερα αξιοθέατα (το χειμώνα φροντίστε να φορέστε ρκετά... στρώματα πουλόβερ!).

Από τους Βικινγκ στην «Κραυγή»

Πήγαμε στο Όσλο, την πόλη όπου όλοι κυκλοφορούν με τα σκι στο χέρι! - εικόνα 6
Μια από τις αίθουσες του «Viking Ship Museum».

Η πολιτιστική saga στη νορβηγική πρωτεύουσα συνεχίζεται στη χερσόνησο Bygdoy, στα δυτικά. Στο «Viking Ship Museum» ζωντανεύουν μπροστά σας οι μύθοι των Βίκινγκ με τρία ξύλινα πλοία του 9ου αιώνα, ενώ ένα φιλμ που προβάλλεται στο αψιδωτό ταβάνι του μουσείου θα σας βυθίσει πραγματικά στην ιστορία των πολεμοχαρών μαχητών.

Πήγαμε στο Όσλο, την πόλη όπου όλοι κυκλοφορούν με τα σκι στο χέρι! - εικόνα 7
Υπαίθρια βόλτα στην ιστορία της πόλης θα κάνετε στο Λαογραφικό Μουσείο.

Αν ταξιδεύετε με παιδιά, περάστε οπωσδήποτε και από το γειτονικό Νορβηγικό Λαογραφικό Μουσείο με την υπαίθρια συλλογή από 160 κτίρια που αφηγούνται την ιστορία του Όσλο ανά τους αιώνες. Ελαφρώς εκτός κέντρου βρίσκεται το πάρκο και μουσείο Vigeland, μια αχανής πράσινη (ή υπέροχα χιονισμένη) έκταση διακοσμημένη με πάνω από 200 γλυπτά του Νορβηγού καλλιτέχνη Gustav Vigeland.

Πήγαμε στο Όσλο, την πόλη όπου όλοι κυκλοφορούν με τα σκι στο χέρι! - εικόνα 8
Το Μουσείο «Munch» είναι αφιερωμένο στο διάσημο Νορβηγό ζωγράφο.

Όποτε το κρύο παίζει με τις αντοχές σας, τα μουσεία του Όσλο προσφέρουν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για λίγη ζέστη. Ο Νορβηγός διάσημος ζωγράφος Edvard Munch πρωτοστατεί, φυσικά, με εξπρεσιονιστικά αριστουργήματα όπως η «Κραυγή», την οποία θα δείτε στην Εθνική Πινακοθήκη, με ελεύθερη είσοδο κάθε Πέμπτη. Η πλειονότητα των επισκεπτών συρρέει και στο μουσείο «Munch», το οποίο θα ικανοποιήσει τους φαν του καλλιτέχνη με μια εκτενή συλλογή.

Πήγαμε στο Όσλο, την πόλη όπου όλοι κυκλοφορούν με τα σκι στο χέρι! - εικόνα 9
Η λεωφόρος Karl Johans Gate.

Για μία από τις πιο κοσμοπολίτικες διαδρομές στην πρωτεύουσα ανηφορίστε κατά μήκος της κεντρικής αρτηρίας της πόλης Karl Johans Gate προς το παλάτι, μια περιοχή με άφθονες επιλογές από εμπορικά κέντρα, cafés κι εστιατόρια για να μπείτε στο κλίμα της πόλης.

Πήγαμε στο Όσλο, την πόλη όπου όλοι κυκλοφορούν με τα σκι στο χέρι! - εικόνα 10
Περίπατος στην περιοχή Kvadraturen.

H Παλιά Πόλη, γνωστή ως Kvadraturen, βρίσκεται νότια, στο ξεκίνημα της Karl Johans Gate, και αξίζει επίσης μια παράκαμψη για τα καλοδιατηρημένα κτίρια του 17ου αιώνα και τα cafés στην πλατεία Christiania Torv. Στη νότια πλευρά του παλατιού και του πάρκου Slottsparken που το περιτριγυρίζει βρίσκεται το Μουσείο Ibsen, το σπίτι όπου ο πασίγνωστος θεατρικός συγγραφέας πέρασε τα τελευταία έντεκα χρόνια της ζωής του. Οι οδηγοί θα μοιραστούν μαζί σας και πιπεράτες λεπτομέρειες για τον βάναυσο ανταγωνισμό του συγγραφέα με τον Σουηδό ομόλογό του Άουγκουστ Στρίντμπεργκ, το πορτρέτο του οποίου είχε κρεμάσει, ως υπενθύμιση, στο γραφείο του.

Επόμενη στάση: Grünerlokka

Πήγαμε στο Όσλο, την πόλη όπου όλοι κυκλοφορούν με τα σκι στο χέρι! - εικόνα 11
Καφές και vintage shopping πάνε χέρι χέρι στο Retrolykke.

Η περιοχή ανατολικά του ποταμού Αkerselva αποτελεί έναν παράδεισο για τους εναλλακτικούς, με μικρές μπουτίκ για shopping, ιδιότυπα cafés και νυχτερινή ζωή για όλες τις ηλικίες και γούστα. Ξεκινήστε νωρίς την ημέρα σας με ένα παραδοσιακό νορβηγικό Skolebolle από το φούρνο «Godt Brod», προτού αρχίσετε ένα εκτενές κυνήγι θησαυρού για ρετρό σκανδιναβικές λάμπες στο «Inventarium», ’50s αξεσουάρ στο «Froken Dianas Salonger» ή συνδυαστικά μυρωδάτο καφέ και καλούδια από δεύτερο χέρι στο «Retrolykke»όλα στην οδό Markveien.

Πήγαμε στο Όσλο, την πόλη όπου όλοι κυκλοφορούν με τα σκι στο χέρι! - εικόνα 12
Η αγορά «Mathallen» είναι ο ναός των foodies.

Στη δυτική όχθη του ποταμού, στην ανερχόμενη πρώην βιομηχανική γειτονιά του «Vulkan», επίσημα μέρος της Grünerlokka, θα βρείτε καλό καφέ και βινίλια στο «Hendrix Ibsen», το οποίο διοργανώνει επίσης και αρκετά events. Οι foodies επιβάλλεται να επισκεφθείτε την αγορά «Mathallen».

Πήγαμε στο Όσλο, την πόλη όπου όλοι κυκλοφορούν με τα σκι στο χέρι! - εικόνα 13
Στον αστερισμό της new nordic cuisine κινείται το «Kontrast».

Η γαστρονομική σκηνή του Όσλο βρίσκεται σε ανοδική πορεία.Το περίφημο και μοναδικό τριάστερο εστιατόριο του Όσλο «Maaemo» απογειώνει τις τοπικές πρώτες ύλες της μητέρας γης (αυτό σημαίνει άλλωστε και το όνομά του) και αποτελεί την επιτομή της φυσιολατρικής γαστρονομίας. Το «Kontrast» απέσπασε το πρώτο του αστέρι το 2016, δίνοντας έμφαση στις μοντέρνες σκανδιναβικές γεύσεις, ενώ το δικό του αστέρι και την αγάπη του για την κλασικότροπη κουζίνα διατηρεί από πιο παλιά το «Statholdergarden».

Πήγαμε στο Όσλο, την πόλη όπου όλοι κυκλοφορούν με τα σκι στο χέρι! - εικόνα 14
Ακόμα μια sold-out βραδιά για το club-θεσμό «Bla».

Σε πιο απλά μονοπάτια, τώρα, στην κεντρική Torvald Meyersgate Gate θα βρείτε το γνωστό στέκι «Fru Hagen» για ευφάνταστες σαλάτες και σάντουιτς την ώρα του brunch. Το ατμοσφαιρικό «Le Benjamin» σερβίρει εύγεστα πιάτα σε χαλαρή ατμόσφαιρα γαλλικού μπιστρό. Το βραδάκι κατεβείτε στο αψιδωτό κελάρι του μικροζυθοποιείου «Schouskjelleren Mikrobryggeri» για τοπικές μπίρες, ενώ στο wine bar «Territoriet» μπορείτε να επιλέξετε μια εξαιρετική ποικιλία από κρασιά υπό τους ήχους κλασικών δίσκων. Μια γεύση από τη νυχτερινή ζωή μπορείτε να πάρετε στο κλαμπ-θεσμός «Bla», σε ένα μαγευτικό σκηνικό στις όχθες του Αkerselva.

Σκι και χάζι στις χιονισμένες πλαγιές

Πήγαμε στο Όσλο, την πόλη όπου όλοι κυκλοφορούν με τα σκι στο χέρι! - εικόνα 15
Το χιονοδρομικό σε απόσταση αναπνοής με το μετρό.

Δεν συμβαίνει κάθε μέρα να ταξιδεύετε στο μετρό δίπλα σε επιβάτες με εξοπλισμό σκι – στο Όσλο θα σας τύχει συχνά. Η διαδρομή με τη γραμμή 1 είναι όνειρο, έτσι όπως ανεβαίνει το λόφο προς το ιστορικό Holmenkollen, ξεδιπλώνοντας τη φύση που αγκαλιάζει την πόλη. Το Holmenkollen είναι το πιο διάσημο αξιοθέατο της Νορβηγίας και ξεχωρίζει για τη γιγάντια ράμπα του, που φιλοξενεί αγώνες άλματος σκι από το 1892! Επισκεφθείτε ακόμη το ομώνυμο μουσείο σκι, κατηφορίστε τη Holmenkollen National Ski Arena και χαλαρώστε στα γύρω cafés με ολόκληρο το γραφικό Oslofjord στο πιάτο.

Πήγαμε στο Όσλο, την πόλη όπου όλοι κυκλοφορούν με τα σκι στο χέρι! - εικόνα 16
Η διάσημη ράμπα του Holmenkollen έχει ιστορία που κρατά από το μακρινό 1892.

Για περισσότερες επιλογές σε πίστες, το μεγαλύτερο χιονοδρομικό κέντρο στην περιοχή είναι το Oslo Vinterpark , μόλις 40 λεπτά από το κέντρο με το τρένο. Διασκέδαση για όλη την οικογένεια προσφέρει το Korketrekkeren (αμφότερα στη γραμμή 1), από όπου θα κατεβείτε με το έλκηθρο toboggan μια πίστα 2 χλμ. Εντός των τειχών της πόλης, τέλος, υπάρχει και το Spikersuppa, το παγοδρόμιο της Eidsvolls Plass. Το υψηλό βιοτικό επίπεδο του Όσλο μεταφράζεται σε τσουχτερές τιμές, γι’ αυτό προμηθευτείτε το Oslo Pass.

Που να μείνετε

Πήγαμε στο Όσλο, την πόλη όπου όλοι κυκλοφορούν με τα σκι στο χέρι! - εικόνα 17
Θερμό ντιζάιν εκπέμπουν τα δωμάτια του «Scandic Vulkan».

Scandic Vulkan Ζεστή ατμόσφαιρα με βιομηχανικές λεπτομέρειες.

Comfort Hotel Grand Central Ντιζάιν ξενοδοχείο με ευφάνταστες ποπ νότες.

Πήγαμε στο Όσλο, την πόλη όπου όλοι κυκλοφορούν με τα σκι στο χέρι! - εικόνα 18
Μίνιμαλ ατμόσφαιρα στο κεντρικό ξενοδοχείο «Citybox».

Citybox Οικονομικό ξενοδοχείο έξυπνου μινιμαλιστικού concept και στιλ.

Saga Μπουτίκ ξενοδοχείο σε κτίρο του 1890.

Απευθείας πτήσεις από Αθήνα εκτελεί η Norwegian Airlines..

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Το "Amyth Super Paradise" υποδέχεται τους πρώτους του επισκέπτες για τη φετινή τουριστική σεζόν

Ο όμιλος Thanos Hotels and Resorts διευρύνει το αποτύπωμά του στην Ελλάδα με ένα δεύτερο "Amyth" στη Μύκονο, στη δημοφιλή τοποθεσία του Super Paradise.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

Τουρισμός για όλους 2024: Έγινε η κλήρωση για τους δικαιούχους

Η ενημέρωση θα γίνει μέσω sms και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ τα αποτελέσματα της κλήρωσης καθώς και ο προσωρινός και οριστικός πίνακας δικαιούχων είναι προσβάσιμοι και μέσω της πλατφόρμας του προγράμματος και του site του Υπουργείου.

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.