Χωριά μέσα στα έλατα για τα weekends του χειμώνα

Έχουμε μπει στην τελική ευθεία για τα Χριστούγεννα και η ορεινή Ελλάδα μυρίζει έλατο, δίνοντάς μας αφορμές για αποδράσεις με αλπικό χρώμα. Επιλέγουμε αγαπημένα χωριά που τραγουδούν «Ω έλατο!» για τα weekends του Δεκεμβρίου αλλά και με το βλέμμα στις διακοπές.

Χωριά μέσα στα έλατα για τα weekends του χειμώνα

Έχουμε μπει στην τελική ευθεία για τα Χριστούγεννα και η ορεινή Ελλάδα μυρίζει έλατο, δίνοντάς μας αφορμές για αποδράσεις με αλπικό χρώμα. Επιλέγουμε αγαπημένα χωριά που τραγουδούν «Ω έλατο!» για τα weekends του Δεκεμβρίου αλλά και με το βλέμμα στις διακοπές.

Από την Ταϋγέτη Λάζου

Ζαρούχλα, η αγαπημένη των weekenders

Χωριά μέσα στα έλατα για τα weekends του χειμώνα - εικόνα 1
Η Ζαρούχλα πνίγεται στα έλατα και... στο κελάρυσμα του ποταμού Κράθι

Η πυξίδα του χωριού
Σε απόσταση μόλις δυόμισι ωρών από την Αθήνα, μέσα στα βαθύσκιωτα ελατοδάση και τις λευκές κορυφές των Αροανίων, η Ζαρούχλα δεν είναι τυχαία από τις σταθερά δημοφιλείς ιδέες για διήμερες αποδράσεις της στιγμής.

Must do
Μια περαντζάδα στα σοκάκια της, με τα πέτρινα πυργόσπιτα χτισμένα σε διαφορετικά επίπεδα και τη μελωδική συντροφιά του ποταμού Κράθι, θα σας πείσει ότι έχετε έρθει στο σωστό μέρος. Οι ορεινοί δρόμοι γύρω της ενδείκνυνται για εξορμήσεις στο βουνό, με τα πυκνά έλατα σε γκρο πλαν. Πρώτη στις προτιμήσεις μας η κουκλίστικη λίμνη Τσιβλού, με το ταβερνάκι «Πέτρινο», όπου μπορείτε να απολαύσετε τις σπιτικές σπεσιαλιτέ της κ. Ακριβής. Αν και όταν χιονίζει ο δρόμος συχνά κλείνει, τα Καλάβρυτα και το χιονοδρομικό κέντρο του Χελμού βρίσκονται σε απόσταση εκδρομής.

Know how
Όταν πέσει το σούρουπο, δίνουμε ραντεβού στα cosy café-bars της περιοχής. Με ροκ μουσικές επιλογές και live βραδιές­ σάς υποδέχεται το κουκλίστικο jazz café «Ρέμα» (2696034039), ενώ η «Αγορά» συνδυάζει το αλκοόλ με γλυκά εποχής και μεζέδες. Όσον αφορά τη διαμονή, το «Styga Mountain Resort» (από € 80), xτισμένο στο υψηλότερο σημείο της Ζαρούχλας, χαρίζει στους επισκέπτες όχι μόνο πανοραμική θέα αλλά κι ένα σύνολο πολυτελών παροχών.

Αγόριανη, η φυσιολατρική πλευρά του Παρνασσού

Χωριά μέσα στα έλατα για τα weekends του χειμώνα - εικόνα 2
Ο ιδιοκτήτης του δημοφιλούς all day στεκιού της Αγόριανης «Le Grand Chalet»

Η πυξίδα του χωριού
Όχι πολύ μακριά από τα κοσμικά φώτα της Αράχοβας, μια τελείως διαφορετική όψη του Παρνασσού μας δίνει η Αγόριανη ή Επτάλοφος –είναι χτισμένη σε επτά λόφους–, που μαγνητίζει με τη φυσική της ομορφιά, τους καταρράκτες και το πλούσιο ελατοδάσος να της κάνει στενό μαρκάρισμα.

Must do
Αφετηρία της εξερεύνησης η πλακόστρωτη πλατεία με τις ταβέρνες, τα πανύψηλα πλατάνια και τις πηγές. Από εδώ, ακολουθώντας το πέτρινο μονοπάτι δίπλα στη ρεματιά, θα βρεθείτε σε ένα μικρό καταρράκτη-έκπληξη που «ποζάρει» για φωτογραφικά κλικ. Τα τελευταία χρόνια το χωριό δείχνει να ανανεώνεται όλο και περισσότερο όσον αφορά τη διαμονή, την εστίαση και τη διασκέδαση.

Know how
Για ιδιαίτερες γεύσεις­ όλες τις ώρες της ημέρας επιλέξτε το ατμοσφαιρικό «Le Grand Chalet», με το μάτι να χάνεται στα έλατα. Με ανανεωμένο μενού, βασισμένο αποκλειστικά σε τοπικά προϊόντα, ο Βασίλης Τσαρουχάς, ιδιοκτήτης του all day bar-restaurant, έχει θέσει πολύ ψηλά τον πήχη. Όσο πέφτει η νύχτα οι μουσικές δυναμώνουν και τα σέικερ παίρνουν φωτιά, ενώ όσο πλησιάζουν οι γιορτές τα πάρτι πληθαίνουν. Αν πάλι επιθυμείτε «να τα σπάσετε» μέχρι το πρωί, στον «Νίκο» (2234061456) το ελληνικό γλέντι βρίσκει τον δάσκαλό του. Οι επιλογές διαμονής κινούνται ανάμεσα στο ρουστίκ οικογενειακό ξενοδοχείο «Το Μπαλκόνι της Αγόριανης» (από € 40) με τη ζεστή φιλοξενία και στο αυθεντικό alpine resort «Elatos Resort & Health Club» (από € 160) μέσα στη φύση, με 39 ξύλινα σαλέ πνιγμένα στα έλατα.

Αλωνίσταινα, low profile Αρκαδία

Χωριά μέσα στα έλατα για τα weekends του χειμώνα - εικόνα 3
Ένα από τα πολυτελή σαλέ του alpine resort «Elatos Resort & Health Club»

Η πυξίδα του χωριού
Κοντά αλλά και… μακριά από τις κοσμικές Βυτίνα, Δημητσάνα και Στεμνίστα, η «αμακιγιάριστη» Αλωνίσταινα μυρίζει... αυθεντικό χωριό. Σκαρφαλωμένη σε υψόμετρο 1.200 μ. στη βραχώδη πλαγιά του Μαινάλου, κυκλώνεται από πυκνό ελατοδάσος.

Must do
Η λιτή και απέριττη κεντρική πλατεία με το άγαλμα της μητέρας του Κολοκοτρώνη και το γραφικό εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής, με τα καλοδιατηρημένα αρχοντικά γύρω τους να δίνουν αφορμή για ατμοσφαιρικούς περιπάτους. Το χιονοδρομικό κέντρο του Μαινάλου σας περιμένει σε απόσταση βολής για ατελείωτα παιχνίδια μόλις πέσει χιόνι.

Know how
Ο ξενώνας «Θεοξένια» (από € 65), στεγασμένος σε ένα από τα πιο επιβλητικά νεοκλασικά του χωριού, συνδυάζει το παραδοσιακό με το σύγχρονο και τη λειτουργικότητα με την πολυτέλεια. Comfort νοστιμιά οι μοσχομυριστοί φρεσκοτηγανισμένοι κεφτέδες στο ταβερνάκι «Κατάλπεις» (2710431277) στο κέντρο της Αλωνίσταινας.

Τσίντζινα, το πράσινο hit του Πάρνωνα

Χωριά μέσα στα έλατα για τα weekends του χειμώνα - εικόνα 4
Ο ξενώνας «Πρυτανείο» έβαλε τα Τσίντζινα στον ταξιδιωτικό χάρτη

Η πυξίδα του χωριού
Απλωμένα αμφιθεατρικά, σε τρεις πλαγιές του Πάρνωνα και «διχασμένα» από τα ποτάμια που διαπερνούν τις γειτονιές τους, τα Τσίντζινα, το πάλαι ποτέ χωριό των πεζοπόρων, μαγνητίζουν τους απανταχού φυσιολάτρες. Τα καλοδιατηρημένα αρχοντικά σε συνδυασμό με το χιόνι, τα τρεχούμενα νερά και το σκούρο πράσινο των ελάτων δίνουν τον τόνο.

Must do
Περιπλανηθείτε στα πέτρινα σοκάκια του χωριού και στην κεντρική πλατεία με την εκκλησία του Αγίου Βλάση και το παλιό καφενεδάκι να κερνάει ζεστά ροφήματα και λουκουμάκια. Εδώ θα βρείτε και τον κ. Γιάννη, μόνιμο κάτοικο και «τρελαμένο» fan του χωριού. Μη διστάσετε να του πιάσετε την κουβέντα. Όσοι αγαπούν το περπάτημα μπορούν να ακολουθήσουν κάποιο από τα εννιά διαφορετικά πεζοπορικά μονοπάτια ή ακόμη και να ανηφορίσουν στο μοναστήρι των Αγίων Αναργύρων και να χαζέψουν τα Τσίντζινα από ψηλά. Οι υπόλοιποι απολαύστε road trips στην ευρύτερη περιοχή, επισκεπτόμενοι την Καστάνιτσα, το Γεράκι με την όμορφη βυζαντινή καστροπολιτεία ή τις Καρυές.

Know how
Για τοπικές νοστιμιές­, καφέ, ποτό αλλά και διαμονή με προσωπικότητα, το «Πρυτανείο» (από € 60), στο πιο ψηλό σημείο του χωριού, είναι place to be για το σαββατοκύριακο.

Ελατοχώρι, σλάλομ στη σκιά του Δία

Χωριά μέσα στα έλατα για τα weekends του χειμώνα - εικόνα 5
To Ελατοχώρι διαθέτει το δικό του ζωηρό χιονοδρομικό κέντρο

Η πυξίδα του χωριού
Σύμφωνα με το μύθο, ο Δίας κατέβαινε συχνά από τον Όλυμπο σε αυτόν εδώ το μικροσκοπικό τόπο, όπου ερωτοτροπούσε με τις Πιερίδες μούσες κάτω από την πλούσια σκιά των ελάτων. Και με το δίκιο του, αφού το Ελατοχώρι με την πυκνή βλάστηση και τη μαγευτική θέα, αφενός στον επιβλητικό Όλυμπο και αφετέρου στο γαλάζιο του Θερμαϊκού, σε μαγεύει από την πρώτη επαφή και αποτελεί σταθερά δημοφιλή προορισμό.

Must do
Από τη μία το γραφικό­ Παλαιό Ελατοχώρι ακτινοβολεί την ιστορία χρόνων, προσελκύοντας τους λάτρεις του είδους, ενώ το Νέο Ελατοχώρι εκπέμπει μια πιο νεανική διάθεση. Λίγα χιλιόμετρα έξω από το χωριό, το σύγχρονο boutique χιονοδρομικό περιμένει μεγάλους και μικρούς να τιθασεύσουν τις ανανεωμένες πίστες του ή να χουχουλιάσουν στο ιδιαίτερο σαλέ «North Selas», που φροντίζει για την πιο cool before and after ski εμπειρία.

Know how
Ζουμερά κρεατικά και μαμαδίστικα μαγειρευτά στο «Παλιό Σχολείο» στην κεντρική πλατεία του χωριού. Για τη διαμονή σας ξεχωρίζει το πολυτελές «Σεμέλη» (από € 48) με δωμάτια που σε κερδίζουν με τη θαλπωρή του τζακιού και το ντιζάιν τους. Στα συν και το εστιατόριο «Λευκοθέα» στο ισόγειο του κτιρίου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.