Τα πιο γευστικά ραντεβού του φθινοπώρου

Από την 9η Γιορτή Φιστικιού στην Αίγινα μέχρι την παραδοσιακή φουφού για κάστανα και τα διάσημα ρακοκάζανα που μας περιμένουν από άκρη σε άκρη της χώρας, ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος είναι γεμάτοι με προτάσεις για γευστικές αποδράσεις.

Τα πιο γευστικά ραντεβού του φθινοπώρου

Από την 9η Γιορτή Φιστικιού στην Αίγινα μέχρι την παραδοσιακή φουφού για κάστανα και τα διάσημα ρακοκάζανα που μας περιμένουν από άκρη σε άκρη της χώρας, ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος είναι γεμάτοι με προτάσεις για γευστικές αποδράσεις.

Τα πιο γευστικά ραντεβού του φθινοπώρου - εικόνα 1

Φιστίκι, κλασικό κι αγαπημένο

Για ένατη χρονιά φέτος, το «Aegina Fistiki Fest» προσφέρει την κατάλληλη αφορμή για να απολαύσουμε την Αίγινα στα καλύτερά της. Οι γρήγοροι καλοκαιρινοί ρυθμοί έχουν πια πέσει –κάτι που ταιριάζει απόλυτα στον ήρεμο χαρακτήρα του νησιού- και για τέσσερις ημέρες η δράση συγκεντρώνεται στον παραλιακό δρόμο. Στις 14-17/9, το φιστίκι Αίγινας, ο διάσημος γευστικός καρπός με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης, γιορτάζει και φέτος στην πατρίδα του με επίκεντρο την εμπορική έκθεση αλλά και πληθώρα γαστρονομικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Τα πιο γευστικά ραντεβού του φθινοπώρου - εικόνα 2

Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα… αρκούν!

Ποιος δεν θα ήθελε να κλείσει και επίσημα το καλοκαίρι του με μια κρουαζιέρα; Από τις θεματικές κρουαζιέρες της Celestyal Cruises ξεχωρίσαμε αυτές που διοργανώνει μαζί με το κτήμα Μερκούρη ειδικά για τους λάτρεις του ποιοτικού ελληνικού κρασιού. Στις 22/9 και στις 20/10, βάζουμε πλώρη για γευστικά οινο-μονοπάτια που θα μας συστήσουν την ιστορία του ελληνικού κρασιού αλλά και όσα κρύβονται πίσω από την παραγωγή βραβευμένων οίνων του κτήματος. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Τα πιο γευστικά ραντεβού του φθινοπώρου - εικόνα 3

Αργολικά προϊόντα σε γαστρονομική παρέλαση

Για πέντε ημέρες (13-17/9) το Φουγάρο στο Ναύπλιο φιλοξενεί μια μεγάλη έκθεση αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων απ' όλη την Αργολίδα. Επιλεγμένοι παραγωγοί παίρνουν θέση για δεύτερη χρονιά και παρουσιάζουν τα προϊόντα τους, από ελαιόλαδο, αλλαντικά και μαρμελάδες μέχρι μπίρες και σαπούνια! Τι καλύτερο για μια ακόμα επίσκεψη στο γοητευτικό Ναύπλιο; Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Τα πιο γευστικά ραντεβού του φθινοπώρου - εικόνα 4

Βουτιές στην αμοργιανή κουζίνα

Από τις 18-24/9 η γοητευτική Αμοργός μας συστήνει τις παραδοσιακές της γεύσεις. Η «Amorgos Gastronomy Week» καταφέρνει να χωρέσει ολόκληρη την γαστρονομία του νησιού σε πέντε μόλις μέρες: από τα τυριά μέχρι τις αμοργιανές πίτες και από το ντόπιο κατσικάκι μέχρι τα ξεροτήγανα και την περίφημη ψημένη ρακή, ετοιμαστείτε για γερή βουτιά στην απέραντη αμοργιανή κουζίνα! Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Τα πιο γευστικά ραντεβού του φθινοπώρου - εικόνα 5

Η φουφού παίρνει φωτιά…

Στην Άνω Χώρα της ορεινής Ναυπακτίας το δεύτερο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, κάστανο και τσίπουρο ενώνονται σε μια γευστική γιορτή στην οποία γίνεται απόσταξη του τσίπουρου, ψήνονται κάστανα, σερβίρονται γλυκά (μπακλαβάδες, ραβανί, κουραμπιέδες), γλυκά κουταλιού (κεράσι, κάστανο, καρύδι, κυδώνι), τοπικές πίτες και γίδα βραστή. Τσεκάρετε τις δραστηριότητες του ξενοδοχείου Crystal Mountain και συνδυάστε έξυπνα διαμονή, διασκέδαση και…καστανομαζέματα και τα τρία σαββατοκύριακα του Οκτωβρίου, με διαφορετικό κάθε φορά πρόγραμμα.

Τον φθινοπωρινό «χορό» της γιορτής του κάστανου ανοίγει από νωρίς ο Άγιος Δημήτριος Ναυπάκτου, που το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου βάζει κάστανα στην παραδοσιακή φουφού και σερβίρει τοπικά φαγητά και γλυκά του κουταλιού (κράνα, καρυδάκι, κεράσι).

Λίγο αργότερα, στην καρδιά του φθινοπώρου, η Άρνα Λακωνίας φιλοξενεί μία από τις μεγαλύτερες γιορτές κάστανου, στήνοντας το τελευταίο σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου μία υπαίθρια αγορά με τα καλύτερα προϊόντα της γης του Ταΰγετου. Πολιτιστικά δρώμενα με χορευτικά συγκροτήματα, πλούσια εδέσματα από κάστανα και άλλα τοπικά προϊόντα δίνουν μια ολοκληρωμένη εμπειρία για την ζωή σε αυτό τον τόπο. Τα ψητά κάστανα ετοιμάζονται στο μεγαλύτερο τηγάνι της χώρας και τα βραστά στο παλιό χαρανί. Το δε τσίπουρο ζεστό και λαχταριστό αποστάζεται στον άμβυκα που έχει στηθεί στην πλατεία του χωριού. Τέλος, ο επισκέπτης – αν επιθυμεί κάτι πιο… βιωματικό - μπορεί να πάρει μέρος στις αγροτικές εργασίες συγκομιδής του κάστανου αποκομίζοντας την μοναδική εμπειρία της επαφής με την φύση.

Προς τα τέλη του Οκτωβρίου γιορτάζει και η Καστάνιτσα, ένα από τα ομορφότερα χωριά του Πάρνωνα. Από το πρωί θα προσφέρεται στην πλατεία του Αϊ-Γιάννη τσάι του βουνού, ενώ το μεσημέρι θα σερβίρονται παραδοσιακά φαγητά, όπως φασόλια με μακαρόνια, φασολάδα, ψητή ρέγκα, γουρουνοπούλα, γίδα βραστή, πιάτα και γλυκά με κάστανο που αξίζει να δοκιμάσετε, καθώς οι νοικοκυρές του χωριού βάζουν όλη τους την τέχνη με σκοπό να κερδίσουν το διαγωνισμό που θα αναδείξει το νοστιμότερο πιάτο! Κρασί και τσίπουρο φυσικά δεν λέιπουν από το τραπέζι, ενώ παραδοσιακή μουσική, χορός και εκθέσεις ζωγραφικής, λαογραφικού υλικού και χειροποίητων προϊόντων ολοκληρώνουν τη γιορτή.

Τέλος, την ίδια περίοδο, το κάστανο γιορτάζει και στο Μαυρίλο Φθιώτιδας, στις πλαγιές του Τυμφρηστού, με παραδοσιακό ρουμελιώτικο γλέντι στην καταπράσινη πλατεία του· ο συγκεκριμένος προορισμός περιλαμβάνεται και στις εκδρομές που διοργανώνει η εταιρεία εναλλακτικών δραστηριοτήτων Ατραπός (6945808684) - επικοινωνήστε μαζί τους για να μάθετε και το υπόλοιπο πρόγραμμα!

Τα πιο γευστικά ραντεβού του φθινοπώρου - εικόνα 6

Ραντεβού για γνήσια τσιπουροκατάνυξη

Από τα τέλη Οκτωβρίου μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου, τα ρακοκάζανα βράζουν συνεχώς στην «πατρίδα» του τσίπουρου, την Ήπειρο. Ολοένα και περισσότεροι επισκέπτες συνδυάζουν μικρές εξορμήσεις στα όμορφα Ζαγοροχώρια με… τσιπουροκατάνυξη στα πασίγνωστα πανηγύρια-πραγματικές εμπειρίες. Στους διάσημους φθινοπωρινούς προορισμούς με στόχο το καλό τσίπουρο φυσικά περιλαμβάνεται και ο Βόλος, όποια κι αν είναι η επιλογή σας όμως κλείστε εγκαίρως το ξενοδοχείο ή τον ξενώνα σας για να μην βρεθείτε προ δυσάρεστων εκπλήξεων!

Τα πιο γευστικά ραντεβού του φθινοπώρου - εικόνα 7

Γαστρονομικά ζευγάρια όλο γεύση!

Τα καρύδια βρίσκουν τον απόλυτο γευστικό σύμμαχό τους στο μέλι και στο ορεινό Ροεινό, στις πλαγιές του Μαινάλου, η… συμμαχία αυτή γιορτάζεται δεόντως. Το Σάββατο 7/10 η πλατεία του χωριού γεμίζει με παραδοσιακά εδέσματα με βάση το μέλι και τα καρύδια, φτιαγμένα αποκλειστικά με τοπικά προϊόντα: λαγωτό Αρκαδίας, δηλαδή κοκκινιστό κρέας με γενναία δόση καρυδιών, σκορδαλιά με καρύδι και κλασικές και αγαπημένες δίπλες με μέλι σας περιμένουν να τις ανακαλύψετε!

Τέλος, βάλτε στο πρόγραμμά σας και μια επίσκεψη στον κουκλίστικο Πλάτανο Κυνουρίας, όπου το τσίπουρο και το σύκο πρωταγωνιστούν σε μια διήμερη γιορτή (21 & 22/10).

Τα πιο γευστικά ραντεβού του φθινοπώρου - εικόνα 8

Μανιταρόφιλοι του κόσμου ενωθείτε!

Μόλις πέσουν οι πρώτες βροχές οι ορκισμένοι οπαδοί τους αρπάζουν τα καλάθια και παίρνουν τα βουνά. Ενημερωθείτε για τα καθιερωμένα σαββατοκύριακα μανιταρογνωσίας του ξενώνα «Αμανίτα» στην Τσαγκαράδα Πηλίου, όπως πάντα με «νόστιμη» κατάληξη δίπλα στο τζάκι συνοδεία κρασιού ή τσίπουρου (6945878672).

Σημειώστε τις «Μανιταρομέρες» του Ελατοχωρίου Πιερίας (6, 7, 8/10) που περιλαμβάνουν σεμινάρια μανιταρογνωσίας, μαγειρέματα και κυνήγι μανιταριών, αλλά και τη γιορτή μανιταριών που διοργανώνει ο πολιτιστικός σύλλογος κεντρικής Ναυπακτίας «Αγία Παρασκευή» στα μέσα του Οκτώβρη.

Τέλος, μείνετε συντονισμένοι στη σελίδα Σεμιναρίων Συλλογής και Ταυτοποίησης Άγριων Μανιταριών (6936815068) που διοργανώνονται υπό την επίβλεψη γεωπόνων και μυκητολόγων για να βρείτε το φθινοπωρινό πρόγραμμα εκδρομών.

Ντομάτα από την Κανδήλα…

Για 7η χρονιά πραγματοποιείται η γιορτή ντομάτας στην Κανδήλα Αρκαδίας. Εκεί, οι παραγωγοί καλλιεργούν πάνω από 300 στρέμματα ντομάτας τον χρόνο και η περιοχή – διόλου τυχαία – φημίζεται για την υψηλή ποιότητα της πρώτης ύλης της. Την Παρασκευή 22/9 μας δίνουν και φέτος την ευκαιρία να δοκιμάσουμε τα προϊόντα τους, μέσα από άφθονα τοπικά εδέσματα με ντομάτα, όπως τα καγιανά και τα γεμιστά, συνοδεία παραδοσιακής μουσικής.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.