Καρπενήσι news

Είτε για σλάλομ στο φοβερό Βελούχι είτε για βόλτες δίπλα στον Καρπενησιώτη, τουλάχιστον ένα πέρασμα θα το κάνουμε και φέτος από το Καρπενήσι. Ιδού λοιπόν τα τελευταία νέα από την πρωτεύουσα της Ευρυτανίας και τα γύρω χωριά, τα οποία ντύθηκαν στα λευκά.

Καρπενήσι news

Είτε για σλάλομ στο φοβερό Βελούχι είτε για βόλτες δίπλα στον Καρπενησιώτη, τουλάχιστον ένα πέρασμα θα το κάνουμε και φέτος από το Καρπενήσι. Ιδού λοιπόν τα τελευταία νέα από την πρωτεύουσα της Ευρυτανίας και τα γύρω χωριά, τα οποία ντύθηκαν στα λευκά.

Καρπενήσι news - εικόνα 1
Οι υπερήφανες βουνοκορφές αιχμαλωτίζουν το μάτι

Με μια ματιά
Καθώς ανεβαίνεις τις κλασικές ανηφόρες του Τυμφρηστού, έχοντας φυσικά προνοήσει να πάρεις μαζί αλυσίδες για παν ενδεχόμενο, το ευρυτανικό τοπίο αποκαλύπτει το μεγαλείο του: απέραντα δάση από έλατα, βελανιδιές και καστανιές, ατελείωτες μυτερές βουνοκορφές... Στο Καρπενήσι τα τραπεζάκια βγαίνουν έξω ακόμη και τις ημέρες που τα πάντα γύρω είναι χιονισμένα, αρκεί να έχει λιακάδα. Η περιήγηση αρχίζει ουσιαστικά από το Κεφαλόβρυσο με τα αιωνόβια πλατάνια δίπλα στο ποτάμι και πηγές που τρέχουν ασταμάτητα. Τα τρία βουνά, το Βελούχι στο βάθος, η Χελιδώνα δεξιά και η Καλιακούδα αριστερά, ορίζουν το τοπίο.

Αγαπημένες στάσεις το Παλιό Μικρό Χωριό με την αστείρευτη νερομάνα στην πλατεία, το Νέο Μικρό Χωριό με τα πέτρινα σπίτια, το ιστορικό Μεγάλο Χωριό, οι Κορυσχάδες με τα αρχοντικά και το πέτρινο σχολείο, ο Γαύρος που αγγίζει το ποτάμι, το Κλαυσί με τα εντυπωσιακά αρχαία και παλαιοχριστιανικά ευρήματα (ναός Αγ. Λεωνίδη), το Βουτύρο, το Νόστιμο, η Καρίτσα, το Δερμάτι... Ο δρόμος που διασχίζει την ποταμιά μάς οδηγεί μέσα από ένα εκπληκτικής ομορφιάς και αγριάδας τοπίο στον Προυσό. Οπλίστε­ τη φωτογραφική μηχανή κι αιχμαλωτίστε το Κλειδί (το πιο στενό σημείο του φαραγγιού­) και την πρώτη εικόνα του ιστορικού μοναστηριού, αγκιστρωμένο στη ρωγμή ενός κατακόρυφου βράχου, με το φαράγγι να χάσκει στα πόδια του.

Καρπενήσι news - εικόνα 2
Άλλη μία λευκή σεζόν ξεκίνησε για το χιονοδρομικό του Καρπενησίου

Ξενύχτικο Βελούχι
Το πρώτο χιόνι, το οποίο φέτος έπεσε νωρίς στο Καρπενήσι, όπως και αλλού, δεν ήταν αρκετό για την πλήρη λειτουργία του χιονοδρομικού, περιορίζοντας έτσι τους επισκέπτες σε βόλτες με τον εντυπωσιακό αναβατήρα «Τάκης Φλέγκας» και καφέ ή ποτό στο σαλέ. Όμως μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν, θα μπουν στο πρόγραμμα τα σλάλομ στις πολλές πίστες ή και off piste μαζί με το snowboard και το FunBag. Αν θέλετε να συνδυάσετε τη χιονοδρομία με τη δια­σκέδαση, θυμηθείτε πως τα Σάββατα που το σκι κρατάει μέχρι τη 1 π.μ., σε δύο πίστες με τον εκτενέστερο νυχτερινό φωτισμό στην Ελλάδα, παραμένει ανοιχτό και το «Snow Bar».

Checking in first
Στην περιοχή των Μύλων και σε βολική απόσταση από το κέντρο του Καρπενησίου και το χιονοδρομικό κέντρο, το «The View Village» είναι η νέα άφιξη στο βουνό. Με πανοραμική θέα, για την οποία μας προϊδεάζει και το όνομά του, δίνει επίσης ιδιαίτερη έμφαση στην ευεξία, καθώς στο spa προσφέρονται εξειδικευμένες θεραπείες (σοκολατοθεραπεία, χρωματοθεραπεία κ.λπ.). Για τη διαμονή σας θα επιλέξετε ανάμεσα σε αυτόνομες βίλες και διαμερίσματα, με διακόσμηση­ σε ζεστά χρώματα, τζάκι και κουζίνα. Στα συν το σπιτικό πρωινό με ντόπια ­παραδοσιακά υλικά. (2237080600)

Καρπενήσι news - εικόνα 3
Τα χωριά γύρω από το Καρπενήσι ενδείκνυνται για βόλτες

Γλυκιά στάση
Συμπληρώνοντας μια δεκαετία ζωής, το κλασικό ζαχαροπλαστείο «Delice» μεταφέρθηκε πρόσφατα σε έναν ντιζαϊνάτο χώρο με minimal και vintage πινελιές (ρίξτε μια ματιά στην οροφή!) στην καρδιά της πόλης. Στις βιτρίνες του φιγουράρουν από αμαρτωλό cheesecake και αεράτη crème brûlée μέχρι πλούσια σιροπιαστά (δοκιμάστε το προκλητικό ραβανί ή το θεϊκό γαλακτομπούρεκο), γλυκές μπουκιές-πειρασμός και δικά τους παγωτά καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου (must το παρφέ). Και όλα αυτά συνοδεία προσεγμένων ποικιλιών καφέ. Αν το επιτρέπει ο καιρός, μάλιστα, διαθέτει­ και τραπεζάκια έξω. (Αργοστολίου 1, 2237024550)

Καρπενήσι news - εικόνα 4
Ιδιαίτερη έμφαση στην ευεξία δίνει το καινούργιο ξενοδοχείο «The View Village»

Στο πάρκο των επιστημών
Το εκπαιδευτικό πάρκο Karavaki, στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου «Ninemia Bungalows Resort» στην Ποταμιά, άνοιξε το καλοκαίρι του 2015 ως χώρος αναψυχής και παιχνιδιού με σαφή εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Καιρού­ επιτρέποντος, τα μικρά σας θα επιδοθούν σε παιχνίδια δεξιοτήτων, θα μυηθούν στις βασικές αρχές των θετικών επιστημών και θα δουν εκθέματα όπως το Εκκρεμές του Νεύτωνα, το Πολύσπαστο του Αρχιμήδη και η Δίνη. Το Karavaki διαθέτει επίσης παιδική χαρά, τραμπολίνο, λαβύρινθο, τρίλιζα σε φυσικό μέγεθος αλλά και μια φάρμα με φραγκόκοτες, πάπιες, παπαγάλους, χήνες, παγόνια και κουνέλια. (7ο χλμ. Ε.Ο. Καρπενησίου-Προυσού, 2237024614. Χειμερινό ωράριο: 11.00-15.00)

Καρπενήσι news - εικόνα 5
Στα οπωσδήποτε μια στάση στη μονή Προυσού

Πέστροφες για το σπίτι ή επιτόπου
Στην άκρη του Γαύρου, πάνω στον Καρπενησιώτη, το ιχθυοτροφείο πέστροφας Fresko είναι μια καινούργια deli στάση για όλη την οικογένεια. Οι μικροί επισκέπτες μπορούν να επιδοθούν στο ψάρεμα στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο, ενώ οι μεγάλοι να δοκιμάσουν μεζέδες πέστροφας σε διάφορες παραλλαγές (από μους μέχρι μπιφτέκι και σουτζουκάκι) συνοδεία ντόπιου τσίπουρου και κρασιού. Για το σπίτι προμηθευτείτε καπνιστή πέστροφα σε ξύλο οξιάς ή ολόφρεσκη, που θα σας την τυλίξουν σε ειδικό δοχείο για τη μεταφορά. Ως προς το μαγείρεμα, τώρα, σημειώστε πως η παραδοσιακή συνταγή τις θέλει στα κάρβουνα με χοντρό αλάτι και λιωμένο κατσικίσιο βούτυρο. (13ο χλμ. Ε.Ο. Καρπενησίου-Προυσού, 2237041215)

Καρπενήσι news - εικόνα 6
Καιρού επιτρέποντος, αδράξτε την ευκαιρία για φυσιολατρικές δραστηριότητες

Το βουνό θέλει το malt του
Πάνω από 100 ετικέτες malt whiskies διαθέτει ο κατάλογος του ατμοσφαιρικού café-bar «Όναρ» και ο υπερήφανος ιδιοκτήτης του –και μανιώδης συλλέκτης– Πάνος Γαλανός είναι πάντα εκεί για να σας υπενθυμίσει ότι αυτό το ποτό πρέπει να πίνεται σκέτο και ουχί με πάγο. Ακουμπήστε στην αρχοντική του μπάρα, χαζέψτε τη φωτιά στο τζάκι­, ξεκινήστε με το σούπερ ρόφημα βοτάνων Όναρ και στη συνέχεια δοκιμάστε τα house cocktails με βάση –τι άλλο;– το ουίσκι. Και όλα αυτά συνοδεία rock και jazz, blues και soul μουσικών. Αν κοιτάξετε δε προσεκτικά και τις φωτογραφίες στους τοίχους, θα νιώσετε ότι τα ’80s δεν έφυγαν ποτέ! (Βραγιανών 11, 2237080662)

Καρπενήσι news - εικόνα 7
Απολαύστε το malt της επιλογής σας από την εκτενή λίστα του «Όναρ»

Γευστικά highlights
Στο Καρπενήσι, στο κλασικό μαγειρείο «Πανόραμα» (2237025976) για υπέροχα χυλωμένες φακές, γίδα στο ζουμί της και πεντανόστιμα παϊδάκια. Στον Γαύρο, στο «Σπίτι του Ψαρά» (2237041202) για τις καλύτερες πίτες της περιοχής, ντόπιες πέστροφες στη σχάρα και κρεατικά της ώρας και στο «Πέταλο» (2237041487) για μια μεγάλη γκάμα από καλο-μαγειρεμένα παραδοσιακά πιάτα. Στο Βουτύρο το «Μαγαζάκι του 1905» (2237025740) προτείνει πολίτικες­ γεύσεις, ενώ στο Μικρό Χωριό το «Χωριάτικο» (2237041257) είναι το απόλυτο στέκι για κρεατοφάγους, σε σάλα με τζάκι αλλά και αυλή.

Περισσότερα για το Καρπενήσι εδώ
Τα προτεινόμενα από τον AlphaGuide εστιατόρια στο Καρπενήσι εδώ
Τα προτεινόμενα από τον AlphaGuide ξενοδοχεία στο Καρπενήσι εδώ

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.