Πού, πώς και γιατί θα ταξιδέψουμε το 2017

Είστε roamies; Ταξιδεύετε για bleisure; Επιδίδεστε σε microadventures; Όπως σωστά μαντεύετε, ξεφυλλίσαμε και φέτος το «Global Trends Report» αλλά και τις λίστες με τους hot προορισμούς για το 2017 των «Lonely Planet», «Conde Nast», «National Geographic» και «Travel + Leisure» και είμαστε πανέτοιμοι για τη νέα ταξιδιωτική χρονιά.

Πού, πώς και γιατί θα ταξιδέψουμε το 2017

Είστε roamies; Ταξιδεύετε για bleisure; Επιδίδεστε σε microadventures; Όπως σωστά μαντεύετε, ξεφυλλίσαμε και φέτος το «Global Trends Report» αλλά και τις λίστες με τους hot προορισμούς για το 2017 των «Lonely Planet», «Conde Nast», «National Geographic» και «Travel + Leisure» και είμαστε πανέτοιμοι για τη νέα ταξιδιωτική χρονιά.

Πού, πώς και γιατί θα ταξιδέψουμε το 2017 - εικόνα 1
Η Elbphilharmonie είναι το νέο αρχιτεκτονικό διαμάντι του Αμβούργου διά χειρός Herzog & De Meuron

Εκ νέου αυξημένες σε σχέση με το 1,2 δισ. του 2015 υπολογίζονται οι αφίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο για τη χρονιά που μόλις έφυγε, σύμφωνα με το «Global Trends Report», που δημοσιεύεται παραδοσιακά μετά τη World Travel Market του Λονδίνου και από το οποίο ούτε φέτος έλειψαν οι νέες προσθήκες στο ταξιδιωτικό μας λεξιλόγιο.

Με τη νέα χρονιά, λοιπόν, ας κάνουμε λίγο χώρο για τους roamies. Ο όρος προέρχεται από τη λέξη «roam» (περιπλανώμαι) και δημιουργήθηκε για να περιγράψει τους ταξιδιώτες-νομάδες του 21ου αι. που αλωνίζουν τον κόσμο για bleisure, ένα μείγμα δουλειάς (business) και αναψυχής (leisure), έχοντας ανάγκη μια προσωρινή βάση και όχι ένα ξενοδοχείο με την κλασική έννοια. Αυτή η βάση μπορεί να είναι μοιραζόμενα διαμερίσματα σε κτίρια που λειτουργούν σαν σύγχρονα κοινόβια (πρωτοπόρος σε αυτό θεωρείται η start up εταιρεία Roam) ή νέου τύπου ξενοδοχεία που ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους.

Αναγνωρίζοντας την ευκαιρία να διεισδύσουν σε αυτό το νέο και δυναμικό κοινό, μεγάλες ξενοδοχειακές αλυσίδες κάνουν προτάσεις κομμένες και ραμμένες στα μέτρα των roamies, με μικρότερα δωμάτια ίσως, αλλά μεγαλύτερους κοινόχρηστους χώρους, όπως η προσιτή αλυσίδα της Hilton «Tru» αλλά και τα «Moxy» με την υπογραφή της Marriott, που βρίσκουμε σε Μιλάνο, Βερολίνο και Φραγκφούρτη, όπως και σε ακόμη είκοσι σημεία μέσα στη νέα χρόνια και σε άλλα τόσα το 2018.

Πού, πώς και γιατί θα ταξιδέψουμε το 2017 - εικόνα 2
Το δικό της «Shangri La» έχει πλέον η Ουλάν Μπατόρ

Σε μια εποχή ρευστή, που έννοιες όπως η εργασία και η προσωπική ζωή γίνονται όλο και πιο σύμμεικτες, σε έναν κόσμο που λειτουργεί όλο και περισσότερο με τις αρχές της sharing economy, μιας οικονομίας δηλαδή χωρίς σύνορα, αλλά και της τεχνολογίας βοηθούσης, ο τρόπος που ταξιδεύουμε δεν θα μπορούσε να μείνει ίδιος. Υιοθετώντας νέες τεχνολογίες όπως η εικονική και η επαυξημένη πραγματικότητα, οι μεγάλοι ταξιδιωτικοί οργανισμοί περνάνε από την εποχή της φυσικής παρουσίας, bricks ’n’ mortar, σε εκείνη που ονομάζεται clicks ’n’ mortar.

Παράλληλα οι «έξυπνες» φορητές μας συσκευές εξελίσσονται σε απαραίτητα ταξιδιωτικά βοηθήματα, αν συνυπολογίσουμε πως σχεδόν το 20% των online κρατήσεων γίνεται πλέον από κινητά και tablets αλλά και τις σχετικές εφαρμογές, όπως το ολοκαίνουργιο Lola που εκτελεί χρέη virtual butler.

Από την άλλη, καθώς σχεδόν τα πάντα διατίθενται προς ενοικίαση, τα βάρη του ταξιδιώτη όλο κι ελαφραίνουν. Και η ίδια η βαλίτσα γίνεται όλο και πιο μικρή αν ταξιδεύουμε σε μοδάτες μητροπόλεις όπως το Παρίσι, το Μιλάνο και οι Βριξέλες, όπου εμφανίστηκαν τα πρώτα Mini Fashion Bars της Pimkie, ή και ανύπαρκτη αν προορισμός μας είναι η Νέα Υόρκη, όπου η start up εταιρεία UnPack θα φροντίσει ώστε όλα τα απαραίτητα να μας περιμένουν στο ξενοδοχείο.

Πού, πώς και γιατί θα ταξιδέψουμε το 2017 - εικόνα 3
Το Μπουτάν υποδέχεται 5 ξενοδοχεία-ησυχαστήρια της Six Senses

Φαντάζει παράδοξο, όμως στην εποχή των αμέτρητων τεχνολογικών και όχι μόνο διευκολύνσεων όλο και περισσότεροι είναι οι ταξιδευτές που αποζητούν τις αυθεντικές εμπειρίες και την επαφή με τη φύση στον τόπο που επισκέπτονται.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι περιπέτειες σε συσκευασία τσέπης (για να αποδώσουμε ελεύθερα τον όρο «microadventures» που επινόησε ο περιπετειώδης ταξιδιωτικός γκουρού και συγγραφέας Alastair Humphreys) όπως η χαλαρή πεζοπορία, το κυνήγι μανιταριών, το καγιάκ ή ακόμη κι ένας ύπνος κάτω από τα αστέρια είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς και γίνονται εργαλείο marketing ακόμη και σε επίπεδο προορισμού.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Φινλανδία, η οποία δημιούργησε το FinRelax, ένα πρόγραμμα wellbeing γνωριμίας μαζί της, κομμένο και ραμμένο στην υπέροχη φύση της. Η σκανδιναβική χώρα γιορτάζει φέτος 100 χρόνια ανεξαρτησίας με πολλές εκδηλώσεις, ενώ τα 150 κεριά του φυσάει ο Καναδάς με δωρεάν είσοδο σε όλα τα εθνικά του πάρκα.

Πού, πώς και γιατί θα ταξιδέψουμε το 2017 - εικόνα 4
Παλιές λεωφόροι της Σεούλ μετατρέπονται σε μοντέρνους χώρους αναψυχής

Μπαίνοντας στους καυτούς προορισμούς της νέας χρονιάς, ας υπογραμμίσουμε ξανά (και ας λάβουμε σοβαρά υπόψη) πως η χώρα μας είναι τάση. Αθήνα ή αλλιώς μια ανερχόμενη πρωτεύουσα της μοντέρνας τέχνης προτείνει για το 2017 το «Conde Nast», ενώ Πάρο με το βλέμμα στραμμένο στο νέο αεροδρόμιο και τη «σοφιστικέ» Νάουσα προτείνει το «Travel + Leisure».

Άλλοι ανεβασμένοι προορισμοί στη… γειτονιά μας; Στα οπωσδήποτε το Αμβούργο, το οποίο φιγουράρει παντού ως το νέο Βερολίνο, φτιάχνοντας ένα γοητευτικό χαρμάνι από την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα που έχουν πάντα οι πόλεις-λιμάνια αλλά και τα νέα του αρχιτεκτονικά κομψοτεχνήματα όπως η ολοκαίνουργια Elbphilharmonie διά χειρός των Herzog & De Meuron και η αναπλασμένη προμενάντ με την υπογραφή της Zaha Hadid.

Ένα ενδιαφέρον μείγμα από καινούργια ξενοδοχεία, εστιατόρια και προτάσεις για διασκέδαση ανεβάζει τις μετοχές σχετικά ανεξερεύνητων πόλεων όπως το Μπέλφαστ στην Ιρλανδία, το Ντέβον στην Αγγλία και η Πιστόια στην Ιταλία, ενώ δεν λείπουν και πιο κλασικές αγαπημένες όπως η Μαδρίτη και η Λισαβόνα.

Πού, πώς και γιατί θα ταξιδέψουμε το 2017 - εικόνα 5
Απρόσκοπτη θέα στο Κέιπ Τάουν από το ολοκαίνουργιο ξενοδοχείο «Τhe Silo»

Πάμε και λίγο πιο μακριά; Ανεβασμένη ως… ήπειρος είναι η Αφρική, και για του λόγου το αληθές όλο και περισσότερες είναι οι μεγάλες αεροπορικές εταιρείες που προσφέρουν πτήσεις προς τα εκεί. η KLM μόλις ξεκίνησε απευθείας πτήσεις για Ναμίμπια από τον κόμβο της στο Άμστερνταμ.

Σε πιο βατά μονοπάτια, κάτω από το επιβλητικό Table Mountain και με τη θάλασσα να ανοίγεται μπροστά του, το λαμπερό και ξέγνοιαστο Κέιπ Τάουν ετοιμάζεται να υποδεχτεί το Zeitz Museum of Contemporary Art Africa. Το MOCCΑ θεωρείται ήδη το ΜoMA της Νοτίου Αφρικής και στεγάζεται σε ένα παλιό σιλό, το οποίο δίνει το όνομά του και στο πολυτελές ξενοδοχείο «The Silo» που βρίσκεται στην κορυφή, με πανοραμική θέα σε όλη την πόλη.

Πατώντας πόδι στην Ασία και αφού σημειώσουμε πως το σουλτανάτο του Ομάν στον Περσικό Κόλπο πολιορκείται από τις πολυτελέστερες αλυσίδες, δείχνοντας να βαδίζει στα πρότυπα των γειτονικών Αραβικών Εμιράτων, ας κάνουμε στάση στη Σεούλ. Η αχανής πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας, για πολλούς ένα Τόκιο υπό την επήρεια αναβολικών, βρήκε τον τρόπο να γίνει πιο φιλική για τους επισκέπτες της καθώς μετέτρεψε παλιές λεωφόρους σε ντιζαϊνάτους χώρους αναψυχής, όπως το Cheonggyecheon αλλά και το Seoul Skygarden, που θα είναι έτοιμο το δεύτερο μισό της νέας χρονιάς.

Πού, πώς και γιατί θα ταξιδέψουμε το 2017 - εικόνα 6
Τα καινούργια ξενοδοχεία «Μοχy» ταιριάζουν γάντι στους roamies

Περίπου την ίδια εποχή το Μπουτάν θα υποδεχθεί τη γνωστή φίρμα wellness Six Senses, η οποία θα ανοίξει 5 ξενοδοχεία σε ισάριθμες τοποθεσίες της χώρας, ενώ προς την ολοκλήρωσή του οδεύει το πολυτελές συγκρότημα με την υπογραφή της αλυσίδας Shangri La στην πρωτεύουσα της Μογγολίας Ουλάν Μπατόρ που θα περιλαμβάνει ξενοδοχείο, σινεμά και εστιατόριο.

Κι επειδή τα μακρινά ταξίδια κουράζουν, λάβετε υπόψη πως ο δαιμόνιος Richard Branson της Virgin ανακοίνωσε τον Νοέμβριο την αναβίωση των υπερηχητικών ταξιδιών τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.