Ορεινή Κορινθία Update: όλα Τρίκαλα!

Επιστρέψαμε ξανά στα ψηλά της Κορινθίας, καταγράψαμε τις νέες αφίξεις και τις διαχρονικές αξίες και σας δίνουμε αφορμές για πολλά χειμωνιάτικα σαββατοκύριακα σε ένα από τα πιο φιλικά βουνά της Ελλάδας.

Ορεινή Κορινθία Update: όλα Τρίκαλα!

Επιστρέψαμε ξανά στα ψηλά της Κορινθίας, καταγράψαμε τις νέες αφίξεις και τις διαχρονικές αξίες και σας δίνουμε αφορμές για πολλά χειμωνιάτικα σαββατοκύριακα σε ένα από τα πιο φιλικά βουνά της Ελλάδας.

ΠΡΟΦΙΛ: Κοντινό αγχολυτικό

Ορεινή Κορινθία Update: όλα Τρίκαλα! - εικόνα 1
«The Grand Chalet», Τρίκαλα

Η ορεινή Κορινθία είναι για πολλούς η Ελβετία της Ελλάδας και ίσως δεν έχουν άδικο, αν αναλογιστούμε πως τα Τρίκαλα (η ντίβα της περιοχής) ξεκίνησαν την καριέρα τους τα παλιά χρόνια ως τόπος καλοκαιρινής αναψυχής για την αριστοκρατία της εποχής, όπως ας πούμε και το Σεν Μόριτς. Η εξέλιξη μπορεί να ήταν κάπως διαφορετική, ωστόσο δεν είναι και μικρό πράγμα να ξέρεις πως σε απόσταση δύο και κάτι ωρών από την Αθήνα σε περιμένει ένας τόπος όπου το μυαλό αδειάζει.

Πυκνά δάση με αγριοκυπάρισσα και μαύρα πεύκα, λίμνες και οροπέδια, θεαματικές βουνοπλαγιές, χωριά μικρά και μεγάλα συνθέτουν ένα πλούσιο πακέτο που επιφυλάσσει κάτι για τον καθέναν, ακόμη και για όσους ανηφορίσουν για εύκολη μονοήμερη.

Δράση μέσα στη φύση ή στο «διακοσμητικό» χιονοδρομικό για τους λάτρεις της αδρεναλίνης, πεντανόστιμες γεύσεις σε ζεστά ταβερνάκια που τιμούν τις πρώτες ύλες της περιοχής, κοσμοσυρροή στα Τρίκαλα­, απόλυτη ησυχία για όσους επιλέξουν την άλλη πλευρά της Ζήριας, αυτή που έχει στην καρδιά της τον εύφορο κάμπο του Φενεού και λίγο παραπέρα την ονειρεμένη λίμνη Δόξα.

Φετινή κι ενδιαφέρουσα εξέλιξη το λανσάρισμα του Trikala Korinthias Network, ενός δικτύου που δημιουργήθηκε από τους επαγγελματίες της περιοχής με στόχο την ανάδειξή των εμπειριών που έχει να προσφέρει, από τη διαμονή και το φαγητό μέχρι τη διασκέδαση και τις φυσιολατρικές δραστηριότητες.

Ορεινή Κορινθία Update: όλα Τρίκαλα! - εικόνα 2
«Εύχαρις Φιλόξενον», Φενεός

Τρεις είναι οι πύλες εισόδου στην ορεινή Κορινθία. Αν κατευθύνεστε προς τα Τρίκαλα, θα ακολουθήσετε τις πινακίδες από το Ξυλόκαστρο. Για τον Φενεό ο ενδεδειγμένος δρόμος είναι αυτός από Κιάτο προς Στυμφαλία (σημειώστε το νέο κομμάτι δρόμου από Καρτέρι προς Λαύκα, που παρακάμπτει τις στροφές της Καστανιάς). Στον Φενεό, αλλά από την απέναντι πλευρά, θα σας βγάλει ο δρόμος από το Δερβένι που περνά από τη γραφική Ευρωστίνη.

ΧΩΡΙΑ: Όλα Τρί-καλα

Ορεινή Κορινθία Update: όλα Τρίκαλα! - εικόνα 3
Γκούρα

Τα Τρίκαλα, με τους τρεις μαχαλάδες να μετεωρίζονται στις πλαγιές της Ζήριας, διεκδικούν τους προβολείς, ιδίως ανάμεσα στα νεαρά ζευγάρια που θα δείτε να περπατούν χέρι χέρι τα σαββατοκύριακα. Σχετικά πρόσφατη άφιξη, το κομψό μπαρ «900 meters» σε ύφος αλπικού σαλέ στα Κάτω Τρίκαλα, και διαχρονικές επιλογές για καφεδάκι και ποτάκι­ το «Λίθινο» στα Μεσαία Τρίκαλα και το café του ιδιαίτερου ξενώνα «Βαρνεβό» (2743091222, από € 50) στα Άνω Τρίκαλα.

Από την άλλη πλευρά του βουνού, τώρα, τα σκήπτρα κρατά το κεφαλοχώρι της Γκούρας. Στη must στάση στο παλιό καφενείο του Μπεκιάρη για σπαστή σοκολάτα δίπλα στη φουφού πλέον προσθέτουμε ακόμη μία: το φρέσκο all day μπαράκι «Μπρούκλης».

Εδώ κάνουμε και τις προμήθειές­ μας σε τοπικά προϊόντα με φενεάτικη στάμπα (φασόλια βανίλιες­, φάβα και καρύδια, τυριά από το τυροκομείο του Γκορίτσα) από το σχετικό μαγαζάκι κάτω από την πλατεία, ενώ από το φούρνο του Στριφτόμπολα δεν φεύγουμε χωρίς το ονομαστό του προζυμένιο­ ψωμί.

Ορεινή Κορινθία Update: όλα Τρίκαλα! - εικόνα 4
«900 meters», Κάτω Τρίκαλα

Η Γκούρα βρίσκεται περίπου­ στα μισά του δρόμου που κυκλώνει το φενεάτικο κάμπο, μια εύκολη διαδρομή που ξεκινά από το χωριό Φενεός με ωραία πανοραμική θέα, περνά από το (όνομα και πράμα) Στενό και συνεχίζει προς Μεσινό, Αρχαία Φενεό και το υδάτινο highlight της λίμνης Δόξας.

Κινούμενοι προς Στυμφαλία, δύο πάντα ζωντανά χωριά είναι το Κεφαλάρι και η Καστανιά, ενώ στην Ευρωστίνη θα απολαύσετε τον καθαρό αέρα, τη βόλτα δίπλα στη ρεματιά των μύλων­, τα αβγά μάτια στον «Κοραή» (2743031786) και τα παϊδάκια από προβατίνα στο «Αρχοντικό της Ζάχολης» (2743031661).

SIGHTSEEING: Δόξα στις λίμνες

Ορεινή Κορινθία Update: όλα Τρίκαλα! - εικόνα 5
Λίμνη Δόξα

Ορεινή Κορινθία χωρίς τις απαραίτητες φωτό στη λίμνη Δόξα απλώς δεν γίνεται, οπότε αποκλείεται να μην κάνετε το πέρασμα από το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου στο κέντρο της, να μη θαυμάσετε το μεικτό δάσος που την αγκαλιάζει, με έλατα, δρύες­, πεύκα και φουντουκιές, ή να μη χαρίσετε στα παιδιά την ευκαιρία για μια βόλτα με τα άλογα στον παραλίμνιο δρόμο. Έτερο must το Μουσείο Περιβάλλοντος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, ένα από τα ομορφότερα στην ελληνική επαρχία, προσεγμένο μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια.

Ορεινή Κορινθία Update: όλα Τρίκαλα! - εικόνα 6
Μουσείο Περιβάλλοντος ΠΙΟΠ, Στυμφαλία

Μια και περί λιμνών ο λόγος, η εποχική λίμνη Δασίου μπαίνει στην ιδανικότερη στιγμή της για διάφορες δραστηριότητες, ενώ η Παναγιά του Βράχου είναι ένα μνημείο τόσο της ορθοδοξίας όσο και της φύσης στον Κάτω Ταρσό, όπως και η Παναγιά των Καταφυγίων κοντά στην Ευρωστίνη. Οι έχοντες τετρακίνηση θα σκαρφαλώσουν στο οροπέδιο της Σκαφιδιάς για ένα από τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματα ή θα χωθούν στους αγροτικούς δρόμους του φενεάτικου κάμπου αναζητώντας τις μυθικές Καταβόθρες του Ηρακλή.

ΓΕYΣΗ: Δυνατό και πεντανόστιμο χαρτί

Ορεινή Κορινθία Update: όλα Τρίκαλα! - εικόνα 7
«Δεκλερής», Τρίκαλα

Ένα αδιαφιλονίκητο ατού της ορεινής Κορινθίας είναι οι άπαικτες ρουστίκ γεύσεις που θα απολαύσετε­ σχεδόν παντού.

Καθ’ οδόν προς τη λίμνη Δόξα, καθόμαστε στα «Τρίκρηνα (Ο Δρούγκας)» (2747041033) στο Μεσινό για κρεατικά από το δικό τους χασάπικο ακριβώς δίπλα, αγριομόσχαρο που βόσκει στα 1.650 μ. και δικό τους λουκάνικο. Στον «Μιχάλη» (2747041183), πάνω στο δρόμο από Αρχαία Φενεό προς Λυκούρια, must είναι η ομελέτα με δικό τους παστό, το κοκκινιστό μοσχαράκι και τα δικά τους τυριά, ενώ στον «Αίπυτο» (2747051200), δίπλα στην κεντρική πλατεία της Γκούρας, το κουνελάκι τους και ο κόκορας μαγειρεύονται με σπιτική νοστιμιά.

Στον «Φενεό» (2747051296), στο ομώνυμο χωριό, τιμάμε τους γίγαντες φασολάδα και τα μαγειρευτά, ενώ στην «Ηρώ» (2747051361), που ακροβατεί ανάμεσα στο καφενείο και στην ταβέρνα, στο Στενό το αγριογούρουνο που κυνηγά ο σύζυγος, την προβατίνα ή το ζυγούρι στα κάρβουνα και τα άγρια χόρτα που μαζεύουν οι ίδιοι.

Στα Μεσαία Τρίκαλα μοιραζόμαστε ανάμεσα στο sui generis «Όπως Παλιά» (2743091370) και στο όνομα και πράγμα «Τ’ Αγνάντι» (2743091100), ενώ στα Άνω Τρίκαλα κλασική αξία είναι ο «Δεκλερής» (2743091358) για γαρδουμπάκια κατσαρόλας και τσιγαριστή προβατίνα με κόκκινη σάλτσα.

Προς Στυμφαλία, τώρα, το «Στέκι (Δεδάκης)» (2747061297) στην Καστανιά σερβίρει αγριογούρουνο στιφάδο με θέα στις πλαγιές του Ολίγυρτου, ενώ οι δυσεύρετες τοπικές συνταγές αποτελούν έναν πολύ καλό λόγο για να ανακαλύψετε το «Γεύση και Οίνος» (2747022185) στο Κεφαλάρι.

ΔΙΑΜΟΝΗ: Σαν σε φιλικό σπίτι

Ορεινή Κορινθία Update: όλα Τρίκαλα! - εικόνα 8
«Αρμονία», Κεφαλάρι

Τα μικρά και περιποιημένα ξενοδοχεία ορίζουν το προφίλ της διαμονής στον Φενεό. Ο ζεστός ξενώνας «Εύχαρις­ Φιλόξενον» (2747770300, από € 75) ποντάρει στη φιλοξενία με προσωπικό χαρακτήρα. Η Εύχαρις και ο Βασίλης θα σας υποδεχτούν εγκάρδια και θα σας μυήσουν στα μυστικά του τόπου αλλά και σε ένα σωρό δραστηριότητες που διοργανώνουν, από κυνήγι μανιταριών μέχρι ανεπανάληπτες τζιπάδες και τις καινούργιες βόλτες με τα ποδήλατα με ηλεκτροκινητήρες Yamaha.

Το «Astra Hotel» (2747061202, από € 80) είναι ένα μικρό ξενοδοχείο-έκπληξη στην Καστανιά, με εστιατόριο κι ένα ζεστό χώρο καθιστικού, διακοσμημένο με αντικείμενα από ταξίδια των ιδιοκτητών. Δύο ατμοσφαιρικές επιλογές στο Κεφαλάρι, στεγασμένες σε παλιά πέτρινα κτίρια, είναι το «Αρχοντικό Κεφαλάρι» (2747022200, από € 50) και το πιο καινούργιο «Αρμονία» (2747022475, από € 80).

Ορεινή Κορινθία Update: όλα Τρίκαλα! - εικόνα 9
«Πλειάδων Γη», Κάτω Τρίκαλα

Όσον αφορά τα Τρίκαλα, αν οι «ρομαντικές» σουίτες με τζακούζι δίπλα στο κρεβάτι δεν είναι το φόρτε σας, μια καλή εναλλακτική προσφέρουν τα συγκροτήματα με αλπικού τύπου σαλέ. Από τις πρώτες μονάδες που επένδυσαν σε αυτό το ύφος είναι το πολυτελές resort «Πλειάδων Γη» (2743091137, από € 120) στα Κάτω Τρίκαλα, με κεντρικό κτίριο και ανεξάρτητα σπίτια μέσα σε κήπους, σε μια έκταση 15 στρ. με υπέρχοη θέα.

Ξεχωρίζουν επίσης το «The Grand Chalet» (6937333993, από € 130) στο ψηλότερο σημείο των Άνω Τρικάλων και το «Υάδες Mountain Resort» (6948949763, από € 80) στις παρυφές των Κάτω Τρικάλων, με θέα στον Κορινθιακό κόλπο και στη Ζήρια.

Από τους πιο ιδιαίτερους ξενώνες των Τρικάλων είναι, τέλος, το «Σαλέ των Χρωμάτων» (2743091203, από € 50) στη μεσαία συνοικία, ενώ το «Διόχρη» (2743091052, από € 60) βρίσκεται σε σημείο-ησυχαστήριο ανάμεσα στα Κάτω και τα Μεσαία Τρίκαλα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.