Είστε για weekend στο κάστρο;

Βόλτα σε 10 κάστρα-κόσμημα που κρατούν από διαφορετικές ιστορικές περιόδους και βρίσκονται σε περιοχές με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Είστε για weekend στο κάστρο;

Βόλτα σε 10 κάστρα-κόσμημα που κρατούν από διαφορετικές ιστορικές περιόδους και βρίσκονται σε περιοχές με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Από τις περίφημες καστροπολιτείες της Πελοποννήσου μέχρι την Κρήτη, τη Χίο και τα Ιωάννινα, οι αφορμές για ένα θεματικό weekend είναι πολλές και καλές.

Πύλος

Είστε για weekend στο κάστρο; - εικόνα 1

Με την Πύλο προστατευμένη στο βάθος του κόλπου του Ναυαρίνου, το Νιόκαστρο στα νότια και το Παλαιόκαστρο στα βόρεια μοιάζουν να “επιτηρούν” την πόλη μαγνητίζοντας το βλέμμα του επισκέπτη. Αν βάλεις στο μίξερ και το μακρόστενο νησάκι της Σφακτηρίας, τότε ο συνδυασμός είναι ακαταμάχητος. Η πόλη της Πύλου έχει αρκετά νεοκλασικά και παραδοσιακά πέτρινα σπίτια με ωραία ρυμοτομία και χαρακτηριστικές απότομες ανηφόρες που οδηγούν σε στενά δρομάκια με χαμηλά σπίτια και ανθισμένες αυλές. Η ζωή (και η νυχτερινή) κυλά σε χαλαρούς ρυθμούς ενώ στην γύρω περιοχή υπάρχει κάτι για όλους (παραλίες, λιμνοθάλασσα, μέρη για πεζοπορίες και εκδρομές). Ανεβείτε στην “ταράτσα” της εξαγωνικής Ακρόπολης του Νιόκαστρου και αφεθείτε στην μαγευτική θέα. Το Παλαιόκαστρο θέλει μπόλικο περπάτημα (περίπου 20') όμως η θέα από τις επάλξεις του θα σας αποζημιώσει καθώς ξαποσταίνετε.

Περισσότερα για την Πύλο και αξιολογημένες προτάσεις διαμονής και φαγητού από τον AlphaGuide εδώ.

Μεθώνη

Είστε για weekend στο κάστρο; - εικόνα 2

Pocket-size και επίπεδη, η Μεθώνη ξεχωρίζει με κάποια ιδιαίτερα σημεία της. Όπως είναι το Καποδιστριακό Σχολείο και η γραφική κεντρική της πλατεία που σηματοδοτεί τη νοητή αφετηρία της τεράστιας παραλίας της. Η τουριστική υποδομή είναι σχετικά μικρή μεν, σε ανοδική τάση όμως δε. Must o περίπατος στο κάστρο - φρουρός του φυσικού λιμανιού – με τα τουρκικά λουτρά, το σπίτι του Ιμπραήμ, την εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος και θέα στο Ιόνιο και στις Οινούσσες. Από την πύλη της θάλασσας προσεγγίζετε το Μπούρτζι, τον τελευταίο πύργο του κάστρου, τόπο φυλακής κι εκτελέσεων κάποτε και τώρα ξακουστό spot για μαγικά ηλιοβασιλέματα. Στην άλλη άκρη, η Σαπιέντζα με τον πέτρινο φάρο και το κουμαρόδασος όπου ζουν κρι κρι, πέρδικες και φασιανοί διαθέτει και όμορφη παραλία για κολύμπι.

Περισσότερα για τη Μεθώνη και αξιολογημένες προτάσεις διαμονής και φαγητού από τον AlphaGuide εδώ.

Κορώνη

Είστε για weekend στο κάστρο; - εικόνα 3

Ίσως, το highlight από τις 3 γειτονικές περιοχές της νότιας Πελοποννήσου. Στην Κορώνη το στίγμα δίνεται από το κάστρο που βρίσκεται πάνω στο ύψωμα και από τον μεγάλο πεζόδρομο του λιμανιού με τις ψαρόβαρκες. Πανέμορφα παλιά αρχοντικά και στη μέση σκαλοπάτια με επίμονες ανηφοριές και κατηφοριές - καθότι η πόλη είναι χτισμένη αμφιθεατρικά – δίνουν μία ακαθόριστη νησιωτική αίσθηση. Η πλατεία του Αγίου Δημητρίου στο κέντρο της πόλης είναι ομολογουμένως μία από τις ωραιότερες της Πελοποννήσου. Αφτιασίδωτη ομορφιά, ζωντάνια, δραστήρια νυχτερινή και καλλιτεχνική ζωή, ενδιαφέροντα παντοπωλεία με ντόπια προϊόντα. Το κάστρο - από τα λίγα που κατοικούνται ακόμη – θέλει αυτοκίνητο ή αντοχές στα σκαλοπάτια. Όταν φτάσετε όμως ψηλά θα σας περιμένει μία βόλτα στα καλντερίμια που θα σας γυρίσει σε άλλες εποχές πολλούς αιώνες πίσω με κρυφό χαρτί μία θέα στην θάλασσα που πάει μέχρι όπου φτάνει το μάτι.

Περισσότερα για την Κορώνη και αξιολογημένες προτάσεις διαμονής και φαγητού από τον AlphaGuide εδώ.

Μονεμβασιά

Είστε για weekend στο κάστρο; - εικόνα 4

Τα μεσαιωνικά τείχη της Μονεμβασιάς φιλοξενούν μια από τις πιο καλοδιατηρημένες και ζωντανές καστροπολιτείες στην Ελλάδα, που συγκεντρώνει όλο το χρόνο φανατικούς επισκέπτες. Δεκάδες εκκλησίες, αρχοντικά πλούσιων εμπόρων, χαμάμ και στριφογυριστά καλντερίμια διατηρούνται σε ιδιαίτερα καλή κατάσταση, διαφυλάσσοντας ατόφια την ατμόσφαιρα αυτού του ιστορικού οικισμού. Μέσα στο κάστρο οι μεταφορές σας θα γίνονται μόνο με περπάτημα, καθότι δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία αυτοκινήτων. Και αυτό αναγάγει την εμπειρία σε κάτι οριακά απόκοσμο, ειδικά αν ξοδέψετε αρκετές ημέρες μέσα στο κάστρο. Το κεντρικό καλντερίμι που ξεκινά από την πύλη του Κάστρου είναι αυτό που οδηγεί στα πιο βασικά αξιοθέατα. Τα ξενοδοχεία εντός του Κάστρου είναι μικροί ξενώνες που στεγάζονται ως επί το πλείστον σε παλιά, διατηρητέα κτίρια. Η νέα πόλη - που λέγεται Γέφυρα - προσφέρει κυρίως θέα προς το Κάστρο ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στη Μονεμβασιά θα βρείτε τα πάντα από πλευράς ανέσεων και επιλογών.

Περισσότερα για τη Μονεμβασιά και αξιολογημένες προτάσεις διαμονής και φαγητού από τον AlphaGuide εδώ.

Ρόδος

Είστε για weekend στο κάστρο; - εικόνα 5

Ατμοσφαιρική και γεμάτη ζωντάνια η Ρόδος συνθέτει ένα σπάνιο μωσαϊκό αρχαίων, μεσαιωνικών, βυζαντινών, οθωμανικών και ιταλικών μνημείων. Το κάστρο της, δε, είναι μία από τις πιο καλοδιατηρημένες μεσαιωνικές πόλεις της Ευρώπης όντας και – διόλου τυχαία - μνημείο της UNESCO. Κατά τα άλλα, ο πιο εμβληματικός δρόμος της πόλης είναι αναμφισβήτητα η οδός των Ιπποτών ανάμεσα σε πάρα πολλά αξιοθέατα με ξεκάθαρα ιστορικό χαρακτήρα. Κάντε μία στάση ανάμεσα από τις βόλτες σας και πιείτε έναν καφέ στην οδό Αριστοτέλους και την Πλατεία Ιπποκράτους που αποτελούν κλασικά meeting points.

Περισσότερα για τη Ρόδο και αξιολογημένες προτάσεις διαμονής και φαγητού από τον AlphaGuide εδώ.

Ιωάννινα

Είστε για weekend στο κάστρο; - εικόνα 6

Το κάστρο των Ιωαννίνων χτίστηκε το 528 π.Χ και είναι το πιο αρχαίο βυζαντινό κάστρο της χώρας. Σαν πόλη μέσα στην πόλη αποτελείται από τέσσερα τμήματα: τον περίβολο, την ακρόπολη με το Ασλάν Τζαμί, την ακρόπολη με το Ιτς Καλέ και την κασροπολιτεία. Αυτή ακριβώς η ολοζωντανή καστροπολιτεία με τα πολλά σημαντικά κτίρια-μάρτυρες της Ιστορίας του τόπου είναι πόλος έλξης καθημερινά πολλών επισκεπτών και ντόπιων. Περπατήστε χαζεύοντας στα λαβυρινθώδη δρομάκια και σε γειτονιές που θα σας μεταφέρουν σε άλλες εποχές ενώ αν καταλήξετε στην αυλή του Δημοτικού Μουσείου θα απολαύσετε τη θέα στην πόλη, την λίμνη και κυρίως την απέναντι ακρόπολη του Ιτς Καλέ. Μην παραλείψετε την βόλτα στην λίμνη – ακόμη και με ποδήλατο αν το τραβάει η όρεξή σας. Στο κέντρο οι επιλογές ξεκινούν από γραφικά μπαράκια και φτάνουν σε φίνες νεοταβέρνες, ψαγμένα τσιπουράδικα, φανταστικές πίτες και ωραιότατα ντόπια συροπιαστά γλυκά. Last but not least, το Μουσείο Αργυροτεχνίας (ΠΙΟΠ) που βρίσκεται στην Ακρόπολη του Ιτς Καλέ είναι το νέο στολίδι του κάστρου και κατ' επέκταση της πόλης.

Περισσότερα για τα Ιωάννινα και αξιολογημένες προτάσεις διαμονής και φαγητού από τον AlphaGuide εδώ.

Ρέθυμνο

Είστε για weekend στο κάστρο; - εικόνα 7

Η κατεξοχήν φοιτητούπολη της Κρήτης διαθέτει ζωντάνια, μία όμορφη και γραφική Παλιά Πόλη, ωραιότατο Ενετικό Λιμάνι με τον φάρο του να δεσπόζει στην μία άκρη και φυσικά το κάστρο της Φορτέτζας, χωρίς να λείπουν διάφορα μνημεία και αξιοθέατα. Χτισμένο κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας, πάνω στο λόφο του Παλαιοκάστρου, το φρούριο της Φορτέτζας είναι ένα από τα πιο ζωντανά και επισκέψιμα αξιοθέατα της πόλης. Στο εσωτερικό του υπάρχουν σπουδαία κτίσματα, όπως το Επισκοπικό Μέγαρο, το τζαμί του Ιμπραήμ Χαν, δεξαμενές και πυριτιδαποθήκες, ο μικρός ναός του Αγίου Θεοδώρου Τριχινά αλλά και το θέατρο Ερωφίλη, όπου κάθε καλοκαίρι πραγματοποιείται το Αναγεννησιακό Φεστιβάλ Ρεθύμνου, με πολλές μουσικές και θεατρικές εκδηλώσεις.

Περισσότερα για το Ρέθυμνο και αξιολογημένες προτάσεις διαμονής και φαγητού από τον AlphaGuide εδώ.

Χανιά

Είστε για weekend στο κάστρο; - εικόνα 8

Για πολλούς τα Χανιά είναι μία από τις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδας. Και ποιος μπορεί να τους ρίξει άδικο; Σταυροδρόμι πολιτισμών, γεύσεων, ιστορίας, ορεινού και παραθαλάσσιου τοπίου, με σφύζουσα νυχτερινή ζωή. Το πανέμορφο ενετικό λιμάνι των Χανίων θεωρείται από τα πιο όμορφα σημεία της πόλης. Η πολυφωτογραφημένη Παλιά Πόλη, η συνοικία Σπλάντζια (σ.σ: η παλιά τουρκική γειτονιά) με τα γραφικά δρομάκια και την εκκλησία του Αγίου Νικολάου και η χριστιανική συνοικία Τοπανά με τα ενετικά στοιχεία προσφέρονται για ατελείωτες βόλτες. Το μεσαιωνικό κάστρο Ιντζεδίν όμως – που έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο – χτισμένο από το 1872 κλέβει την παράσταση. Αρχικά αποτελούσε το κυριότερο αμυντικό έργο του λιμανιού, στη συνέχεια όμως χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή πολιτικών κρατουμένων. Η απόκοσμη ατμόσφαιρά του θα σας κάνει «μάρτυρες» των βασανιστηρίων που έζησαν οι κρατούμενοι, μέσα από τις εικόνες των μικροσκοπικών κελιών, τους χώρους απομόνωσης, και τα σίδερα στα παράθυρα.

Περισσότερα για τα Χανιά και αξιολογημένες προτάσεις διαμονής και φαγητού από τον AlphaGuide εδώ.

Μεστά

Είστε για weekend στο κάστρο; - εικόνα 9

Τα Μεστά είναι το πιο καλοδιατηρημένο «Μαστιχοχώρι» και ταυτόχρονα ένα από τα πιο ατμοσφαιρικά μεσαιωνικά καστροχώρια της Χίου. Διπλή ιδιότητα που το καθιστά κυριολεκτικά μοναδικό. Χτισμένο – από τα βυζαντινά χρόνια - σε μια μικρή κοιλάδα, σε πενταγωνικό και κλειστό τετράπλευρο σχήμα με δαιδαλώδη εσωτερικά δρομάκια. Μάλιστα, τα σπίτια που ήταν χτισμένα από την εξωτερική πλευρά έπαιζαν το ρόλο τείχους και για αυτό τον λόγο δεν είχαν παράθυρα προς τα έξω. Το ιδιαίτερο στοιχείο των Μεστών είναι αναμφισβήτητα η αρχιτεκτονική τους, καθώς τα σπίτια είναι χτισμένα πολύ κοντά το ένα στο άλλο, ενώ επικοινωνούν μεταξύ τους με πολύ στενά, σκεπαστά δρομάκια, τους «θόλους». Η κεντρική πλατεία του χωριού - το «λιβάδι» όπως λέγεται στην τοπική διάλεκτο - είναι ο τόπος συγκέντρωσης των ντόπιων, αλλά και των τουριστών, καθώς εκεί υπάρχουν διάφορες ταβέρνες και καφενεία. Last but not least, το «Μουσείο Μαστίχας Χίου» (ΠΙΟΠ) που άνοιξε κοντά στο γειτονικό χωριό Πυργί. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε αυτό το αρχιτεκτονικό κόσμημα το οποίο μέσα από τα εκθέματα και τον υπαίθριο χώρο ξετυλίγει την ιστορία, την οικονομία και την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου.

Περισσότερα για τη Χίο και αξιολογημένες προτάσεις διαμονής και φαγητού από τον AlphaGuide εδώ.

Ναύπακτος

Είστε για weekend στο κάστρο; - εικόνα 10

H Nαύπακτος συνδυάζει μοναδικά το βουνό με την θάλασσα. Εντός των τειχών της πόλης, ξεκινήστε την βόλτα σας από το γραφικό βενετσιάνικο λιμάνι και το Στενοπάζαρο και ανηφορίστε προς το κάστρο, περνώντας μέσα από την Παλιά Πόλη και τα πλακόστρωτα καλντερίμια της. Το κάστρο της Ναυπάκτου βρίσκεται στην κορυφή του δυτικού λόφου της πόλης, σε υψόμετρο περίπου 300 μέτρων. Οι μεγαλοπρεπείς οχυρώσεις - που κρατούν από την αρχαιότητα ως την τουρκοκρατία - αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα και πιο καλοδιατηρημένα παραδείγματα φρουριακής αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα. Απολαύστε την θέα προς τον Κορινθιακό κόλπο, ιδίως το βράδυ που ανάβουν τα φώτα της γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου.

Περισσότερα για τη Ναύπακτο και αξιολογημένες προτάσεις διαμονής και φαγητού από τον AlphaGuide εδώ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.