Τελευταίες ανάσες καλοκαιριού στη Σέριφο

Η Κική Βασσάλου μόλις επέστρεψε από τη Σέριφο και μας μεταφέρει τις εντυπώσεις της από την κοντινή και διαχρονικά αυθεντική Κυκλαδίτισσα, η οποία είναι ό,τι πρέπει για τα τελευταία καλοκαιρινά weekends.

Τελευταίες ανάσες καλοκαιριού στη Σέριφο

Η Κική Βασσάλου μόλις επέστρεψε από τη Σέριφο και μας μεταφέρει τις εντυπώσεις της από την κοντινή και διαχρονικά αυθεντική Κυκλαδίτισσα, η οποία είναι ό,τι πρέπει για τα τελευταία καλοκαιρινά weekends.

Τελευταίες ανάσες καλοκαιριού στη Σέριφο - εικόνα 1

Είναι από εκείνα τα νησιά που συνήθως επισκέπτεσαι για τριήμερο λόγω της εγγύτητάς τους με τον Πειραιά. είναι όμως και από τους προορισμούς όπου επιστρέφεις αρκετά συχνά μέσα στα χρόνια, ενώ κάποια στιγμή την επιλέγεις και για κανονικές διακοπές, αφού έχει να σου δώσει πολλά περισσότερα από αυτά που θα πάρεις μέσα σε δυο-τρεις ημέρες. Στην πρώτη περίπτωση θα ευχαριστηθείς το μπάνιο, το καλό φαγητό και το ποτό με θέα χωρίς πολλές μετακινήσεις –μια μικρή ανάπαυλα από το κλεινόν άστυ–, ενώ στη δεύτερη θα πας με περισσότερο χρόνο στη διάθεσή σου, οπωσδήποτε με όχημα και με όρεξη να γνωρίσεις άλλη μία γοητευτική και συνάμα απλή Κυκλαδίτισσα, στα δυτικά του συμπλέγματος, ανάμεσα σε Κύθνο και Σίφνο.

Έχει ενδιαφέρον να βλέπεις πώς αλλάζει ένας τόπος χρόνο με το χρόνο. Και είναι γεγονός ότι η Σέριφος, με τη στέρφα γη (απ’ όπου λέγεται ότι προέρχεται και το όνομά της), το εκτυφλωτικό αιγαιοπελαγίτικο φως και τη βαριά Ιστορία (το νησί άκμασε στα τέλη του 19ου αιώνα, όταν εγκαταστάθηκαν σε αυτό μεταλλευτικές εταιρείες για να εκμεταλλευτούν το πλούσιο υπέδαφός του σε σίδηρο και λιγνίτη), έχει περάσει πολλά. Εδώ καταγράφηκε η πρώτη εργατική εξέγερση στην Ελλάδα από τους μεταλλωρύχους πριν από ακριβώς εκατό χρόνια (1916). Κι εδώ, συγκεκριμένα στο Μεγάλο Λιβάδι, θα έχετε την ευκαιρία να δείτε ό,τι έχει απομείνει από τα μεταλλεία και τη δραστηριότητα του προηγούμενου αιώνα.

Τελευταίες ανάσες καλοκαιριού στη Σέριφο - εικόνα 2

Οι καιροί όμως άλλαξαν και μαζί και ο επαγγελματικός προσανατολισμός των ντόπιων. σε έναν τόσο χαρισματικό τόπο παραθερισμού δεν θα μπορούσαν παρά να ασχολούνται ως επί το πλείστον με τον τουρισμό. Ένα κάμπινγκ, κάμποσα ενοικιαζόμενα αλλά και δύο μεγαλύτερα και πολυτελέστερα καταλύματα, ταβέρνες, εστιατόρια, καφέ και μπαρ έχουν κάνει την εμφάνισή τους μέσα στα χρόνια, προσθέτοντας έτσι λίγο παραπάνω τσιμέντο στο νησί, αφήνοντας ωστόσο χωρίς «επίπλωση» τις περισσότερες από τις πάμπολλες υπέροχες παραλίες του.

Οι δύο βασικοί οικισμοί όπου μένουν και κινούνται οι περισσότεροι είναι το Λιβάδι στα χαμηλά και η Χώρα στα ψηλά, ενώ όλες οι υπόλοιπες διαδρομές –είτε γίνονται με τα πόδια από όσους αγαπούν το περπάτημα, είτε με όχημα, είτε με σκάφος (αποτελεί βασικό προορισμό για σκαφάτους)– οδηγούν κατά κύριο λόγο στις παραλίες, άντε και σε κάνα πιο απομακρυσμένο κατάλυμα για τους τυχερούς που το απολαμβάνουν. Πιο απλά τα πράγματα παλιότερα, λίγο πιο κοσμικά πλέον, αλλά με πολλή νεολαία και ξενύχτι –ειδικά μετά το πέρας της εξεταστικής–, η Σέριφος έχει κάτι να δώσει σε όλους.

Πρώτα απ’ όλα έχει ωραία, καθαρά νερά παντού: από τον Αυλόμωνα και τα Λιβαδάκια στα πέριξ του λιμανιού, όπου χωρίς κόπο και μετακίνηση ευχαριστιούνται το μπάνιο τους μικροί και μεγάλοι, μέχρι τη Λιά, τον Άγιο Σώστη, την Ψιλή Άμμο, το Καλό Αμπέλι, τη Βαγιά, το Γάνεμα, το Μαλλιάδικο και τις τόσες άλλες παραλίες, τις οποίες αξίζει να επισκεφθείτε ανάλογα με τις ημέρες που έχετε στη διάθεσή σας, το όχημα, τις αντοχές (σε περίπτωση που απαιτείται και λίγη πεζοπορία) και σε κάθε περίπτωση τον καιρό και τον αέρα, που αν μη τι άλλο αγαπάει ιδιαίτερα τις Κυκλάδες!

Τελευταίες ανάσες καλοκαιριού στη Σέριφο - εικόνα 3

Το πρωί, λοιπόν, έχει μπάνιο, ενώ το απόγευμα είναι η καλύτερη ώρα για μια βόλτα στη Χώρα (το τοπικό λεωφορείο πραγματοποιεί πολύ συχνά δρομολόγια από και προς το Λιβάδι). Ολόλευκα σπίτια σφιχταγκαλιασμένα μεταξύ τους, όπως επιτάσσει η κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, στενά ανηφορικά καλντερίμια που οδηγούν μέχρι το εκκλησάκι του Αγίου Κωνσταντίνου στην κορυφή του βράχου για να χαζέψετε το ηλιοβασίλεμα αλλά και μια στάση στην Πάνω Πιά­τσα για ρακόμελο, μεζέ και γλυκό ανήκουν στα must της βόλτας. Αναζητείστε εδώ το μεζεδοπωλείο «Λούης», που στεγάζεται στο παλιό παντοπωλείο του παππού των ιδιοκτητών, όπως και το παραδοσιακό καφενείο «Στου Στράτου».

Επίσης μπορείτε να καθίσετε στο ζαχαροπλαστείο «Γλυκαρώματα» στην Άνω Χώρα για παστέλι σε λεμονόφυλλο αλλά και αμυγδαλωτά, κουλουράκια και γλυκά του κουταλιού. Τη βόλτα στη Χώρα θα την επαναλάβετε κάμποσες φορές, οπότε θα απολαύσετε σίγουρα τις ωραίες μυρωδιές της (από τα γιασεμιά των σπιτιών μέχρι εκείνη που θα σας οδηγήσει στο φούρνο πολύ κοντά στη στάση του λεωφορείου για να προμηθευτείτε ολόφρεσκο ζεστό τσουρέκι), ευφάνταστα κοκτέιλ στις ταράτσες των μικροσκοπικών καφέ-μπαρ με την απρόσκοπτη θέα («Αέρινο» και «Γάιδαρος» είναι δύο πολύ αγαπημένα) καθώς και καλή κουζίνα –από απλή παραδοσιακή μέχρι πιο κομπλικέ δημιουργική– ανάλογα με τα κέφια και τα γούστα.

Και αν έχετε βαρύνει κάπως με το φαγητό και το ποτό, κανένα πρόβλημα. Ο κατηφορικός δρόμος από τη Χώρα στο Λιβάδι γίνεται ευχάριστα (ειδικά με φεγγάρι) και σε κάθε περίπτωση θα σας αναζωογονήσει για να συνεχίσετε, αν τραβάει η παρέα, στον πιο ζωηρό και ολίγον τι after παραλιακό οικισμό. εδώ πρωταγωνιστεί σε κάθε περίπτωση το γνωστό και πολύ αγαπητό στο νεανικό κοινό του νησιού club «Shark». Το Λιβάδι, βέβαια, προσφέρεται και για απογευματινή περαντζάδα, για περπάτημα δίπλα στη θάλασσα, για καφέ στο πολυσύχναστο «Yacht Club Serifos» και για φαγητό σε μία από τις πάμπολλες ταβέρνες του. Αποφασίστε αν θέλετε κρέας, ψάρι ή μαγειρευτά κι επιλέξτε αναλόγως. Όλα, άλλωστε, βρίσκονται κυριολεκτικά στα πόδια σας.

Τελευταίες ανάσες καλοκαιριού στη Σέριφο - εικόνα 4

Πού να μείνετε
Ρίζες
(Συμπόταμα, www.hotelrizes.gr)
14 ανεξάρτητα δια­μερίσματα με βεράντες για 2-4 άτομα και 2 σουίτες με ιδιωτική πισίνα. Από € 150 η βραδιά (τιμή προσφοράς).
Coco-Mat Eco Residences Serifos (Βαγιά, serifos.coco-mat-hotels.com)
Ένα συγκρότημα κατοικιών μεταλλωρύχων που προσφέρει πολυτελή διαμονή σε σπίτια ενός και δύο υπνοδωματίων με πλήρη συστήματα ύπνου Coco-Mat. Από € 252 τη βραδιά τον ­Σεπτέμβριο.
Alisaxni (Λιβάδι, www.alisachni-serifos.gr)
Καλόγουστα και περιποιημένα δωμάτια και διαμερίσματα με κουζίνα και βεράντα. Τον Σεπτέμβριο το δίκλινο κοστίζει € 50 και το διαμέρισμα € 70.
Indigo (Λιβάδι, www.indigostudios.gr) Δύο αυτόνομα συγκροτήματα πλήρως εξοπλισμένων διαμερισμάτων και δωματίων. Οι τιμές κυμαίνονται από € 35 μέχρι € 110.

Πού να φάτε
Θαλάμι (Λιβάδι, 2281052668)
Ψαροφαγία περιωπής στο λιμάνι, με πολύ καλές κριτικές και ακόμη περισσότεροι πιστοί.
Μαργαρίτα (Αυλόμωνας, 2281051321)
Ένα από τα παλιότερα και ξεχωριστά ταβερνάκια ολόκληρων των Κυκλάδων. Κουζίνα μαμαδίστικη και περιβάλλον ελαφρώς cult.
Πέτρος (Χώρα, 2281051302)
Με τα μαγειρευτά και τα ψητά του αποτελεί την καλύτερη δυνατή γνωριμία με την τοπική κουζίνα.
Cuckoo (Χώρα, 2281052697)
Από τις πιο πρόσφατες αφίξεις στο νησί, σερβίρει πίτσα, πάστα (και σερφιώτικης εμπνεύσεως παρακαλώ) αλλά και μπέργκερ – αν σας έλειψε!

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.