24 εστιατόρια και ταβέρνες στους αγαπημένους προορισμούς των γιορτών

Από τις κοντινές πλαγιές της ορεινής Πελοποννήσου μέχρι εκείνες του Παρνασσού και του Καρπενησίου και από τον Βόλο με τις ενδιαφέρουσες νέες αφίξεις μέχρι το κλασικό Πήλιο και τα βραβευμένα εστιατόρια της Δυτικής Μακεδονίας, οι χριστουγεννιάτικες εξορμήσεις στους πιο δημοφιλείς προορισμούς έχουν τη γεύση που τους ταιριάζει.

24 εστιατόρια και ταβέρνες στους αγαπημένους προορισμούς των γιορτών

Από τις κοντινές πλαγιές της ορεινής Πελοποννήσου μέχρι εκείνες του Παρνασσού και του Καρπενησίου και από τον Βόλο με τις ενδιαφέρουσες νέες αφίξεις μέχρι το κλασικό Πήλιο και τα βραβευμένα εστιατόρια της Δυτικής Μακεδονίας, οι χριστουγεννιάτικες εξορμήσεις στους πιο δημοφιλείς προορισμούς έχουν τη γεύση που τους ταιριάζει.

Πελοπόννησος

24 εστιατόρια και ταβέρνες στους αγαπημένους προορισμούς των γιορτών - εικόνα 1
«Yiamas Gastro Bar», Καλαμάτα

Ακόμα και στο πλαίσιο μιας μονοήμερης εκδρομής, ο καθαρός αέρας της ορεινής Αρκαδίας μάς αναζωογονεί. Για φαγητό, τιμάμε χρόνια τώρα, τα Κόκκινα Πιθάρια (2795022540) στη Βυτίνα, με την προσεγμένη πέτρινη σάλα και τα ιδιαίτερα πιάτα, ιδίως εκείνα με κυνήγι εκτροφείου, του Παναγιώτη Μπουρτσουκλή, που ανανεώνουν την παράδοση. Εναλλακτικά, ο Κόκορης (2796022232) είναι μια φιλόξενη, ρουστίκ ταβέρνα πάνω στην κεντρική πλατεία του Λεβιδίου με υπέροχα μαγειρευτά.

Τον περίπατο στον κεντρικό πεζόδρομο των Καλαβρύτων επισφραγίζουμε στο περιποιημένο ταβερνάκι Η Αυλή μας (2692024404), κάτω ακριβώς από τον σιδηροδρομικό σταθμό. Ωραία μοσχαρόσουπα σε βαθύ μπολ, πίτες με δικό τους φύλλο και κρέατα στα κλήματα. Τη ρουστίκ κρεατοφαγία απολαμβάνουμε και στις πλαγιές της ορεινής Κορινθίας, από τον Δεδάκη (2747061297) στην Καστανιά μέχρι τον Δεκλερή (2743091358), με ιστορία από το 1938, στα Άνω Τρίκαλα.

24 εστιατόρια και ταβέρνες στους αγαπημένους προορισμούς των γιορτών - εικόνα 2
«Αλέκα», Τσαγκαράδα

Φέτος, όμως, θα κάνουμε και ένα πέρασμα από το ανανεωμένο εστιατόριο του ξενώνα Αρχοντικό Φιαμέγκου (2743091188) στην είσοδο των Μεσαίων Τρικάλων, για τα ωραία πιάτα του σεφ Ηλία Μπαξάνη, ο οποίος προτείνει, μεταξύ άλλων, φάβα Φενεού με τηγανητή άγρια κάππαρη και κρεμμυδάκι, ντόπια αβγά με τσαλαφούτι, κατσικομακαρονάδα με χοντρό μακαρόνι και γίδινα μπιφτέκια με σταμναγκάθι αβγολέμονο. Σε εστιατόριο-προορισμό για τους επισκέπτες της Μάνης έχει εξελιχθεί η Ανερούσα του boutique ξενοδοχείου «Πέτρα και Φως» (2733054050), με τη φοβερή θέα στον κόλπο του Οιτύλου.

Υπό την επιμέλεια του σεφ Χριστόφορου Πέσκια, οι μεσογειακές γεύσεις παντρεύονται με την παράδοση και τις πρώτες ύλες της μανιάτικης γης σε ευφάνταστα πιάτα. Ακόμα ένα ξενοδοχειακό εστιατόριο με αυτόνομη προσωπικότητα, το Yiamas Gastro Bar (2721022434) στο πολυτελές «Elite City Resort» της Καλαμάτας, με τη funky διακόσμηση και τα δυνατά κοκτέιλ, παίζει δυνατά για κάθε ώρα της ημέρας, ενώ το ολοκαίνουργιο χειμερινό μενού του Στέλιου Μπαρμπέα προτείνει από μιλφέιγ ταλαγάνι και τατάκι τόνου με χωριάτικη σαλάτα, wasabi και γλυκιά μουστάρδα, μέχρι pasta, ριζότο, burgers και πιάτα στο γκριλ, όπως χοιρινό κότσι σιγομαγειρεμένο για 6 ώρες.

Στερεά Ελλάδα και Θεσσαλία

24 εστιατόρια και ταβέρνες στους αγαπημένους προορισμούς των γιορτών - εικόνα 3
«Γαστροδρόμιο εν Ολύμπω», Λιτόχωρο

Οι κορυφές του Παρνασσού άσπρισαν νωρίς φέτος και δεν θα αργήσουμε και πολύ να σεργιανίσουμε το κεντρικό στενό της Αράχοβας, σταματώντας για έναν καφέ στο Ε (2267031158), με απώτερο σκοπό να δοκιμάσουμε τα ιντριγκαδόρικα πιάτα του άρτι αφιχθέντος σεφ Δημήτρη Νίκολη. Αν, πάλι, θέλουμε να αποφύγουμε την πολυκοσμία, ο Καπλάνης (2267031891) στην πλατεία Τροπαίου είναι ιδανική επιλογή, με μπόνους τα θαυμάσια μαγειρευτά από τα χέρια της κας Στέλλας, όπως οι γαρδούμπες με χόρτα, ο κρασάτος κόκορα και οι λαχανοντολμάδες.

Άλλη αγαπημένη μας επιλογή στη γειτονική Αγόριανη, ο Κυρ-Γιάννης (2234061127) στο ισόγειο του ξενώνα «Το Μπαλκόνι της Αγόριανης», για πληθωρικές τηγανιές με μοσχαρίσιο λουκάνικο, φέτα μπουγιουρντί με μανιτάρια, χοιρινό φιλέτο σε στρώση από πουρέ ρεβιθιού, αλλά και ντόπια κρεατικά στο γκριλ με θράκα από ελατόφλουδες.

24 εστιατόρια και ταβέρνες στους αγαπημένους προορισμούς των γιορτών - εικόνα 4
Χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού

Στο Καρπενήσι, το σεργιάνι από το Μεγάλο Χωριό στο Νέο και στο Παλιό Μικρό Χωριό, στο Κλαυσί και στο Βουτύρο, έχει για υπόκρουση το κελάρυσμα του Καρπενησιώτη και η όρεξη ανοίγει για τέλεια ψημένα ντόπια κρέατα. Απολαμβάνουμε τα καλούδια και τη γάστρα της κας Ελένης Στραβομύτη στο Νόστιμο (2237022579), στο ομώνυμο χωριό, ενώ μαστόρισσα στις πίτες και στην κατσαρόλα είναι και η Βασιλική στο Χωριάτικο (2237041257) στο Μικρό Χωριό. Ένα σωρό νόστιμα μεζεδάκια, όπως καπνιστή από τους ίδιους κοπανιστή Βόλου, τονολακέρδα με ελιές, κρεμμυδάκι και ντομάτα, γύρο από μπακαλιάρο, ωραία τηγανισμένους κολιτσάνους κι ένα λιαστό χταπόδι μαγειρεμένο με χόρτα γιαχνιστά δοκιμάσαμε πρόσφατα στο γκουρμέ νεο-τσιπουράδικο Mε ζεν (2421020844) στον Βόλο.

24 εστιατόρια και ταβέρνες στους αγαπημένους προορισμούς των γιορτών - εικόνα 5
«Πέτρινο», Παναγίτσα

Το μεγάλο γαστρονομικό νέο της θεσσαλικής πρωτεύουσας είναι πάντως το The Key Bistro (6937049068), το οποίο ανοίγει λίγο πριν από τα Χριστούγεννα σε νεοκλασικό της οδού Ογλ, από τους ιδιοκτήτες του boutique ξενοδοχείου «6 Κλειδιά» που έβαλε την πηλιορείτικη Άφησσο στον χάρτη των foodies χάρη στο ομώνυμο εστιατόριο με επικεφαλής τον Διονύση Ζαχαρόπουλο (Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας 2015). Καθώς πιάνουμε τις ανηφόρες του Πηλίου προς Πορταριά, νέα άφιξη αποτελεί και ο Αλχημιστής (6937065490). Ο έρωτας της Ιωάννας και του Αποστόλη με το Βουνό των Κενταύρων μπορεί να ξεκίνησε το 2010, απέκτησε ωστόσο στέρεες βάσεις εδώ και λίγους μήνες με τη δημιουργία αυτού του ζεστού all day χώρου, με τις προσεγμένες ορεινές γεύσεις, τα ενδιαφέροντα live acts (24, 26 και 31/12 και 1, 5/1) και από τις καλύτερες θέες της Πορταριάς.

24 εστιατόρια και ταβέρνες στους αγαπημένους προορισμούς των γιορτών - εικόνα 6
«Θωμάς», Σκλήθρο

Στο ίδιο χωριό, στην κεντρική πλατεία, τα εμβληματικά πηλιορείτικα χόρτα με αβγά έχουν άλλη νοστιμιά αν τα δοκιμάσουμε στη διάσημη Κρίτσα (2428090006) μαζί με άλλα εδέσματα, όπως το πρόβειο κοκκινιστό κρέας με χωριάτικα ζυμαρικά και τριμμένη ξινομυζήθρα, η γίδα με σούπα τραχανά και το χοιρινό κότσι στη γάστρα. Από την άλλη πλευρά του βουνού, στην καρδιά της Τσαγκαράδας, η στάση επιβάλλεται στην Αλέκα (2426049380) για μελωμένες ρεβιθάδες, σπετσοφάι, τσιτσίραβλα με κάππαρη, μοσχαράκι με κάστανα, κατσικάκι γάλακτος με χυλοπίτες, πίτες και δροσερές σαλάτες.

Δυτική Μακεδονία

24 εστιατόρια και ταβέρνες στους αγαπημένους προορισμούς των γιορτών - εικόνα 7
«Ανερούσα», Οίτυλο

Στους πρόποδες του Καϊμακτσαλάν και σε απόσταση αναπνοής από τον Παλαιό Άγιο Αθανάσιο, το Πέτρινο (2381034033) στο χωριό Παναγίτσα προσφέρει μια πανδαισία τοπικών και μικρασιατικών πιάτων, από χουνκιάρ μπεγεντί, σμυρναίικα σουτζουκάκια, μαντί και γιαουρτλού κεμπάπ μέχρι φοβερούς λαχανοντολμάδες, αγριογούρουνο με δαμάσκηνα και κυδώνια και ζυγούρι στη στάμνα.

Στη Νάουσα, στην περήφανη Πόλη του Οίνου, τα Οινομαγειρέματα (2332023576) είναι ένα συμπαθέστατο μικρό εστιατόριο με φιλική ατμόσφαιρα και τοπικές γεύσεις με ολίγη από Θράκη και Μικρασία, όπως ζυγούρι στη γάστρα, φασουλοταβάς, κρασάτη τηγανιά και μπάτζος σαγανάκι, συνοδεία κρασιών του ναουσαίικου αμπελώνα. Αν ακολουθήσουμε τον Δρόμο του Κρασιού προς την αμπελουργική ζώνη του Αμύνταιου, στην αγκαλιά των λιμνών Βεγορίτιδα και Πετρών, το ταξίδι μας αποκτά γαστρονομική χροιά με ένα γεύμα-εμπειρία στον περίφημο Κοντοσώρο (2386081256) στο Ξινό Νερό Φλώρινας.

24 εστιατόρια και ταβέρνες στους αγαπημένους προορισμούς των γιορτών - εικόνα 8
«Κοντοσώρος», Ξινό Νερό

Το εστιατόριο του Νίκου Κοντοσώρου βραβεύεται σταθερά με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας για τον ευρηματικό συνδυασμό των τοπικών προϊόντων και των παραδοσιακών συνταγών με τη σύγχρονη γευστική αντίληψη. Από εδώ, τα βήματα οδηγούν εύκολα προς το Σκλήθρο, στους πρόποδες του Νυμφαίου, και τον κλασικό –και επίσης βραβευμένο– Θωμά (2386031206) της οικογένειας Πασπάλη, με την πολυτελή σάλα, τα πρωτότυπα πιάτα, που όμως πατάνε σταθερά στην παράδοση, και την πολύ ενημερωμένη κάβα, την οποία θα «φυλλομετρήσουμε» από το ipad που θα μας φέρουν στο τραπέζι. Εναλλακτικά, καθόμαστε στο γειτονικό και value for money Μυλόρρεμα (2386300405) για ψαρονέφρι με δαμάσκηνα και βερίκοκα, μοσχάρι μαγειρεμένο με μανιτάρια και μελωμένο χοιρινό κότσι, όσο τα παιδιά ξεδίνουν στην παιδική χαρά.

Ολοκληρώνουμε… ολυμπιακά, στο επίσης βραβευμένο Γαστροδρόμιο εν Ολύμπω (2352021300) του Ανδρέα Γάβρη στο Λιτόχωρο. Στο καλύτερο εστιατόριο της Πιερίας, ο ανήσυχος σεφ προτείνει φέτος από φακές με καβουρμά και σορμπέ πορτοκάλι, σύγκλινο με ραδίκια, μανιτάρια, πορτοκάλι και παγωτό μουστάρδα μέχρι λαχανοντολμάδες με τραχανά και μανιτάρια, χωρίς να ξεχνά το ανεπανάληπτο ριζότο μπουρανί και τα λεμονάτα ρεβίθια με μανιτάρια και μαστίχα Χίου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.