Είναι αλλιώτικο το Ρεθεμνιώτικο (Καρναβάλι)!

Ο Βαλσάμης Δουκάκης βρέθηκε στην έναρξη του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού και, εν μέσω πεντάλ και οινογευσιγνωσιών, μας το επιβεβαιώνει.

Είναι αλλιώτικο το Ρεθεμνιώτικο (Καρναβάλι)!

Ο Βαλσάμης Δουκάκης βρέθηκε στην έναρξη του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού και, εν μέσω πεντάλ και οινογευσιγνωσιών, μας το επιβεβαιώνει.

Είναι αλλιώτικο το Ρεθεμνιώτικο (Καρναβάλι)! - εικόνα 1

Συμπληρώνοντας πέρυσι έναν αιώνα ζωής, το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι μηδενίζει το κοντέρ παραδίδοντας τη σκυτάλη στη νέα γενιά των καρναβαλιστών και μπολιάζοντας τη φετινή διοργάνωση με πληθώρα εκδηλώσεων, οι οποίες κοιτάζουν τον τόπο και τις παραδόσεις του με μια ματιά που εκπορεύεται από το τώρα και το σήμερα.

Μαζί, λοιπόν, με το Κυνήγι του Θησαυρού που έχει ήδη ξεκινήσει, ολόκληρη η πανέμορφη Παλιά Πόλη του Ρεθύμνου φορά την πιο έξω καρδιά αποκριάτικη ενδυμασία της και προετοιμάζεται για τα ποικίλα δρώμενα της Τσικνοπέμπτης (12/2) που θα κορυφωθούν με την παρουσίαση της παραδοσιακής απόσταξης ρακής σε ρακοκάζανο, αλλά και αυτά του τελευταίου τετραημέρου της Αποκριάς: την μασκαρεμένη ποδηλατοβόλτα για μικρούς και μεγάλους (19/2), τις κρητικές καντάδες και το μεταμοντέρνο κρητικό πάρτυ «A Night in Black» (20/2), και βέβαια τα κορυφαία καρναβαλικά ραντεβού της Νυχτερινής Παρέλασης του Σαββάτου (21/2) και της Μεγάλης Παρέλασης της Κυριακής (22/2) με επίσημους προσκεκλημένους τους Vegas. Την Καθαρά Δευτέρα (23/2), η υπόθεση σηκώνει σεργιάνι στα γειτονικά χωριά όπου αναβιώνουν παμπάλαια έθιμα (ή απλώς «παιχνίδια» για τους ντόπιους), όπως η Καμήλα στο Γεράνι, το Μουτζούρωμα στους Αρμένους, το Μπεγιράκι στην Ελεύθερνα, το Αυγομάζωμα και το Κλέψιμο της Νύφης στο Μελιδόνι και στον Πατσό, αλλά και οι Λεράδες, η Αρκούδα και ο Χότζας στον Μέρωνα.

Είναι αλλιώτικο το Ρεθεμνιώτικο (Καρναβάλι)! - εικόνα 2

«Από τους 7.000 καρναβαλιστές που είχαμε το 2008, οι συμμετοχές θα πλησιάσουν φέτος τις 20.000» μας λέει η Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Πολιτισμού του Δήμου Ρεθύμνου Πέπη Μπιρλιράκη-Μαμαλάκη, η οποία βρίσκεται διαρκώς κοντά μας όλο το τριήμερο της έναρξης του φετινού Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού. Και μπορεί το συγκεκριμένο τριήμερο να έφτασε στην κορύφωσή του με μια λαμπερή τελετή έναρξης και άπειρα πυροτεχνήματα πάνω από το Ενετικό Λιμάνι, η πραγματική του, όμως, φαντασμαγορία κρυβόταν για μένα σε όλα όσα περάσαμε νωρίτερα – στιγμές μικρές και μεγάλες, που σε κάνουν εν τέλει και σένα να αποκαλείς το Ρέθυμνο όπως και οι κάτοικοί του, δηλαδή Ρεθυμνάκι.

Σάββατο πρωί και αλωνίζουμε στην Παλιά Πόλη καβάλα στα ποδήλατα του ολοκαίνουργιου δικτύου bike sharing, που μόλις τέθηκε σε λειτουργία αξιοποιώντας τους εκτεταμένους ποδηλατοδρόμους του Ρεθύμνου. Από την πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη, το Ενετικό Λιμάνι και το φοβερό Κάστρο της Φορτέτζας μέχρι την κρήνη Ριμόντι, τις πάντα πολύβουες κεντρικές οδούς Αρκαδίου και Εθνικής Ανεξαρτησίας, την Μεγάλη Πόρτα και την πλατεία Μικρασιατών, ολόκληρη η Παλιά Πόλη φορά σιγά σιγά τα γιορτινά της, όπου κι αν κοιτάξουμε υπάρχουν άρματα της περσινής διοργάνωσης, ενώ τριγύρω μας τρέχουν οι λιλιπούτειοι καρναβαλιστές της Παιδικής Παρέλασης που μόλις έχει ολοκληρωθεί.

Αρχηγός της ποδηλατάδας μας είναι ο Πρόεδρος του Ποδηλατικού Συλλόγου Ρεθύμνου, Στέλιος Σαλβαράκης, ο οποίος κάθε τόσο σταματά, πότε για να μας υποδείξει ένα περίτεχνο θύρωμα, πότε κάποια καλοδιατηρημένα σαχνισιά, πότε τα ερείπια ενός παλιού χαμάμ που δυστυχώς μαραζώνει στην οδό Ραδαμάνθυος 25. Απαραίτητο κρίνεται το πέρασμα τόσο από την οδό Βερνάρδου, με τα περίφημα ρακάδικά και το ιστορικό εργαστήριο φύλλου του Γιώργου Χατζηπαράσχου, όσο και από τον επίσης ονομαστό ξυλόφουρνο του Αλεξανδράκη στην Τσαγρή. Δίπλα του βρίσκεται ένα υποβλητικό στην όψη παλιό υποκατάστημα της Εμπορικής Τράπεζας, το οποίο ενίοτε φιλοξενεί εκδηλώσεις καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος.

Είναι αλλιώτικο το Ρεθεμνιώτικο (Καρναβάλι)! - εικόνα 3
«Avli»

Οι πολύ ατμοσφαιρικοί χώροι του εστιατορίου «Avli» (2831058250) ταιριάζουν γάντι στην γνωριμία μας με τους κρητικούς Δρόμους του Κρασιού, που ακολουθεί το ίδιο βράδυ. Περί τα 30 οινοποιεία, διασκορπισμένα σε ολόκληρη την επικράτεια του μεγάλου νησιού, συμμετέχουν αδελφωμένα σε αυτή την -άγνωστη ίσως σε πολλούς- πρωτοβουλία, η οποία ως σκοπό έχει την προώθηση του κρητικού κρασιού αλλά και την ανάπτυξη του Οινοτουρισμού, με «οχήματα» μια κοινή μπροσούρα, έναν λεπτομερέστατο χάρτη, ένα πολύ καλοφτιαγμένο site και, στο πνεύμα της εποχής, μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα.

Να μια ωραία ιδέα για ένα θεματικό ταξιδάκι στην Κρήτη οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, σκεφτόμαστε καθώς δοκιμάζουμε ένα εξαιρετικό ερυθρό, που συνδυάζει το Μερλό με το τοπικό Κοτσιφάλι, από τους αμπελώνες του Καραβιτάκη στα Ποντικιανά Κισσάμου. Συμπτωματικά, το ίδιο κρασί επιλέγει και ο Αντώνης Γιαννακάκης του cocktail-bar «Οινοθήκη» (που «καταλαμβάνει» ένα μέρος του «Avli») ως βάση για ένα θαυμάσιο cocktail της στιγμής, στο οποίο προσθέτει σιρόπι μελιού, bitters πορτοκαλιού, λικέρ και ένα κλωναράκι αρμπαρόριζα για έξτρα φρεσκάδα.

Το πρωί της Κυριακής επισκεπτόμαστε την Ελεύθερνα, ένα από τα ριζίτικα χωριά του Ψηλορείτη πάνω από το Ρέθυμνο, που το αμέσως επόμενο διάστημα πρόκειται να διεκδικήσει το δικό του μερίδιο δημοσιότητας, καθώς τον προσεχή Σεπτέμβριο θα ανοίξει προς το κοινό ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Ελεύθερνας. «Είναι το σημαντικότερο μνημείο του νομού μας και ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Ελλάδας», μας λέει ο αρχαιολόγος Νίκος Μαραγκουδάκης, καθώς μας ξεναγεί στη Νεκρόπολη της Αρχαίας Ελεύθερνας. Η περιήγηση σε αυτό το νεκροταφείο των αρχαϊκών και γεωμετρικών χρόνων, με τις ταφικές παραδόσεις να συνενώνουν εποχές και θρησκείες μαρτυρώντας τη χιλιόχρονη ιστορία του, είναι πράγματι μια ξεχωριστή εμπειρία, ενώ ανυπολόγιστης αξίας είναι τα κειμήλια των ανασκαφών που θα εκτίθενται στο Μουσείο της Ελεύθερνας, το οποίο θα ανοίξει τις πύλες του ταυτόχρονα με τον αρχαιολογικό χώρο.

Είναι αλλιώτικο το Ρεθεμνιώτικο (Καρναβάλι)! - εικόνα 4
«Πρίμα Πλώρα»

Κι επειδή νηστικό αρκούδι ούτε χορεύει ούτε... παρελαύνει, να πούμε και λίγα λόγια για τις φοβερές νοστιμιές που δοκιμάσαμε τις λίγες ημέρες που περάσαμε στο Ρέθυμνο. Ένα άψογο τσιγαριαστό κρέας με αρωματικά χόρτα στο ολοκαίνουργιο «Vassilis» (6978024554) του Βασίλη Πατεράκη, ο οποίος άφησε ύστερα από 35 χρόνια το ιστορικό πόστο του στο Ενετικό Λιμάνι για χάρη της Φορτέτζας, 50μ. από την είσοδο της οποίας κατοικοεδρεύει πλέον. Μία αέρινα καπνιστή πέστροφα σε ένα στρώμα από ρεβύθια, πασπαλισμένη με φακές beluga, αλλά και ένα φοβερό ριζότο σουπιάς στο μελάνι της, με σταμναγκάθι, είναι δύο πιάτα που αποδεικνύουν την πολύ καλή δουλειά που γίνεται στο «Πρίμα Πλώρα»(2831056990) στον Κουμπέ. Ένα συγκλονιστικό μες την απλότητά του πιάτο με πατάτες, κάστανα, σπανάκι και λαγουδόχορτο προτείνει ο Σήφης Φραγκιαδάκης, «πειράζοντας» τα χανιώτικα κάστανα στιφάδο και κρατώντας σε υψηλό επίπεδο τον πολυβραβευμένο με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας από τους Χρυσούς Σκούφους «Αλέκο» (2831041185) στους Αρμένους.

Είναι αλλιώτικο το Ρεθεμνιώτικο (Καρναβάλι)! - εικόνα 5
«Cul de Sac»

Όσοι θελήσετε να ζήσετε από κοντά το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι βάλτε ακόμα στο πρόγραμμα ένα πέρασμα από το «Living Room» στην παραλία για το απίθανο προφιτερόλ με γέμιση Kinder Bueno, από το «Cul de Sac» δίπλα στην κρήνη Ριμόντι για καφέ και κοκτέιλ και από το «Bistro 22» στην Τσουδερών για δυναμωτικά πρωινά. Η πιο after καρδιά της πόλης χτυπά στα κλαμπάκια της οδού Σαλαμίνος, όπως το «Ice», ενώ το «Minibar» στην παραλία προτιμούν οι πιο... mini ηλικίες.

Σε επίπεδο διαμονής, πολύ ατμοσφαιρικές επιλογές αποτελούν τα «Avli Lounge Apartments» (2831058250) και «Casa Vitae» (2831035058), που στεγάζονται σε αναστηλωμένα αρχοντικά της Παλιάς Πόλης. Σε απόσταση σύντομου περιπάτου βρίσκεται το «Jo-An» (2831024241), ενώ το «Steris» (2831028303) είναι μια κομψή επιλογή στο παραλιακό μέτωπο. Στη γειτονιά του Κουμπέ, το «Macaris» (2831054280) αποτελείται από άνετα deluxe διαμερίσματα και διαθέτει μεγάλο spa.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.