Ταξίδι με αφορμή

Είναι από τις σημαντικότερες παραδοσιακές γιορτές της Ταϊλάνδης. Βρεθήκαμε πέρυσι εκεί και σας μεταφέρουμε την ατμόσφαιρα στις γιορτές του Λόι Κρατόνγκ, που εκτυλίσσονται κατά μήκος των ποταμιών της Ταϊλάνδης στην πανσέληνο στα τέλη Νοεμβρίου. Κι ανακαλούμε τις φαντασμαγορικές εικόνες των φωταγωγημένων νερών και το ρυθμικό ήχο του παραδοσιακού τραγουδιού που συνοδεύει την τελετουργία...

Ταξίδι με αφορμή

Ταϊλάνδη προσκύνημα στις γιορτές του νερού

Είναι από τις σημαντικότερες παραδοσιακές γιορτές της Ταϊλάνδης. Βρεθήκαμε πέρυσι εκεί και σας μεταφέρουμε την ατμόσφαιρα στις γιορτές του Λόι Κρατόνγκ, που εκτυλίσσονται κατά μήκος των ποταμιών της Ταϊλάνδης στην πανσέληνο στα τέλη Νοεμβρίου. Κι ανακαλούμε τις φαντασμαγορικές εικόνες των φωταγωγημένων νερών και το ρυθμικό ήχο του παραδοσιακού τραγουδιού που συνοδεύει την τελετουργία...

Ταξίδι με αφορμή - εικόνα 1

Κατά τη διάρκεια του δεκαήμερου ταξιδιού στους δρόμους του Λόι Κρατόνγκ επισκεφτήκαμε φυλές κρυμμένες σε καταυλισμούς χωρίς ηλεκτρικό στη ζούγκλα ή περιηγηθήκαμε σε αρχαίες πόλεις πνιγμένες στις ορχιδέες. Η εικόνα όμως των εκατοντάδων αναμμένων κεριών που επιπλέουν πάνω σε μπανανόφλουδες και καρύδες στον Ροζ Ποταμό της πόλης Τακ στη βορειοδυτική Ταϊλάνδη παραμένει η κορυφαία... National Geographic εμπειρία του ταξιδιού. Ντυμένα με τις παραδοσιακές τους στολές, νεαρά αγόρια μισοβυθισμένα στο νερό σκορπίζουν τα κρατόνγκ (μικρές βαρκούλες από φύλλα μπανάνας ή κέλυφος καρύδας, στολισμένες με λουλούδια και αναμμένα κεράκια) στον ποταμό, τα οποία διασκορπίζονται ακολουθώντας τη ροή του νερού, ενώ το γεμάτο φεγγάρι, τα φαναράκια που αφήνονται στον ουρανό και τα πυροτεχνήματα τραβούν την προσοχή μας ως αντίπαλο δέος στον ουρανό.

Καθώς οι πιστοί Ταϋλανδοί κοιτάζουν τη βαρκούλα τους να απομακρύνεται ελπίζοντας να μη σβήσει προτού τη χάσουν από τα μάτια τους (κι έτσι να πραγματοποιηθεί η ευχή τους) και τα σχολικά συγκροτήματα χορεύουν παραδοσιακούς χορούς, γύρω από τις όχθες του ποταμού εκτυλίσσεται ένα ολόκληρο πανηγύρι με σταντ πρόχειρου φαγητού, πλανόδιους μασέρ αλλά και πωλητές που πουλάνε ψάρια μέσα σε σακουλάκια με νερό ή πουλιά - η απελευθέρωσή τους φέρνει τύχη... Η βραδιά κλείνει ιδανικά με καυτερή γαριδόσουπα με λέμονγκρας σε ένα από τα παραδοσιακά εστιατόρια κατά μήκος του ποταμού, όπως το Baan Kieng Nam, καθώς μια σειρά γόνδολες στολισμένες σαν επιτάφιοι πλέουν στο ποτάμι.

Η τελετουργία του Λόι Κρατόνγκ διαρκεί πέντε περίπου μέρες, ανάλογα με την περιοχή της Ταϊλάνδης, και κορυφώνεται τη νύχτα της πανσελήνου του Νοεμβρίου. Έχει τις ρίζες της τουλάχιστον επτά αιώνες πριν και αποτελεί μια συμβολική κίνηση για να εξευμενιστούν τα πνεύματα του νερού και να ευχαριστηθεί ο Βούδας. Ο καλύτερος τρόπος για να την παρακολουθήσετε στο σύνολό της είναι να ξεκινήσετε από την Μπανγκόκ και να ανηφορίσετε οδικώς προς την Τσιανγκ Μάι, τη δεύτερη τη τάξει πόλη της Ταϊλάνδης στο Βορρά της χώρας. Η επίσημη έναρξη γίνεται στη Μπανγκόκ με το φωτισμό μιας σειράς ιστορικών κτιρίων πάνω στο ποτάμι, δεξιώσεις κατά μήκος του νερού, σόου πυροτεχνημάτων και παρέλαση-διαγωνισμό αυτοσχέδιων φωτισμένων καραβιών που έχουν στολίσει διάφορα σχολεία. Η γιορτή κορυφώνεται στο Τακ, στα βορειοδυτικά της χώρας στα σύνορα με τη Βιρμανία, όπως περιγράψαμε πιο πάνω, αλλά και στις λιμνούλες της αρχαίας πρωτεύουσας Σουκοτάι, ένα μαγικό αρχαιολογικό πάρκο μες στις ορχιδέες με εντελώς ζεν ατμόσφαιρα.

Ταξίδι με αφορμή - εικόνα 2
Μωσαϊκό χρωμάτων και αρωμάτων η πλωτή αγορά της Μπανγκόκ

Δοκιμασμένα!

Μερικές από τις ταϊλανδέζικες απολαύσεις, μικρές και μεγάλες, που δοκιμάσαμε και σας προτείνουμε.

  • Τα ταϊλανδέζικα «ντολμαδάκια» (φύλλα μπανάνας τα οποία γεμίζονται με ψιλές γαρίδες, τσίλι και φρέσκο κρεμμυδάκι), η έξτρα πικάντικη σαλάτα με τα μανιτάρια και το τηγανητό παγωτό με ανανά στο ζεν περιβάλλον του όμορφου εστιατορίου Khaomao-Khaofang έξω από το Τακ (389 Moo 9, Maepa, Maesod, Tak, 0066 55532483).
  • Η απόλαυση ενός αποτοξινωτικού φλιτζανιού τσάι τζίντζερ μπροστά στο τζάμι που βλέπει στους ορυζώνες, φορώντας τη λευκή φόρμα με υπέροχη υφή που θυμίζει στολή για πολεμικές τέχνες μετά την εμπειρία ενός thai massage στο πολυβραβευμένο spa hotel Four Seasons Resort Chiang Mai (Mae Rim-Samoeng Old Road, Mae Rim, Chiang Mai, 0066 53 298181, www.fourseasons.com).
  • Το στυλάτο κατάστημα της Βρετανίδας Jennifer Dyson Living Space (276-278 Thaphae Road, 0066 53 874299, www.livingspacedesigns.com), στο οποίο θα βρείτε (σε τσιμπημένες για την Ταϊλάνδη, αλλά πολύ λογικές για την Ελλάδα τιμές) ξεχωριστά αντικείμενα για το σπίτι, αλλά και κοσμήματα και αξεσουάρ. Ακριβώς απέναντι, στο Cafe Ele, θα χαλαρώσετε στους παραδοσιακούς ξύλινους καναπέδες απολαμβάνοντας επιλεγμένες ποικιλίες καφέ και κέικ σε όμορφα σερβίτσια (119/9 Thaphae Road, Muang District, 0066 53 206247).
  • Το νοστιμότατο πικάντικο κοτόπουλο μαριναρισμένο σε τσίλι, τζίντζερ, κόλιαντρο, λάιμ και άλλα εξωτικά υλικά στην παραδοσιακή ψησταριά Sonqpit (0066 53 215912) στην Τσιανγκ Μάι. Ιδανική πρόταση αν θελήσετε να φάτε ακριβώς όπως οι ντόπιοι (σε βαθμό που ίσως να μην μπορείτε να συνεννοηθείτε για την παραγγελία!).
  • Το ρομαντικό δείπνο υπό το φως των κεριών πάνω στο ποτάμι της Τσιανγκ Μάι στο Huan Soontaree Vechanont (46/1 Wang Singkmam Rd. 0066 53 252445).
  • Η εμπειρία της Royal Executive Class της Thai Airways - από το welcome gift-ορχιδέα που σου καρφιτσώνει η αεροσυνοδός με την παραδοσιακή φορεσιά μέχρι τις επιλογές φαγητού. Επιλέξαμε το ταϊλανδικό μενού και στάθηκε στο ύψος των καλών εστιατορίων.
  • Cult εμπειρία εκτός τουριστικού χάρτη το δείπνο στα υπαίθρια ταβερνάκια της Chinatown της Μπανγκόκ. Εμείς καθίσαμε στο «Lek & Rut» (η ταμπέλα είναι ουσιαστικά καρφωμένη στο σταντ της ψησταριάς): τσίγκινο τραπέζι, πλαστική λεκάνη με νερό και λάιμ για να ξεπλένεις τα χέρια και εκπληκτικά θαλασσινά - must το καυτερό καβούρι.
  • Η βόλτα με το Skytrain της Μπανγκόκ για να διασταυρωθείτε με τους... κανονικούς Ταϊλανδούς και να πάρετε μια γεύση από νεανική street culture. Δέσποινα Ζευκιλή
    dzeykili@athinorama.gr
    Ταξίδι με αφορμή - εικόνα 3

    INFO

  • To The Oriental είναι ΤΟ ξενοδοχείο της Μπανγκόγκ (48 Thanon Charoen Krung Soi 38, 0066 26599000, www.mandarinoriental.com), ενώ στο Siam City Hotel (477 Thanon Si Ayutthaya, 0066 22470120, www.siamhotels.com) εκτιμήσαμε μεταξύ άλλων το καλά οργανωμένο spa και το πολύ πλούσιο πρωινό. Δύο από τα πιο πολυτελή καινούργια ξενοδοχεία της Τσιανγκ Μάι είναι το Mandarin Oriental Dhara Dhevi (51/4 Chiang Mai - Sankampaeng Road, 0066 53 888888, www.mandarinoriental.com), ένας πραγματικός παράδεισος πολυτέλειας με oriental ατμόσφαιρα, και το μίνιμαλ chic urban resort The Chedi (0066 53 904555, www.ghmhotels.com).
  • Πληροφορίες για τις γιορτές του Λόι Κρατόνγκ και την Ταϊλάνδη γενικότερα μπορείτε να πάρετε από τον Ταϊλανδικό Οργανισμό Τουρισμού, Καλλιρρόης 76 Αθήνα, 210/ 9242413 και τα sites www.tat.org και www.tourismthailand.org.
  • Thai Airways International, Ελ. Βενιζέλου 32, Γλυφάδα, 2109692000, www.thaiairways.com.

  • Διαβάστε ακόμα

    Τελευταία άρθρα Travel

    Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

    Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

    ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
    25/04/2024

    "Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

    Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

    Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

    Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

    "Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

    Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

    Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

    Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

    Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

    Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

    Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

    Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.