Ελατοχώρι

Φύση στον υπερθετικό, παρθένοι δασικοί δρόμοι, αξιόλογη τουριστική υποδομή και ένα από τα πιο δημοφιλή χιονοδρομικά της Βόρειας Ελλάδας. Τα πανέμορφα ανατολικά Πιέρια όρη, που μέχρι πρότινος "ζούσαν" στη σκιά του Ολύμπου, εξελίσσονται σε πόλο έλξης των φυσιολατρών με επίκεντρο το Ελατοχώρι.

Ελατοχώρι

ski weekend στα Πιέρια

Φύση στον υπερθετικό, παρθένοι δασικοί δρόμοι, αξιόλογη τουριστική υποδομή και ένα από τα πιο δημοφιλή χιονοδρομικά της Βόρειας Ελλάδας. Τα πανέμορφα ανατολικά Πιέρια όρη, που μέχρι πρότινος «ζούσαν» στη σκιά του Ολύμπου, εξελίσσονται σε πόλο έλξης των φυσιολατρών με επίκεντρο το Ελατοχώρι.

Ελατοχώρι - εικόνα 1

Πανέμορφη φύση, ποικιλία βλάστησης, ένα χιονοδρομικό μες στο δάσος, μονοπάτια με περιηγητικό ενδιαφέρον, δασικοί δρόμοι για 4Χ4, όμορφοι οικισμοί με φιλόξενους κατοίκους, ανερχόμενη τουριστική υποδομή με ζεστά καταλύματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, τσιμπούσια με κυνήγι και πέστροφες σε γραφικές ταβέρνες και ψησταριές. Τα Πιέρια όρη, και ιδιαίτερα η ανατολική τους πλευρά, είναι μια περιοχή θαυμάσιου φυσικού κάλλους, σχεδόν άγνωστη στους περισσότερους αναχωρητές του Σαββατοκύριακου. Η αίγλη του διάσημου Ολύμπου, η οποία κυριαρχεί στο μυαλό μας είτε ως ορειβατική κατάκτηση είτε ως επιβλητικός όγκος στο δρόμο για Θεσσαλονίκη, αφήνει κάπως στη σκιά τον προς Bορρά γείτονά του. Κι όμως, τα ανατολικά Πιέρια συγκεντρώνουν όλα εκείνα τα στοιχεία που καθιερώνουν έναν ορεινό όγκο ως έναν μέγιστου ενδιαφέροντος προορισμό. Οργανωθείτε για ένα τριήμερο με βάση εξόρμησης το Ελατοχώρι. Είναι ένα χρονικό περιθώριο αρκετό για μια πρώτη προσέγγιση: ναι, σύντομη, ωστόσο αποκαλυπτική όσο και ειδυλλιακή. ΑΡΒΥΛΕΣ Ή ΧΙΟΝΟΠΕΔΙΛΑ;

Καθόμαστε αναπαυτικά δίπλα στο στρογγυλό τζάκι στη μέση της κεντρικής αίθουσας του «Ξενώνα Πιερίων Μούσες», σε εννιακόσια μέτρα υψόμετρο στο Ελατοχώρι, με τις τζαμαρίες ολόγυρα και τη σιλουέτα του Μύτικα απέναντι. Δίπλα μας ο Βασίλης Περλαδίδης, φιλόξενος ιδιοκτήτης της μονάδας, εραστής του βουνού (και των 4X4) και πολύτιμος γνώστης της περιοχής, εξηγεί, προτείνει και αναλαμβάνει προγράμματα διαδρομών. Η ευρύτερη περιοχή κρύβει θαυμάσια δρομολόγια περιήγησης και εξερεύνησης: με αυτοκίνητο απλό, με τετρακίνηση, με άλογο (διαθέτει ο ξενώνας) και φυσικά με τα πόδια. Δρόμοι ασφάλτινοι και δασικοί, μονοπάτια περιπάτου και ήπια ορειβατικά (τρεις κορυφές με επαρκή σήμανση και ένα καταφύγιο), όλα σε ένα δασώδες δίκτυο από οξιές, δρύες, πεύκα και έλατα που περνά μέσα από ρεματιές, χαράδρες, μικρούς καταρράκτες, ξέφωτα. Εάν δε είστε και φίλοι του σκι ή του snowboard, ακόμη καλύτερα για εσάς. Ανηφορίζοντας για οκτώ χιλιόμετρα από το χωριό θα συναντήσετε το ανακαινισμένο και επαρκώς οργανωμένο Χιονοδρομικό Κέντρο Ελατοχωρίου.

Ελατοχώρι - εικόνα 2

ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΤΕ

Από την Εθνική θα μπείτε στην Κατερίνη, θα πάρετε το δυτικό δρόμο προς Ελασσόνα και στο 12ο χιλιόμετρο θα στρίψετε δεξιά και μετά δεκαπέντε χιλιόμετρα φτάσατε.

ΔΙΑΜΟΝΗ Παραδοσιακοί Ξενώνες Πιερίων Μούσες (23510/86000, www.pierionmusses.gr, τιμή: € 60-70): Mε θέα μέχρι το Άγιον Όρος. Δεκατρία μεγάλα δωμάτια και μεζονέτες, με το ξύλο και την πέτρα να κυριαρχούν. Διαθέτει κεντρικό jacuzzi, σολάριουμ, mountain bikes, άλογα, πουλμανάκι (4Χ4) για το χιονοδρομικό. Μύθος (23510/82930, τιμή: € 70-90): Φιλόξενη και φρεσκοανακαινισμένη ξενοδοχειακή μονάδα, μέσα σε οξιές και καστανιές. Πισίνα και πινελιές πολυτέλειας στα δωμάτια που διαθέτουν τζάκι και υδρομασάζ. Η φημισμένη του κουζίνα είναι το άλλο δυνατό χαρτί του «Μύθου». Αρκώ (23510/82934, www.arko-xenones.gr, τιμή: € 45-60): Συμπαθητικός ξενώνας μέσα στο χωριό. Πέτρα, ξύλο, παραδοσιακή αρχιτεκτονική, λιτή ατμόσφαιρα, οικογενειακό περιβάλλον. ΦΑΓΗΤΟ

Από τις καλύτερες λύσεις για ντόπια μαγειρευτά το εστιατόριο του ξενοδοχείου Μύθος (23510/82930). Στο Μεράκι (2351082713, δύο χιλιόμετρα από το Ελατοχώρι), σε μια γραφική τοποθεσία δίπλα στο ποτάμι, δοκιμάστε πέστροφα, ομελέτες με αυγά πάπιας, λαχανικά από τον μπαξέ, γίδα στην κατσαρόλα, τραχανά. Στο Αγνάντι των Γεύσεων (23510/82790) σε ένα ρουστίκ χώρο με πολύ ωραία θέα -όταν έχει καθαρό ουρανό βλέπεις ως το Άγιον Όρος- ψητά σούβλας, κυνήγι εκτροφείου και γάστρα στον ξυλόφουρνο.

SKI INFO Χιονοδρομικό Κέντρο Ελατοχωρίου (23510/72200, 23510/82994): Ένα από τα δημοφιλέστερα της Βόρειας Ελλάδας, με το ατού να περιτριγυρίζεται από δάση, οκτώ πανέμορφα χιλιόμετρα από το Ελατοχώρι. GOURMET TIP

Στη διαδρομή από την Αθήνα για Ελατοχώρι, δεν μπορεί, κάποια στιγμή θα πεινάσετε. Κάντε στον εαυτό σας τη χάρη ενός γευστικού διαλείμματος, βγείτε από την Εθνική στην έξοδο για το Λιτόχωρο και μετά πέντε χιλιόμετρα θα είστε στην πλατεία του. Εκεί, καθίστε για φαγητό στο «Γαστροδρόμιο εν Ολύμπω» (23520/21300) και θα μας θυμηθείτε.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.