Road trip εμπειρία στη Θράκη

Το τοπίο της Θράκης είναι γεμάτο εικόνες και εναλλαγές. Η Μαρία Κρύου τις ανακάλυψε σε ένα road trip ιδανικό για ταξιδιώτες με εξερευνητική διάθεση. Ό,τι πρέπει και για long weekend για τους φίλους μας από τη Βόρεια Ελλάδα.

Road trip εμπειρία στη Θράκη

Ο ήλιος κατακόκκινος χάνεται μέσα στο Θρακικό πέλαγος, οι κορμοράνοι τσαλαβουτούν στο νερό, τα παζάρια πλημμυρίζουν με χρώματα και αρώματα. Το τοπίο της Θράκης είναι γεμάτο εικόνες και εναλλαγές. Η Μαρία Κρύου τις ανακάλυψε σε ένα road trip ιδανικό για ταξιδιώτες με εξερευνητική διάθεση. Ό,τι πρέπει και για long weekend για τους φίλους μας από τη Βόρεια Ελλάδα.

Road trip εμπειρία στη Θράκη - εικόνα 1
Ο εντυπωσιακός καταρράκτης του Λειβαδίτη (fφωτό: ευγενική παραχώρηση Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης)

Τα χιλιόμετρα που τη χωρίζουν από το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας ποτέ δεν εμπόδισαν τους ταξιδιώτες με πραγματική διάθεση για εξερεύνηση να βρεθούν κοντά της. Άλλωστε η Εγνατία την έχει φέρει πλέον… πιο κοντά. Η Θράκη δεν είναι προορισμός με πολυτελή resorts και αναπτυγμένες τουριστικές υποδομές, έχει όμως πόλεις και χωριά που κρύβουν εκπλήξεις, πολύχρωμα παζάρια με μυρωδιές από μπαχάρια και βοτάνια, στέκια που έχουν αυθεντικό χρώμα και μοιάζουν βγαλμένα από άλλη εποχή καθώς και μια υπέροχη, παρθένα, φύση με κάποιους από τους σημαντικότερους βιότοπους της χώρας. Ένα τετραήμερο είναι ό,τι πρέπει για να πάρετε μια γερή γεύση από τον Έβρο και την περιοχή της ορεινής Ροδόπης έχοντας ως βάση το σημαντικότερο συγκοινωνιακό κόμβο της περιοχής, την Αλεξανδρούπολη, για τις διαδρομές που σας προτείνουμε προς τον Έβρο, και την ατμοσφαιρική Ξάνθη για τις διαδρομές προς τα Πομακοχώρια και τον Νέστο.


Με αφετηρία την Αλεξανδρούπολη

Road trip εμπειρία στη Θράκη - εικόνα 2
Έντονο το πολιτισμικό κοντράστ στους δρόμους της Κομοτηνής. © Stavros Kostakis

Η πρωτεύουσα του Νομού Έβρου υστερεί μεν σε παραδοσιακό χρώμα, σφύζει όμως από ζωή, έχει έναν από τους ωραιότερους παραλιακούς δρόμους με θέα απέναντι στην Τουρκία και τη Σαμοθράκη, αξιόλογα μουσεία (Εθνολογικό Μουσείο Θράκης, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας) και μικρά όμορφα στέκια. Το χειμώνα το θερμόμετρο κατεβαίνει πολλές φορές υπό το μηδέν, όπως και σε όλη τη Θράκη, όμως αν ντυθείτε κατάλληλα αξίζει μια βόλτα στην παραλιακή με σημείο εκκίνησης, παραδοσιακά, το Φάρο, σήμα κατατεθέν ολόκληρου του νομού, που λειτουργεί από το 1880.

Road trip εμπειρία στη Θράκη - εικόνα 3
Το Ουλού (μεγάλο) Τζαμί της Κομοτηνής. © alamy/visualhellas.gr

Αν πάλι θέλετε να μπείτε στην καρδιά της πόλης, στη Λεωφόρο Δημοκρατίας αλλά και στους κάθετους δρόμους προς την παραλία θα βρείτε συγκεντρωμένα όλα τα cafe-bars και τα εστιατόρια: το «Νησιώτικο» για θαλασσινούς μεζέδες, το «Σαν Παραμύθι» για νόστιμο κατσικάκι στη σούβλα και το «Χάραμα» για απίθανο κότσι και τσιγεροσαρμάδες. Οι λάτρεις του καλού φαγητού, πάντως, αξίζει να οδηγήσετε μέχρι την «Ταβέρνα του Αϊ-Γιώργη» στη Νέα Μάκρη (12 χλμ. από την πόλη) ή τη «Γαλάζια Χάντρα» στη Μεσημβρία (19 χλμ. από την πόλη) για την αξεπέραστη ανατολίτικη κουζίνα της Ναδιμέ.

Road trip εμπειρία στη Θράκη - εικόνα 4
Από την Ξάνθη αξίζει μια εκδρομή στο Πόρτο Λάγος για να δοκιμάσετε το τοπικό τους ψάρι, το λυκουρίνο. © alamy/visualhellas.gr

Με κατεύθυνση από Αλεξανδρούπολη προς Διδυμότειχο, οι Φέρες με το μεγαλοπρεπές βυζαντινό μοναστήρι της Κοσμοσώτειρας και η Τραϊανούπολη με τα ονομαστά λουτρά της είναι τα σημεία εκκίνησης για την επίσκεψη στο Δέλτα του Έβρου, ένα από τα σημαντικότερα οικοσυστήματα της Ευρώπης, με την παραδοσιακή μπλάβα (βάρκα). Η καλύτερη ώρα για βαρκάδα είναι νωρίς το πρωί (ή εναλλακτικά αργά το απόγευμα) όταν το φως που αντανακλάται στο νερό παίζει απίθανα παιχνίδια. Το μόνο που μπορεί να διακόψει την απόλυτη ηρεμία είναι το φτερούγισμα των πουλιών που φωλιάζουν στους καλαμιώνες. Η πρόσβαση επιτρέπεται μόνο με ξεναγό οπότε ενημερωθείτε για τις οργανωμένες βαρκάδες στο ποτάμι από τα τουριστικά κέντρα των Φερών (2555024310) και της Τραϊανούπολης (2551061000).

Road trip εμπειρία στη Θράκη - εικόνα 5
© Stavros Kostakis Πολλά από τα τζαμιά που θα συναντήσετε σε πόλεις και χωριά είναι επισκέψιμα, αρκεί η αμφίεσή σας να μην... προκαλεί τα ήθη.

Μετά την απίθανα ηρεμιστική, σχεδόν συγκινητική αυτή εμπειρία, ξαναπατάμε on the road σε μια διαδρομή η οποία ανηφορίζει προς τη διασταύρωση του Προβατώνα –αριστερά η διακλάδωση οδηγεί στην καταπράσινη Λευκίμη με την υπέροχη πλατεία με τα παραδοσιακά παντοπωλεία και δεξιά στο Τυχερό – και συνεχίζει προς τη Δαδιά. H προστατευόμενη περιοχή του Δάσους της Δαδιάς είναι φυσιολατρικό must. Ο δασικός μανδύας καλύπτει το λοφώδες ανάγλυφο της περιοχής σε ποσοστό πάνω από 70%. Μπορείτε να περπατήσετε σ’ ένα κομμάτι του, καταλήγοντας στο παρατηρητήριο πουλιών για να δείτε με κιάλια τις φωλιές των μαυρόγυπων και, επιστρέφοντας στην είσοδο του δάσους, να κάνετε στάση στο ξύλινο τουριστικό περίπτερο για να δοκιμάσετε γλυκά του Γυναικείου Αγροτουριστικού Συλλόγου. Από τη Δαδιά η πόλη του μεταξιού, το Σουφλί, απέχει 14 χλμ. και διασχίζεται κάθετα από την κεντρική οδική αρτηρία. Τραβήξτε χειρόφρενο για να δείτε το Μουσείο Μεταξιού που στεγάζεται σε ένα αρχοντικό του 1885, να περπατήσετε στα δρομάκια του, να θαυμάσετε τα παλιά κτίρια που μαρτυρούν την περίοδο της ακμής της πόλης στα τέλη του 19ου αιώνα και τους δυο μεταβυζαντινούς ναούς του Αγίου Αθανασίου και του Αγίου Γεωργίου με τα αριστοτεχνικά τους τέμπλα. Εδώ θα βρείτε κι ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της περιοχής, τον «Έβρο», όπου θα δοκιμάσετε άγνωστες τοπικές νοστιμιές όπως η λαχανιά με χοιρινό. Ξαναμπείτε στο αυτοκίνητο και σε μισή ώρα θα βρεθείτε στο αμφιθεατρικά χτισμένο Διδυμότειχο. Η παλιά πόλη που ακουμπά στο εναπομείναν τμήμα του βυζαντινού τείχους είναι και το πιο όμορφο κομμάτι της. Το Διδυμότειχο έχει υπάρξει διοικητικό κέντρο του Βυζαντίου αλλά και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας όπως μαρτυρά το τέμενος Βαγιαζίτ ένα από τα πιο σημαντικά οθωμανικά μνημεία στην Ευρώπη. Προτού συνεχίσετε προς Ορεστιάδα προτείνουμε μια παράκαμψη, τη διαδρομή που ακουμπά στη συνοριακή γραμμή και καταλήγει στο χωριό Πραγγί. Ο παλιός σιδηροδρομικός σταθμός του έχει μετατραπεί σε καφέ-εστιατόριο.

Road trip εμπειρία στη Θράκη - εικόνα 6
Canoe kayak στο Νέστο

Το «Μπουφέ και το μασάλι» σε προδιαθέτει για φαγητό, κρασάκι και κουβεντούλα (μασάλι στα εβρίτικα είναι το κουτσομπολιό). Θα δοκιμάσετε καλοψημένο σουβλάκι, μυρωδάτη πατατοσαλάτα και άπαιχτα σιροπιαστά γλυκά. Όταν οι ζουρνάδες και τα νταούλια αρχίσουν να παίζουν δεν θα θέλετε να φύγετε, αξίζει όμως να συνεχίσετε το ταξίδι προς Ορεστιάδα για δύο λόγους, πρώτον για να χαρείτε την υπέροχη φύση στις όχθες του ποταμού Άρδα στο χωριό Καστανιές, όπου γίνεται κάθε καλοκαίρι το river party, και δεύτερον για να επισκεφθείτε το εκτροφείο Ευρωθήραμα (2556061202) στο χωριό Πεντάλοφο (45 χλμ. από Ορεστιάδα) το οποίο διαθέτει μονόχωρα ή δίχωρα διαμερίσματα, εξοπλισμένα με τα απαραίτητα, και στο εστιατόριό του προτείνει ένα μενού με τοπικές συνταγές και ζουμερά ψητά: αγριογούρουνο, φασιανό και για επιδόρπιο γλυκό ριτσέλι φτιαγμένο από κολοκύθι και μούστο.

Με αφετηρία την Ξάνθη

Road trip εμπειρία στη Θράκη - εικόνα 7
Παλιά και νέα, δύο πόλεις που ενώνονται στην Ξάνθη. © Babis Sfyras/Apeiron

Αυτό που λείπει από την Αλεξανδρούπολη το έχουν η Κομοτηνή και η Ξάνθη: ατμοσφαιρικές παλιές πόλεις κι ένα ιδιαίτερο πολιτιστικό χαρμάνι που ορίζει κάθε σου βήμα. Είναι εντυπωσιακό να βλέπεις τα σύγχρονα μαγαζιά να στέκονται δίπλα στα τενεκετζίδικα και τα παζάρια όπου οι μουσουλμάνες πουλούν αρωματικά μείγματα μπαχαρικών. Αξίζει σίγουρα να αφιερώσετε χρόνο στις δύο πρωτεύουσες και να ανακαλύψετε τις κρυμμένες γωνιές τους. Πάντως κανείς δεν φεύγει από την Κομοτηνή χωρίς να δοκιμάσει τις καριόκες και το διάσημο σουτζούκ λουκούμ του ζαχαροπλαστείου Νεντίμ, ενώ στην Ξάνθη εμείς σταματάμε πάντα στην αντικερί της οικογένειας Ελευθεριάδη απέναντι από το Δημαρχείο και όλο και κάτι παίρνουμε για το σπίτι. Το καλύτερο σημείο για να ξεκινήσετε τη βόλτα σας στην Ξάνθη είναι η κεντρική πλατεία^ από εκεί θα βγείτε εύκολα στα δρομάκια της παλιάς πόλης για να θαυμάσετε τα ελάχιστα εναπομείναντα κτίρια της Belle Epoque. Στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου, στον αριθμό 17 σταθείτε μπροστά απ’ το κτίριο που ήταν κάποτε το σπίτι του Μάνου Χατζιδάκι.

Road trip εμπειρία στη Θράκη - εικόνα 8
Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία της Ξάνθης είναι το ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό μείγμα της Παλιάς της Πόλης. © Stavros Kostakis

Η Ξάνθη μπορεί να γίνει η αφετηρία σας για πολλές διαδρομές, από τη λίμνη Βιστωνίδα και το Πόρτο Λάγος μέχρι τις πλαγιές της Ροδόπης. Εμείς σε αυτό το ταξίδι επιλέξαμε το ορεινό κομμάτι προς τη Σταυρούπολη. Εκεί βρίσκεται η είσοδος των στενών του ποταμού Νέστου και είναι ο ιδανικός τόπος για δραστηριότητες στη φύση. Ενημερωθείτε για τα προγράμματα της εταιρείας Riverland (2541062488) που περιλαμβάνουν ανάμεσα σε άλλα τζιπ σαφάρι, bird watching και καγιάκ και οργανώστε μια ημερήσια εκδρομή δράσης. Το πέρασμα των στενών του Νέστου, ειδικά το κομμάτι του δάσους από τη Σταυρούπολη ως τους Τοξότες, είναι παραμυθένιο μόνο που μπορείτε να το κάνετε μόνο το καλοκαίρι με την «τουριστική» αμαξοστοιχία που δρομολογεί ο ΟΣΕ τις Κυριακές από την Ξάνθη για τη Σταυρούπολη.

Road trip εμπειρία στη Θράκη - εικόνα 9
Το «Classical Astir Palace» στην Αλεξανδρούπολη.

Από τη Σταυρούπολη με κατεύθυνση προς το χωριό Λειβαδίτης ξεκινά μια διαδρομή 22 χιλιομέτρων από τις ωραιότερες της χώρας, με βελανιδιές, βατομουριές, πλατάνια και ακακίες. Αν ο καιρός το επιτρέπει αξίζει να κάνετε την πεζοπορία των 2,5 ωρών από το Λειβαδίτη που καταλήγει σε ένα εντυπωσιακό καταρράκτη ύψους 35 μέτρων. Μην το επιχειρήσετε όμως χωρίς να ρωτήσετε τους ντόπιους για το μονοπάτι. Αν δεν είστε σε mood για περπάτημα, καθίστε στην cult ταβέρνα «Καππαδόκας» που σερβίρει ένα κατσικάκι που λιώνει στο στόμα, αγριογούρουνο αλλά και πικάντικα σμυρναίικα σουτζουκάκια. Πολύ κοντά στο χωριό, μέσα στο δάσος, βρίσκεται το Δασικό Χωριό Ερύμανθου, ιδανικός τόπος διαμονής για παρέες αλλά και για οικογένειες που θέλουν να ζήσουν την απόλυτη φυσική εμπειρία.

Road trip εμπειρία στη Θράκη - εικόνα 10
Hγέφυρα που οδηγεί στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στο Πόρτο Λάγος. © Stavros Kostakis

Για να συνεχίσετε το road trip θα πρέπει να επιστρέψετε στη Σταυρούπολη και στο 8ο χλμ. της οδού Ξάνθης-Σταυρούπολης να στρίψετε προς τα Πομακοχώρια. Καθένα από τα χωριά έχει το δικό του χαρακτήρα αλλά σε όλα θα δείτε μέσα από το παρμπρίζ του αυτοκινήτου τον κόσμο να σας χαιρετά. Μετά τη Σμίνθη, ένα από τα πιο γνωστά Πομακοχώρια της Ροδόπης, θα συνεχίσετε τη διαδρομή σας ανάμεσα σε καλλιέργειες καπνών και πατάτας, προς τον Εχίνο κι από εκεί ακολουθώντας ένα βατό χωματόδρομο για το χωριό Κοτάνη (55 χλμ. από Ξάνθη) κοντά στα σύνορα με τη Βουλγαρία. Το πετρόχτιστο χάνι του Τζεμίλ Χαλίλογλου, που μοιάζει με τον πύργο της Ματζίκα Ντε Σπελ, θα σας τραβήξει αμέσως την προσοχή. Στη ζεστή σάλα με το τζάκι θα απολαύσετε από πατατόπιτα με ρύζι μέχρι μαντί, αμαρτωλό κεμπάμπ, καυτερή φασολάδα κι άλλα εδέσματα τη πομάκικης κουζίνας φτιαγμένα με εξαιρετικές, τοπικές πρώτες ύλες. Επιστρέφοντας στην Ξάνθη, όταν το φως της ημέρας θα έχει πέσει, απολαύστε ένα τελευταίο ποτήρι κρασί ή ένα τσίπουρο κοντά στις παρέες των φοιτητών ή των γεμάτων ζωντάνια Ξανθιωτών που είναι πάντα έτοιμοι για κουβεντούλα. Στην πόλη υπάρχουν αξιόλογες επιλογές για φαγητό. Δοκιμάστε το μοντέρνο «La Terra» με τις πολυπολιτισμικές γευστικές προτάσεις: ιταλικές, ελληνικές, tex-mex, ασιατικές και το «Ξανθίππη» με τις νόστιμες διεθνείς γεύσεις.

Θράκη Know How

Road trip εμπειρία στη Θράκη - εικόνα 11
Το εκτροφείο θηραμάτων «Ευρωθήραμα» στο Πεντάλοφο μπορεί να σας φιλοξενήσει στα δια­μερίσματά του.

Πού να μείνετε:

Αλεξανδρούπολη
Classical Astir Egnatia Hotel (2551083000, από € 90) Ως ενιαίο συγκρότημα λειτουργούν πλέον το ριζικά ανακαινισμένο ιστορικό ξενοδοχείο "Astir" και το πολυτελές city hotel "Egnatia".

Θράκη Palace Hotel & Conference Center (2551089100, από € 80) Τα άνετα δωμάτια με τα ευρύχωρα μπάνια μοιράζονται σε τρία διώροφα κτίρια λιτής αρχιτεκτονικής τα οποία επικοινωνούν μεταξύ τους αλλά και με την παραλία ακριβώς μπροστά.

Ξάνθη
Elisso (2541096930, από € 80) Το παλιό «Ξενία» βρίσκεται στη γραφική γειτονιά απέναντι από το πανεπιστήμιο και διαθέτει άνετα φωτεινά δωμάτια και άνετες σουίτες με καθιστικό και τραπεζαρία.

Hotel Casino Xanthi (2541084805, από € 90) Ντιζαϊνάτη πολυτέλεια και λιτή αισθητική στα δωμάτια και τους κοινόχρηστους χώρους σε ένα ξενοδοχείο στις παρυφές δάσους.

Le Chalet (2541068511-5, από € 55) Country πολυτέλεια σε ένα καταπράσινο περιβάλλον. Άνετα δωμάτια και πολυτελείς σουίτες. Διαθέτει παιδότοπο και αθλητικές εγκαταστάσεις

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.