Αμοργός

Ανακαλύπτουμε την ανεπιτήδευτη γοητεία της πρωτεύουσας του κυκλαδίτικου παρεΐστικου fun και τσεκάρουμε νέα ψαγμένα στέκια και διαχρονικά hits που ξεφυτρώνουν σε πανέμορφα χωριά και φρεσκοβαμμένα σοκάκια.

Αμοργός

Ανακαλύπτουμε την ανεπιτήδευτη γοητεία της πρωτεύουσας του κυκλαδίτικου παρεΐστικου fun και τσεκάρουμε νέα ψαγμένα στέκια και διαχρονικά hits που ξεφυτρώνουν σε πανέμορφα χωριά και φρεσκοβαμμένα σοκάκια.

Αμοργός - εικόνα 1
Χώρα

Λίγο τα ευνοϊκά ενεργειακά πεδία που φημολογείται ότι διατρέχουν το νησί, λίγο η ψημένη ρακή που μας κέρασαν με το… καλημέρα στο καινούργιο ξενοδοχείο «Aqua Petra» στον Άγιο Παύλο, άρχισα να αναρωτιέμαι γιατί ανέβαλλα τόσα χρόνια να επισκεφθώ την Αμοργό. Μακρόστενη και ορεινή, με χρόνια θητείας στην άγονη γραμμή, ασκεί μια πριμιτίφ γοητεία που θα τη νιώσετε αμέσως μόλις απομακρυνθείτε από τα λιμάνια με την τυπική κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική: όταν βρεθείτε το ηλιο­βασίλεμα στα χωριουδάκια –σαν μικρές κορόνες– πάνω από την Αιγιάλη. όταν αντικρίσετε ένα πρωινό για πρώτη φορά την κούκλα Χώρα να λούζεται στο κυκλαδίτικο φως. όταν η απέραντη γαλάζια θέα από τους απόκρημνους βράχους της πίσω πλευράς σάς κόψει την ανάσα. όταν βρεθείτε σχεδόν ολομόναχοι να οδηγείτε στην Κάτω Μεριά. όταν αρχίσετε να μετράτε με το μάτι ολόλευκα εκκλησάκια, κατσικάκια κρεμασμένα από τις άκρες των δρόμων και χιλιόμετρα ξερολιθιάς να οριοθετούν αλλοτινά εύφορα χωράφια. όταν οι μυρωδιές από λεβάντα, φασκόμηλο κι ένα σωρό βότανα σας σπάσουν τη μύτη. όταν ξεχαστείτε σε κάποιο από τα καλοδιατηρημένα μονοπάτια ή σας βρει το ξημέρωμα σε ένα από τα παραδοσιακά καφενεία που απλώς δεν κλείνουν ποτέ... Μπορεί η Αμοργός να μην είναι λουσάτη, είναι όμως χαλαρή, ανεπιτήδευτη και παρεΐστικη. Ακολουθούν τα highlights της, για να έρθετε διαβασμένοι.

Στάση 1η: Κατάπολα

Προτιμήστε το κύριο λιμάνι του νησιού ως βάση αν κινείστε οικογενειακά ή αναζητάτε ησυχία. Ελάτε για καφέ στο «Ελίχρυσο», δοκιμάστε θεϊκές πορτοκαλόπιτες και σοκολατόπιτες από τα χεράκια της Κατερίνας στο «Αιγαίο», προμηθευτείτε λουκούμια με ψητή ρακή και μυρωδάτα σαπούνια από το Amorgaia, ξεμυαλιστείτε με τα φοβερά παρεό, τις παντελόνες και τα κοσμήματα του Βύσσου αλλά και τα χειροποίητα καραβάκια με ξύλα της θάλασσας στο κατάστημα που μόλις άνοιξαν δίπλα. Όταν βραδιάζει όλοι κατευθύνονται στο Ξυλοκερατίδι, την απέναντι άκρη του οικισμού, για φαγητό στις ψαροταβέρνες και χαλαρά ποτάκια στο ατμοσφαιρικό «Katerina’s Moonbar».

Στάση 2η: Αιγιάλη

Αμοργός - εικόνα 2
«Αιγιαλίς» στην Αιγιάλη

Σκέτο Γιάλη την αποκαλούν οι ντόπιοι. Είναι το δεύτερο λιμάνι, έχει ατμόσφαιρα νεανική χάρη στους εναλλακτικούς teenagers που έχουν κάνει το κάμπινγκ της δεύτερο σπίτι τους και γεμίζει με όμορφα φώτα όταν βραδιάζει. Ο άγραφος νόμος θέλει τις βραδιές εδώ να ξεκινούν με ουζάκι στον «Αμοργιαλό» ή μπλεγμένες μουσικές στα μπαράκια που βρίσκονται κολλητά το ένα στο άλλο στην είσοδο του οικισμού, ενώ μόλις πάει 3 το πρωί όλοι δια­σχίζουν τη μεγάλη αμμουδερή παραλία με κατεύθυνση τα «Que» (αν μένετε στο κάμπινγκ) και «Ammos», για εναλλακτικό lounging με αιώρες και πυρσούς πάνω στη θάλασσα. Στο «Iris Studio» ο Βασίλης κάνει από γιό­γκα και διαλογισμό μέχρι τάι τσι και ρέικι, ενώ οργανώνει και πεζοπορίες στα μονοπάτια του νησιού (2285073545).

Στάση 3η: Τour στα χωριά-δορυφόροι της Αιγιάλης

Ξεκινήστε με τα Θολάρια, το πιο κοντινό στην Αιγιάλη από τα τρία χωριά που την κυκλώνουν αμφιθεατρικά. Κάντε μια στάση έξω από την εκκλησία των Αγίων Αναργύρων στο καφε-ουζο-μεζεδο-παντοπωλείο (!) «Η Καλή Καρδιά» και αγναντέψτε τον αντικρινό λόφο της Βίγλας με τα ερείπια της Αρχαίας Αιγιάλης. Συνεχίστε είτε με παραδοσιακούς μεζέδες συνοδεία σόκιν ανεκδότων από τον κυρ-Νικόλα στο «Πανόραμα» είτε στο συμπαθητικό μπαράκι «Σε Λάδι», με χαμηλό φωτισμό και όμορφη αυλή με θέα. Λίγο προτού μπείτε στη Λαγκάδα, το μεσαίο από τα χωριά, κάντε μια στάση στο μικρούλι εκκλησάκι-παρατηρητήριο της Αγίας Τριάδας για φοβερό ηλιοβασίλεμα, με τον ήλιο να δύει πίσω από τη Νάξο. Το ίδιο το χωριό, τώρα, είναι παντελώς αόρατο από τη θάλασσα και χτισμένο σε αμυντική διάταξη, με τις σκεπές των σπιτιών κολλημένες μεταξύ τους. Απαραίτητες στάσεις στο «Έρωντας και Μέλι» για το απίθανο λικεράκι με τα 40 διαφορετικά μυρωδικά, στο ολοκαίνουργιο και πανέμορφο μπαράκι «Περγαλίδι» και στο παραδοσιακό καφενείο «Το Λουκάκη» για αυτοσχέδια live κι ελληνικό καφέ με 1 ευρώ. Σωστός παράδεισος το Ίαμα του Βαγγέλη, γεμάτο βότανα της Αμοργού που καλλιεργεί ο ίδιος (ζητήστε το ερωτοβότανο αν θέλετε να τον/την «αλυσοδέσετε» για πάντα), καρυκεύματα, τσάι, δικά του φυτικά καλλυντικά, ειδικό χώρο για αρωματοθεραπείες και μασάζ αλλά κι επισκέψιμο εργαστήριο. Στο τρίτο και τελευταίο χωριό, τον Ποταμό, θα ανεβείτε για ποτάκι στην «Καμάρα» την ώρα της δύσης και καλή πίτσα στο «Κάτι Υπάρχει» ακριβώς από κάτω.

Στάση 4η: Χώρα

Αμοργός - εικόνα 3
Χώρα

Είναι πανέμορφη η Χώρα της Αμοργού, στεφανωμένη με κάτι αρχαίους ανεμόμυλους, σπιτάκια με πολύχρωμες πόρτες κι έναν εντυπωσιακό γκριζωπό βράχο στην καρδιά της με ένα κάστρο πραγματική μινιατούρα. Όπως κάθε νησιωτική χώρα που σέβεται τον εαυτό της, αποκαλύπτεται μονάχα την τελευταία στιγμή, ενώ ο γαρμπής από τη μία και ο γρέγος από την άλλη την ανεμοδέρνουν συνεχώς. Συνήθως την επιλέγουν για διαμονή οι ηλικίες γύρω στα 35, ωστόσο όλοι περνάνε κάποια στιγμή από την «Καλλιστώ» για γλυκό, το Οίκοθεν για ωραία διακοσμητικά και παραδοσιακά προϊόντα, το βεραντάκι του «3πορτο» για θέα στους ανεμόμυλους, το ωραίο σημείο του «Καθοδόν» για μεζεδάκια και το «Bayoko» για ζωντανή μουσική. Για ποτάκι­ όλοι οι δρόμοι οδηγούν παραδοσιακά στο «Γιασεμί» αλλά και στην «Botilia» με τις κουβανέζικες μουσικές, τα ωραία cocktails, ένα παραθυράκι στο μέσα χώρο για να «κατασκοπεύετε» την αυλή και μια μπάρα από τις πιο τρελιάρικες και φιλικές που έχετε δει.
Ελάτε μια μέρα από νωρίς για να επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο στον Πύργο Γαβρά και το κάστρο, αφού πρώτα πάρετε τα κλειδιά από τις καφετέριες «Λόζα» ή «Ήλιος» που βρίσκονται ακριβώς από κάτω. Ακόμη ζητήστε να σας κατευθύνουν προς τη θέση Καλογερικός για να απολαύσετε φοβερό ηλιοβασίλεμα.

Στάση 5η: Παναγία Χοζοβιώτισσα και Αγία Άννα

Αμοργός - εικόνα 4
Το μοναστήρι της Χοζοβιώτισσας

Οι δύο μεγαλύτερες ατραξιόν του νησιού βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση μεταξύ τους, στην απόκρημνη πίσω πλευρά του και ακριβώς κάτω από τη Χώρα. Για την ανάβαση μέχρι την είσοδο της πραγματικά γαντζωμένης στο βράχο μονής θα χρειαστείτε περίπου ένα τέταρτο, αν βέβαια δεν σταματάτε κάθε λεπτό για να απαθανατίσετε το ασύλληπτο τοπίο. Ο πατέρας Σπυρίδων θα σας καλοδεχτεί, θα σας αφηγηθεί την ιστορία της μονής από την έλευση της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας από τα Χόζοβα της Παλαιστίνης μέχρι την ίδρυσή της από τον αυτοκράτορα Αλέξιο Α΄ Κομνηνό στα τέλη του 11ου αιώνα και θα σας κεράσει ψημένη ρακή και λουκούμι με μοναδικό αντάλλαγμα την ευπρεπή ενδυμασία, δηλαδή καλυμμένους ώμους και μακριές φούστες για τις γυναίκες και μακριά παντελόνια για τους άντρες (ωράριο επισκεπτηρίου: 8 π.μ.-1 μ.μ. και 5-7 μ.μ.). Το έτερο «θαύμα» του νησιού, η πασίγνωστη παραλία της Αγίας Άννας, βρίσκεται λίγο παρακάτω. Σίγουρα την έχετε θαυμάσει σε χιλιάδες φωτογραφίες και γνωρίζετε ότι έγινε διάσημη σε όλο τον κόσμο χάρη στην ταινία «Απέραντο Γαλάζιο». Από κοντά η μικρούλα και βραχώδης παραλία με το ολόλευκο εκκλησάκι, όμως ειδικά τον Αύγουστο, εκτός από υπέροχη θάλασσα, θα βρείτε και λαοθάλασσα.

Στάση 6η: Κάτω Μεριά

Αμοργός - εικόνα 5
Άγιος Γεώργιος Βαλσαμίτης

Κι εκεί που έχετε κουραστεί να οδηγείτε ανάμεσα σε βουνά και χαράδρες βρίσκεστε ξαφνικά στην Κάτω Μεριά, όπου τα βουνά δίνουν τη θέση τους σε πεδιάδες με αγρούς και ήσυχα χωριά μακριά από τον κόσμο, όπως ο Σταυρός, το Βρούτση και η Κολοφάνα. Οι πιο πολλοί φτάνουν μέχρις εδώ για να κολυμπήσουν στις δύο παραλίες του Μούρου, όμως ολόκληρη η περιοχή είναι ένα ζεν ησυχαστήριο που αξίζει να ανακαλύψετε. Ξεκινήστε από το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου Βαλσαμίτη με το υπέροχο τέμπλο του 18ου αιώνα, τις τοιχογραφίες των 600 ετών και το «λάλον ύδωρ» ακόμη στο εσωτερικό του, καθώς στην αρχαιότητα υπήρχε­ εκεί το Υδρομαντείο του Αιγαίου, εφάμιλλο της Δωδώνης και των Δελφών. Απαραίτητη η στάση στην Αρκεσίνη για καφέ πάνω στο δρόμο στο εντελώς cult καφενείο «Ο Μάκης», για ντόπιες­ νοστιμιές­ κάτω από τη μεγάλη χαρουπιά στη «Μαρουσώ» και για επίσκεψη στον υποδειγματικό αρχαιολογικό χώρο με τον Πύργο της Αγίας Τριάδας του 4ου π.Χ. αιώνα. Κάπου προς το τέρμα θα δείτε και το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής, που κάθε χρόνο δέχεται 4.000 επισκέπτες στο μεγάλο πανηγύρι του (έγινε στις 25-26/7), ενώ ακριβώς από κάτω απλώνεται η αμμουδιά Παραδείσια. Νησί και δρόμος τελειώ­νουν στον όρμο της Καλοταρίτισσας, αλλά εσείς συνεχίζετε με καραβάκι είτε για το απέναντι νησάκι της Γραμβούσας είτε για ένα tour στις απάτητες παραλίες της πίσω πλευράς όπως το Σπαρτί και τα Χάλαρα.

Παραλίες

Αμοργός - εικόνα 6
Η παραλία του Αγίου Παύλου

Από τα Κατάπολα θα πάρετε το καραβάκι για Αγίους Σαράντα, Φοινικιές και Τυροκόμο, ενώ από την άλλη πλευρά, δίπλα από το Ξυλοκερατίδι, θα πάτε με τα πόδια στον Άγιο Παντελεήμονα και το Μαλτέζι. Στην Αιγιάλη έχετε στη διάθεσή σας τη μεγάλη αμμουδιά του όρμου, τον Λεβρωσσό, όπου φτάνετε και με το αυτοκίνητο, αλλά και τις προσβάσιμες με καραβάκι Ψιλή Άμμο και Κόχλακα. Ξεχωριστή η μυτερή και βοτσαλωτή παραλία του Αγίου Παύλου, με το νησάκι Νικουριά να την αγκαλιάζει τρυφερά σχηματίζοντας φιόρδ.

Ευχαριστούμε την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για τη φιλοξενία.

Αμοργός Know how

Που να φάτε

Αμοργός - εικόνα 7
Προλαβαίνετε τη γιορτή του παστελιού στη Χώρα (17/8)

Παραδοσιακή κουζίνα με πολλά μαγειρευτά και φρέσκο ψάρι στον Μπαρμπα-Γιάννη του ξενοδοχείου «Aqua Petra» (2285073011), ντόπιες­ γεύσεις και πιάτα από τη διεθνή κουζίνα στην Αμβροσία του ξενοδοχείου «Αιγιαλίς» (2285073393), εντυπωσιακή πανδαισία από τέσσερις μακαρονάδες σε μεγάλη πιατέλα και κουζίνα κατά τα πρότυπα των μελών της Aegean Cuisine στον Καπετάν Δήμο στα Κατάπολα (2285071020).
Στο Ξυλοκερατίδι θα απολαύσετε νόστιμα μαγειρευτά με ειδίκευση στο ιμάμ και ψάρια στον Βιτσέν­τσο (2285071518), ψαριές από το καΐκι της Ψαροπούλας δίπλα στο κύμα (2285071343) κι εξαιρετικά πιάτα, με must το Χωριάτικο και το Εξοχικό, στο Λιοτρίβι στη Χώρα (2285071700).

Αμοργός Know how

Που να μείνετε

Αμοργός - εικόνα 8
«Aqua Petra»

Στο καινούργιο Aqua Petra, ακριβώς πάνω στην παραλία του Αγίου Παύλου, με 30 ευρύχωρα και καλόγουστα διαμερίσματα, πλούσιο πρωινό και οικογενειακή φροντίδα (2285073011), στο Αιγιαλίς για πανοραμική θέα στην Αιγιάλη και κυκλαδίτικο στιλ (2285073393), στο Απάγγιο σε ύψωμα πάνω από τα Κατάπολα (2285071536), στη ρομαντική Εμπροστιάδα (2285071814) στην πάνω γειτονιά της Χώρας ή στα καλοβαλμένα studios του Anemolithi, στην Αρκεσίνη, για θέα μέχρι την Ανάφη και τη Σαντορίνη (2285071580).

Δονούσα Trip

Θυσιάστε μια μέρα το ό,τι-ώρα-να ’ναι ξύπνημα των διακοπών κι επιβιβαστείτε στον θρυλικό Σκοπελίτη των Μικρών Κυκλάδων για μια γεύση από τη χαλαρωτική άμα τη εμφανίσει Δονούσα. Προλαβαίνετε άνετα να κάνετε με καϊκάκι το γύρο του νησιού, για να περάσετε από την πανέμορφη Φωκοσπηλιά και την Καλοταρίτισσα με τις τρεις όμορφες παραλίες, να σαστίσετε με τη θέα και τις νοστιμιές της Λίτσας στη βεράντα του «Τζι Τζι» στο χωριό Μερσίνη, αλλά και να κάνετε μια τελευταία βουτιά το απογευματάκι στην παραλία του λιμανιού, κατά προτίμηση μπροστά από το «Corona Borealis» με την απίθανη μουσική, περιμένοντας το πλοίο της επιστροφής.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.