ΑΓΡΑΦΑ

Χωριά στην ομίχλη, ποτάμια άγρια, φαράγγια πανέμορφα, άνθρωποι αυθεντικοί. Αν μετά τον κοσμοπολιτισμό των Άλπεων και τη λάμψη των ελληνικών ski resorts ξυπνήσει μέσα σας ο Ιντιάνα Τζόουνς, μην ψάχνετε λύσεις μακρινές. Mπείτε στο 4x4 και χαθείτε στα Άγραφα.

ΑΓΡΑΦΑ

ΑΓΡΑΦΑ

αναζητώντας την περιπέτεια με 4x4

Χωριά στην ομίχλη, ποτάμια άγρια, φαράγγια πανέμορφα, άνθρωποι αυθεντικοί. Αν μετά τον κοσμοπολιτισμό των Άλπεων και τη λάμψη των ελληνικών ski resorts ξυπνήσει μέσα σας ο Ιντιάνα Τζόουνς, μην ψάχνετε λύσεις μακρινές. Mπείτε στο 4x4 και χαθείτε στα Άγραφα.

ΑΓΡΑΦΑ - εικόνα 1

Φτάσαμε στ' Αγραφα απογευματάκι, αφού ήδη είχαμε διασχίσει μια από τις πιο παρθένες και άγριες περιοχές της πατρίδας μας. Η ενδοχώρα της Ευρυτανίας αποκαλύφθηκε μπροστά μας σε όλο της το μεγαλείο. Δύσκολη διαδρομή, δεν λέω, που την κάνεις μόνο με 4x4. Ο "πολιτισμός" -ο ασφαλτοστρωμένος δρόμος δηλαδή- σε ακολουθεί μέχρι το γνωστό χωριό Κρέντη. Στη συνέχεια μπαίνεις στο χωματόδρομο, ο οποίος από το συνοικισμό Βαρβαδιάδα και μετά γίνεται όλο και πιο δύσκολος, ακολουθώντας στο μεγαλύτερο του τμήμα την κοίτη του ποταμού Αγραφιώτη (ζητήστε πληροφορίες για τον καιρό και την κατάσταση των δρόμων από τον μπαρμπα-Λάμπρο). Το ποτάμι άλλωστε είναι που χαρίζει στο τοπίο την άφθαστη γοητεία του. Στο δρόμο συναντάς λιγοστά καφενεία και ανθρώπους έτοιμους να σου δώσουν ακόμα και την ψυχή τους. Το μυαλό αδειάζει... Εδώ δεν έχουν θέση οι σκοτούρες, μόνο η άμεση επαφή με τη φύση.

ΑΓΡΑΦΑ - εικόνα 2

Μπαίνεις στο μικρό χωριό, πρωτεύουσα του ομώνυμου δήμου και μετά το τρίτο τσιπουράκι νιώθεις σαν να αγγίζεις τον ουρανό. Κι όχι άδικα, αφού τα Άγραφα, με τα μικρά σπίτια και την πανέμορφη εκκλησία με τη στέγη από σχιστόλιθους, είναι χτισμένα κάτω από την κορυφή Κουκουρούντζος, σε υψόμετρο 850 μέτρων, και απλώνονται σ' ένα φυσικό πλάτωμα, περιτριγυρισμένο από φαράγγια. Τα παραδοσιακά καφενεία με τις αναμμένες ξυλόσομπες γίνονται σημεία αναφοράς μετά τις βόλτες με τα πόδια και το αυτοκίνητο στη γύρω περιοχή. Επιβάλλεται μια στάση στο λόφο της Αγίας Βαρβάρας: όχι μόνο για προσκύνημα στο μικρό ξωκλήσι αλλά και για μια φωτογραφία μπροστά στο ολόσωμο άγαλμα του Κατσαντώνη, έργο του γλύπτη Θεόδωρου Παπαγιάννη (χορηγία της οικογένειας Γ. Χόντου, των γνωστών καταστημάτων, η οποία κατάγεται από τα Άγραφα). Η κυρία Νίκη στην ταβέρνα του Κομπογιάννη γίνεται το πιο αγαπημένο μας πρόσωπο αφού οι πίτες, το κατσικάκι της γάστρας και τα δυνατά της γλυκά του κουταλιού μάς κρατούν δέσμιους της μαστοριάς της. Έλλη Μπουμπουρή
eboubouri@athinorama.gr
INFO

Tα Άγραφα απέχουν από το Καρπενήσι κοντά στις τρεις ώρες (υπολογίστε γύρω στα 26 χλμ. χωματόδρομο).

Διαμονή: Η καλύτερη λύση είναι ο καινούργιος ξενώνας "Πύργος των Αγράφων" (22370/24082). Άλλες λύσεις: Ενοικιαζόμενα δωμάτια "Τα Άγραφα" (22370/93220) και "Ξενώνας Κομπογιάννη" (22370/93209).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.