Βουδαπέστη

Ο Δούναβης, τα μπαρόκ και αυτοκρατορικά κτίρια και η πλούσια ιστορία που αναδίδουν οι συνοικίες της είναι κάποιοι από τους πολλούς λόγους που, σε συνδυασμό με τα οικονομικά αεροπορικά εισιτήρια, έχουν αναδείξει την ουγγρική πρωτεύουσα αγαπημένο ταξιδιωτικό προορισμό των Ευρωπαίων.

Βουδαπέστη

Ο Δούναβης, τα μπαρόκ και αυτοκρατορικά κτίρια και η πλούσια ιστορία που αναδίδουν οι συνοικίες της είναι κάποιοι από τους πολλούς λόγους που, σε συνδυασμό με τα οικονομικά αεροπορικά εισιτήρια, έχουν αναδείξει την ουγγρική πρωτεύουσα αγαπημένο ταξιδιωτικό προορισμό των Ευρωπαίων.

Βουδαπέστη - εικόνα 1

Είμαστε στη Βουδαπέστη και μια ρομαντική βόλτα επιβάλλεται. Μιλημένοι από πριν πως η θέα από τη γέφυρα Szechenyi Lanchid, στις όχθες της Βούδας, και τους λόφους Gellert είναι πανοραμική, ξεκινάμε την αναγνωριστική μας περιήγηση downtown ακολουθώντας –μαζί με ζευγαράκια ντόπιων και τουριστών– την Duna Korzo, πεζόδρομο της Πέστης, με σκοπό να καταλήξουμε στη διάσημη γέφυρα του 19ου αιώνα με τα πετρόχτιστα λιοντάρια. Εναλλακτικά, κι αν δεν θέλουμε να περπατήσουμε, παίρνουμε το τραμ 2 για ρομαντζάδα στην Duna Korzo και στις όχθες του Δούναβη. Στην άλλη πλευρά της γέφυρας, στη Βούδα, και με αντίτιμο περίπου € 3 (850 HUF) αναρριχόμαστε με το τελεφερίκ (υπερ-τουριστικό μεν, αγαπημένο δε) στην περιοχή του Κάστρου της Βουδαπέστης, μιας από τις πιο όμορφες και πλούσιες σε αξιοθέατα συνοικίες (προστατεύεται από την UNESCO). Ένας ψηλός λευκός πυργίσκος-παρατηρητήριο, το Προπύργιο των Ψαράδων, μας καλωσορίζει στην περιοχή του κάστρου. Το ίδιο το κάστρο, ένα αρχιτεκτονικό μείγμα γοτθικής, αναγεννησιακής και μπαρόκ αισθητικής, στεγάζει σήμερα τρία σημαντικά μουσεία και μία βιβλιοθήκη. Στα πέριξ τα αυτοκίνητα και τα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι ελάχιστα, οπότε οι άμαξες με τα άλογα κινούνται άνετα στους δρόμους. Αποφασίζουμε να χαθούμε για λίγη ώρα εξερευνώντας τα χαριτωμένα πλακόστρωτα στενά με έναν καφέ στο χέρι από το «Ruszwurm» (Szentharomsag utca 7, www.ruszwurm.hu). Το μικροσκοπικό καφέ-ζαχαροπλαστείο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της περιοχής από το 1827! Ακολουθούμε τον πολύ κόσμο και φτάνουμε στην κεντρικότατη πλατεία του Παλιού Δημαρχείου. Τα βλέμματα όλων μαγνητίζει η νεο-γοτθικού ρυθμού εκκλησία Matthias, το παλιότερο τμήμα της οποίας χρονολογείται στα 1326. Αν σταθείτε τυχεροί, μπορεί να πετύχετε και κάποια συναυλία εκκλησιαστικού οργάνου – ο ήχος είναι πραγματικά υποβλητικός. Η βόλτα μάς άνοιξε την όρεξη, έτσι προτού φύγουμε παίρνουμε ένα strudel από το φούρνο Retesvar (Balta koz 4) και αράζουμε οκλαδόν για να το απολαύσουμε στην ιδανική ως meeting point πλατεία με την Πύλη της Βιένης.

Βουδαπέστη - εικόνα 2

Ήρθε η ώρα να δούμε το πολυφωτογραφημένο μνημείο-σύμβολο της Βουδαπέστης, το νεογοτθικής αισθητικής Κοινοβούλιο, στις όχθες της Πέστης. Για να μπούμε δωρεάν, αρκεί να επιδείξουμε ταυτότητα από κράτος-μέλος της Ε.Ε. Στην ίδια όχθη, και κοντά στην πλατεία Deak Ter, συναντάμε την πολύπαθη εβραϊκή συνοικία και το Εθνικό Μουσείο. Σημείο-σταθμός στην Πέστη είναι η πλατεία Hosok Tere. Στεκόμαστε και περιεργαζόμαστε με την ησυχία μας τα αγάλματα και την 34 μ. κολόνα που στηρίζει το άγαλμα του αρχάγγελου Γαβριήλ. Στην παρέα μας έχουμε τους φοιτητές και τους εραστές των καλών τεχνών, καθώς την πλατεία περιτριγυρίζουν το Μουσείο Καλών Τεχνών και το Παλάτι των Τεχνών.

Το βραδάκι μάς βρίσκει να ψάχνουμε κάποιο φιλόξενο μπαρ στη Raday utca και στην ευρύτερη περιοχή της πλατείας Franz Liszt για να δοκιμάσουμε το παραδοσιακό φρουτώδες τοπικό ποτό palinka. Όταν πέφτει η νύχτα για τα καλά, αναζητάμε πιο underground διασκέδαση στα must bars του District 7, τα «Κuplung» (Kiraly utca 46, www.kuplung.net), «Szimpla» (Kazinczy utca 14, www.szimpla.hu) καθώς και στο alternative «Mumus» (Dob utca 18). Και για να μην ξεχνιόμαστε, υπάρχει πάντα το club-restaurant-πολυχώρος «Α38» (www.a38.hu), το πρώην ουκρανικό φορτηγό-πλοίο που δένει στον Δούναβη και φιλοξενεί συχνά events και συναυλίες.

Τips Μένουμε Στο «Βlack Sheep Hostel» (www.blacksheephostel.hu) ή το «Μaverick Hostel» (www.maverickhostel.com). Αγoράζουμε Την Βudapest Card (www.budapest-card.com) για μετακινήσεις κι εκπτώσεις. Ενημερωνόμαστε Μέσω του www.triptobudapest.hu για τα free walking tours στην πόλη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.