Μονοήμερες της Καθαράς Δευτέρας

Κι εκεί που είχατε αποφασίσει πως Απόκριες θα κάνατε στην πόλη, η Καθαρά Δευτέρα σας βρίσκει ορεξάτους για κοντινή βόλτα.

Μονοήμερες της Καθαράς Δευτέρας

Κι εκεί που είχατε αποφασίσει πως Απόκριες θα κάνατε στην πόλη, η Καθαρά Δευτέρα σας βρίσκει ορεξάτους για κοντινή βόλτα. Ιδού 3 προτάσεις για να υποδεχθείτε την Σαρακοστή με άλλο αέρα!

Αλευρομουτζουρώματα, Γαλαξίδι

Μονοήμερες της Καθαράς Δευτέρας - εικόνα 1

Όποιος έχει βρεθεί Καθαρή Δευτέρα στο Γαλαξίδι και ισχυρίζεται ότι έχει βγει αλώβητος από τα «Αλευρομουτζουρώματα» που μετατρέπουν την πανέμορφη πόλη σε πραγματικό πεδίο μάχης τότε μάλλον ψεύδεται. Είναι τέτοια η ορμή με την οποία εκτοξεύουν αλεύρι και φούμο οι ομάδες που ξεκινούν από τα στενά της πόλης και καταλήγουν στην παραλία που αποκλείεται να γλιτώσετε τα... σκάγια, οπότε φορέστε πρόχειρα ρούχα και αφεθείτε να απολαύσετε ένα από τα πιο πολύχρωμα αποκριάτικα έθιμα της Ελλάδας. Η πόλη είναι επί ποδός από το πρωί, με παραδοσιακά κεράσματα και άλλα, ωστόσο οι... ασκοί του Αιόλου ανοίγουν γύρω στο μεσημέρι.

Tip: Για εξαιρετικές πίτες και μύδια της περιοχής καθόμαστε όπως πάντα στο «Μπάρκο της Μαρίτσας» (2265041059) ή τον «Σκελετόβραχο» (2265041303).

Διαβάστε αναλυτικά τα must-see & do στο Γαλαξίδι καθώς και αξιολογημένες προτάσεις φαγητού και διαμονής από τον Alpha Guide εδώ

Βλάχικος Γάμος, Θήβα

Μονοήμερες της Καθαράς Δευτέρας - εικόνα 2

Έθιμο που αναβιώνει από τα μέσα του 19ου αιώνα ο «Βλάχικος Γάμος» στη Θήβα, ταυτίζεται με τον ερχομό της Άνοιξης και την αναγέννηση της φύσης. Βεβαίως τηρεί και όλες τις διονυσιακές παραδόσεις με γλέντια και χορούς, νταούλια, πίπιζες, άφθονο κρασί και πειράγματα. Οι πρώτες φωτιές θα ανάψουν στην Πλατεία Επαμεινώνδα από το πρωί της Καθαράς Δευτέρας, τριγύρω θα στήνονται χοροί, ενώ λίγο αργότερα στο ξωκλήσι της Αγίας Τριάδας τα νηστίσιμα κεράσματα θα δίνουν και θα παίρνουν. Το πραγματικό γλέντι θα ξεκινήσει γύρω στις 2 μ.μ. με τη γαμήλια πομπή των νεονύμφων πάνω σε άμαξα, το ξύρισμα του γαμπρού που ακολουθεί και το αντάμωμα των δύο συμπεθέρων που θα δώσει το σύνθημα για γλέντι μέχρι το ξημέρωμα.

Tip: Τα ουζερί στον κεντρικό πεζόδρομο ενδείκνυνται για χάζι στα δρώμενα και νηστίσιμες νοστιμιές.

Κούλουμα στην Καλαμάτα

Μονοήμερες της Καθαράς Δευτέρας - εικόνα 3
φωτό: Nik.gr

Αν και ιδανικά θα πρέπει να έρθετε από την Κυριακή για τη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση που θα κλείσει με τη συναυλία των Locomondo, όσοι επιλέξετε την ανανεωμένη Καλαμάτα για μια βόλτα την Καθαρά Δευτέρα δεν θα στερηθείτε το παραδοσιακό χρώμα. Κούλουμα στήνονται σε διάφορες τοποθεσίες της πόλης, με πιο βολικά (και γραφικά) εκείνα στη μαρίνα της Καλαμάτας με φόντο τα ιστιοπλοϊκά.

Tip: H μεγάλη οδός Αριστομένους συγκεντρώνει τα πιο μοδάτα καφέ της πόλης αν δεν επιλέξετε τα στέκια της παραλιακής για θέα θάλασσα.

Διαβάστε αναλυτικά τα must-see & do στην Καλαμάτα καθώς και αξιολογημένες προτάσεις φαγητού και διαμονής από τον Alpha Guide εδώ

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.