Βρες το καρναβάλι σου!

Με ανεβασμένη διάθεση και παραδόσεις που χάνονται στα βάθη των αιώνων, με εντυπωσιακά άρματα και πολύχρωμες παρελάσεις, με αυτοσχέδια γλέντια κι έξω καρδιά καταστάσεις, τα ελληνικά καρναβάλια ενδείκνυνται για πικάντικα φλερτ με τον θεό Διόνυσο. Διαλέγετε λοιπόν και… μασκαρεύεστε!

Βρες το καρναβάλι σου!

Με ανεβασμένη διάθεση και παραδόσεις που χάνονται στα βάθη των αιώνων, με εντυπωσιακά άρματα και πολύχρωμες παρελάσεις, με αυτοσχέδια γλέντια κι έξω καρδιά καταστάσεις, τα ελληνικά καρναβάλια ενδείκνυνται για πικάντικα φλερτ με τον θεό Διόνυσο. Διαλέγετε λοιπόν και… μασκαρεύεστε!

Πάτρα και όχι μόνο

Βρες το καρναβάλι σου! - εικόνα 1
Πατρινό Καρναβάλι για πάντα!

Με το πασίγνωστο σλόγκαν «Πατρινό Καρναβάλι για πάντα» βαθιά ριζωμένο στο συλλογικό υποσυνείδητο, το πιο διάσημο καρναβάλι της χώρας, εκτός από ιστορία 180 χρόνων, έχει και μαμούθ διάρκεια, αφού η αχαϊκή πρωτεύουσα ζει στον πυρετό του ήδη από τις 17/1. Από τις πολλές παράλληλες εκδηλώσεις ξεχωρίζουν –όπως πάντα– τα Μπουρμπούλια, το Κυνήγι του Κρυμμένου Θησαυρού και το Καρναβάλι των Παιδιών, ενώ μέχρι τις 14/3 οι εντυπωσιακές στολές των πληρωμάτων θα εκτίθενται στη στοά Αργύρη. Όλα αυτά βέβαια μέχρι να έρθει η στιγμή για τη Νυχτερινή Παρέλαση του Σαββάτου και την κορύφωση του καρναβαλιού με τη Μεγάλη Παρέλαση της Κυριακής, που καταλήγει στο κάψιμο του Καρνάβαλου στο μόλο του Αγίου Νικολάου στο λιμάνι (www.carnivalpatras.gr). Στη Μεθώνη αναβιώνει κάθε χρόνο την Καθαρά Δευτέρα ο θρυλικός γάμος του Κουτρούλη, του ιππότη που περίμενε 17 χρόνια μέχρι να παντρευτεί τελικά την εκλεκτή της καρδιάς του. Η γιορτή γίνεται με φόντο το πέλαγο, στο πανέμορφο Κάστρο, και συνοδεύεται με πικάντικο χιούμορ, κρασί και σαρακοστιανούς μεζέδες, ενώ το απόγευμα της προηγούμενης ημέρας αναβιώνουν και τα Προικιά του Κουτρούλη στην κεντρική αγορά της Μεθώνης. Εκείνο το σαββατοκύριακο τα Κούλουμα θα γιορτάζει και η γειτονική Πύλος με επίκεντρο την Πλατεία Τριών Ναυάρχων. Πολύ γνωστό και το Κρέμασμα της Γριάς Συκούς, που προσελκύει κάθε χρόνο πολλούς επισκέπτες στη Μεσσήνη το πρωί της Καθαράς Δευτέρας για την αναπαράσταση του δράματος της ατρόμητης γυναίκας, η οποία κρεμάστηκε δημόσια με εντολή του Ιμπραήμ Πασά. Αν το λέει η καρδιά σας, μπορείτε να πάρετε κι εσείς θέση στην κρεμάλα, θυμηθείτε όμως να «λαδώσετε» τον δήμιο/μασκαρά για να σας απελευθερώσει.

Βρες το καρναβάλι σου! - εικόνα 2
"Galaxy City Center Hotel", Πάτρα

Know how
Στην Πάτρα μένουμε κεντρικά στα «Astir» (2610277502) και «Galaxy City Center Hotel» (2610275981) και τρώμε εντελώς σπιτικά στην «Κουζίνα της Κορνηλίας» (2610272987). Στη Μεθώνη μένουμε σε απόσταση αναπνοής από το Κάστρο, στο απλό «Achilles Hotel» (2723031819). Tο "Costa Navarino" μόλις εγκαινίασε την ανοιξιάτικη σεζόν με ειδικά πακέτα. Επιλέγουμε μεταξύ του πιο οικογενειακού και νεανικού "The Westin Resort" (2723095000) και του πιο πολυτελούς "The Romanos" (2723096000). Εναλλακτικά μένουμε σε ύψωμα στην είσοδο της Πύλου, στο «Philip» (2723022741), και τρώμε στο «Σπιτικό» (2723022138) στη Γιάλοβα. Στη Μεσσήνη μένουμε στη «Δροσιά» (2722022457).

Ατμοσφαιρικά και νησιώτικα

Βρες το καρναβάλι σου! - εικόνα 3
Ατμόσφαιρα καρναβαλιού και στη Σύρο

Γιορτάζοντας 20 χρόνια ζωής, το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι ξεκίνησε δυναμικά με το άνοιγμα του Τριωδίου και καλεσμένο τον γνωστό σεφ Βασίλη Καλλίδη, ο οποίος μαγείρεψε για φιλανθρωπικό σκοπό, και συνεχίζεται με πολλές παράλληλες εκδηλώσεις (Κυνήγι Θησαυρού για μικρούς και μεγάλους, καντάδες κ.ά.). Κορυφαίες στιγμές είναι βέβαια η Νυχτερινή Παρέλαση του Σαββάτου 16/3 και η Παρέλαση της Κυριακής 17/3 (http://rethymnocarnival.gr). Η Καθαρά Δευτέρα στο Ρέθυμνο επιβάλλει εκδρομές στα κοντινά χωριά Μέρωμα και Μελιδόνι για «κλέψιμο της νύφης» συνοδεία άφθονου κρασιού. Στις σκυριανές Απόκριες τον πρώτο λόγο έχουν οι Κουδουνάτοι, που κυριολεκτικά σηκώνουν το νησί στο πόδι. Οι ομάδες απαρτίζονται από τον Γέρο, που κυκλοφορεί ζωσμένος με σειρές από κουδούνια, την Κορέλα, που του ανοίγει το δρόμο τραγουδώντας, ενώ πολύ συχνά στην παρέα τους έχουν τον Φράγκο. Τα σατιρικά έθιμα της Τράτας και της Φάρμας κορυφώνουν το καρναβάλι το τελευταίο σαββατοκύριακο της Αποκριάς.

Καθιερωμένο όμως το ραντεβού μας και με τη Ναξιώτικη Αποκριά, η οποία φέτος επιστρέφει ανανεωμένη. Έτσι, σε αντικατάσταση των κλασικών Μεθυδότιων, προγραμματίζεται η αναπαράσταση του τοπικού μύθου της Απαγωγής του Διονύσου από τους Τυρρηνούς Πειρατές (15/3), ενώ παραμένουν στο πρόγραμμα η σχεδόν διονυσιακή Λαμπαδηφορία, που ξεκινά από το Κάστρο και καταλήγει στο λιμάνι (16/3), όπως και η παρέλαση της Κυριακής 17/3. Δεν παραλείπουμε βέβαια κι ένα πέρασμα από χωριά όπως η Απείρανθος, οι Μέλανες και ο Κινίδαρος, όπου αναβιώνουν παραδοσιακά έθιμα. Το τελευταίο τριήμερο της Αποκριάς γιορτάζει και η πρωτεύουσα των Κυκλάδων Σύρος. Το βράδυ του Σαββάτου 16/3 θα αναβιώσει στον ιστορικό οικισμό της Άνω Σύρου το έθιμο Ζεϊμπέκια, σύμφωνα με το οποίο ο καπετάνιος με τα πρωτοπαλίκαρά του θα διεκδικήσουν την απαχθείσα νύφη Αρχιχανούμισσα, δίνοντας και το σύνθημα για να ξεκινήσουν οι χοροί, συνοδεία κερασμάτων και κρασιού, στα σοκάκια όπου έζησε ο Μάρκος Βαμβακάρης. Επικεφαλής της μεγάλης παρέλασης της Κυριακής θα είναι ο... Γεώργιος Σουρής. Το άρμα του Συριανού μεγάλου ποιητή (1853-1919) θα σας οδηγήσει εν μέσω σατιρικών ποιημάτων μέχρι τα γαϊτανάκια που θα στηθούν στην Πλατεία Μιαούλη, ενώ τα Κούλουμα θα γιορταστούν πατροπαράδοτα σε πέντε σημεία του νησιού (Λαζαρέττα, Ποσειδωνία, Αζόλιμνος, Βάρη, Γαλησσάς).

Βρες το καρναβάλι σου! - εικόνα 4
Στα παιδικά μας χρόνια μάς γυρίζει φέτος το καρναβάλι της Κεφαλονιάς

Το Καρναβάλι της Κέρκυρας, πάλι, έχει αέρα βενετσιάνικο: από τα αθυρόστομα Πετεγολέτσα (που θυμίζοντας comedia dell’arte αναβιώνουν κάθε χρόνο στην κεντρική αγορά της Παλιάς Πόλης) μέχρι τους ξυλοπόδαρους, τους κλόουν και τα μουζέτα (τις μάσκες δηλαδή) που καλύπτουν τα πρόσωπα των καρναβαλιστών. Χαρακτηριστικές φιγούρες οι ντοτόροι (γιατροί) και οι νοδάροι (συμβολαιογράφοι), που διαβάζουν στον βασιλιά Καρνάβαλο τη διαθήκη του λίγο προτού τον ρίξουν στην πυρά και αφού έχει τελειώσει η παρέλαση των αρμάτων. Επίσης με επιρροές από την Ενετοκρατία και με γενικό σύνθημα «Ζήσε το μαζί μας», το Ζακυνθινό Καρναβάλι ξεκίνησε ήδη με το άνοιγμα του Τριωδίου. Οι Ομιλίες (θέατρα δρόμου), οι Μάντσιες (ζακυνθινά πειράγματα), η Γκιόστρα (δρώμενο μεσαιωνικού στιλ με άλογα και ιππότες), το Κυνήγι του Χαμένου Θησαυρού, το Καρναβαλικό Χωριό για παιδιά στην Πλατεία Σολωμού και άλλες εκδηλώσεις προλειαίνουν το έδαφος για τον Βενετσιάνικο Γάμο (16/3) και την Κηδεία της Μάσκας, που ρίχνει την αυλαία του καρναβαλιού αργά το απόγευμα της Κυριακής, με τον βασιλιά Καρνάβαλο να καίγεται σε ένα φέρετρο ανοιχτά του λιμανιού συνοδεία πυροτεχνημάτων. Με κεντρική φιγούρα τον μικρό Μεμά και θέλοντας να μας θυμίσει όλα αυτά που ξεχάσαμε μεγαλώνοντας, το Καρναβάλι της Κεφαλονιάς διοργανώνεται στις 3-18/3^ όπως πάντα, το Ληξούρι και το Αργοστόλι «ανταγωνίζονται» για τα πιο εντυπωσιακά άρματα της μεγάλης κυριακάτικης παρέλασης.

Βρες το καρναβάλι σου! - εικόνα 5
«Palazzino di Corina», Ρέθυμνο

Know how
Στο Ρέθυμνο μένουμε στο μεγαλοπρεπές «Palazzino di Corina» (2831021205) και το «Ιδαίον» (2831035351) και τρώμε κρητικά στην «Αλάνα» (2831027737) και την «Αυλή» (2831026213). Στη Σκύρο μένουμε στο «Nefeli Hotel» (2222091964) και τρώμε στον «Στέφανο» (2222091272), που ανοίγει συνήθως αυτές τις ημέρες. Στη Νάξο μένουμε στο «Naxos Resort» (2285026650) στον Άγιο Γεώργιο και τρώμε αποκλειστικά ντόπια προϊόντα στον «Γιώργη» (2285062180) στο χωριό Μέλανες. Στη Σύρο μένουμε στην Ερμούπολη, στο εντυπωσιακό «Palazzo Ploes» (2281079360) και στο αρχοντικό «Villa Selena» (2281086007) και τρώμε στην ψαροταβέρνα «Το Λιμάνι» (2281085809). Στην Κέρκυρα μένουμε στο boutique hotel «Arcadion» (2661037670) στη Σπιανάδα και τρώμε παραδοσιακά ελληνικά και κερκυραϊκά εδέσματα στο «Ρεξ» (2661039649), πίσω από το Λιστόν. Στη Ζάκυνθο μένουμε εντελώς κεντρικά, στο ανακαινισμένο «Diana» (2695028547), και τρώμε απλά στο οινομαγειρείο «Μαλάνος» (2695045936) στην περιοχή των Κήπων. Στην Κεφαλονιά μένουμε στο ιστορικό και ριζικά ανακαινισμένο «Αίνος» (2671028103) και δοκιμάζουμε την καλύτερη τοπική κουζίνα στην «Παλιά Πλάκα» (2671024849), και τα δύο στο Αργοστόλι.

Παραδοσιακά βορειοελλαδίτικα

Βρες το καρναβάλι σου! - εικόνα 6
Γενίτσαροι και Μπούλες σέρνουν τους χορούς στη Νάουσα

Από τα μεγαλύτερα καρναβάλια της χώρας, αυτό της Ξάνθης, δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Μέχρι και συναυλία με τους Koza Mostra και τον Αγάθωνα (16/3) έχει το φετινό πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων, ενώ κορυφαίες στιγμές της διοργάνωσης είναι η Βραδινή Καρναβαλική Παρέλαση (16/3) και η Μεγάλη Καρναβαλική Παρέλαση της Κυριακής 17/3, με επίκεντρο την κεντρική πλατεία. Όταν ο ήλιος δύσει, το κάψιμο του Τζάρου στη γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου θα ανανεώσει για του χρόνου το ραντεβού της πόλης με τους καρναβαλιστές (www.carnivalx.gr). Από την Τσικνοπέμπτη ξεκινούν οι εκδηλώσεις της Αποκριάς στη Νάουσα. Κύριο χαρακτηριστικό τους η αναβίωση του εθίμου Γενίτσαροι και Μπούλες, που χρονολογείται από το 18ο αιώνα. Οι καρναβαλιστές, ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές και φορώντας κέρινες μάσκες, ξεχύνονται εκείνες τις ημέρες στους δρόμους στήνοντας αυτοσχέδια γλέντια, ενώ κανένας δεν χάνει το πανηγύρι στο Σπήλαιο την Καθαρά Δευτέρα. Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς η Καστοριά παραδίνεται στις φλόγες χάρη στο προχριστιανικό έθιμο Μπουμπούνες, που θέλει να ανάβουν μεγάλες φωτιές στις πλατείες της πόλης και στα γύρω χωριά. Με πιο γνωστά σημεία συνάντησης το Ντολτσό, τη συνοικία Απόζαρι και την Πλατεία Ομονοίας, κάτοικοι κι επισκέπτες απολαμβάνουν ντόπια εδέσματα, κρασί και ζωντανή μουσική μέχρι να σβήσει η φωτιά, ξορκίζοντας έτσι τα κακά πνεύματα. Φωτιές ανάβουν όμως από την Τσικνοπέμπτη και στην Κοζάνη. Κάθε γειτονιά έχει το δικό της «φανό», γύρω από τον οποίο όλοι χορεύουν και τραγουδούν, ενώ τα πικάντικα πειράγματα στην κοζανίτικη διάλεκτο δίνουν και παίρνουν. Κορυφαία και… εκκωφαντική στιγμή είναι βέβαια η Μεγάλη Παρέλαση στην οποία, εκτός από τα πολύχρωμα άρματα, πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν και τα περίφημα χάλκινα πνευστά.

Βρες το καρναβάλι σου! - εικόνα 7
Ξενοδοχείο "Ερμιόνιο", Κοζάνη

Know how
Στην Ξάνθη μένουμε στο ανακαινισμένο «Elisso» (2541084400) και δοκιμάζουμε ντόπιες συνταγές στην «Ξανθίππη» (2541023627). Στη Νάουσα μένουμε στο κλασικό ξενοδοχείο πόλης «Dellagio» (2332022333) και τρώμε ντόπια, θρακιώτικα και μικρασιατικά πιάτα στα συμπαθέστατα «Οινομαγειρέματα» (2332023576). Στην Καστοριά μένουμε στο φιλόξενο και διακριτικά πολυτελές «Chloe» στη βόρεια παραλία (2467021300) ή στο μοντέρνο «Limneon Resosrt & Spa» (2467085111) και απολαμβάνουμε τοπική κουζίνα στο «Ντολτσό» (2467023377), στην ομώνυμη συνοικία. Στην Κοζάνη μένουμε στο επιβλητικό «Ερμιόνιο» (2461039400) στην Πλατεία Νίκης.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.