Μονοήμερη στα ορεινά της Αιγείρας

Πάνω από την Αιγείρα και διαγράφοντας τα όρια των νομών Αχαΐας, Κορινθίας και Αρκαδίας, 4 χωριά εκτός τουριστικού χάρτη, κρεμασμένα κυριολεκτικά πάνω από την εύφορη κοιλάδα του ποταμού Κριού είναι ό,τι πρέπει για μονοήμερη εκδρομή (για τους Αθηναίους, τους Πατρινούς και όχι μόνο) πνιγμένη στο πράσινο. Ανακαλύψτε τα!

Μονοήμερη στα ορεινά της Αιγείρας

Πάνω από την Αιγείρα και διαγράφοντας τα όρια των νομών Αχαΐας, Κορινθίας και Αρκαδίας, 3 χωριά εκτός τουριστικού χάρτη, κρεμασμένα κυριολεκτικά πάνω από την εύφορη κοιλάδα του ποταμού Κριού είναι ό,τι πρέπει για μονοήμερη εκδρομή
(για τους Αθηναίους, τους Πατρινούς και όχι μόνο) πνιγμένη στο πράσινο. Ανακαλύψτε τα!

Μονοήμερη στα ορεινά της Αιγείρας - εικόνα 1

Αιγές, Μοναστήρι, Σελιάνα… Αυτά είναι με τη σειρά τα 3 χωριά που θα συναντήσετε ανηφορίζοντας στην ανεξερεύνητη βουνοκορφή που υψώνεται πάνω από την Αιγείρα. Μοιρασμένα σε μικρές γειτονιές αφού βρίσκονται χτισμένα σε απόκρημνες χαράδρες, με ελάχιστους κατοίκους τώρα το χειμώνα, γεμάτα εκκλησιές αλλά και καλοσυντηρημένα σπίτια που μαρτυρούν ότι το καλοκαίρι τα χωριά ζωντανεύουν. Καθώς θα κερδίζετε ύψος, όλο και πιο όμορφα θα γίνονται τα πανοραμικά πλάνα του Κορινθιακού, όλο και περισσότερο θα προσεγγίζετε τον πελώριο βράχο που στέκει επιβλητικός πάνω από τις Αιγές, όλο και πιο μετέωροι θα αισθάνεστε πλησιάζοντας τη Σελιάνα, στην κόγχη ενός φαραγγιού πάνω από την κοιλάδα του ποταμού Κριού. Μάλιστα, στη Σελιάνα λειτουργεί εδώ και λίγο καιρό το δραστήριο κέντρο εναλλακτικού τουρισμού Re-Green που διοργανώνει ενδιαφέροντα σεμινάρια, δημιουργώντας ενδεχομένως ένα νέο προορισμό για συνειδητοποιημένους αναχωρητές.

Μονοήμερη στα ορεινά της Αιγείρας - εικόνα 2

Αν βρίσκεστε και εσείς σε αναζήτηση ενός παρθένου ησυχαστηρίου σε απόσταση βολής από την Αθήνα, συγκεντρώσαμε 6 tips για να το γνωρίσετε καλύτερα.

1) Μόλις δείτε την χαρακτηριστική καφέ πινακίδα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας για το Αρχαίο Θέατρο Αιγείρας τραβήξτε χειρόφρενο. Ελάχιστο περπάτημα σας φέρνει από τον κεντρικό δρόμο στο θέατρο του 3ου αι. π.Χ. Μολονότι παραγνωρισμένο, σώζεται σε πολύ καλή κατάσταση, έχει την ιδιαιτερότητα ότι είναι λαξευμένο στο βράχο, ενώ μπροστά του απλώνεται το απόλυτο γαλάζιο.

Μονοήμερη στα ορεινά της Αιγείρας - εικόνα 3

2) Στις Αιγές, σε υψόμετρο 600 μ., αφήστε το αυτοκίνητο στην κεντρική πλατεία του χωριού. Σταθείτε στην κεντρική είσοδο της εντυπωσιακής εκκλησίας της Αγίας Τριάδας και κοιτάξτε τον τεράστιο βράχο που ορθώνεται ακριβώς από πάνω. Το σκηνικό έχει κάτι από Μετέωρα.

3) Στο κεφαλοχώρι Μοναστήρι ή Βεργουβίτσα σας καλωσορίζει το περιποιημένο αρχοντικό των Ρόζων, από τις πιο παλιές οικογένειες του χωριού, πάνω στον κεντρικό δρόμο. Λίγο μετά, στο οικογενειακό ταβερνάκι του Μιχάλη θα απολαύσετε δικά τους κρέατα και λαχανικά μαζί με τραγανές πατάτες τηγανιτές (2696033812).

4) Η Σελιάνα είναι ίσως το πιο όμορφο χωριό του οδοιπορικού μας. Περιποιημένη κεντρική πλατεία με το παλιό σχολείο ακριβώς από πάνω, αμέτρητες βρύσες με τρεχούμενο νερό και 13 εκκλησάκια μοιρασμένα στα στενά του χωριού. Μέχρι και καταρράκτης υπάρχει, στον οποίο οδηγεί ένα σύντομο μονοπάτι. Βγαίνοντας από το χωριό, θα συναντήσετε επιτέλους τον ποταμό Κριό, στεφανωμένο με ένα μονότοξο πέτρινο γεφύρι.

Μονοήμερη στα ορεινά της Αιγείρας - εικόνα 4

5) Το «Re-Green» είναι το εναλλακτικό κέντρο που δημιούργησαν στη Σελιάνα δύο νέα παιδιά, η Φλέρυ και ο Χρήστος. Σε μία έκταση 6 στρεμμάτων καλλιεργούν τα δικά τους λαχανικά, διοργανώνουν ενδιαφέροντα σεμινάρια, ενώ έφτιαξαν και το «Πανδοχείο» που στεγάζει 5 κουκλίστικα δωμάτια-ησυχαστήρια. Στο «Καπηλειό» (έτσι ονομάζουν χαϊδευτικά το κοινόχρηστο σπιτάκι του Re-Green με την κουζίνα και τα τραπέζια όπου σερβίρεται το πρωινό), μου μίλησαν για τον κεραυνοβόλο έρωτά τους με το χωριό και την περιοχή, για τα σεμινάρια γιόγκα που διοργανώνουν σε ειδική αίθουσα, αλλά και για το όνειρό τους να γίνει το αγρόκτημα ένας παράδεισος για φυσιολάτρες.

Πώς να πάτε

Αφήνετε την Εθνική στο ύψος της Ακράτας και συνεχίζετε στην Παλαιά Εθνική Κορίνθου-Αθήνας μέχρι την Αιγείρα. Έπειτα, ακολουθήστε είτε τις πινακίδες προς Αρχαία Αιγείρα είτε αυτές της Re-Green.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.